Един от начините на духовно израстване се постига чрез Лествицата на Св. Йоан

Въпросът за духовното съвършенство не е от вчера или от днес. Духовното израстване вълнува много хора, а един от начините е чрез Лествицата на Св. Йоан

Ежедневието на всеки един от нас е изпълнено с безброй трудности, материални проблеми, проблеми на работното място, недоразумения, болести, семейни драми и какво ли още не. Борейки се да решаваме всички тези битови ситуации ние забравяме, че една от основните задачи на настоящия  ни живот е да постигнем максимален духовен напредък, който все повече ни доближава до съвършенството на Всевишния.

Лествицата

Лествицата на Св. Йоан – по пътя нагоре към съвършенството греховете и изкушенията погубват успеха на хората

Всяка религия предлага различни начини. Будистите препоръчват медитация, защото при такова емоционално и духовно състояние човек осъзнава собствената си съдба, защото всеки човек има уникална съдба.

Друг начин в търсене на собственото Аз и личния път към съвършенството е намиране на информация в нумерологията и астрологията. Но за целта е важно човек да комуникира с  вещ специалист, който ще го насочи в правилната посока, а няма да го заблуди поради некадърност.

За нас християните в осъзнаването на собствената съдба помагат личните моливи към Всевишния, които  не са насочени само за здраве, за намиране на работа или други текущи проблеми. По – скоро лични молитви човек да получава знаци дали върви в правилната посока, дали съумява да реализира качествено своята съдба,  дали постига ежедневен напредък в собственото духовно съвършенство.

Тук трябва да обърнем внимание на един много важен момент! Един много кадърен адвокат, който добре върти правната материя, но си служи с фалшиви свидетели и различни спекулации няма гаранция, че ще има голям духовен напредък, защото чрез измами той е навредил на много невинни хора.

Или един лекар, който може да е кадърен, но не лекува старателно своите пациенти, а гледа само да им вземе парите, няма да постигне никакъв духовен напредък.

Ежедневно животът ни поставя в различни ситуации, които изискват нашата бдителност и правилна реакция – дали да открадна или не, когато нямам нещо; дали да излъжа, за да постигна фалшив успех или да кажа истината; дали да предам някого, за бъда аз или да не го предавам; дали да спретна някоя интрига, за да навредя на околните или да не се занимавам с глупости;

Както е казано в християнството,  изпитанията и изкушенията  ни се дават, за да бъде проверена нашата лоялност, чувство за справедливост, отговорност, смелост, борба за справедливост. Да не забравяме, че Сатаната е правил опити да изкуши Христос докато бил в пустинята на строг пост и молитви, като му обещавал цялата власт и богатства на Земята, но Иисус отказал, защото човек трябва да се стреми към Вечния живот, който не е тук, а на онова място, от което сме дошли и на което ще се върнем след нашата физическа смърт.

От голямо значение и помощ на всички хора са 10-те Божии заповеди, на база на които са изградени и гражданските закони: „Не лъжи!“, „Не кради!“,  „Не убивай!“, „Не прелюбодействай!“, „Не лъжесвидетелствай!“ и други.

В помощ на християните в миналото е откликнал духовникът Йоан, чиято памет почитаме на 30 март. Св. Йоан е  написал съчинение известно като „Лествица“. Лествица означава стълба. Смисълът е как всеки човек се изкачва все по-нагоре по стълбата на духовното съвършенство. Колкото по-нагоре отива човек, толкова по-трудно става. Този метод прилича  на играта „Стани богат“. За малки сума има лесни въпроси, за големи суми въпросите са сложни и изискват много знания.

Така е и в живота! Работата на редовия работник и служител е по-лесна, отколкото на началниците. Младите и без много опит служители биват натоварени с дребни ангажименти. Опитните в професията получават трудни и сложни казуси за разрешаване.

Св. Йоан прозрял 30 стъпки, с помощта на които един човек може да получи  духовно съвършенство. Тези стъпки са 30, защото толкова са годините на Христос преди да бъде кръстен в река Йордан и да бъде осъзнат от останалите като Сина Божий, на когото предстои през следващите 3 години много сериозна работа.

За Лествицата повече можете да прочетете ТУК.

Съвременните изследователи на християнството смятат, че препоръките на Св. Йоан, наречен Лествичник, заради най-известната му творба, днес не са актуални, защото живеем живот, много различен от онзи в миналото и нашите проблеми са различни от тогавашните.

Въпреки това, принципът и замисълът  са актуални и днес. Компютрите, таблетите, огромните джипове, луксозните стоки, скъпите курорти няма да ни направят по-духовни, ако срещнем на пътя си някой в беда, на когото можем да помогнем, а ние го подминем нехайно.  А в същото време може да сме палили в църквата стотици свещи, да сме постили, да сме  се причестявали.

Всички добрини, които правим ни качват нагоре по стълбата, за която Св. Йоан е писал. Всяка умишлена и обмислена злина, всеки грях  ни връща долу.  Точно това е изобразено на иконата на Лествицата. Хора, които са стигнали някъде нагоре по стълбата на собственото съвършенство, но са попаднали в клопката на изкушението или греха и падат (пропадат). Всеки човек трябва да има морал, който да прилага на практика в своето  лично ежедневие! Не трябва да бъде алчен, защото тук сме за кратко!

Един от най-лесните начини за духовен напредък на всеки съвременен човек, бил той богат или със скромни възможности, е да се помага на ближните, когато те имат истинска нужда, но без да афишира с това. Защото самохвалството след свършено  добро дело обезличава и изтрива  доброто.

 

сподели бутон

Един от начините на духовно израстване се постига чрез Лествицата на Св. Йоан
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *