Чернобил – аномалии и парадокси
Чернобил, след аварията се превръща в територия с аномалии и парадокси

Чернобил – аномалии и парадокси

Чернобил, след аварията се превръща в територия с аномалии и парадокси

Чернобил, 26 април 1986 . След тази дата Чернобил вече не е същият, като преди.

Чернобил, след аварията се превръща в територия с аномалии и парадокси
Чернобил, след аварията се превръща в територия с аномалии и парадокси

По време на апокалиптичните събития територия с площ около 2000 хектара претъпява екологична катастрофа. Гората е засипана с радиоактивни частици и е обгорена. Сега гората е известна с името Смрадливата. Всички безгръбначни загиват вследствие радиоактивното замърсяване. Мравките, за които се знае, че са устойчиви на радиация са унищожени.

Само часове след аварията на всички иглолистни дървета им окапват игличките и те умират. Животинската популация е срината. След инцидента гризачите почти изчезват, но на следващата година броят им се увеличава, вследствие на прииждане на гризачи от околните области. Популацията на плъховете нараства до 1000 броя на хектар. На следващата година отново следва намаление на плъховете, тъй като храната е изчерпана от тях.

Лисиците , които се хранят с плъхове увеличават броя си. Така се случва и с вълците, поровете и елените.

Директорът на на Института по радиоекология в Москва забелязва странен парадокс. Върху зоните с голяма радиация се появяват редки животни или такива, които са били на изчезване. Констатира се обогатяване и подобряване на еко системите и тяхната цялост. Обаче поразителните ефекти от радиацията са за кратко. Две-три години след аварията в Чернобил се забелязва възстановяване на екологичната система.

Учените обясняват, че животните за издържали на радиоактивното облъчване. Потомството им е по-малко на брой и продължителността  на живота по-кратка. Даже и най-малките дози облъчване причиняват на животните генетични изменения.

Най-вредните радиоизотопи, които са замърсили областта, след аварията са стронций и цезий. Тяхната активност ще продължи още много години. Известно е, че времето за полуразпад на стронций 90 е 28 години, а на цезий 137 е 39 години.

От това става ясно, че хората няма да могат да се завърнат по родните си места 100 години след Чернобилската авария.

За Лиза Стоилова

Прочети още

Леене на куршум, Евелина Лютова

Леене на куршум (олово). Най-добрите в България. Мнения. Баба Юлия, Снежана Димитрова и др.

Кои са най-добрите специалисти по леене на куршум? Мнения за врачки с леене на олово. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *