Нострадамус: Предсказания, сбъднати и бъдещи + за България!

Предсказанията на Нострадамус ♠ За 21 век ♠ За България ♠ За Трета световна война ♠ За края на света ♠ Календар на Нострадамус ♠ Тайният код ♠ Щастливи числа от завещанието

Още в статията: Ленин, Хитлер и Сталин Критици Исторически съвпадения Вартоломеевата нощ Научна революция Екзекуцията на Карл I Голямата Северна война Испанско наследство Падението на Персия Френската революция Наполеон в Русия Европейските революции 1848 Раждането на Хитлер Падането на СССР Втората световна война Холокоста Тайният съновник Рисунки Биография Легенди Фамилен герб Чумата Писмо до Хенри II Творческо наследство Книги за Нострадамус Съвременният “Нострадамус”

Мишел дьо Нотр Дам (Нострадам), по-известен като Нострадамус – предсказател, лекар, алхимик, е оставил след себе си твърде завоалирани описания на предстоящи събития.

Книгите с предсказанията му са написани във форма, наречена центурий (стихове, които съдържат от по сто строфи).

Разпространено е мнението, че предсказанията му обхващат период от 2240 години – от 1557 до 3797-ма.

Също така Нострадамус е автор на две послания: едното до краля на Франция Хенри II, а второто – до сина му Сезар.

Какви събития е предсказвал

Основната тема на предсказанията е политическото бъдеще на Европа до началото на астрологическата ера на Сатурн, която той определя като «Златен век».

Те завършват с приблизителен цитат от Библията: Край; вълк, лъв, вол и осел, плахи елени ще бъдат с кучетата.

Нострадамус детайлно описва трима Антихриста: първият от тях ще се появи в «земята на Атила» и ще създаде нов Вавилон, който ще съществува 73 години и 7 месеца;

вторият ще разпали война в центъра на Европа,

а третият ще оглави в последните времена съюз на страните от Севера и Изтока.


«Третият е по-лош от първия, ужасният Нерон.

Бягайте, храбреци, та да не се пролива кръв…

Златният век ще умре, голям грях».

Предсказания на НострадамусПредсказанията на Нострадамус се опитват да обяснят много неща, а неговите тълкуватели векове наред се опитват да обяснят смисъла на самите предсказания. Книга на Жан-Шарл дьо Фонбрюн, с обем от 600 страници, излязла в Париж през 1980 година, придобива огромна популярност година по-късно, след като е извършено покушение над главата на Римо-католическата църква, съвпадащо 1:1 с прогноза на Нострадамус.

Интересът нараснал и заради думите на Фонбрюн, че Нострадамус е видял Третата световна война.

Предсказания за 21 век

Прогнозите за XXI век (2009-2029) са изследвани детайлно от поредица автори, сред които Корсун от 1990 година, Манфред Димде – шест години по-късно, Хворостухин, който е писал през 2002-ра, още от Краснящих и Деникин от 2005 и 2006-та година. Те са съставили своеобразен календар, в който има вече минали събития, както и бъдещи.

2010 година: описанието на събитията от тази година се намират в X центурий, X-тия катрен:
„Опит за убийство, ужасно прелюбодеяние, огромен враг на целия човешки род, по-ужасен от своите предци, деди и родители. С меч, огън и вода, кръвожаден и безчовечен“.

По един метод за извеждане на три букви от всяка строфа, известен само на тесен кръг тълкуватели на великия пророк, същността на предсказанието се извежда така:

Предсказания на Нострадамус

Черният херцог, изобразен от Нострадамус като летящ дракон. Херцогът и Луцифер били единна същност, разделена по рождение, но събрала се отново след разпъването на Исус Христос.

«Бесовете на сатанинската дъга».

«Сатанинската дъга» е траекторията на балистична ракета. Дотук няма разногласия, но има много версии за какво точно се говори в катрена – за Осама бен Ладен или за някой от следните президенти: на Иран – Махмуд Ахмадинеджаб, на Венецуела Уго Чавес, на САЩ Барак Обама, на Русия Димитрий Медведев? Или за Ким Чен Ир, ръководителя на КНДР? Избирайте, който ви се харесва.

2011 – начало на дълбока политическа и икономическа криза в Европа; радиоактивен инцидент в Северното полукълбо, от който най-много ще пострада Англия; възможност ислямски фундаменталисти да използват ядрено и химическо оръжие в резултат на прихващането на атомна подводница; оповестяване на информация за опита на една от космическите държави да осъществи пилотиран полет до Марс; ислямски фундаменталист ще предизвика избухването на поредна глобална война.

2012 – пик на световната икономическа криза; създаване на ракетни двигатели от ново поколение в Украйна; приемане на разумен сигнал от Космоса, който носи научна информация от базисно значение за човечеството.

2013 – зърнените култури са поразени от неизвестна болест; възможна бактериологична атака върху Лондон.

2013-2019 – влиянието на държавите от Африка върху световната политика става все по-значително.

Предсказанията на Нострадамус2014 – клониране на човешки органи в лабораторни условия; европейците страдат от неочакван пик на кожни заболявания.

2015 (според друго тълкуване 2029 година) – революция в енергетиката и изобретяване на метод за добиване на безплатна слънчева енергия и нейното безжично пренасяне; приключване на военните сблъсъци в Близкия изток под влияние на Украйна, която излиза с редица мирни инициативи.

2015-2017 – преговори за присъединяване на райони от Молдова към Украйна.

2015-2025 – противопоставянето на ислям и християнство постепенно ескалира и се пренася на европейска почва, заради активността на мюсюлмани емигранти. Още – нов глобален конфликт, предотвратен заради усилията на Китай да наложи мир.

2016 – раждаемостта в Европа намалява изведнъж, като следствие от замърсяване на околната среда; евентуално радиоактивно замърсяване първо в Англия, а впоследствие и в Европа.

2017 – разцепление в Европейския съюз и реформирането му върху нови принципи; в Германия се премахва бракът, а семейството се изгражда на абсолютно различни принципи при пълна поддръжка на държавата; Великобритания ще се откаже от монархията.

2018 – създаден е изключително траен и свръхлек материал, който води до революция в строителството; изграждат се мостове през огромни проливи; изобретява се нещо като втора човешка кожа – съвсем лек костюм, който защитава човека от неблагоприятната за него термична обстановка.

2018-2024 – Китай става лидер в световната политика; превръщането на развиващите се страни в икономически изнудвачи на САЩ и Европа.

2020 – създаване на тектонично оръжие с колосална мощ; Антихристът активизира дейността си в информационното пространство; от земите на Украйна започва обединение на католическото и православното християнство в единна църква; пълно роботизиране на бита и на промишленото производство; ООН пренася в Женева своето седалище.

Предсказанията на Нострадамус

Нострадамус предсказва сриването на Кулите-близнаци

2022-2041 – последен период от световната история, в който може да избухне световен военен конфликт.

2023 – опасност Земята да промени орбитата си под натиска на редица фактори от космическо естество.

2024 – мащабна катастрофа в Италия и САЩ от техногенен и екологичен характер.

2025 – Европа е обхваната от демографска криза; създаване на нов световен икономически ред, Украйна и Беларус се превръщат във водещи центрове за европейска търговия.

2027 – на политическата сцена се появява нов диктатор, на който ще се постави под свое подчинение 1/5 от световното население (очаква се, че негова родина ще бъдат или Китай, или Индия).

2028 – човекът ще достигне до Венера; ще бъдат открити звукови вълни, чиято мощ позволява да бъдат впрегнати в работа; термоядреният синтез ще стане управляем; гладът на Земята ще бъде изцяло заличен.

2028-2034 – строителство на свръхмощни енергетични установки от пирамидален тип.

2029 – революционни по характер открития в безжичния пренос на преобразувана слънчева енергия.
Предсказанията на НострадамусСъбитията, които очакват Европа през XXI-то столетие, може да бъдат избегнати, ако континентът се обедини, а централната власт се намира в Швейцария. За по-нататък Нострадамус предсказва на Европа времена, когато в нея ще господстват мирът и свободата.

В Палестина дълго време ще има продължителна война на арабите с евреите, докато евреите не бъдат победени. След това у арабите ще се появи желание да покорят Европа.

Инвазията на жълтата раса ще се случи, след като в Адриатическо море намерят «странна риба с човешка глава». Той вижда безкрайни дъждове, горящ вятър, опустошени поля. Но след това под въздействието на Луната се установяват мир и благополучие.

Също така пророкът предвижда големи изменения в Слънчевата система: Луната и много планети се приближават към Земята, като предизвикват катаклизми и промени в климата на цялата планета. Хората и животните се преместват от едното полукълбо в другото.

Предсказания за България

За 2016 година Нострадамус предсказва смъртта на един от държавните ръководители в нашия регион. Той не посочва конкретна страна, но според тълкувателите възможните места са Италия, Гърция, Турция, Македония или България. След това събитие ще последват опити за дестабилизация на страната, както и масови протесни акции на нейните граждани. Недоволството ще бъде жестоко потушено, а по отношение на активистите ще бъдат подети публични процеси. Прогнозата се базира на 5 центурий, 21 катрен.

България ще бъде засегната и от прогнозата за рязко снижение на раждаемостта, която Нострадамус е видял във всички европейски страни. Годината, която касае това пророчество, е настоящата 2016-та.

Друга прогноза, която вероятно касае и България, са очаквани беди вследствие на проливни дъждове. Те ще продължат няколко месеца, превръщайки се в истински потоп, като цели страни ще рискуват да останат под вода. Най-много ще пострадат Великобритания, Чехия, Италия и Унгария, но възможно е бедствието в периферията си да засегне и Балканския полуостров.

Предсказания на НострадамусТрета световна война

Днес светът се интересува от предсказания за Трета световна война. Според „новия Нострадамус“ – пасторът Рикардо Салазар, тя ще започне на 16 юни 2016 година между Русия и Китай, веднага след като Европа затвори границите си за бежанците.

Преди това обаче и Нострадамус говори за избухването на трети въоръжен конфликт към 2010 година. В катрените се съдържа прогноза, че през ноември 2010 година би могъл да избухне глобален конфликт между Западна Европа и САЩ.

Обаче през 1998 година е публикуван превод на книгата на Манфред Димде „Нострадамус. Нов прочит на предсказанията“, в която авторът заявява, че е намерим ключът към пророческите стихове на знаменията френски предсказател и дава абсолютно нова интерпретация. Той казва, че Третата световна война се отнася към 2016 година.

Нострадамус е предсказал разрушителни катаклизми, предизвикани от размествания на вътрешното ядро на Земата и от преминаването на звезда много близо до нашата планета. В резултат на това ще настъпи регрес на цивилизацията и анархия в държавите.Предсказанията на Нострадамус

Той споменава „Великата трета“, при която основните военни действия ще започнат след катаклизъм, свързан с преминаването на масивен обект близо до Земята. Нострадамус е видял обезлюдяване на планетата и особено на европейския континент, в резултат от използваните оръжия. Още за прогнозите и предсказанията за Трета световна война прочетете тук

Краят на света

Нострадамус е предсказал завършекът на света като събитие, което ще настъпи веднага след смъртта на папа Франциск. Това ще е максимум 2040 година.

Франциск ще е последният, по чието време ще се покаже второ слънце, след което следва гибел както на Ватикана, така и на света. Изследователи вече намират потвърждения на това пророчество.

Предсказания на НострадамусСпоред тях второто слънце всъщност е С/2012 S1. Това е комета, която е наричана още ISON. Тя се е виждала от Земята в края на 2013-та. Съгласно гаданието на Нострадамус, тогава „Великият от Рим ще загине“, а в следващите седем дни на планетата ще изгори всичко.

Изследователите вече намират потвърждения на това пророчество. Според тях второто слънце се свързва с кометата С/2012 S1. Съгласно прогнозата на Нострадамус, когато това стане, „Великият от Рим ще загине“, а в последващата седмица ще изгори абсолютно всичко, което живее на планетата.
Вижте и това видео (на руски): Кога ще бъде краят на света, според Нострадамус, Едгар Кейси и Ванга.

Нострадамус много говори за границите на времето – Сътворение на света и край на света, като този период от столетия е цел на много изследвания и спорове. Затова се въвежда понятието „календар на Нострадамус“, собствена система за измерване на времето на съществуване на човешката цивилизация.

Самият той в писмото до сина си е написал, че предсказанията му касаят Европа, Азия и известни части от Африка и че се разпростират в период от 3797 години. Изследването на този текст е позволило да се установи, че 3797 г е груб камуфлаж, прикриващ 2242 година – първата година на VII хилядолетие от Сътворението на света по старозаветната хронология – годината, в която ще свърши съществуванието на света, според Нострадамус.

Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Страшният съд

ще се случи още по-късно – през 3242 г. Освен това съвременните изследователи смятат, че Нострадамус е предсказвал събития, свързани със САЩ, Япония, Австралия и едва ли не Антарктида. Обаче от тези държави е спомената само Америка („Америка“; „Запад, свободен от Британските острови“; „Новата Земя“).

Календар на Нострадамус

Само няколко катрена имат ясна хронологична обвързаност. По мнение на авторитетните изследователи, крайната дата на пророчествата съвпадат с края на еврейския календар (2240 г.) При това са установени заимствания – почти дословни, от отделни фрагменти на текстове на Тит Ливий, Савонарола , Прокопий Кринит и други.

Предсказания на Нострадамус

Календарът на Нострадамус

В тях има малко конкретни дати, като не е съблюдавана и хронология. Наистина, понякога се среща някакво датиране от астрономически характер, например: „Когато Марс, Меркурий и Венера се движат ретроградно…“ или когато Марс и Сатурн бъдат в определен аспект спрямо точката на слънчевото затъмнение.

Но дори да се удаде дори и приблизително да се установи годината, характерът на събитията така или иначе си остава неясен дотогава, докато те не се случат. Повечето съвременни изследователи на пророчествата на Нострадамус смятат, че в тези катрени „има нещо“. Верността на предсказанията се оценява приблизително на 70-85%.

В писмото до Сезар краят на пророчествата е обозначен противоречиво като начало на ерата на Сатурн и 3797 година, а в писмото до Хенри – Второто Пришествие ще настъпи в «началото седмото хилядоление».

Представата, че на света са отпуснати 6000 години живот за първи път се появява в Талмуда, и по-нататък е заимствано от християнските мистици. Теорията за планетните епохи последователно е изложена в трудовете на ибн Езра, Авраам (XII в.) и Абу Машар (IX в.) и придобила популярност в астрологията през Средневековието. Според тази теория епохата на Луната завършва в 1889 година, епохата на Слънцето – през 2242-ра, а след това започва векът на Сатурн.

По отношение на Сатурн Нострадамус е можел непосредствено да се ръководи от астрологическия трактат на Ришар Руса (1550), в който са били посочени тези дати. Забележително е, че началото на ерата на Сатурн (2242 год) наистина е близо до края на 6000-та година от Сътворението на света съгласно еврейския календар (2240 год).

Предсказанията на Нострадамус

Статуя на Нострадамус в Сен Реми, Прованс

Впрочем пророкът не следва сляпо еврейската традиция. Той предлага собствена система за изчисление на времето, в която Сътворението на света е преместено 1000 години назад, така че 2242-ра от Рождението на Христа съответства на 7000-та година от Сътворението на света.

Неговото предположение се съгласува с центурий 1, катрен 48 («Минали 20 години от царството на Луната, през 7000-та година ще управлява друг. Когато Слънцето завърши своите уморени дни, тогава ще се изпълни и завърши моето пророчество »). Наистина към годината на публикуването на първата част от пророчествата (1555) са изминали точно 20 години от епохата на Луната.

Освен това в писмото до Хенри Рождество Христово се датира през 4758-ма година от Сътворението на света, откъдето 4758+2242=7000. Следователно в използваната система на времето освен цикъла на планетните епохи, също така присъстват и 1000-годишни цикли. «Календарът на Нострадамус» обхваща все едно една планетна седмица, в която всеки ден е равен на 1000 години.

Този календар започва с «Велика Събота» и завършва с началото на втората «Велика Събота» през 2240—2242 година. «Ерата на Сатурн» настъпва едновременно и в 1000-годишния цикъл, и в цикъла на планетните епохи. От тази гледна точка числото 3797 от писмото до Сезар носи мистичен характер: 3797−1555=2242.

Предсказанията на Нострадамус

Рисунка на Нострадамус

Обаче трябва да се обърне внимание, че отнесено към 2242 година, предсказателят говори и за други дати като края на 6000-та година от Сътворението на света: 1826 година (в писмото до Хенри), 1945 год (в алманаха за 1566 година), 2033 год (в алманаха на 1557, 1559, 1562, 1563, 1566 години).

Освен това е възможно по инициатива на издателя алманахът от 1565 година да е датиран така, че 7000-та година от Сътворението на света да изтичат през 2000-та година от Рождението на Христа. Абсолютно вероятно е някои от тези дати да се използват в системата на предсказателя като шифър.

Голяма част от катрените имат съмнителна полза, тъй като не са датирани. Обаче в писмото до Хенри Нострадамус недвусмислено заявява, че катрените са датирани посредством формула – таен код.

В търсене на тайния код

Изследователите често казват, че пророчествата са зашифровани, а ключът към тях е скрит в писмата, в завещанието или в някои по-малко известни книги на пророка.

Щастливи числа

През 1962 година Даниел Русо предположил, что ключът се намира в завещанието на Нострадамус, който той е написал малко преди да умре. Завещанието е в две части и не е писано на един път. Втората е създадена 13 дни след първата. Хипотезата на Русо се опира на странности в завещанието, в частност върху повтарящи се числа, появяващи се при броенето на предмети и парични суми.

Така на 13 страници в завещанието е указано, че цялото имущество на Нострадамус трябва да бъде разпределено между 13 наследници, като частите им не са равни. Предметите са разделени на три друпи по 22 вида. Парите по завещанието се получават от 22 души, сред които 9 наследници и 13 просяци. Общото число на дукатите е равно на 353, тоест числото на катрените от първото издание на Пророчествата. Тези странности насочват към идеята, че завещанието има таен смисъл.

Предсказанията на НострадамусБукви в трактата за Гален

През 1557 година освен втората част на Пророчествата е публикуван превод на Нострадамус на «Перифраза на Гален, убеждаването на Менодот да изучава изящни изкуства и медицина ». Пръв Франсоа Бюге предположил, че Нострадамус е превел Гален, за да даде ключ към шифъра си, който се вижда при сравяване с оригинала.

Фрагмент от епитафа на този тест на латински гласи: Свещеният ред на директните букви ще ти покаже съкровищата на Изтока и Запада. Докторът по философия Патрис Гинар предполага, че фразата има буквален смисъл: абзаците с курсив съдържат директни букви в качеството на печатни грешки. Тези грешки се срещат за 11 букви от азбуката (abfghlntvyz) на 11 страници, като на 47 страница (4+7=11) се съдържат 11 грешки, на 48 страница – 22 грешки (22=2×11).

Пълният списък на директните букви по номера на страниците е следният: 2(T), 36(F T), 38(V), 45(T y y y), 46(l), 47(h f g l N l g g f f l), 48 (hAThgfzhAvgvbgyfyvyThv), 49(f), 54(L), 61(T), 62(z). Оттук следва, че ключът за разбиране на тестовете може да се е загубил при преводите и преиздаванията.

Ленин, Хитлер и Сталин

Предсказанията на Нострадамус

Нострадамус е предсказал раждането на Хитлер

В пророчествата са посочени три хронологии за развитието на света от библейските предци до Исус Христос. Двете са поместени в писмото до Хенри и имат дължина 4758 (4757) и 4173,666 години. Третата хронология, чиято продължителност е 4056 години, се намира в алманаха за 1566 година. Несъответствието на дължгините позволява да се предполага, че те се използват за предсказване на събития от бъдещето.

Източник на тази идея се намира в концепцията на Йоахим Флорски за повторяемостта на историята. Изведена е хипотезата, че хронологията трябва да се приложи към някаква точка – примерно към 1557,487 — датата на написването на писмото до Хенри, или 1242 — краят на 6000 години от Сътворението на Света, и след това да се нагласи така, че краят на 6000 години във всяка от тях да съвпадне с датата 2033,02 от Рождението на Христа.

Загадъчни съвпадения:

1557,487 + (2033,02 − 1557,487) × 4173,666 ÷ 6000 = 1888,273 (20 април 1889) се е родил Хитлер
1242,000 + (2033,02 − 1242,000) × 4758,000 ÷ 6000 = 1869,279 (22 април 1870) се е родил Ленин 1557,487 + (2033,02 − 1557,487) × 4056,000 ÷ 6000 = 1878,947 (21 декември 1879) се е родил Сталин.

Тайнствената дата 2033,02 има няколко смислови обосновки: в повечето алманаси е дадена така, че 6000 години от Сътворението на Света приключват през 2033 година. Това е точно средата между празника Йом Кипур (Съдния ден) на 6001 година от Сътворението на света съгласно Еврейския календар (2239,712 от Рождението на Христа) и краят на 6000 години от II хронология на Нострадамус (1826,334 от Рождението на Христа): (2239,712 + 1826,334) ÷ 2 = 2033,023.

Йом Кипур в еврейската традиция настъпва на 10-тия ден от новата година Рош Ашана, като промеждутъка между празниците носи името „десет дни на разкаянието“; 6000 години от Сътворението на света по Еврейския календар изтичат на 17 септември 2240.

Защо пророчествата са неясни?

Създадени в смисловото пространство на средновековна Франция, на среднофренски език (първият стандартизиран език, използван от 14 до 16 век), с елементи на латински и гръцки, пророчествата на Нострадамус изглеждат на съвременния читател още по-завоалирани и загадъчни, отколкото са били за съвременниците му.

Критици на предсказанията

Затова пророчествата са подложени на критика още докато Мишел е жив. Неговите противници изтъквали, че думите са прекалено метафорични и завоалирани, неприемливо неконкретни. Те отварят врати към най-многообразни тълкувания и разнопосочни интерпретации. Наистина неоспорима е истината, че чак до днес няма случай да е посочено предварително конкретно събитие, основано на четиристишията.

Предсказанията на Нострадамус

Хиляди книги са написани за пророчествата на Нострадамус

Сякаш това не е възпирало, а обратното – амбицирало интерпретаторите на тестовете на Нострадамус, които го разгадават вече половин хилядолетие. Пророчествата са довели до написването на почти 10 хиляди книги, в които авторите са търсили отговор на загадката какво точно е казал Нострадамус.

В съвремието лагерът на скептиците се възглавява от представителя на Образователния фонд и разобличител на парапсихологията Джеймс Ранди (James Randi). Сътрудници на Образователния фонд постоянно опровергавали вестникарски публикации, в които се свързвала поезията на Нострадамус с конкретни съвременни събития.

На свой ред защитниците на Нострадамус обръщат внимание, че ценността на пророчествата не се помрачава от факта, че биват разгадани едва след като предсказаното събитие се случи. Самият факт, че съществуват верни предсказания, много говори за същността на времето и се явява важен аргумент за съществуването на Бог. Именно това, а не възможността да се разберат предварително политическите катаклизми, придава значимост на гадания от този род. Сам Нострадамус е отправил предупреждение да не се правят волни интерпретации на неговите текстове:

„Нека този, който ще чете тези стихове, да ги обмисли зряло. Нека до тях не се докосва непосветената и невежа тълпа. И да се държи по-далече от всички астролози, глупаци и варвари. И този, който постъпи иначе, да бъде проклет съгласно обряда“. (Бележка след 6 центурий).

И още:“ Повече от 500 години ще го разглеждат, Този, който бе украшение за своето време. След това в един миг ще бъде дарена голяма яснота, което ще ги направи много доволни в тези векове“. (катрен 3:94)

Исторически съвпадения

Нострадамус се е изказал за хиляди неща, включително и за ужасната трагедия в Чернобил, която много убедително показа колко голямо зло е комунизмът:

Посочвайки съвпадения с исторически събития, интерпретаторите се ориентират по волни поетични преводи, отклонени от оригинала. За съжаление, при проверка се оказва, че Нострадамус не е писал точно това. За оптимална точност се сравняват по няколко източника, като същевременно се разчитат конфигурациите на планетите чрез астрологически програми.

Вартоломеевата нощ

Две зли [планети] се съединяват в Скорпион,
Предсказанията на НострадамусВеликият Сеньор е убит в залата,
Чума в църквата, благодарение на новия крал,
Долната и Северна Европа.
(Катрен 1:52)

Двете зли планети — Марс и Сатурн — след обнародването на пророчествата за първи път се съединяват в Скорпион през август 1572 година, така че съответстват на събитията във Вартоломеевата нощ (24 август 1572); връхна точка в разкола на църквата във Франция. Заговорът, организиран от Екатерина Медичи – майката на крал Карл IX, с цел да отстрани лидера на френските протестанти, адмирал Колини, излязъл от контрол.

Адмиралът бил убит в хотел де Бетизи, но клането започва да се разпространява подобно на чума из Париж, околностите и преминава в съседните градове. На крал Карл IX не му остава друго, освен да се присламчи към католиците и да поеме отговорност за случилото се. След това южните протестантски провинции със столица градът Ла Рошел обявили политическа независимост.

Научна революция
Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Колкото нараства броят на преследваните астрономи,
На изгнаниците и на забранените книги,
В година 1607 благодарение на светите чаши,
Така че никой няма да се спаси от светите дарове.
(Катрен 8:71)

През 1607 година Йохан Кеплер поставил основите на съвременната астрономия в своя труд «Нова астрономия», където били формулирани законите за въртенето на планетите около Слънцето.

През 1608 година холандецът Ханс Липерсгей изобретил телескопа, на базата на съвместно използване на изпъкнали и вдлъбнати лещи, а през 1609 година Галилео Галилей за първи път го използва за астрономически наблюдения, което води до революция в астрономията, доколкото наблюденията на Галилей потвърждават теорията за хелиоцентричната система на света на Коперник.

Църквата посрещнала тези открития остро, книгите на Коперник били забранени, Галилей трябвало да се отрече от убежденията си и последните си години прекарва под домашен арест. Обаче оттук нататък практически всеки можел да направи телескоп и да наблюдава движението на небесните тела.

Екзекуцията на Карл I

 

Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Стюарт Гент и Брюксел

ще тръгнат против Антверпен,

Сенатът на Лондон ще предаде на смърт своя крал,

Сол и вино няма да му са от полза:

Заради тях в кралството ще има смут.

(Катрен 9:49)

В първия стих се говори за противопоставянето на Северна Холандия (Антверпен) и Белгия (Брюксел), което действително се е случило през 1579—1648 година след буржоазната революция в Холанция, завършила с признаването на Холандската република. През януари следващата година по решение на народния съд бил екзекутиран крал Карл I Стюарт.

Голямата Северна война
Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Източните хора, водени от силата на Луната,
През 1700 година [ще извършат] велики походи,
Почти покорявайки ъгъла Аквилон.
(Катрен 1:49)

1700 година е известна в историята като начало на Северната война, започната по инициатива на Русия и нейния съюзник Швеция, в резултат от което Русия си връща Прибалтика («северният ъгъл» на империята) и обхваща част от Финланция, обезпечавайки си надежден изход към Балтийско море.

«Аквилон» — това е поетичен термин, обозначаващ страната на северния вятър; така може да бъдат наречени и Русия, и Швеция. Понятието «луна сила» се разбира в контекста на Северната война (1700—1721), която протича в средата на астрологическата епоха на Луната (1535—1888).

Испанско наследство
Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Главата на Овена, Юпитер и Сатурн,
Боже Всевишний, какви промени!
След това след дълъг век неговото зло време ще се върне,
Галия и Италия, какви вълнения!
(Катрен 1:51)

Съвпад на Юпитер и Сатурн в първи градус на Овен е наблюдаван единствено през май 1702 година. На тази дата е започнала най-голямата война на XVIII век (за Испанското наследство), в която Галия (Франция) и Италия излизат като противоборстващи страни. Третият стих ни пренася в края на XVIII — началото на XIX век, завоевателните походи на Наполеон Бонапарт.

Падението на Персия

Предсказания на НострадамусВ третия климат, под знака на Овен,
През година 1727, през октомври,
Царят на Персия е заловен от египтяните,
Смърт, загуба, кръст на срама!
(Катрен 3:77)

На 3 октомври 1727 година протежето на афганските благородници Ашраф, шах Персийски, чието страна е била разкъсвана от вътрешни конфликти, признал васалната си зависимост от Турция и също така предал на турците близо половината територия на Персия, включително Техеран, столицата на съвременен Иран.

През 1727 година Египет е част от Османската империя. Русия също се е посрамила, отказвайки се от възможността да свали Ашраф, тъй като се опасявала да не си развали отношенията с турците.

След смъртта на Петър I Русия минала към предпазлива външна политика. Управляващият външните дела – вицеканцлер Остерман, през 1727 година е написал: «Нашата политика трябва да се състои в това да избягваме всичко, което би могло да ни вкара в каквито и да е проблеми ». Катренът се е изпълнил само частично: шахът не е бил взет в плен, а самата Персия се е намирала под знака на Телец.

Френската революция (1792)

Предсказания на Нострадамус«Година 1792 ще бъде година на обновление на века»
(Писмо до Хенри)

На 10 август 1792 във Франция е свалена монархията. Революционерите провъзгласили въпросната година за началото на нова ера, за първа година от новия републикански календар. Критиците казват, че тук Нострадамус единствено показва планетните цикли. Така например в трактата на Р. Русо (1548) се казва:

«… да поговорим за великият чудесен съвпад, който, както казват господа астролозите, ще се случи около 1789 година, след 10 оборота на Сатурн … Ние се приближаваме към градивно обновление на света … след примерно 243 години от настоящия трактат.»

Инвазия на Наполеон в Русия

Предсказания на НострадамусМарс и Скиптър се съединяват,
Под Рак бедствена война:
Не много след това ще бъде помазан новият крал,
Който задълго ще успокои земята.
(Катрен 6:24)

В астрологията скиптърът обозначава Юпитер. Марс и Юпитер съвпадат горе-долу през година, а в Рак – на всеки 12 години. Предполага се, че става дума за съвпад през юли, тоест слънцето също се намира в този знак. В този случай говорим за троен съвпад на Слънцето, Марс и Юпитер през юли 1812 година, което съответства на инвазията на Наполеон в Русия. Тази война завършва с поражение на французите, отстраняването на Наполеон и реставрация на Бурбоните през 1814 година.

Европейските революции

Marx1867Ще се види как седем пъти се изменят Британците,
Оцветени в кръв след 290 години:
Франция няма да стане Германската опорна точка,
Овен се опасява за границите си в Бастарния.
(Катрен 3:57)

Катренът допуска сериозни разминавания в разчитането, обаче датата и общият смисъл (смут в Европа) не извиква съмнение. Указаните 290 години от момента на публикацията са изтекли през 1845 година, а тогава Европа е пометена от свободна революция. Карл Маркс и Фридрих Енгелс се обръщат с революционен призив към пролетариите от всички страни чрез «Манифест на комунистическата партия».

На въстаналите се удава да завземат властта в Париж, след което Маркс смятал да пренесе революцията в Германия. Обаче тези надежди не се оправдават; въстанието в Германия не успява да получи поддръжка и бива потушено. Точна на опитите за световна революция поставя 150-хилядният руски корпус, изпратен през Източна Европа (Бастарния) за потушаване на въстанието в Австро-Унгария.

Първият стих говори за трансформацията на властите в Англия в продължение на 290 години: началото на династията на Стюартите, диктатурата на Кромуел, реставрацията на Стюартите, славната революция на Вилхелм III, обединението с Шотландия,после с Ирландия. Под знака на Овен се намират Германия, Франция и Бастарния.

Раждането на Хитлер

Предсказанията на НострадамусЗагубеният е намерен, след като се е крил дълъг век,
[Този] пастор ще бъде почитан като полубог,
По този начин Луна, завършваща своя цикъл,
Ще бъде осквернена с други желания.
(Катрен 1:25)

Нострадамус се е придържал с незначителни изменения към концепцията за планетните епохи, които били определени от еврейския философ Авраам ибн Езра (XII в.). Според тази система епохата на Луната започва през 1535 и завършва 1888—1889 година. Известно е, че в 1889 година, точно в края на епохата на Луната, се е родил Хитлер. Вторият стих може да бъде разбиран в контекста на митологията на Третия райх.

Хитлер мечтаел за нова порода хора – «истински арийци», за свръхчовека, полубог.. Почестите към самия него като спасител на немската нация били подобни на почитането на божество, а книгата му „Моята борба“ заменила за немците Библията. Наричали Фюрера аскет и пуритан, гениален архитект и пълководец, новият Велик Фридрих.

Образът на пруския крал Фридрих II (1712—1786), който бил герой за Хитлер, станал символ на немското възраждане, «идеал за нордическа красота». Споменаването на «дълъг век » в катрена се свързва с очакването идване на Антихриста 100 години по-рано. Още през 1418 година кардинал Пиер д’Айли публикува трактат, в който стъпвайки на астрологически съображения датира явяването на Антихриста за 1789 година.

СССР

«И в месец октомври ще се случи някаква велика промяна – такава, че биха помислили, че машината на Земята е загубила своята естествена посока и е потънала във вечен мрак. Дотогава, по есенно време, и след това ще има изключителни промени и смени на властта, велики земетресения, израстването на нов Вавилон, презряна дъщеря, равна по мерзост на първия холокост, и ще се задържи само 73 години и 7 месеца». (Писмо до Хенри)

През 1974 година поетът Завалишин публикувал в САЩ превод на това пророчество с коментарът, че то показва падането на съветската власт през 1991 година. След това астрологът Глоба бил хвърлен в затвора заради цитирането на това твърдение. Трябва да отбележим, че предсказанието се е случило с удивителна точност.

Юридически властта на болшевиките се установява на 19 януари 1918 година. 73 години и 7 месеца от тази дата изтичат на 19 август 1991 — този ден е известен в историята като Августувския пуч. Провалът му води до забрана на Комунистическата партия на СССР. В цитата на Нострадамус се споменава « холокост», след който «Вавилон» се увеличава по размери.

Втората световна война

В алманаха на 1566 година е посочена хронология, съгласно която 6000 години от Сътворението на Света изтичат през 1945 година, което е точно краят на Втората световна война. Освен това към събитията от този период може да се отнесе следният катрен:

Предсказания на НострадамусВ състава на Велика Германия ще влязат
Брабант, Фландрия, Гент, Брюж и Булон
В резултат от лъжливото примирие
Великият херцог на Армения ще щурмува Виена и Кьолн.
(Катрен 5:94)

Тук е предсказана окупацията на Холандия и Люксембург (Брабант), на Белгия (Фландрия, Гент, Брюж) и на Северна Франция (Булон) от немската армия в резултат от капитулацията на французите. След това окупацията на Австрия (Виена) и Германия (Кьолн) от войските на Изтока. За съжаление дата не е посочена, обаче описаните събития буквално са се изпълнили в периода 1940—1945 година.

В периода на войната на Германия срещу Франция, Белгия, Холандия и Люксембург катренът е бил забелязан и активно използван от министерството на пропагандата на Гьобелс, обаче последният стих умишлено е спестяван. По-късните интерпретатори отбелязват, че «херцог на Армения» може да бъде наречен Сталин, роден в Грузия (Закавказието), а Кьолн може да бъде и Берлин (старото название на града е Кьолн-на-Шпрее).

Холокоста

Предсказания на НострадамусСлед изгарянето на ризите
Мулетарите ще сменят различни одежди.
Хората на Сатурн са изгорени от мелничарите,
Освен тях и тези, които няма да бъдат облечени.
(Катрен 6:17)

Смята се, че предците на евреите са били скотовъди. Освен това първото еврейско въоръжено формирование е създадено през 1915 година в Англия с цел освобождаването на Израел от турците. То се е наричало «Zion Mule Corps» — «Отряд мулетари». Преводът на български не е много точен – става дума за човек, който подкарва животните и ги води в определена посока.

Тук се има предвид хора, които ще подкарат магаретата. Сатурн в астрологията се свързва със съботата, която е свещен ден при евреите. Да се идентифицира «народа на мелничарите » позволява един текст на Маркс, в който се визират немските мелници, появили се в средата на XVI век. През 1942 година голяма част от евреите в Европа са преоблечени в униформата на концлагеристи, акот около 6 милиона от тях загинали в резултат от холокоста.

Изпълнили се предсказания от 1529 – 1569 година

 • 1529 година – турците обсаждат Виена;
 • 1536 година – откриването на Канада;
 • 1546 година – португалците достигат Япония.

След смъртта на Нострадамус са се изпълнили следните предсказания:

 • 1582 година – въведен е григорианският календар;
 • 1597 година – започва използването на кремъчния механизъм;
 • 1618 година – изобретен е термометърът;
 • 1642 година – откриването на Австралия;
 • 1769 год – появява се първата парна машина в Англия;
 • 1776 год – САЩ обявява независимостта си;
 • 1778 година – изобретен е въздухоплавателният балон;
 • 1789 год – революцията във Франция;
 • 1795 год – открито е електричеството;
 • 1812 година – Наполеон е разбит в Русия;
 • 1825 година – първият релсов път в Англия;
 • 1844 година – изобретяването на телеграфа;
 • 1866 год – открит е динамитът;
 • 1869 година – прокопаването на Суецкия канал;
 • 1873 година – появата на електрическата лампа;
 • 1876 година – изобретен е телефонът;
 • 1895 година – изобретен е рентгеновият апарат;
 • 1903 година – построяването на първия самолет;
 • 1912 година – Балканската война;
 • 1914 година – прокопаването на Панамския канал;
 • 1914 година – старта на Първата световна война;
 • 1917 година – Октомврийската революция в Русия;
 • 1925 година – рождението на телевизията;
 • 1927 година – полета на Линдберг над Атлантическия океан;
 • 1927 година – заснемането на първия говорящ филм;
 • 1929 година – голямата икономическа криза;
 • 1939 година- избухването на Втората световна война;
 • 1961 година – първият човек в космоса;
 • 1969 година – първият човек на Луната.

  Предсказанията на Нострадамус

  Акварел на Нострадамус

Освен това Нострадамус е предсказал и много други събития като катастрофи, болести, земетресения, глад. В бъдещето той предвидил заселването на Европа с жълтата раса. Той видял появата на невидимо небесно тяло, което нарича Бялата звезда, затъмнения на Слънцето и Луната, климатични аномалии, предизвикани от «космически полети», наводнения и нови болести.

Той предсказал Вартоломеевата нощ през 1572 година, Трийсетгодишната война 1618-1648, управлението на Людовик XIV, възхода и падението на Наполеон, Австро-италианската война, убийството в Сараево на ерцхерцог Фердинанд, а също така появата на разумни същества в космоса. Нострадамус писал, че в «господарството на варварите» значителна част от знатните придворни ще бъдат изпратени на смърт.

Дали той е видял предварително Великата октомврийска революция? Абсолютно възможно, тъй като в онази епоха в Европа наричали Татаро-Московието точно «господарството на варварите». Стихът «грандиозни митове ще подлъжат хората и ще причинят много беди» като цяло отразява перипетиите на XX век. Нострадамус нарича Женева «световна градина» и предсказва, че тя ще бъде отровена и разрушена.

Особено успешно Нострадамус успявал да предсказва бъдещето на Великобритания, по отношение на която гаданията му са приблизително 100% верни. Няма никакви предположения относно причините за този феномен.

Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

В пророчествата също така са описани нови религии и пророци, които се оценяват от тълкувателите нееднозначно. Например «Великият Юпитерианец» в центурий 10, катрен 73 ще «съди настоящето посредством миналото», тоест той отрича еволюирането на морала и призовава към завръщане към първобитните ценности, тъй като споменаването на Юпитер намеква за езическата религия на Древен Рим.

Смята се, че в един от катрените Нострадамус е посочил кога ще умре. Легендата гласи, че на 1 юли 1566 година, когато вечерта пожелавал лека нощ на помощника си, добавил, че самият той на сутринта вече няма да е жив. И наистина, намерили го да лежи на пода в кабинета си, отдавна останал без дъх.

Тайният съновник

Един от трудовете на пророка е станал известен като „съновник на Нострадамус“. Мишел е смятал, че съновиденията водят своето начало далече в миналото на човека и са устремени към неговото бъдеще. В болшинството от тълкуванията на сънища се взима за основа предположението, че това, което вижда човек докато спи, касае неговото най-близко бъдеще, едва ли не утрешния ден. Но ето че в съновника на Нострадамус са включени символи и разшифровки, насочени към далечното бъдеще.

Характерно за тази книга е разделянето на смисловите обяснения на лични, касаещи конкретен човек, и на обществени, които влияят на големи маси от хора. По мнение на прорицателя всички ние виждаме сънища, които засягат не само нашите лични дела, но и социални и политически процеси, съдбата на цели страни и народи. Такъв глобален подход към съновиденията отличават Нострадамус от всички останали.

Рисунки на Нострадамус

През 1888 година в библиотека в Рим е намерен ръкопис, съдържащ 72 акварелни рисунки, чието авторство се приписва на Нострадамус. Този факт обаче не е доказан без съмнение. Тази книга днес е известна под условното название «Загубената книга на Нострадамус».

Предсказанията на Нострадамус

Сен Реми дьо Прованс

Биография

Мишел дьо Нотр Дам се е родил на 14.12.1503 година в Прованс, Южна Франция, по-точно – в градчето Сан Реми. Семейството му е еврейско, но през XV век е приело католицизма. Според родовата легенда, неговите предци са служили като придворни лекари при Ренѐ I Анжуйски, Добрия и херцога на Калабрия. Бащата на бъдещия гадател Жом дьо Нотр Дам бил нотариус, дядо му Пиер дьо Нотр Дам и прадядо му Давин дьо Каркасон се занимавали с търговия в Авиньон в южна Франция.

Въпреки че светската власт във Франция се е отнасяла толерантно към прекръстените евреи, простолюдието винаги ги е подозирало в тайно неверие в Христа. Духовната власт над разума и чувствата на французите се държала от Римо-католическата църква, с чиято благословия в различни страни са извършвани гонения на евреи. Това провокирало тази общност да живее в сравнително изолирани общини, съхранявайки своята традиция, културата и обичаите си.

Първоначалното си образование Нострадамус получил у дома. То обхващало история, класическа литература, астрология, конвенционална и народна медицина. След това Мишел учил в Авиньонският университет, в който се е концентрирал върху дисциплини като риторика, граматика и философия. През 1521 година получил степента магистър на изкуствата. През следващите осем години от своя живот той се самообразовал: непрекъснато пътешествал, за да изучава растенията и простите вещества, които се използват в медицинската наука.

Предсказанията на Нострадамус

Бюст на Нострадамус

По време на едно от странстванията му той се запознал с прочутия учен и астролог Жул Сезар Скалигер. След това той продължил да изучава медицина в медицинския факултет на университета Монпелие, от който едва не го изключили заради резките му изказвания по адрес на учителите и заради увлечението му по фармацията, която по онова време била забранена. В тези години той започва да изписва фамилията си по латински маниер «Nostradamus». През 1534 година той все пак получил докторска степен.

Легенди

Семейното предание, отразено в „Хроника на Прованс“, излязла изпод перото на Сезар дьо Нотр Дам, гласи, что кралският медик Абрам Саломон е бил прадядо на Нострадамус. Това твърдение не се потвърждава с факти, но родствените връзки със Соломон може да е била от значение. Дядото на бъдещия пророк, го е запознал с астрологията и кабала. Той умрял рано, и Мишел всичко изучил на своя глава.

Казват, че още в училище го наричали малкият астролог. Известна е легенда, според която един път Нострадамус предсказал съдбата на две прасенца. Той казал, че бялото ще го изяде вълк, а черното ще го поднесат за обяд. За да посрами гадателя, домакинът заповядал да заколят бялото прасенце, но то вече било изядено от вълк. Готвачът се принудил да заколи черното, за да осигури обяда, за което по-късно си признал.

Загадката около фамилния герб
Предсказанията на Нострадамус

Фамилният герб на Нострадамус

На фамилния герб на Нострадамус са изобразени две черни орлови глави и две златни колела, всяко състоящо се от по осем спици, на червен фон. Обръчът, който представлява колелото, е счупен и спиците стърчат свободно, без връзка помежду си. Девизът, изписан върху герба, е следният: «Soli Deo» , което на латински означава «На Бога Единствения». Не е ясно дали Нострадамус е получил този герб по наследство или е бил специално създаден след получаването на докторска степен през 1534 година.

Интерпретаторите предполагам, че главите на хищните птици показват призванието на лекаря да се бори с болестите. Обаче тълкуването на символа на колелата остава нееднозначен. Популярната версия е, че жълтото колело, счупено между спиците, означава скъсването с юдеизма, обаче тя не издържа критиките. Наистина съгласно едикт на Людовик IX Святия, след 1269 година евреите е трябвало да носят на дрехите си жълт знак. Обаче формата на този знак се е променял и никога не е бил колело с осем спици.

По-скоро Нострадамус използва колелото като обичаен слънчев символ, често срещащ се в християнската иконография, което в дадения контекст може да показва ценностите на просвещението. Девизът «Soli Deo» представлява началото на католическия израз «Soli Deo Honor et Gloria» («Чест и слава на Бога Единствен»). Именно това е лозунгът, под който преминава Реформацията, затова съкращението от него е възможно свидетелство за симпатиите на гадателя към хугенотите.

Чумата – движеща сила

По същото време в живота на Нострадамус се случила трагедия: чумната епидемия, която буквално опустошила Европа през 16 век, погубила също така и неговата съпруга и децата му. Той открил лек срещу черната смърт, но не успял да спаси семейството си.

Казват, че лекарството ме комбинирало три много прости и всекиму известни съставки – просто чисти въздух и вода и и витамин C, благодарение на които са оживели стотици хора. Покрай усилията му за справяне с чумната епидемия от Нострадамус се поинтересувала Инквизицията.

Предсказанията на Нострадамус

Акварел на Нострадамус

Казват, че имало намесени и нелицеприятни изказвания по адрес на някаква статия на Дева Мария. Без да рискува да се срещне отблизо с нея, той напуснал Ажен и се впуснал в шестгодишни странствания. Смята се, че друга причина за спешното отпътуване на Нострадамус е жестоко скарване с Юлий Цезар Скалигер – астролог и философ, с когото бъдещият прорицател се бил сближил и дори Скалигер го бил взел под опека, но по неизвестни причини между двата настъпил дълбок разрив.

По-късно Нострадамус получил от Скалигер няколко ядовити антисемитски епиграми, в които се намеква неговото тайно влечение към юдейството. Но един от синовете на Нострадамус ще бъде наречен Сезар, възможно – в чест на Скалигер. По каквато и да е причината, прорицателят напуска Ажен и тръгва за Италия и Германия.

След поредните му пътешествия из Италия и Германия, през 1544 година Нострадамус възстановил лекарската си практика в Марсилия и след две години отдал усилията си за ограничаване на чумната епидемия в югоизточна Франция. Заради самоотвержения си труд лекарят Мишел Нострадамус бил удостоен от парламента на Екс ан Прованс с пожизнена пенсия.

За чудодейната сила на създадените от него лекарства се носили легенди. Рецептата срещу чума се е загубила и не е достигнала до наши дни, но други, които са оцелели от времето на медицинската му практика, не излизат извън рамките на традиционната медицина на XVI век. Това е периодът обаче, към който се отнася пробуждането на пророчески способности.

Предсказанията на НострадамусПрез 1547 година Нострадамус се оженил отново – за Анна Понсард, която му родила шест деца – по три от двата пола. Неочаквано за всички, знаменитият лекар се увлякъл по астрологията. На последния етаж в къщата си той уредил лаборатория, която съдържала доста чудни неща като вълшебни огледала, астролабия (инструмент за астрономични и математически изчисления), триножник, подобен на свещения пророчески предмет от Аполоновия храм в Делфи.

През 1550 година, след дължи размишления, Нострадамус публикувал алманах, който съдържал 24 четиристишия с пророческо съдържание. Популярността му сред публиката надхвърлила всякакви очаквания и до смъртта си авторът бил просто принуден да пуска подобни сборници всяка година.

Към знаменитите си „Центурии“ пристъпил през 1554 година. През 1555 година той издал първите си «Центурии», съдържащи 353 четиристишия с предисловие към сина му Сезар. В това своеобразно писмо той излага окултната философия на пророчествата и също така са включени няколко предсказания от глобален характер (…мирът се приближава към анарагорическата революция… към нас приближава смъртоносен меч, мор и война, по-ужасни от това, което е било в протежението на три човешки живота …)

Числото 353 е близко до така наречената «планетна епоха», дълга 354 години и 4 месеца, която е била известна на астролозите през Средновековието. Последната, десета част на «Центурии», видяла бял свят през 1558 година.

Повратът към предсказване на бъдещето в живота на Нострадамус заинтересовал властите в Париж, които имали намерение да го разпитат какви науки практикува и по какъв начин гадае. По стар маниер, той отново решава да не предизвиква съдбата и заминава за Италия, където продължава да работи в същата насока.Предсказанията на Нострадамус
Към италианския период на Нострадамус се отнася легедната за предсказанието, което той е направил относно папския престол. Става дума за младия монах Felice Peretti (бъдещият папа Сикст V).

През 1820 и 1839 година са публикувани «Пророчество за Филип Оливариус» и «Пророчество за Орвал, записано от Филип Оливариус», датирани от 1542 и 1544 г. Разпространили се слухове, че те са дело на Нострадамус, но от времето, когато при странстването си е минал през абатство Орвал. Стара легенда, преразказана от Шавини, гласи, че един път предсказателят помогна на кралските слуги да намерят загубено породисто куче.

Друго предание е свързано с предсказването на гибелта на Хенри II по време на турнир (центурия 1, катрен 35). Вероятно това точно предсказание е причината Нострадамус да получи признание в кралския двор. Обаче конкретните основания не са известни. Идеята в този катрен носи характер на интерпретация и за първи път се появява след много години при Сезар. По-рано Шавини използва доста по-сложни разсъждения.

Писмото до Хенри II

През 1558 година Нострадамус се обръща към френския крал Хенри II, наричайки го господар на света, и му разкрива историята на човечеството за векове напред, наистина в доста мъглива форма. Не е известно дали кралят, който през следващата година кралят загива в турнир, успява да се запознае с писмото. След смъртта на Хенри II, по покана на сестрата на покойния, Нострадамус се среща в двора с кралица Екатерина Медичи.

През 1561 година вече самият той едва успява да избегне гибелта от селяни-католици, които го обвинили в симпатии към френските протестанти-хугеноти. В същата година властите го поставят за няколко дни под домашен арест, за да опише съдбата на крал Карл IX. Отговорът на Нострадамус не е запазен.

През 1564-та Карл IX и регента на френския престол Екатерина Медичи посещават пророка в Салон и след това го приканват да дойде в Арл, където го назначават за кралски лекар и съветник на регента. През 1566 година Нострадамус умира от усложнения на подагра. На мраморната плоча на гроба му е изсечен надпис: «Тук почива прочутият Мишел Нострадамус, който единствен сред смъртните бе удостоен на улови с почти божественото си перо, благодарение на звездите, бъдещето на света».

По силата на завещанието му той бил погребан прав. Не се знае по каква причина той е оставил такава странна поръка, но предположението е, че не е искал костите му да бъдат пръснати. Като лекар, той е знаел, че при такова положение с времето костите му ще се струпат на купчина. Но дали е имал представа, че църквата, в която ще бъде положен, по-късно – през революцията във Франция, ще бъде напълно разрушена?!

Творческо наследство

Творческото наследство на Нострадамус включва 10 центурии (942 четиристишия), предисловия към тях (писма до сина му Сезар и до крал Хенри), редица четиристишия без номерация, годишен алманах на 1555 година, а също ред произведения без пророчески характер. Съхранено е неговото завещание и лична кореспонденция. Има и някои ръкописи, чието авторство не е точно установено, но се приписват на Нострадамус.

Предсказанията на НострадамусВторото издание (Лион, 1557) съдържало 288 нови катрена и предупреждение към невежите критици (неномериран катрен). Най-ранното от съхранените пълни издания на «Пророчествата» е датирано от 1568 година, тоест вече след смъртта на пророка. То съдържа писмото до Сезар, 942 катрена (7 центурий е останал незавършен) и писмото до крал Хенри.

Цялото му съдържание е пророческо: „[Аз ] разчетох почти толкова събития от бъдещето, колкото и от изминалите години … до самото [Второ] пришествие в началото на седмото хилядолетие“. Известно е само, че катрена от последния центурий се е цитирал още докато Нострадамус е бил жив. Това показва, че вероятно е имало и още едно издание, предшестващо 1568 година, но останало неизвестно.

«Допълнителния катрен», посочен от Шавини в «Първият лик на френския Янус», по-скоро се отнася към един от загубените алманаси на Нострадамус. Произходът на шестия нов катрен в 8 центурий от изданието на Рофе (1588) е съмнителен, а при Винсент Сева (1606) направо се има за фалшификация.

Творческото наследство на Нострадамус е буквално огромно. То включва и трактати на медицинска тема, в които са вписани различни рецепти на лекарства, съчетани с препоръки от козметичен характер и спомени. Има още многочислени астрологически календари-алманаси, както и обширна кореспонденция, която впрочем е слабо изучена и даже не е изцяло публикувана.

Обаче главният труд на Нострадамус си остава знаменитата пророческа книга – „Пророчествана на магистър Мишел Нострадамус“. Какво представлява това творение? Около хиляда четиристишия (катрени), обединени в глави (центурии), всяка от по 100 катрена. И както споменахме, към тях две пророчества в проза, написани като писма до сина му Сезар и крал Хенри II.Впрочем, те били публикувани чак след смъртта му през 1568 г.

Предсказанията на Нострадамус

Ликът на Нострадамус присъства навсякъде в Салон-дьо-Прованс

Книги за Нострадамус

През вековете до момента са написани почти 10 хиляди книги, в които се разгадават и тълкуват предсказанията на Нострадамус. Той се явява като едно постоянно предизвикателство, защото неясните му стихове винаги оставят място за съмнение. Към днешна дата най-актуалната от всички е книгата на Жан-Шарл дьо Фонбрюн „Нострадамус – пророкът на истината“.

Съвременният “Нострадамус”

Идеята за могъщ и необикновен прорицател, който вижда отвъд видимото за обикновените хора, владее умовете на хората и естествено – отвреме навреме се появява по някой, който се провъзгласява за „новият Нострадамус“. Под това име ще срещнем примерно името на американеца Шон Дейвид Мортън, който се представял за новия пророк и успял да открадне шест милиона долара от лековерни инвеститори. Той твърдял, че умее да предсказва сривовете и възходите на борсата и то в продължение на 14 години.

„Съвременният Нострадамус“ е наречен също и пророкът Херълд Селенте, който казва, че през 2012 г. САЩ ще бъде поразена от такава криза, която ще надхвърли в пъти прочутата Голяма депресия от 1929 година. Той пророкува масова безработица, глад, протести, включително гладни бунтове.

Хит стана и пасторът Рикардо Салазар, който вещае Апокалипсис и край на света. Той разпространява прогнозите си основно в интернет и има доста последователи.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Нострадамус: Предсказания, сбъднати и бъдещи + за България!
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Нострадамус: Предсказания, сбъднати и бъдещи + за България!

 1. ица at Self-Employed
  Нострадамус е бил и гадател
  Но това което е записал, като четиристишия
  му е ,,диктувано,, от Бог_разум!
  Четиристишията никой не ги тълкува разумно.
  Всеки търси материално показване.
  Но те са символики на времето
  в развитието ни!
  Например много смешно
  е тълкуването за ,, дъгата на дявола,, че е балестична еакета! А дъгата е в човекия разум, свойството да
  анализира и да изразява своите виждания
  и познания! На дявола, защото познанията ползват за злоти за унищожението!
  Like · Reply · Delete · 8m

  Ева Адамова Империатрица at Self-Employed
  ,,златния век,, е времето на големите познания
  и открития! ,,златно,, в писанията е съвършено
  това което се ползва за живота!
  Края на света е края на века, като време през което
  човек развива разума си! И т.н. всичко се тълкува, чрез езика на разума, който записва подобни писания!
  Like · Reply · Delete · 2m

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *