Намериха загубената луна на Нептун

Космическият телескоп „Хъбъл” успя да намери изгубения спътник на Нептун – Наяда, съобщава сайтът novini.bg

Наяда е открита през 1989 г. по време на преминаването на космическия апарат „Вояджър 2”, а получените от астрономите изображения правят възможно да бъде изчислен и точният диаметър на небесното тяло, който е 100 км, а орбиталното й завъртане отнема общо 7 часа.

Космическият телескоп „Хъбъл” успя да намери изгубения спътник на Нептун – Наяда

Космическият телескоп „Хъбъл” успя да намери изгубения спътник на Нептун – Наяда

Малко след това учените правят опит да открият Наяда с наземни телескопи, а през 2004 г. и с „Хъбъл”, но това така и не им се удава, което ги кара да се усъмнят в нейното съществуване. Това е така, защото спътникът не може да бъде наблюдаван от нашата планета, тъй като Нептун е много по-ярък от спътника си, а ги разделя една ъглова секунда.

Майкъл Шоуолтър, който работи в калифорнийския институт SETI си поставя за задача да открие отново Наяда, използвайки метод, помогнал на астрономите да открият новата луна на Нептун, която е дори с още по-малки размери.

За тази цел ученият използва осем снимки на „Хъбъл” от 2004 г., което прави възможно да се получи по-дълга експозиция и да се забележат някои особености, оставащи неясни само на една снимка.

Нептун и спътниците му

Нептун и спътниците му

Става ясно, че Наяда е толкова трудно откриваема заради своята постоянно променяща се орбита, което се дължи на привличането на Нептун и на останалите планети. Нептун има общо 13 спътници. През август 1989 г, сондата Вояджър 2 изпрати към Земята първите снимки с образи отблизо на Нептун и на повечето от луните му. Сондата също открива, че планетата има и пръстени и шест от луните й – Галатея, Деспина, Лариса, Протей, Наяда и Таласа.

Намериха загубената луна на Нептун
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *