Животът в Чернобил днес. Мутации. Радиационен фон. Официални екскурзии. Какво се случва в АЕЦ-а? Хората на Чернобил в цифри. В България – радиоактивен дъжд. Мълчанието: манифестация, марулите. Втори радиационен пик: замърсяване на храните. Последици от взрива: рак, щитовидна жлеза, наследствени заболявания. Пик на раково болните. Пет силно заразени продукта: гъби, дивеч, горски плодове, сладководни риби, някой млечни продукти.

Преди 30 години в Чернобил на днешния ден се случва един от най-сериозните инциденти в историята на човечеството.

В четвърти енергоблок на Чернобилската атомна централа избухва мощна експлозия, която излага на риск живота и здравето на милиони хора.

Тази авария се разглежда като най-голямата по рода си в процеса на ядрената енергетика.

Жертвите на експлозията са десетки, а засегнатите от радиация наброяват стотици хиляди. Жителите в целия регион са евакуирани, поради големия риск за живота им.

В резултат на аварията се образува радиоактивен облак, който достига до територията на Европа, Беларус, Украйна и Русия.

Падналият дъжд застрашава животите на милиони хора, които и днес носят последствията от аварията в Чернобил.

Животът в Чернобил днес

Живот в Чернобил

Най-близкият град до атомната централа – Припят, днес е призрачен и пуст

Завръщането на първите жители в района на Чернобил и околните селца ( в радиус от 30 километра), се случва едва няколко седмици след евакуацията.

нумерология

Най-големи щети от освобождаването на радиацията са нанесени върху град Припят. Евакуацията на жителите му започва няколко часа след аварията, като на хората е обещано, че ще се завърнат по домовете си след 3 дни.

По-късно правителството решава, че гражданите на Припят не трябва да се връщат в опасния регион.

„Заселници” – така се наричат хората, които се настаняват в силно замърсената зона, нарушавайки забраната. Повечето от тях са възрастни хора, привързани към своя дом и готови да рискуват живота си, за да останат в този „смъртоносен капан”.

Препитават се със земеделие и не се страхуват, че почвата, върху която отглеждат продукцията си, е силно радиационна.

Според статистиката мутацията на животни и растения в този район е много голяма.

Днес, почти 30-години по-късно, животът в Чернобил отново се заражда. Запустелите селца в района вече имат стотина смели обитатели. Освен това призрачния регион е желана туристическа дестинация.

Пътешествениците са привлечени от „тръпката” със собствени очи да видят последствията, нанесени от Чернобилската атомна централа.

Чернобил радиация

В региона около Чернобил растенията и животните претърпяват странна метаморфоза

Мутации

Генетичните мутации в района на Чернобил продължават и днес. Те засягат растения, животни и лица, родени след инцидента.

Последствията са шокиращи и предизвикват ужас дори и в хората с „желязна” психика.

Радиоактивното замърсяване засяга водата и почвата, откъдето се отразява и върху бързия растеж и големия размер на растенията. Засегнати са както дивите екземпляри, така и домашните култури.

Аномалии се проявяват и при хората и животните.

Репродуктивната система на жените е безвъзвратно увредена, поради което рязко спада раждаемостта. Децата родени след експлозията често страдат от синдром на Даун, рак на щитовидната жлеза и други заболявания.

Радиационен фон

В първите часове след инцидента, нивото на радиационния фон е прекалено високо и по никакъв начин не може да се намали.

Много хора очевидно не са осъзнали сериозната опасност на ситуацията и са опитали да предотвратят евентуална следваща експлозия.

При извършването на тези действия, голяма част от служителите в електроцентралата получават силна доза отрова, която значително влошава здравословното им състояние и води дори до смърт на някой от тях.

Замърсяването се разпростира най-вече на територията на Русия, Украйна и Беларус. Радиоактивните вещества се разпределят под формата на аерозоли, които постепенно се отлагат върху повърхността.

Замърсяването на въздуха над определени селища, зависи от посоката на вятъра в първите дни след инцидента.

Радиацията нанася значителни щети дори и в сравнително отдалечени от Чернобил райони.

В първите седмици след инцидента най-голяма опасност за населението има радиоактивният йод във въздуха.

На висока радиация са изложени и почвата в района, както и растенията, насекомите и животните, които се хранят с тях.

Някой опасни елементи остават в почвата в продължение на стотици години. В Припят и околностите има много радиоактивен прах, който застрашава живота на доброволно избралите да живеят там.

С течение на времето степента на замърсяване е значително намалена, а радиационните нива в повечето места са се върнали към първоначалните си стойности.

Официални екскурзии

Чернобил забранена зона

Въпреки знака „Стоп“, влизането в град Припят е позволено, с разрешение на правителството

Град Припят и забранената зона около Чернобил е магнит за зажаднелите за приключения туристи. Носят се слухове, че туристическите фирми, които организират посещенията в „зоната на изключване”, отчитат своите приходи пред правителството на Украйна.

Агенциите извършват обиколки в изоставените райони около град Припят и атомната електроцентрала. За някой може би е вълнуващо и дори забавно да посетят това призрачно място, но трябва да се има предвид, че там е епицентърът на една наистина огромна трагедия, която завършва с хиляди разбити човешки животи.

Туристите, избрали тази дестинация, трябва да имат навършени 18 години и да бъдат в отлично здравословно състояние. Посещенията на „зоната“ не могат да се извършват индивидуално и със собствен транспорт. Достъпът е строго ограничен и се допускат само лицензирани оператори.

Необходимо е разрешение от властите, за да бъде допуснато влизането на превозно средство в страховития район.

Неофициално се твърди, че и друг вид развлечения, се предлагат на по-смелите посетители на Чернобил и околностите.

При желание и финансова възможност туристът може да преспи в „зоната”, провирайки се през дупка в оградата и пренебрегвайки всички правила за безопасност.

Какво се случва в АЕЦ-а?

Една от основните версии за възникване на експлозията е прегряване на ядреното гориво в ниската част на работещата зона на реактора.

Налягането в реакторното пространство рязко се увеличава, което води до по-нататъшното му увреждане.

Обвивката, заедно с охладителната верига са разбити, вследствие на което се стига до дехидратация на въпросната зона на реактора.

Така се получава до ядрената експлозия и тежките последствия, причинени от нея.

Хората на Чернобил в цифри

В резултат на аварията в Чернобил, са засегнати повече от 3, 2 милиона души от различни региони и държави.

Според последни данни броят на жертвите на радиация (хората с увреждания) към днешна дата е повече от 60 хиляди души.

Наблюдава се значително увеличаване на броя на болните от левкемия, рак на щитовидната жлеза и психични заболявания.

Засегнати от радиацията са 23 % от населението на Беларус, а в районите около Чернобил 1 на всеки 5 (включително и деца) души носи последствията от експлозията.

Стотици са жертвите на Чернобил в Русия, починали от рак. Голяма част от родените деца в област Рязан , след аварията са с непоправими физически и психически увреждания.

Чернобил авария в централата

След аварията в Чернобил, над България се изсипва радиоактивен дъжд

В България – радиоактивен дъжд

След експлозията на реактора, огромен радиоактивен облак се разпространява в цялата страна и извън нейните периметри.

Катастрофалните последици под формата на радиоактивни дъждове се разпростират до редица европейски държави, сред които и България и се превръщат в основен здравословен проблем.

Бременните жени са съветвани да прибягват до аборт, поради съществуването от висок риск от раждане на деца с тежки физически и психически проблеми.

В резултат на прекомерните количества радиоактивен йод, много хора биват засегнати от рак на щитовидната жлеза, заболявания на нервната и ендокринната система.

Мълчанието: манифестация, марулите

Образувалият се в резултат на аварията радиоактивен облак, достига до нашата държава само няколко дни след аварията.

По това време, обявеният в България за Ден на труда (1-ви май) се почита с манифестация. Никой не предупреждава празнуващите хора за фаталните последствия, които носи със себе си падналия радиационен дъжд.

Както всички знаем пролетта е период, през който пазарът изобилства от зеленчуци. Мълчанието на правителството в този случай прави изключително лоша услуга на българите.

За да не се всява смут и паника сред населението, се забранява информацията за радиационния дъжд да достигне до хората. По преценка на управляващите опасната новина се пази в пълна тайна и населеното на България остава в абсолютно неведение.

Поради тази причина тонове продукция, напоена с радиационен дъжд е изкупена от пазара. Консумацията на опасните краставици, домати и марули застрашава живота на населението на България.

Възрастни и деца са подложени на риск от радиация, докато ръководните кадри измерват чистотата на въздуха в различните райони на България.

Целта им е да осигурят собствената си безопасност, евакуирайки се в най-незасегнатия от радиацията регион.

Втори радиационен пик: замърсяване на храните

Вторият радиационен пик настъпва няколко месеца след избухването на електроцентралата. Причината за него е пренебрегване на правилата за безопасност от българските управляващи.

Българските животновъди не са предупредени, че трябва да унищожат фуража, с който хранят животните. Вероятността той да бъде радиационен е изключително голяма, но елитът на нашата държава отхвърля с лека ръка този вариант.

Така се стига до проникването на вредни вещества в животинското месо, мляко и млечни продукти.

По този начин се застрашава и живота и здравето на цялото българско население.

Чернобил заболявания

Рак на щитовидната жлеза е най-разпространеното заболяване, вследствие на радиацията

Последици от взрива: рак, щитовидна жлеза, наследствени заболявания

Щитовидната жлеза е най-застрашена от злокачествени тумори, образувани в резултат на радиоактивно замърсяване.

Особено висок е рискът за децата. Драстично се увеличава числеността на заболелите от рак на щитовидната жлеза, като голям брой от случаите се считат за пряк резултат от радиацията.

Експертите са на мнение, че с ранна диагностика на заболяването и адекватно лечение, здравословният проблем може да бъде преодолян.

Според някой проучвания в резултат на експлозията в Чернобил, значително са се увеличили случаите на пациенти, страдащи от злокачествени тумори.

Докладите отчитат повишение на случаите на левкемия, рак на гърдата и други видове онкологични заболявания след аварията.

Установено е, че значително е увеличен броя на вродените аномалии и има висок процент на детска смъртност, особено в някой региони на Беларус.

Наблюдава се необикновено голям брой на деца, родени със синдром на Даун.

Редица изследвания са доказали, че жителите на замърсените региони, са застрашени от сърдечно-съдови заболявания, рак, катаракта, намален имунитет и други.

Настъпват усложнения по време на бременност или раждане, увеличава се броят на мъртвородените деца и родените с деформации такива.

Много двойки не могат да се сдобият с наследници, поради увреждане на репродуктивната им система.

Като цяло рискът от облъчване е най-голям в първите години след аварията. През последните години опасността от заболявания в резултат от експлозията в Чернобил, е намаляла значително. Това се дължи на 30 годишният период, необходим за възстановяване на нормалния живот.

Пик на раково болните

Всички хора са постоянно изложени на йонизиращо лъчение от много природни източници, като естествените радиоактивни материали, съдържащи се във всички храни, напитки и дори въздуха.

Така нареченият естествен радиационен фон не създава риск за живота и здравето.

Дозите, получени от аварията в Чернобил, обаче са изключително високи и определено представляват риск за жителите на засегнатите райони.

Значителното увеличаване на честотата на случаите на рак на щитовидната жлеза е настъпило сред хората, които към момента на инцидента са били деца и са живеели в най-замърсените райони на Беларус, Украйна и Русия.

Това се дължи на високите нива на радиоактивен йод, освободени от реактора на атомната електроцентрала през първите няколко дни след инцидента.

Радиоактивен йод се съдържа и в пасищата, откъдето преминава в млякото на кравите и бива приеман, чрез млечните продукти от децата.

Към момента в засегнатите райони са установени хиляди случаи на непълнолетни деца, страдащи от рак на щитовидната жлеза.

Чернобил храна

Гъбите в района на Чернобил са радиационни

Пет силно заразени продукта: гъби, дивеч, горски плодове, сладководни риби, някой млечни продукти

Аварията в Чернобил е причина за замърсяване на голяма част от хранителните продукти.

Чрез попадането на радиационни частици в почвата се замърсяват всички растения на територията на засегнатите държави.

Най-силна е радиацията в самия район на експлозията, където се твърди, че и днес има заразени гъби, ягоди и малини, дивеч, риба и други продукти.

Радионуклидите могат да се концентрират по повърхността на продуктите или в тяхната вътрешност.

Съответно животните се хранят с растения от радиоактивни почви, а рибата плува в замърсени води.

Ето защо дивечът и рибата в зоната около Чернобил са радиоактивни. За хората в региона обаче основният източник на поминък е земята – гъбите, горските плодове и понякога лов и риболов.

Те се възползват от почвата, като я засаждат и после се наслаждават на плодовете й, без да се притесняват от предупрежденията и забраните на учените.

При консумацията на подобни продукти е необходимо да се спазват строги правила. За да се освободят натрупаните по повърхността опасни частици, плодовете и зеленчуците, трябва да бъдат поставени за няколко часа във вода с оцет.

Ако радиоактивните вещества се съдържат в самия продукт, те трябва задължително да преминат термична обработка преди консумация.

Някой считат храненето с подобни продукти за смела и откачена постъпка, други съчувстват на тези хора, като приемат отшелническият им начин на живот като липса на алтернатива.

Каквато и да е причината, факт е, че животът в забранената зона, около атомната централа съществува.

Според учените последиците от радиацията вече започват да избледняват и след няколко десетилетия пустите райони може би ще бъдат населени, но засега условията за живот в Чернобил са все още неподходящи.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: