Откакто свят светува хората се страхуват от края на света.

В последно време този страх бива виждан най-вече в оръжията за масово поразяване (унищожение) или в неочакван природен катаклизъм (като сблъсък с метеорит или комета).

На основата на страха от природни или предизвикани от човека взривове киноиндустрията създаде тонове апокалиптични и постапокалиптични филми.

Те от своя страна още повече засилиха страха, защото ни помагат да осъзнаем уязвимостта си, слабостта и глупостта си.

Ефектните взривове на екрана постигат желания ефект, но тяхната зрелищност не може да се конкурира с най-силните в историята на човечеството взривове.

Те са се случили, което категорично означава, че е възможно да се случват във всеки един момент.

Тъй като взривовете са измерими (с изключение на човешката глупост, разбира се), това дава възможност подреждането им по сила.

Ето и класация на най-мощните взривове в историята на човечеството:

Тексас Сити, САЩ, 16 април 1947г. – катастрофата започва с експлозия на 2300 тона амониев нитрат на борда на кораб под френски флаг. Продължава като верижна поредица от експлозии. Жертвите официално са 581, в това число неразпознати и загинали пожарникари. Над 5000 души са ранени. Разрушените домове са повече от 500, повредените сгради – хиляди, бездомните – около 2000.

Халифакс, САЩ, 6 декември 1917г. – след сблъсък с друг кораб се взривява френският SS Mont-Blanc. Пораженията са 2000 загинали и повече от 9000 ранени. Смята се за една от най-големите катастрофи, предизвикани непреднамерено от човека. Взривът е толкова силен (3 Kt TNT), че образува облак с височина над 6 километра и 18-метрова вълна „цунами”.

нумерология

Чернобил, СССР, 26 април 1986г. – най-тежката от известните аварии в АЕЦ по света. Евакуирани са 135000 души, умират 31, от които 28 – от остра лъчева болест. Цял един град, без разрушения, остава необитаем поради радиацията, наричан днес „Призрачния град”.

За разлика от другите световни катастрофи, предизвикани от човека, вследствие на аварията в Чернобил жертвите са неизброими.

Само от участвалите над половин милион души в работата по затварянето на реактора и „овладяването” на възникналите проблеми 25000 са починали не след дълго, а 200000 са инвалиди.

Около 0,1 % от населението на планетата е засегнато пряко, 1% – косвено.

Това е добър ориентир за предвиждане последиците от ядрена война.

Класацията за най-големи взривове в историята на човечеството, даже значително скорошната история, се оглавява от сблъсъка на кометата Шумейкър-Леви 9 с планетата Юпитер през юли 1994г. Вследствие на сблъсъка кометата се разделя на по-малки части, всяка от които достатъчна „да се справи” с нашата планета Земя, но за наше щастие не тя, а Юпитер понася ударите.

В тази класация (по обясними причини) класирането е временно, но е от всеобщ интерес да няма нови попълнения…

Интересен факт по въпроса за взривовете е представата за Големия взрив като за експлозия.

Това всъщност е наименование на научна хипотеза. И както всяко наименование, буквалното значение не е задължително да се покрива със съдържанието.

Според теорията за Големия взрив, вселената се разширявала от време-пространствена точка (сингулярност), която по научни изчисления е възможна, т.е. съществува.

Това обаче си остава само теория за възникването на едно от най-загадъчните, най-интересните и най-главозамайващи чудеса, с които човешкият ум е дръзнал да се занимава.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: