Клеопатра, последният фараон на Египет, , който има малко общо с истинската история
Смъртта на Клеопатра, последният фараон на Египет

Клеопатра. Последният фараон на Египет

Клеопатра, последният фараон на Египет, любопитни факти, които трябва да знаем за нея и за филма “Клеопатра”, който има малко общо с истинската история

Клеопатра VII, известна просто като “Клеопатра”, остава една от най-завладяващите личности в историята. Като последния действащ владетел на Египет от династията на Птолемеите, животът и управлението ѝ са белязани от политически интриги, драматични връзки и страст към запазване на независимостта на Египет.

Клеопатра VII
Титла Кралица на Птолемейското царство, фараон
Царуване 51 пр. Хр. – 30 пр. Хр.
Предшественик Птолемей XII Авлет
Наследник Птолемейското царство е анексирано от Рим
Родена 69 пр. Хр., Александрия
Умира 10 or 12 август 30 пр. Хр. (на възраст 39), в Александрия, Египет
Съпрузи Юлий Цезар (47–44 BC), Марк Антоний (36–30 BC)
Деца Царевец, Александър Хелиос, Клеопатра Селена II, Птолемей Филаделф

Родена през 69 г. пр.н.е., Клеопатра се възкачва на престола на крехката възраст от 18 години, като в началото на управлението си споделя властта с по-малкия си брат Птолемей XIII. Въпреки това интелигентността и харизмата ѝ бързо проличават и ѝ позволяват да се превърне в доминиращата владетелка на Египет, каквато я знаем от историята.

Клеопатра е била жена с много таланти и способности. Противно на представите в масовата култура, нейното очарование се дължало не само на предполагаемата ѝ красота, но и на острия ѝ интелект, политическата ѝ проницателност и владеенето на различни езици. Твърди се, че Клеопатра е първият птолемеевски владетел, който научава египетски език (нещо изключително трудно за древните птолемеи) – действие, което не само доказва острия ѝ интелект, но и нейната отдаденост на поданиците ѝ.

Освен това политическите ѝ маневри са били също толкова впечатляващи. На бурния фон на римските граждански войни Клеопатра поддържа стратегически съюзи с влиятелни римски генерали – първо с Юлий Цезар, а след убийството му – с Марк Антоний. Връзките ѝ с тези ключови фигури не са били само политически машинации, а са носели и лични измерения, водещи до деца и общи амбиции.cleopatra-vii-faraon-10

Въпреки усилията ѝ да запази независимостта на Египет, управлението на Клеопатра завършва с трагедия. След разгрома на Марк Антоний в битката при Акциум от силите на Октавиан през 31 г. пр.н.е. Клеопатра решава да сложи край на живота си през 30 г. пр.н.е., което бележи края на управлението на Птолемеите в Египет.

Наследството на Клеопатра е колкото трайно, толкова и противоречиво. Възприемана от едни като жадна за власт манипулаторка, а от други – като яростна патриотична владетелка, нейният образ продължава да пленява публиката по целия свят. И макар че точното естество на нейните живот и управление може да е забулено в мистерия, не може да се отрече незаличимото влияние, което тя оказва върху своето царство и света отвъд него.

Как е изглеждала Клеопатра

Външният вид на Клеопатра предизвиква трайно очарование, най-вече благодарение на представянето ѝ в литературата, изкуството и киното като омагьосваща красавица, която използва красотата си, за да омайва влиятелни мъже. Истината за външния вид на Клеопатра обаче може да е малко по-различна от преобладаващата митология.cleopatra-vii-faraon-08

Противно на общоприетото схващане историческите свидетелства и запазените артефакти не подчертават физическата красота на Клеопатра като нейна отличителна черта. Всъщност съвременните описания на Клеопатра, направени от гръцкия биограф Плутарх, показват, че привлекателността ѝ се дължи по-скоро на нейния чар, остроумие и интелект, отколкото на външния ѝ вид. Плутарх пише: “Казват, че красотата ѝ сама по себе си не била забележителна… но привлекателността ѝ се дължала на убедителността на нейните думи, съчетана с характера, който придружавал всичко, което тя казвала или правела.”

Основното визуално доказателство за външния вид на Клеопатра е нейното изображение върху древни монети. На тези монети тя е изобразена с изпъкнал нос, силна брадичка и дълбоко поставени очи. Въпреки това интерпретирането на външния вид на Клеопатра въз основа на тези изображения може да бъде предизвикателство, тъй като стилът на периода клони към идеализирани или символични изображения, а не към реалистични портрети.

Какво трябва да знаем за филма “Клеопатра”

Животът и управлението на кралица Клеопатра са били обект на много филми в историята на киното, като всеки от тях предлага свой собствен уникален образ на емблематичната владетелка. Един от най-известните и може би този, за който се сещате, е филмът “Клеопатра” от 1963 г., режисиран от Джоузеф Л. Манкевич и с Елизабет Тейлър в главната роля.cleopatra-vii-faraon-06

“Клеопатра” (1963 г.) се смята за класика в жанра на историческия епос. Той представя пищна, драматична и романтична интерпретация на живота на Клеопатра, като се фокусира основно върху отношенията ѝ с Юлий Цезар (в ролята Рекс Харисън) и Марк Антоний (в ролята Ричард Бъртън). Филмът е огромна продукция, печално известна с високата си цена, трудния производствен процес и с това, че предизвиква известния романс между Тейлър и Бъртън извън екрана.

Филмът е известен с пищните си декори и костюми, които, макар и невинаги да са исторически точни, са станали емблематични сами по себе си. Изпълнението на Елизабет Тейлър често е възхвалявано заради харизмата и интензивността му, а превъплъщението ѝ в Клеопатра е формирало голяма част от съвременното възприятие за царицата.

Въпреки първоначалните смесени отзиви и прословутия превишен бюджет, който едва не доведе 20th Century Fox до фалит, филмът представлява касов успех. Той печели четири награди “Оскар” и е оценен заради амбициозния си обхват и изпълненията на главните актьори.

Важно е да се отбележи обаче, че “Клеопатра” (1963), както и много други исторически драми, си позволява значителна художествена свобода по отношение на фактите. Истинският живот на Клеопатра вероятно е бил много по-сложен и нюансиран от филмовата версия. Ето защо, въпреки че филмът предлага забавно зрелище, той не бива да се използва като основен източник за разбиране на историческата личност и нейното време.cleopatra-vii-faraon-04

Истината за Клеопатра или кои са сензационните факти за Клеопатра, които някои среди имат интерес да останат скрити?

Въпреки високия ѝ статут в популярната култура, има няколко по-малко известни или погрешно представени факта за Клеопатра, които дават по-завършена и точна представа за живота и управлението ѝ.

Клеопатра не е била египтянка: Въпреки че е била кралица на Египет, Клеопатра не е била египтянка. Тя е от македонско-гръцки произход и произхожда от династията на Птолемеите, която управлява Египет от времето на Александър Велики. Клеопатра е първата от своята династия, която се научава да говори египетски език.

Ученият Клеопатра: Противно на представата за нея в много филми и пиеси като съблазнителка, Клеопатра е била високообразована жена. Твърди се, че е владеела девет езика и е била известна с острия си интелект. Интересите ѝ обхващали математиката, философията и астрономията.

Видът на Клеопатра: Популярното представяне на Клеопатра като голяма красавица може да не е точно. Монетите с нейно изображение показват жена с куковиден нос и силна челюст, но стандартите за красота в древността са били различни и вероятно интелигентността и харизмата ѝ са били много по-въздействащи.

Майка на детето на Цезар?: Клеопатра имала син на име Цезарион, за когото твърдяла, че е син на Юлий Цезар. Въпреки че Цезар никога не признава официално момчето, Клеопатра настоява за неговото бащинство. След смъртта на Клеопатра и Марк Антоний наследникът на Цезар, Октавиан, разглежда Цезарион като потенциална заплаха и го екзекутира.cleopatra-vii-faraon-02

Смъртта на Клеопатра: Романтичната история за самоубийството на Клеопатра чрез ухапване от пепелянка може да не е вярна. Въпреки че това е драматична история, някои историци предполагат, че тя може да е използвала отровен мехлем или остър инструмент, за да сложи край на живота си. Точният метод остава загадка, тъй като гробницата ѝ никога не е била намерена окончателно. (Повече подробности – по-долу в същия материал, който четете.)

Клеопатра и Марк Антоний: Тяхната трагична любовна история е известна, но връзката им е била и политически съюз. Антоний прекарва зимата на 40-41 г. пр.н.е. с Клеопатра в Александрия и двамата създават общество, чието име звучи на английски като “Inimitable Livers”. То се занимава с нощни пиршества и пиене на вино. Това било част от стратегията на Антоний да извлича пари от Египет, за да финансира планираната си война срещу партите.

Всеки от тези факти дава представа за живота на една жена, която е била нещо по-различно от просто фараон. Клеопатра е била учен, майка, лингвист, политически стратег и лидер, който е оставил трайна следа в историята.cleopatra-vii-faraon-01

Какво образование получава Клеопатра

Като член на династията на Птолемеите, Клеопатра е получила най-доброто образование по онова време – смесица от гръцки знания и египетска мъдрост.

Клеопатра била високообразована и изключително интелигентна. Смята се, че е била добре запозната с математиката, философията, ораторското изкуство и астрономията. Освен това е била полиглот и е можела да говори няколко езика. Освен гръцки, езикът на нейните предци, Клеопатра е говорила етиопски, троглодитски, иврит (или арамейски), арабски, сирийски език (вероятно сирийски), мидийски, партски и латински. Както казахме, тя е първият птолемейски владетел, който научава и говори езика на египтяните.

Този широк спектър от познания в различни области и езици несъмнено я превръща в могъщ лидер, способен на административни и дипломатически начинания, които се простират далеч отвъд границите на Египет. Освен това тя е имала възможност да общува пряко с поданиците си, нещо, което нейните предшественици от Птолемеевата линия не са могли да направят, и това вероятно е увеличило популярността ѝ сред египетското население.

Нейното образование и интелигентност изиграват решаваща роля в управлението и политическите маневри по време на големи сътресения и промени. Интелектът и харизмата на Клеопатра всъщност често се посочват като най-завладяващите ѝ качества.cleopatra-vii-faraon-03

Какви цели си поставя Клеопатра

Като последен действащ владетел на Птолемеевото царство в Египет Клеопатра има няколко основни цели по време на управлението си:

Запазване на египетската независимост: Една от основните цели на Клеопатра е да запази независимостта на Египет, която е все по-застрашена от нарастващата мощ на Рим. За тази цел тя търси съюзи с могъщи римски лидери – първо с Юлий Цезар, а след това с Марк Антоний.

Стабилизиране на своето управление: Клеопатра също така се стреми да укрепи собственото си управление и авторитет. Тази цел се усложнява от вътрешните конфликти в собственото ѝ семейство и династията на Птолемеите. Тя трябвало да се конкурира за властта със своите братя и сестри, което довело до няколко конфликта и промени във властта по време на нейното управление.

Възстановяване на предишната слава на Египет: Клеопатра се стреми да възстанови предишния статут на Египет като световна сила. По време на управлението на Птолемеите Египет се сблъсква с редица икономически трудности и загуба на територии. Клеопатра предприела редица мерки за възстановяване на египетската икономика, включително насърчаване на търговията с различни народи.

Утвърждаване на династията ѝ: Клеопатра искала да създаде управляваща династия със сина си Цезарион, за когото твърдяла, че е син на Юлий Цезар. След убийството на Цезар тя се съюзява с Марк Антоний, от когото има още три деца. Намеренията ѝ били да осигури стабилно и трайно управление за децата си.cleopatra-vii-faraon-05

Популяризиране на египетската култура: Въпреки че е от гръцки произход, Клеопатра възприема египетската култура и обичаи. Тя възприема и традиционното облекло и обичаи на египетските кралици, като се представя за превъплъщение на богинята Изида. Това вероятно е било политическа маневра, за да спечели благоразположението на поданиците си, но също така подсказва за цел за запазване и популяризиране на културата.

Тези цели и стремежът на Клеопатра към тях показват нейната политическа проницателност и решителност, както и дълбоката ѝ ангажираност със суверенитета и просперитета на страната ѝ.

От какво умира Клеопатра?

Смъртта на Клеопатра е едно от най-известните и романтизирани събития в историята, въпреки че точните обстоятелства са забулени в мистерия и противоречия. Традиционното схващане, за което разказват древни историци като Плутарх и Дион Касий, е, че Клеопатра се е самоубила, като е позволила на аспид (вид отровна змия, вероятно египетска кобра) да я ухапе и така е избегнала залавянето си от Октавиан (по-късно известен като Август), който е победил нея и Марк Антоний.

Тази версия на събитията е вдъхновила многобройни произведения на изкуството и литературата, представящи самоубийството на Клеопатра като последен акт на непокорство и опит да запази достойнството си пред лицето на римската победа. Някои съвременни историци обаче поставят под въпрос достоверността на тези разкази, като вместо това предполагат, че Клеопатра може да е била убита като част от стратегията на Октавиан за укрепване на властта.cleopatra-vii-faraon-07

Алтернативни теории предполагат, че Клеопатра може да е използвала отрова, а не змия, за да сложи край на живота си. Известно е, че тя е била експерт по токсикология; гръцкият историк Страбон споменава, че дори е тествала различни отрови върху осъдени затворници. Предполага се, че Клеопатра може да е използвала силна смес от змийско мляко, вълчи трън и опиум, за да причини безболезнената си смърт.

Въпреки трайния интерес към смъртта на Клеопатра, истината за това как е умряла тя остава загадка, най-вече защото гробницата ѝ никога не е била намерена наистина. В резултат на това причината за смъртта ѝ е един от многото интригуващи въпроси без отговор, свързани с живота и управлението ѝ.

Интересни факти за Клеопатра (без да повтаряме вече споменатите)

Ето и някои по-малко известни, интересни факти за Клеопатра, които не сме обсъждали досега:

Тя е публикуван автор: Известно е, че Клеопатра е написала редица медицински и козметични трактати, включително такива за намаляване на теглото и грижа за кожата. Нейните трудове са цитирани от множество древни лекари, но за съжаление нито един от трудовете ѝ не е оцелял до наши дни.

Враждата между братята и сестрите: Династията на Птолемеите не е чужда на семейните конфликти. Първоначално Клеопатра управлявала съвместно с баща си Птолемей XII, а по-късно с братята си Птолемей XIII и Птолемей XIV, за които се омъжила според египетския обичай, и със сина си Птолемей XV Цезарион. Тя обаче се оказва безмилостен лидер, който не иска да дели властта и в крайна сметка надживява всички тях.

cleopatra-vii-faraon-09
Източник: “Cleopatra: A Sourcebook” by Prudence J. Jones.

Персонализацията на “Изида”: Клеопатра често се представяла за преродената египетска богиня Изида. Тя е първият член на своята династия, който е известен с участието си в египетски религиозни ритуали. Този стратегически ход я прави популярна сред поданиците ѝ.

Парфюмът “Новата Изида”: През 2019 г. археолози откриха древна египетска фабрика за парфюми, датираща от времето на Клеопатра. Те пресъздават парфюма, който е описан като аромата на “новата Изида”. Твърди се, че пресъздаденият аромат е със силна, остра и донякъде неприятна миризма, съвсем различна от съвременните западни очаквания за парфюм.

“Златният век” на Александрия: Царуването на Клеопатра е културно богат период за Александрия, която по това време е един от най-големите градове в света. Градът се гордее с легендарната Александрийска библиотека и с Александрийския фар – едно от седемте чудеса на древния свят.

Тя е последният фараон: Клеопатра е последният действащ владетел на Птолемеевото царство в Египет. След нейната смърт Египет става провинция на Римската империя, което бележи края на фараоните въобще.

Клеопатра продължава да интригува историци, археолози и обществеността, а нови факти за живота и управлението ѝ се откриват и днес.

Още интересни факти от историята – ТУК и ТУК.

За Иван Василев

Прочети още

Отваряне на поща Gmail: регистрация на профил.

Отваряне на поща в Gmail в лесни стъпки 2024

Лесни стъпки в отваряне на поща Gmail: регистрация на профил. Правилна работа с Gmail Inbox, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *