Уникално откритие беше направено в Долината на царете в Египет

Некропол с 50 мумии беше изненадващо открит в Долината на царете в Египет, в близост до древния храмов комплекс Луксор, разположен на на източния бряг на река Нил

В некропола са намерени мумии, които може да се окажат и членове на царското семейство, по-точно на владетелите от 18-та династия – Тутмос III и Тутмос IV, управлявала Древен Египет от 1550 до 1292 г. пр. н.е.

Археолози се натъкват на дървени саркофази и смъртни маски, а така също и на т.нар. съдове канопи, които древните египтяни използват, за да съхраняват в тях отстранените по време на балсамация вътрешни органи на покойника.

египет мумии

Некропол с 50 мумии беше изненадващо открит в Долината на царете в Египет, в близост до древния храмов комплекс Луксор, разположен на на източния бряг на река Нил

Сред откритите мумии има и няколко на новородени.

Надписите по съдовете канопи правят възможно да бъдат идентифицирани по име общо 30 от всички мумии, сред които се оказва, че има и няколко неизвестни до този момент принцеси на Древен Египет.

Самата гробница, подобно на голям брой други древни гробници, е разграбена още преди хилядолетия. Тя се намира в крайната северозападна част на Долината на царете, където е и гробницата на легендарния фараон Тутанкамон, управлявал в периода 1333 – 1324 пр.н.е.

Луксор, познат в древността като Тива, е столица на Древен Египет около 1500 – 1000 г. пр.н.е.  През вековете там са издигнати голям брой дворци и храмове, голяма част от които могат да бъдат видении днес.

Уникално откритие беше направено в Долината на царете в Египет
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Уникално откритие беше направено в Долината на царете в Египет

  1. Кой знае още колко хиляди години са необходими, за да разкриеме всичко за фараоните и техния живот, ако въобще можеме да кажеме ,че всичко е разкрито?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *