Един ден в клиниката на д-р Емилова + мнения

Възхвалявана до небесата или яростно отричана, д-р Людмила Емилова е необикновен лекар-специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология, но лекува с нетрадиционни методи.

От цяла България пристигат болни хора с надежда да се излекуват в нейната клиника за гладолечение край Варна, наричана официално Център за безлекарствено лечение. (По-долу в коментарите се поставя въпросът за нейните цени обаче. Ще се радваме, ако някой сподели с нас по-актуални цени!)

06:30 сутринта, Време за тибетската гимнастика. Ръми дъжд, морето му припява. На терасата срещу него се събират хора в анцузи и маратонки, с черни постелки в ръце. Изглеждат бодри и усмихнати, макар че някои от тях не са слагали троха в устата повече от седмица.

Точно в 6:50, кипяща от енергия като Везувий, се появява д-р Емилова в анцуг, маратонки и леко червено яке. Силна, стегната фигура, много гъвкава. Усмихнато поздравява, пита туй онуй пациентите си и започва. Половин час тя показва упражнения, в които се преплитат елементи на йога, стречинг (разтягане), лека аеробика, упражнения за гъвкавост.

След това групата от 30-ина човека (не всички пациенти играят гимнастика) се запътва към морето и там, на една от терасите над плажа продължава гимнастиката: упражнения за дишане, за раздвижване на всяка става и мускул, аеробика.

08:00 В кафето са подредени педантично 46 чаши. Толкова са пациентите В момента, но през пролетта стигат до 80-100. Оформени са групичките: по-младите жени са спортно облечени, някои с грим. Една от тях мачка пакет цигари, но не престъпна забраната да не се пуши.

По-възрастните жени имат вид на уморени коне. Лицата на всички жени след няколко дневен глад обаче са с избистрен тен, очите – също. Това е един от моменталните ефекти на лечебния глад. Има и 7 мъже, всеки е седнал сам. Жената до мен се оказва собственичка на просперираща строителна фирма в Силистра. Идва за втори път. Първия път е излекувала, по нейни думи, тежка артроза.

Сред жените има и една журналистка. Диагнозата е страшна: миома на матката. Тя тихичко влезе преди всички в празното кафе и, забила поглед в масата, изпи едно кафе с две цигари.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 01

Самата Д-р Емилова е свежа и готина, както винаги.

Днес за нея е вторият ден.

08:30 Д-р Емилова влиза, облечена в елегантен син костюм, на висок ток, позволява си само червило. Чиста кожа на лицето, без петънце, здрав тен. Преди пет години е имала дни, в които виела от болка: от хронична мигрена, гастрит, колит. Имала и анемия, увеличен черен дроб, атония на жлъчния мехур. Предписвала си лекарства, които ставали все повече и повече, но болките не минавали.

След среща с Лидия Ковачева решава да гладува. Първия ден – жестоко главоболие, втория и третия – също. Издържала и с това приключила завинаги с хроничните болести. С това главоболие в първите два дни от гладуването се сблъскват почти всички пациенти. Тогава, според д-р Емилова, организмът се чисти от токсините.

Схемата на лечението с глад се основава на това, че когато му липсва храна, организмът посяга първо към складираните въглехидрати, след това – към запасите от мазнини. Когато ги привърши, той „изгаря” онези клетки, които са най-ненужни. Това са болните клетки, отпадъците, натрупани в различните органи, токсините. След като ги ликвидира, организмът посяга вече към здравите клетки. Точно този момент не БИВА да се допуска.

В гладолечението е изключително важен начинът на ЗАХРАНВАНЕ.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 02

Д-р Емилова пращи от здраве! Да е жива и здрава!

Ако е направен неправилно, може да има неприятни последици. Д-р Емилова е категорична, че захранването може да стане само под лекарско наблюдение. Коментираме с нея този случай, който се видя доста удобен на журналисти и лекари за атака срещу метода на Лидия Ковачева. Сузана е дошла в клиниката пред припадък – само 26 килограма, и е отказвала всичко, освен вода.

След като веднъж е прескочила критичния момент с помощта на д-р Емилова, направила й специална схема за захранване, отново е започнала да гладува само на вода. Според д-р Емилова у нея нямало сила за живот, а сила за самоунищожение под формата на анорексия, дължаща се на психическо разстройство.

Какво ядат впрочем пациентите на клиниката?

Четири пъти дневно плодове, които сами си купуват. Няма, както при Ковачева, ограничение от килограм и само един плод. Четири пъти дневно пият чай с мед – само от една билка – мащерка, лайка, кантарион, бял равнец или мента… Жесток режим, не всеки издържа. От продавачката в кафето научих, че се случва някой тайно да си купи солети или вафла, често и шоколад.

Но тези дребни опущения не развалят ефекта от гладуването. „Първите дни, в които гладувах, разказва млада жена от Пещера, направо бях близо до психически крив. Носех се в един унес, автоматично, в някаква странна еуфория. Но на третия ден всичко се избистри, престанах да чувствам глад, някаква бодрост като че ли се вля в мен. „

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 0309:00 В съседната на кафето зала д-р Емилова изнася лекция на пациентите: говори за праната – енергията, която получаваме от природата, за начините, по които можем да я получим. Минава към липсата на сън: „Ако лишавате себе си от сън постоянно между 22 и 24 ч. , ще разстроите системите на организма. Човек трябва да се опитва, макар и не всеки ден, да спи пълноценно в това време.„

Още НЕЩО: Д-р Емилова: Глория и Тони Димитрова са железни в диетата!

Посочва за пример един от бившите си пациенти – Росен, собственик на бар „Калифорния” във Варна. „Дойде в клиниката на 27 години, след една година безсъние, с кръвно 150/90, сивкав тен и урина като катран, увеличен черен дроб. След първия ден гладуване имаше цял сантиметър налеп върху езика! Това показваше, че е силно токсикиран. След четиринадесет дни гладуване на плодове и чай организмът му се възстанови, спря цигарите. Сега поне три дни в седмицата си ляга рано, не пуши, живее по друг начин. „

09:45 Започват ежедневните прегледи. Всеки ден се правят изследвания на урината (с лакмус), кардиограми, прегледи. Двама млади лекари й помагат, а съпругът й се е нагърбил с много роли на организатор, снабдител, билкар и т. н.

Първа в кабинета влиза Неда Ликова от Добрич, за изписване. Тя е за втори път в клиниката, гладува профилактично. Има хора, които идват по два пъти всяка година, някои със семействата си.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 04Неда е на 48 г. , собственичка на заведение. Жени се млада, гледа деца, работи до пълно изтощение. Преди две години започват силни болки в китките, изтръпване на пръстите. Две кутии цигари не й стигат. Изобилие от диагнози (невроза, артроза, разстройство на щитовидната жлеза). Става все по-зле. Случайно открива д-р Емилова. След един курс гладолечение болките изчезват, с тях приспивателните, цигарите и торбата с хапове.

Следващият е също за изписване: Стоян Вълков, 54-годишен, шофьор от Варна. Дошъл с диагноза диабет, с максимално предписана доза хапчета. (Отваряме скоба: в клиниката не се приемат диабетици на инсулин, психично болни хора или със злокачествени заболявания, които изискват клинично лечение. Д-р Емилова не отрича методите на традиционната медицина. ) Стоян познава д-р Емилова от 4 години и е редовен посетител за профилактично гладуване.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 05Пушил е по 10 цигари на ден допреди 4 години, с висока кръвна захар, бил е готов да премине на инсулин. „Инсулинът създава чувство за глад у човек, казва д-р Емилова, но колкото повече яде диабетикът, толкова повече мазнините блокират в възможността на надбъбречните жлези да произвеждат инсулин. Аз съм убедена, че и диабетиците на инсулин могат да бъдат лекувани по системата чай плодове, само че се изискват други условия, клинично оборудване и непрекъснат контрол. „

Иван твърди, че се чувства добре, спрял е преди 4 години лекарствата, станал вегетарианец, черният дроб се е прибрал, чувства се бодър. Денят си тече в някакво безвремие: отново чай, после каланетика – по желание. Някои от пациентите слизат при басейна или тангентора, други предпочитат масаж. „Когато гладуват, хората стават по-добри, казва една млада жена от Монтана. Аз се отървах от моите хормонални заболявания, които никой лекар не можа да диагностицира, и от кризите на раздразнителност, от депресията.„ (Тя е получавала внезапни припадъци по време на менструация.)

В клиниката са идвали и лекари, сега всички те препоръчват метода на гладолечение в своите кабинети.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 0713:30 Д-р Емилова преглежда, изслушва, насочва към диета. Тя държи връзка с всички бивши пациенти. „Самата аз ям малко, мъча се да не ям месо, веднъж седмично – ден за разтоварване, два пъти в годината – двуседмичен глад на плодове.„

Човек застава сам срещу себе си и се разглежда. В повечето от случаите вижда срещу себе си изнервен, невротизиран от амбиции, от безпаричие или от много пари човек, с купчина глупави навици, които му осигуряват социално алиби За съжаление българинът мисли за себе си или когато е късно, или в погрешна посока (яж, пий и си носи новите дрехи).

А болестта го поставя пред избор – или да смени начина си на живот, или да Влачи болестта и да се бори с нея с променлив успех. „Представих си, че в мен са заложени различни програми, каза ми една счетоводителка, която лекува в клиниката бъбречна болест. Просто трябва да превъртя копчето и да сменя програмата. „ Точно това е истината – поне 50 на сто от положителния ефект на метода е психологическата пренастройка.

Защо тук толкова лесно отказват цигарите?

Защо тук няколко алкохолици са се излекували успешно за разлика от времето, прекарано в специализирани клиники със силни медикаменти? Всеки един от „зависимите” хора е превъртял копчето на своята програма и се е самоубедил, че това, което прави, ще му донесе здраве. Подобен е механизмът, според мен, и на лечението на останалите болести с глад: човек сменя програмата, насочва цялата си психична енергия към желанието да живее здравословно.

д-р Людмила Емилова клиника цени мнения 06

И когато гласуването започва да чисти организма, да го подмладява и лекува, човек се понася на крилете на оптимизма. Много тежки са първите два-три дни. „Усещах заедно с глада едно замайване, една тревожност. Нощем сънувах наситени с цвят и образи сънища, толкова експресивни, понякога кошмари. Но от третия ден нататък усетих една лекота, една бистрота в главата.

Чувствах се отлично и горда със себе си. А едва когато започнах захранването, усетих истинския вкус на храната. Усетих какво богатство от аромати има в парченце печен картоф”, споделя млада, 34-годишна жена, излекувала в клиниката тежка зависимост от алкохола.

20:30 вечерта. Не, пациентите съвсем не си лягат изтощени и озверели от глад. Сменили анцузите с нещо по-така, те се понасят към кафето, където е тяхната дисковечер. Сковани до вчера от болки в кръста жени подскачат като млади момичета. Добре, сигурно има ефект, пак казват скептиците, но след като се върне към обикновения си живот, човек си връща и болежките.

Ако някой си мисли, че след две седмици гладуване решава всички здравни проблеми, Жестоко се лъже. Топ трябва да смени изцяло хранителния режим, навиците си, поведението си. Един ден седмично на плодове не е задължителен, но два-три дни месечно – да. Д-р Емилова предписва на всеки от пациентите конкретен режим, препоръчва билки и лекарства.

Мира Велинова

Един ден в клиниката на д-р Емилова + мнения
3.8 (76.67%) 6 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Един ден в клиниката на д-р Емилова + мнения

 1. години наред мисля и имам желание да посетя Клиниката на д-р Емилова, с наднормено тегло съм, но и с Ревматоиден артрит. И немога да си представя как мога да бъда само на чай и плод след като приемам много лекарства за РА , включително кортизон, Метотрексат и др. Това е единствената пречка за да не я посетя до сега, а много искам. Другото нещо е финансовата страна – предполагам че е много скъпо, но мисля че мога да си осигуря някакви фин.средства, но все пак искам да знам поне какви са цените

 2. И аз съм с диагноза ревматоиден артрит и по същия начин се интересувам мога ли да посетя клиниката на Д-р Емилова,след като съм на терапия с метотрексат и биологично лечение-Хумира,с наднормено тегло съм.

 3. Ще трябва да се обърнете директно към нея за този въпрос.

 4. Che dietata e enachin na lechenie e mnogo viarno, prechistva organizma i spomaga za dosta zaboliavania na orgamizma, svarzani direktno ili indirektno sas zatlastiavane, nadnormeno teglo. Taka che ne e loscho, no gorenapisanoto vaztorjeno opisanie na edna laichka v dosta golemi momenti e smeshno… kato primer davam „strashnata diagnoza mioma“…hahaha… mioma e dobrokachesveno obrazovanie na muskulnia sloi na matkata, koeto se otstraniava ili operira samo ako predizvikva po silno menstualno karvene ili narasne dosta, rastat bavno obiknbovenno i se nalaga histerektimia glavno pri jeni v menopauzata na koito ne im triabva mnogo matkata …. no kakto i da e razni hora, vsichko kompetentni, razni mnenia:)))

 5. Латинка Божинова казва:
  12.05.2011 в 13:27

  И аз съм с диагноза ревматоиден артрит и по същия начин се интересувам мога ли да посетя клиниката на Д-р Емилова,след като съм на терапия с метотрексат и биологично лечение-Хумира,с наднормено тегло съм.

 6. Принципно д-р Емилова дава цени само по телефон или по имейл, така че трябва да й се обадите, ако ви е спешно! Само ние искаме да ви помолим, ако получите някаква информация, да я споделите с нас и с читателите, защото много хора се интересуват и питат. Ще се радваме да публикуваме макар и откъслечни цени, за да може читателят да се ориентира поне приблизително какво го очаква и дали може да си го позволи. Ясно е, че после, когато звънне или пише на д-р Емилова, тя може да му каже нещо различно. Но поне бегла и приблизителна представа можем да си имаме, нали?
  P.S. Една жена във форума на БГ Мама споменава някаква цена от 1500 лева. Но постът е от 2007 година и не се разбира особено какво включва тази цена. Така че молбата ни е все още актуална!

 7. Това е лечението на бъдещето. Човешкият организъм е съвършено цяло, единство – в него всичко е заложено, просто трябва да му помагаме, а не да го тровим с лакомията си и жаждата за разни кефове и глупости, с неразумния си начин на живот. Възхищавам се на д-р Емилова – тя се е изправила срещу невежеството , за да помага на хората, това изисква огромна сила и воля, голямо знание и силен дух. Дано да възпита и наследници-продължители!

 8. Това не е гладуване а диета на плодове и чай, можете и сами вкъщи да си я проведете…при лечебното гладуване не се приема никаква храна, само вода(има и сухо гладуване, при което и вода не се приема)…може да бъде кратко 24,36,48 часа, като може да се стигне до 30 и повече дни(това вече е за „професионалисти“)…ако искате да научите повече за лечебното гладуване има интересна литература по темата, примерно „Чудото на лечебното гладуване“ от Г.П.Малахов

 9. Случайно, вчера се запознах с жени в момента на лечение при Д-р Емилова, които са за пореден път (3-4 път и повече)при нея и много са доволни. Това което пише по-горе те го потвърдиха. Сваляне на 30-35кг, излекуване на диабет, спиране на всички лекарства, дори сърдечни. Хапват 1плод всеки 2 часа и не усещат глад.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *