Как да се спре атрофията на мозъчната кора. Витамини, билки и хранене при мозъчна атрофия

Експеримент показва, че приемът на витамини В6 и В12 забавя процесите на атрофия на мозъчната кора и подобрява състоянието на болните.

Експериментът е извършен с хора в напреднала възраст. Групата е имала 168 доброволци с умерени нарушения. Наблюденията траяли две години.

Както при всеки подобен експеримент, участниците били разделени на две.

Всеки ден първата половина получавали по 1 таблетка витамин В6 и В12 в дози, които драстично превишават препоръчваните.

На втората половина от групата, участваща в изпитанието, давали плацебо.

След две години изследователите измерили степента на намаляване на мозъчната маса на всички участници в експеримента.

Какво показват резултатите? Ако средно при хората над 60-те мозъкът атрофира с 0,5% годишно, а при тези, които имат умерени когнитивни нарушения – с 1%, то изследването показало, че при приемалите витаминните добавки процесът на намаляване на мозъчната маса се е забавил средно с 30%, а в някои случаи – и над 50%.

С други думи, процесът на атрофиране на мозъка е бил близък до процесите при техните връстници, които не са имали нарушения на паметта.

Това установи Оксфордският проект за изследване на паметта и стареенето.

Какво още може да се направи при атрофия на мозъчната кора

Други витамини, забавящи атрофията на мозъчната кора са А, С, Е, както и минералите селен, цинк и калций. Препоръчва се да се следят нивата на холестерол.

За болните от мозъчна атрофия е полезно да се движат редовно и да изпълняват комплекс от ежедневни стандартни упражнения за раздвижване.

нумерология

Как да се спре атрофията на мозъчната кора

Как да забавим развитието на мозъчна атрофия

Японската гъба Херициум (Hericium Erinaceus) успешно се прилага при различни форми на възрастови промени в мозъка, включително при болест на Паркинсон, Алцхаймер и старческо слабоумие. Изключително ефикасни, гъбите навлизат вече и на българския пазар и могат да се намерят в някои дрогерии и аптеки. Гъбата Херициум съдържа веществото еринацин, способстващо регенерирането на нервните клетки и забавящо мозъчното стареене.

Народната медицина препоръчва следния микс при атрофия на мозъчната кора: равни пропорции от коприва, дяволска уста, риган и полски хвощ се смесват хубаво. Приема се запарка от една чаена лъжица в чаша вода 300 мл, три пъти на ден преди храна.

Подобно действие има и чаят от шипки, който може да се приема неограничено. Приготвя се като шипковите плодчета се запарват в термос 8 часа, след което се пие като обикновен чай, позволява се добавяне на мед и лимон.

Хранене при атрофия на мозъчната кора

Препоръчват се млечни продукти, месо, риба. Важно е да се следят нивата на холестерол и при нужда да се регулират с билкови продукти.

Полезни са орехите, лешниците, слънчогледови и тиквени семки.

Боб и леща, гъби.

Пресни плодове и зеленчуци, особено чушки, зеле, броколи, моркови, цвекло.

От плодовете с предимство са нарът, лимоните, гроздето, а също така и ягоди, ябълки, арония и касис.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: