Геният може да е виртуозен композитор, но абсолютен некадърник тип мистър Бийн във всичко останало. Не е задължителни геният да е бил пълен отличник в училище. Може да има двойки по всички предмети, но например в математиката да е извел нова гранд теория (Айнщайн).

Класическите гении

МОЦАРТ, БЕТОВЕН, БАХ, ШОПЕН

са били в състояние да поддържат пет, шест или седем мелодии едновременно в главата си /обикновеният човек може една-единствена/. Най-напред е бил Моцарт, който е завършвал цялото огромно музикално произведение в главата си и чак тогава го е записвал.

Дали обаче гениалността в една област ни води до дисфункция в друга? Нагледали сме се наобрази от типа „лудия професор“ и „разгневения композитор“. Нормално е в крайна сметка, защото необикновената съсредоточеност върху нещо /съсредоточеността и гениалността вървят ръка за ръка/ няма как да не отвлече вниманието от други ежедневни неща. Освен това представете си как тази съсредоточеност изглежда в очите на околните -като мания, обсебване, обладаване, болестно състояние, ненормалност и т. н. /“нормалните“ винаги имат куп думи за описване на гениалността/.

Много гении остават недооценени през живота си, тъй като

изпреварват времето си.

Проблемът е, че изпреварват не само времето си, но и останалите хора. Но всяко нещо си има и минуси – социално-емоционалните проблеми са често срещано явление при

ХОРА С IQ 145 ПО СКАЛАТА НА УЕКСЛЪР

или повече. Тази неприятност е заложена още в детството им, когато малките генийчета не намират общи интереси и език с другарчетата си. Колкото е по-голям IQ на даден човек, толкова повече броят на приятелите му намалява, защото при коефициент 135 само 1 на 100 души има същия IQ или по-висок.

нумерология

Доктор Лита Холингуърт въвежда термина „комуникационен лимит“. Според нейната теория един гений не може да бъде лидер, тъй като лидерът трябва да е по-умен от масата, за да го уважават, но не твърде по-умен, защото

иначе няма да го разбират.

Тук, разбира се, не си говорим само за лидерство – в ежедневието общуването между хора с разлика между айкютата повече от 30 пункта е силно затруднено.

НАЙ-УМНИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА Е ЖЕНА

Мершшн фос Савант. Тя има най-висок IQ според книгата на Гинес – 228 точки. Този резултат обаче е бил измерен, когато тя е била 10-годишна. Осем месеца по-късно резултатът и е 167 точки. Когато е тествана след време като възрастна, е показала 186 точки, което е малко в сравнение с 228 точки, но все пак е изключително.

IQ от 186 точки имат само 1 на 30 млн. души.

Савант е сътрудник на американски списания, писател, лектор и драматург. Между другото може би тук е моментът да уточним Всъщност при какви IQ резултати човек се счита за гений, за да добием представа за изключителността на тази жена.

ТОЧКУВАНЕ НА ИЗКЛЮЧИTЕЛНОСТТА

• 140 точки и нагоре-гений или близо до гений

• 120 -140 – страхотен интелект

• 110-119-много добра интелигентност

• 90 -109 – среден интелект /50% от хората са в тези рамки/

• 80 – 89 – тъпота

• 70 -79 – на границата на слабоумието

• под 70 точки – определено слабоумен /1 % от хората имат под 66 точки/.

Между 140 и 145 точки, което е границата на гениалността, имат 2,5% от населението, т.е 1 на 400 души.

Носителите на Нобелови награди обикновено имат между 155 и 164 точки. Твърди се, че Айнщайн е имал 160 точки.

Всъщност гениите с над 200 точки са трудно измерими и като способности, и като точна цифра на IQ.

ПРЕЧКА ЗА БРАКА

Повечето жени с висок IQ срещат проблеми при общуването си с мъжете. Затова силно желаят да имат по-ниски стойности на IQ.

Едно английско изследване преди години доказало, че увеличаването на IQ с всеки 16 пункта при момчетата подобрява шансовете им да се оженят с 35%, а при момичетата намалява шансовете им да се омъжат с 40%.

В крайна сметка алтернативата не се състои в това, дали да си стара мома, или да си тъпа – особено в днешно време, когато последни данни показват променените представи на мъжете за идеалната партньорка /именно партньорка, а не жена тип „домашна помощница“/.

Мъжете и жените обаче винаги са били и си остават от различни планети: широко известен е фактът, че момичетата изкарват по-добри резултати на тестове за езикови способности, а момчетата -на задачи, свързани с пространственото ориентиране. Това обаче не е единствената разлика. Според тестовете за интелигентност много по-голям е процентът на мъжете, попаднали в двете крайности – на гениалността и на слабоумието, – отколкото на жените, които се придържат към златната среда. Това може би обяснява защо повечето изобретения са направени от мъже. А също така и как може на света да има „такива идиоти“.

МЪЖЕТЕ В КРАЙНА СМЕТКА СА ПО-УМНИ

В крайна сметка мъжете като цяло имат по-висок IQ от жените. Например на SАТ Reasoning test – стандартен тест в САЩ за прием на студенти – през 2001 г. на устната част мъжете са изкарали средно 509 от 800 възможни точки, а жените – средно 502. Ще си кажете: какво пък толкова, да не издребняваме за някакви си 7 точки. Да, но на математическия сегмент момчетата са заковали средно 533 точки а момичетата -498 и тази тенденция продължава година след година. Според резултатите от SAТ 1991 г. 18-годишните момчета имат IQ с 3,63 точки по-висок от този на 18-годишните момичета. Според някои учени причината е в по-големия размер на мъжкия мозък, но други категорично отхвърлят тази идея.

Факторите, които могат да подобрят IQ, „действат“ основно по време на бременността и през ранното детство. Затова, ако сте отскоро майка, строго препоръчително е да карате детето си да играе с възможно най-разнообразни по вид игри и да развивате мисленето му по всякакви възможни начини. Недохранването може да доведе до понижаване на IQ. За най-пълноценна храна се смята кърмата собствено производство – деца, които са хранени с естествена кърма до 3-годишна възраст, са средно с 10 пункта по-интелигентни от тези, които са „отбити“ по-рано. Факторите за увеличаване на IQ могат да са различни, но за всеки свръх умен човек има една уважавана интернационална организация, в която може да членува –

МЕНСА

Това е и най-старото такова дружество – то приема само хора, коипо на всички стандартни IQ тестове са в първите 2%. МЕНСА е не политическа организация, чиито цели са да подтикне човешката интелигентност към развитие и към ползване на тази интелигентност за благото на човечеството. Както и да усигури подходяща социална среда за своите членове. Тези членове са над 100 000 души от над 50 националности – най-много са от САЩ /50 000 членове/ и от Англия /25 000 членове/. Двамата най-млади членове са се присъединили, когато са били на 2-годишна възраст, а най-възрастният член в момента е на 102

години.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: