Ясновидката Маг Джиляна, гадател

египетски богове списък на боговете на египет
египетски богове и богини, Върховен египетски бог, главен, на Земята, на мъдростта.

Египетски богове: Имена и описания

Пълен списък с имена и описания на египетски богове и богини, начело с Анубис, АмонРа, Изида, Озирис, Хор. Върховен египетски бог, главен, на Земята, на мъдростта. Богиня на Небето. Боговете на Египет – на смъртта, на плодородието, на Луната и др.

В Египет са почитани 5 хиляди богове. Всяко по-голямо селище имало свой бог. Всяка природна сила, качество и явление имали свой покровител. Главни и второстепенни божества покривали всички възможни аспекти от човешкото битие. Множество богове покровителствали устоите на живота в Египет – слънцето, водата, смъртта.

Древен Египет

Названието поражда образи на египетски фараони, балсамиране, мумия и на специфичните египетски пирамиди. Впрочем пирамиди откриваме на всички континенти, и в Европа (Босна), но египетските блестят по особен начин със своята мистичност.

Египетският храм с ритуална статуя, обслужващата го жрица и разбира се – типичната египетска гробница ни водят към религиозните култове в тази страна. С времето те са се изменяли, но винаги в центъра им е стояло преклонението и пълната зависимост на човека от боговете.

В античния свят боговете имат строго определени функции. Те рядко са заети с някаква дейност и още по-рядко се намесват в хорските проблеми.

В религията на Египет има аналози на всички богове от античната митология. Заедно с това съществуват множество абстракции. Например даден бог има пет имена, всяко свързано с един от елементите и с астрономичните тела. Или даден бог няма постоянни имена. Те се менят според часа от денонощието, от действието, което се извършва в момента и т.н.

Основни египетски богове

(списък)

Ясен списък на египетските богове досега не е създаден. Някои не са проучени изцяло.

В списъка по-долу боговете не са подредени по важност или според почитта, която са им засвидетелствали египтяните. Заради пренаселения египетски „Олимп“ е възприето боговете да се дават по азбучен ред.

Богове на Древния Египет

(списък, описание, изображение)

  • Акер египетски бог на земята. Той е страж на изгрева и залеза на слънцето, съдейства на Ра, защитава хората и покровителства мъртвите. Той е от второстепенно значение и ролята му се мени в хода на египетската история. В ранния династически период се смята за въплъщение на бог Хеб. Изобразява се с два лъва, понякога сфинксове, седящи гръб към гръб и гледащи на изток и на запад.
  • Амон – египетски бог на слънцето. Отначало е бог на въздуха, а после става бог на слънцето. Рисува се: мъж с корона с две високи пера (понякога слънчев диск), нерядко – с глава на сокол. Покровителства град Тива. Неговите свещени животни са сокол, змия, гъска. Заради главата на сокол той е наричан бог – птица.

От XVIII династия върховният бог (отъждествен с Ра — Амон-Pa), покровителства царската власт и завоевателните войни. Заедно с жена му богинята Мут (майка) и бог на луната – негов син Хонсу, образуват т.нар. Тиванска триада.египетски богове списък

Амон е абстрактен бог-демиург, а негов женски еквивалент е Амаунет. Заедно те са обожествената стихийна изначалност, скритото и невидимото.

  • Анубис – египетски бог на света на мъртвите, на подземното царство. Страж на некрополите. Той е измислил балсамирането. Рисува се: мъж с глава на черен чакал. Понякога се представя изцяло като животно – черно куче. Свещените му животни са куче, чакал, вълк. Наричан е бог – вълк.
  • Анхур (Онурис) – египетски бог на лова, бог на войната. Той е местен бог, постепенно станал общоегипетски. Помага на Ра в противоборството му с Апофис.
  • Апис — почитан в древния Египет свещен бик с черно-бяла окраска. Той се е възприемал като земното тяло-приносител на Озирис, бога на плодородието. Покланяли са му се в Мемфис. Живият Апис държали в особено помещение – Апейон, а умрелият тържествено погребвали в некропола Серапеуме.
  • Апофис (Апоп) – египетски бог на мрака и тъмнината, на злото, властелин на подземния Нил. Той е вечен враг на бога на слънцето. Живее под земята. Обрисува се като огромна змия. Всяка нощ Ра се сражава с него.
  • Атон – бог на слънчевия диск (или по-скоро на слънчевия свят). Той се провъзгласява за главен бог на Египет при религиозната реформа на фараона Ехнатон. За разлика от повечето представители на местния пантеон, изобразявани в зверо-човешка форма, Атон се рисува като сл. диск или кълбо, от което протяга ръце към Земята и хората. Смисълът на реформата на Ехнатон се състои в преход от конкретно-образна към философско-абстрактна религия. Тя е съпроводена с жестоки гонения и завършва със смъртта на фараона.
  • Атум – почитан в Хелиополис слънчев бог, самосъздал се от първоначалния хаотичен океан Нун. Океанът се надигнал и създал първата суша, от която произлязла цялата земя. Прибягвайки към мастурбация, Атум създал от собственото си семе първата божествена двойка, от които произлезли и останалите членове на Енеадите. В архаичната древност Атум е бил главен слънчев бог, но по-късно минава на заден план заради Ра. Атум останал символ само на залязващото слънце.
  • Ах – нисше божество, част от същността на човека, посредник м/е богове и хора, задгробно въплъщение на фараоните.
  • Ба – физическата жизнена енергия на човека. В древноегипетските представи душата Ба се състои от чувствата и емоциите на човека. Обрисува се като полуптица, получовек. На Ба се приписва изменчивост. Тя е тясно свързана с други обвивки и пряко зависи от състоянието на физическото тяло. При живо тяло Ба пътешества в света на сънищата. Тя свободно се движи между световете на умрелите и живите. Душата – Ба умее да се преселва в други тела по желание на своя господар. След смъртта на човека тя се намира редом със сърцето и след това изпада в летаргичен сън.
  • Бес – египетски второстепенен бог на веселието, успеха и домашното огнище. Египетски бог на късмета. Защитава от зли духове, покровител на дома, на бедните, малките деца и старците. Представлява джудже с огромна брада. Мъжки аналог на Баст/ет.
  • Бех (Бухис) – местен бог-бик, култът към когото постепенно става общоегипетски. Въплъщава се като бял бик със специфични черни петна. Изобразява се с корона и слънчев диск.
  • Геб – египетски бог на земята, син на Шу и Тефнут, брат и мъж на Нут. Той е бог на земята и на земните хълмове. Митовете го представят във вечна връзка с Нут, която е богиня на небето, докато богът на въздуха Шу не ги разделя. В текстове от пирамидите му се приписва и покровителство над умрелите. Рисуват го като старец с брада и царски украшения.
  • Гор (Хор) – бог на земята, божествен управител на Египет. Бог на небето и на царската власт. Покровител на армията. Египетските фараони са се смятали за въплъщение на Хор на земята. Представлява чов. тяло със соколова глава. Името му значи буквално „висш“, „извисен“.

Хор е още и бог на небесния лазур, от чийто образ произлизат яснотата, чистотата, разумът, устойчивостта, редът. Асоциирал се е с благороден, кръжащ в небето сокол (някъде го пишат орел). В този символ и в идеята за всевиждащото око на Хор се показва връзката между божеството и небето, както и с движещите се по него планети.

В египетската митология Хор е вечен антагонист на Сет, бога на необузданите страсти, безпорядъка и хаоса. Син на Озирис и Изида, Хор се проявил като мъстител за убийството на баща си и отнел на Сет властта над Египет.

В късно време Гор се обединява със слънчевия бог Ра в общ култ Ра – Хорахти (Хор на двата хоризонта).

  • Енеади – (от гръцки: деветица) – девет главни хелиополиски богове: Ра (в дълбока древност той е бил Атум), Шу, Сет, Тефнут, Озирис, Геб, Изида, Нут, Нефтида. Родословно дърво: то се разклонява с множество божества.
  • Имхотеп – везир на фараона Джосер, по-нататък почитан като бог на медицината и лечението.
  • Ка — в древноегипетските представи представлява обективно съществуващия и видим образ на човека. Ка възниква заедно с човека и се съхранява след неговата смърт като памет за човека и изображенията. Съхранението на Ка на умрелия с помощта на създадено негово точно изображение е един от главните магически способи за поддържане на живот след смъртта. Изобразяват Ка като подобие на носителя й, но вдигнати нагоре ръце
  • Кук – абстрактен бог – създател. Негово женско съответствие е Каукет. Заедно отъждествяват мрака като изначална същност.
  • Маат (егип. «истина») — фундаментално понятие за реда във Вселената и обществото. Той се поддържа от върховен бог и фараон в противовес на хаоса («исефет»). Олицетворява истината, справедливостта, вселенската хармония, божествените закони и етичната норма.
  • Мер Ур (Мневис) – Ба на бог Ра и негов оракул. Черен бик със слънце между рогата.
  • Мин – създател на живота и плодородието в град Коптос. Бог на размножаването. Изобразявал се с ярко изразен фалос като символ на плодородието. Поклонението пред него е било характерно за ранния период от египетската история, след което той отстъпил на заден план пред неговия еквивалент от Тива – Амон.
  • Мневис – черен бик, почитан като бог в Хелиополис. Напомня мемфиския Апис.
  • Монту – египетски бог на войната, сраженията, победата и бойната доблест. Бог с глава на сокол. Носи корона със сл. диск и пера, а в ръка държи копие. По произход Монту е слънчевият бог на град Хермонт. Но за разлика от Ра, култът към Монту подчертавал не благоприятните, а разрушителните свойства на Слънцето – огънят, пожарът, засушаванията. Затова военният аспект скоро затъмнил първоначалния слънчев образ.
  • Непри – египетски бог на зърното, почитан в първия ден на жътвата.
  • Нехебкау – бог-змия (понякога с човешки крака). В някои текстове се показва като въплъщение на Ра, а в други – въплъщение на Апоп, тоест враг на Ра. Счита се за защитник на домовете от змии.
  • Огдоада – осем бога на Хермопол, олицетворяващи първоначалните стихии, от които се оформя светът. Огдоада се състои от четири съпружески двойки.
  • Бог Нун и неговият женски еквивалент Наунет символизират първобитния хаотичен океан
  • Хух и Хаухет – безкрайността на пространството,
  • Кук и Каукет – мрака,
  • Амон и Амаунет – «невидимото». Мъжете – богове се изобразяват с глави на жаби, а жените – с глави на змии.
  • Озирис – повелител на подземното царство, бог на мъртвите, бог на смъртта, възприеман като последващо възраждане. Бог на лова и войната. И бог на плодородието. Най-силно е почитан от обикновения народ на Египет. Един от най-известните богове на всички времена и народи.

Той бил убит от коварния и завистлив свой брат Сет, който разчленил тялото му и разхвърлял парчетата из цял Египет. Но преданата му жена Изида го събрала и с магия заченала от него сина им – Хор. Изида крила Хор от Сет, а когато възмъжал, синът на Озирис удържал победа над него и го изгонил от Египет.

египетски богове списък
Емблематични за Египет са и сфинксовете

От тялото на убития Озирис Изида направила първата мумия. След като възкръснал, той се оттеглил в царството на мъртвите и го оглавил. Култът към него е тясно свързан с древни земеделски вярвания за цикличността при растения.

  • Пта (Птах, погрешно Фта) – египетски бог, почитан в Мемфис като творец на света. Бог на занаятите и творчеството. Бог на истината и справедливостта. Египетски бог на топлината и живота. Благодарение на своята съзидателна сила той се възприема като въплъщение на плодородието, на умственото и ръчното творчество, на науката и производството. От свещеното название на Мемфис – «Хет-ка-Пта» (Обител на душата на Пта) произтича гръцката дума Египет.
  • Ра – бог на Слънцето, глава на Енеадите и творец на Вселената. Египетски върховен бог. Бог на огъня.

Първоначално е заемал подчинена позиция, но изтиква на втори план много по-почитания от него бог Атум. Слънцето Ра всеки ден минава небосвода и освещава земята, а нощем дава светлина на царството на мъртвите. Под земята Ра постоянно се опитва да преглътне (неуспешно) грамадният змей Апоп (Апофис), въплъщение на хаоса. Така той представлява и постоянно възраждащата се природа (означават го като бог на природата).

Още в текста: ♠ Древен Египет ♠ Египетски богове ♠ Списък, описание, изображение на боговете ♠ Списък, описание, изображение на богините ♠ Върховни богове ♠ Богове животни ♠ Амон ♠ Ра ♠ Хор ♠ Сет ♠ Изида ♠ Бастет ♠ Енеади ♠ Бог на земята ♠ Бог на войната ♠ Бог на слънцето ♠ Бог на луната ♠ Бог на смъртта ♠ Бог на подземното царство ♠ Бог на любовта ♠ Бог на огъня ♠ Бог на хаоса ♠ Бог на музиката ♠ Бог на медицината ♠ Други

Ра се рисува с глава на сокол, обвита със змии и увенчана със слънце. Той се обединява с боговете Амон и Хором в синтетични образи Амона-Ра и Ра-Хорахти.

египетски богове списък
Типично изображение на египетско божество
  • Себек – египетски бог на реките и езерата. Той е крокодилообразен бог, който живее в голямо езеро. Изобразява се с глава на крокодил с висока златна корона. Той управлява водното царство и осигурява земното плодородие. Понякога се почита като добър, доброжелателен бог, изцеляващ и съдействащ при жизнени трудности. Понякога го представят като грозен демон, враждуващ с Ра и Озирис.
  • Сет (Сетх) – син на Геб (Хеб) и Нут, брат и убиец на Озирис, по-късно победен и изпратен в изгнание в пустинята от сина на Озирис Хор. Египетски бог на хаоса, на войната, бог на пустинята, на гръмотевиците, на виното. Египетски бог на тъмнината.

Предполага се, че в дълбока древност антагонистите Хор и Сет са представлявали неразделна двойка, която е символизирала двете противоположни страни от вселенското първоначалие: 1) спокойствие, порядък, разум и 2) буйна стихийност, напрежение и страст.

Култът към Сет носи без съмнение отрицателни черти. Но той се е считал да толкова необходим за света, както и Хор. Само че по-късно Сет бил демонизиран, защото го почитали азиатските завоеватели на Египет.

  • Сопду – «соколов» бог, почитан в източната част на делтата на Нил. Близък на Хор и се отъждествява с него.
  • Татенен – почитан наред с Пта и отъждествяван с него. Името му буквално показва възникването на земята.
  • Тот (Джехути)– върховен бог на град Хермополис. По произход е бог на Луната. Заради съразмерността на нейните фази, той започва да се почита като бог на мъдростта, знанията, науката, магията и висшето откровение. Бил с голяма популярност из целия Египет. Изобразявал се с глава на ибис или павиан. Името «Тутмос», което носили няколко фараони, означава «Тот го роди».
  • Упуаут – бог на мъртвите с глава на чакал, почитан в Ликополис. По външност и смисъл напомня Анубис и постепенно се слива с него в един образ.
  • Феникс (Бог Бену) – вълшебна птица (чапла, паун) със златни и червени пера, която прелита над Хелиополис веднъж на 500 години, за да предаде за погребване в храма на Слънцето тялото на умрелия си баща. Олицетворява душата на бог Ра.
    египетски богове списък
    Фениксът като символ и до днес
  • Хапи – бог на река Нил, покровител на реколтата, която се подсигурява от разлива на реката. Бог на влагата и урожая. Рисува се в чов. фигура, синя или зелена като цвета на Нил в различните сезони. Също и като тлъст мъж с огромен корем и женски гърди. На главата има корона от папирус, а в ръце държи съд с вода.
  • Хепри – един от тримата слънчеви богове на Хелиополис (често разглеждани като три проявления на едно и също същество). Изобразява се с глава на скарабей.
  • Хершеф (Херишеф) – главен бог на Хераклеопол, където му се покланят като съзидател на света. Според митовете, дясното му око е слънцето, лявото – л уната, а диханието му оживява всичко.
  • Хех – въплъщение на стихиите. Изобразен с глава на жаба.
  • Хнум – бог, почитан в град Есн като съзидател на света и хората чрез грънчарско колело. Пазител на Нил. Изобразява се с глава на рогат овен.
  • Хонсу – лунен бог в Тива. Син на Амон. Заедно с амон и майка си Мус съставлява тиванската триада от богове. Изобразява се с лунен сърп и диск на главата. Някога е отъждествяван с Тот и наричан „писар на правдата“. Бог – целител.
  • Шаи – египетски бог на съдбата. Той определя продължителността на човешкия живот. Първоначално бил бог на лозата, покровител на богатството.
  • Шесему – бог на задгробния живот. Той пази мумиите и наказва грешниците. Бог на балсамирането.
  • Шу – бог, който заедно с жена си – богинята Тефнут, олицетворява пространството м/у небето и земята. Техните деца са богът на земята Хеб и богинята на небето Нут. След създаване на култа към Амон Ра започва да се счита за син на Ра.
  • Ях — бог на луната (полумесеца), почитан в Хермополис нарес с Тот. Свещеното му животно е павиан.

Богини на Древния Египет

(списък, описание, изображение)

Женските божества са се почитали от египтяните не по-малко от мъжките. А нерядко един и същи бог имал две въплъщения в женско и мъжко тяло.

  • Амаунет – мъжко въплъщение на Амон, а след това негова съпруга. Богиня на стихиите. Представяна със змийска глава.
  • Аментет – богиня на мъртвите, която среща душите от другата страна.
  • Анукет – покровителка на Нил. Изобразява се с корона от папирус.
  • Баст / Бастет – богиня на женската красота, любовта, покровителка на дома, на веселието и на радостта. Изобразява се с глава на котка или въобще в тялото на изящна седнала черна котка. И досега статуетки с нейно изображение са много харесвани и желани.
  • Изида – богиня на съдбата и живота. Тя пази новородените и умиращите. Образ: жена с кравешки рога, между които се държи слънчевият диск.
  • Маат – богиня на истината и справедливостта. Образ: жена с голямо перо на главата.
  • Мафдет – (букв. «бързо бягаща») богиня на суровото правосъдие, защитничка на свещените места. Изобразява се с глава на гепард.
  • Мертсегер (Мерит-сегер) – богиня на мъртвите в Тива. Образ: змия или жена със змийска глава. Тя наказва хората, които разравят гробове и нарушават покоя на мъртвите.
  • Месхенет – богиня на раждането.
  • Мехурт – богиня на първичния воден хаос.
  • Мут – богиня на езерото Ашеру (близо до Тива). Името значи „майка“, жена на Амон.
  • Нейт – египтяните заимстват тази богиня от ливийците като богиня на лова и войната, на изкуствата и на умението да се строят плавателни съдове. Образ: двуполово същество, по-рядко крава.
  • Нефтида – сестра на Изида и Озирис. Жена на Сет, но помага на Изида да с ъбере тялото на Озирис. Функциите й като богиня не са много ясни. Плутарх я описва като владетелка на всичко непроявено и нематериализирано, докато Изида властва над проявеното и материализираното.
  • Нут – богиня на небето, сестра и жена на бога на земята Хеб. Тя издига мъртвите нагоре. Образ: разпъната над земята жена (в ролята на небе)
  • Рененутет – богиня, покровителка на реколтата. Представя се се като кобра. Неин син е богът на зърнените култури Непри.
  • Серкет (Селкет) – богиня на умрелите. Образ: жена със скорпион на главата.
  • Сехмет – («могъща»), богиня с глава на лъвица и слънчев диск над нея. Бог на злото. Богиня на горещината и парещото Слънце. Жена на бог Пта. Бог Ра й поръчал да изтреби хората и тя яростно се впуснала, че самият Ра едва я спрял, след като си променил решението. Боговете разляли по земята червено пиво, което Сехмет започнала да лиже, приемайки го за човешка кръв.
  • Сешат – богиня на писмеността и счетоводството, на науката и паметта, покровителка на писарите. Сестра или дъщеря на Тот. Свещеното й животно е пантера.
  • Таурт – богиня, изобразявана като хипопотам. Покровителка на раждането, бременните и новородените. Пази жилищата от зли духове.
  • Тефнут – богиня, която с мъжа си Шу символизира пространството между земя и небе. Богиня на влагата и на течностите.
  • Уаджет – богиня-змия, покровителка на долен Египет.
  • Хатор (Хатхор) – богиня на любовта, красотата, радостта и танците, покровителка на раждането и на кърменето. „Небесна крава“, тя олицетворява дивата стихийна страст. Сина й Ихи е бог на музиката.
  • Хекат – богиня на влагата и дъжда. Образ: жаба;
  • Чененет (Раттауи) – съпруга на Монту, свързана с култа към слънцето. «Рат» е женска форма на името на слънцето – Ра.

Богове, зверове и демони изпълват лентата от 2016 г. Ето ревю на „Боговете на Египет“:

Кой египетски бог отговаря на датата ви на раждане

Египетски хороскоп отнася рождения ни ден към определени богове и техните качества. Те са общо 24 на брой.

Нил (1-7.01, 19-28.06, 1-7.09, 18-26.11) – Вие сте енергични, жизнени и активни. Действате импулсивно, винаги преследвате цели.

Aмон Ра (8-21.01, 1-11.02) – Вие притежавате енергията на сътворението, мъдрост и управленчески талант. Смели и открити, не се плашите от пречки и бариери.

Mут (22-31.01, 8-22.09) – богинята-майка е чувствителна и показва широка палитра от настроения. Любовта е ваш начин да се проявявате, да съществувате и да напредвате.

Геб (12-29.02, 20-31.08) – свързани сте със земята, растенията и обичате хората. Сръчни сте, работите с любов към детайла. Зарежда ви творчеството.

Изида (11-31.03, 18-29.10, 19-31.12) – вие пръскате любов, нежност и грижа. Родени сте да обгръщате, да закриляте. Вие сте щедри и открити.

Озирис (1-10.03, 27.11-18.12) – умни, разумни, дори магически прониквате в чуждите мисли. Имате много приятели и тяхната подкрепа. Винаги възкръсвате, защото има кой да ви подкрепи.

Птах (3-22.08) – парите ви обичат и вие умеете да работите с тях, вие сте идеалните бизнесмени, финансисти, инвеститори. Работите бързо и без да давате обяснения.

Още египетски зодии ТУК  и ТУК.

Родословното дърво на египетските богове тръгва от българските земи – тази тези се изгражда на база открити при разкопки ценни находки. На това е посветено едно издание на Новото познание:

За основните египетски богове учат и българските деца. Затова са направени хубави презентации по темата, които се намират свободно в интернет.

Препоръчвана книга: Делия Пембъртън създава нещо като справочник за Древен Египет, в който описва всякакви аспекти от египетската цивилизация. Романизирани истории като „Заветът Изида“ пресъздават художествено онези времена. Други произведения като „Забранената истина“ ревизират познанията ни и направените разкрития.

Споделете книга, която сте чели и ви е впечатлила.

Заповядайте в коментарното поле.

Египетски пирамиди – мистерии от древния свят

Източник:

За Радост Ангелова

Прочети още

цитати от книги, мисли на писатели, цитати от произведения

Любими цитати от книги: вдъхновяващи и мъдри кратки мисли за живота, щастието и любовта

Любими цитати от книги и мъдри мисли за живота. Вдъхновяващи и кратки цитати за любовта …

4 Мнения

  1. Йоана Изатовска

    Здравейте,тази публикация много ми помогна,за да се подготвя за изходното си ниво по история. Благодарение на вас аз съм подготвена за теста си. Благодаря още веднъж!

    • Чудеса.НЕТ

      Здравейте, Йоана! Ще ви бъдем благодарни, ако ни изпращате и вие свои съчинения от рода на това, които ги няма другаде в интернет. Така ще бъдем полезни и на други хора.

  2. С едно уточнение ! Не само Атина ,но и целия “старогръцки пантеон” от богове ,са присвоени от гърците. Но истината излиза наяве! Целият “старогръцки епос” е Трако-Беласгийски !

  3. Румяна Ракова

    Интересни са книгите на една френска археоложка – Кристиан Дерош

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *