Какво се прави и какво не на Задушница. Архангелова, Черешова, Голяма задушница и други помени. Как се прави варено жито за помен и други рецепти, подавки и обичаи.

Задушница е сред най-важните дни в християнския календар.

Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като правят помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки.

Големите задушници са три в Църковния календар, но има и други, които също се отбелязват (ще разгледаме всяка една от тези големи задушници подробно по-нататък в темата).

Най-големите задушници са:

• Голяма задушница – известна още като Месопустна. Тя се пада винаги в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост.

Архангелова задушница – както се разбира от името й, отбелязва се в съботата точно преди Архангеловден и е позната още като Мъжка задушница.

• Черешова задушница – отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й идва от факта, че поменът на нея обикновено се прави с череши, тъй като по това време на годината те тъкмо са узрели.

Освен тези три големи задушници, в доста краища на България помен за мъртвите се прави и в съботите около други големи църковни празници като Димитровден (Димитровска задушница), Петковден (Петковденска задушница), Гергьовден, Тодоровден и други.

Как се определя кога се пада Задушница всяка година?

Всяка година датите за различните задушници се сменят, тъй като е задължително условие те винаги да се падат в събота. Причината за това е, че съботният ден е определен от християнската църква като денят, в който се почита паметта на мъртвите. Винаги се избира съботата, която се пада преди съответния празник.

нумерология

В настоящата тема от Chudesa.net ще ви дадем подробни насоки какво се прави и какво не се прави на Задушница, какви са обичаите за трите големи задушници, как се правят подавките, както и най-разпространените обреди и традиции.

Какво се прави и какво не на Задушница

Както вече изяснихме, задушниците са дните, в които трябва да се направи помен за мъртвите, за да бъде почетена паметта им. На този ден не само се раздават подавки за „Бог да прости“, ами в църквата задължително се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите.

Камбаната се бие на траур, а живите близки задължително посещават гробовете на мъртвите, където оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости починалия“.

Тези подавки се раздават на всички, дошли на гроба, а също и на други хора, дошли на гробищата, за да почетат близките си, дори и те да са непознати.

От тези подавки се носи и в църквата. Изборът на обреди на Задушница не е случаен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е символ на безсмъртната душа на човека, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.

Тамянът е символ на молитвата към Бог и нейната чистота, а цветята представят добродетелите на мъртвия.

От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, затова се вярва, че колкото по-голям пушек излиза от кандилото, толкова по-далеч ще стоят злите сили.

Освен това по време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.

Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си.

Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.

И се нарича те да се разсипят, както се разсипват солта и брашното.

задушница

На Задушница почитаме починалите си близки

В определени региони на България от житото за подавките първо се дава на кокошките, за да не умре и друг човек от дома. Това жито се нарича „коливо“.

За самите подавки няма стриктни изисквания какво трябва или не трябва да съдържат. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има. Единственото условие е в тях да има жито, питка и вино.

Тъй като житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв.

Добре е в подавките да има различни видове плодове и сладки. На доста места слагат и парченце салам или кашкавал.

Какво не се прави на Задушница?

Една от най-важните забрани на Задушница е подавки в никакъв случай да не се оставят на гроба на мъртвия, тъй като те не са за него, а за останалите живи – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.

Освен това има и определени дни, в които не трябва да се правят панахиди. Това са дните в първата седмица от Великия пост, в периода между Игнажден (20 декември) и Ивановден (7 януари), както и от Лазарева събота до неделята, известна като Томина неделя.

Архангелова, Черешова, Голяма задушница и други помени

Архангелова Задушница

Архангелова Задушница – позната е още под името Рангелова Задушница. Тя е една от трите най-големи Задушници в Църковния ни календар и се отбелязва винаги в съботата, която се пада непосредствено преди Архангеловден.

През 2016, 2017 и 2018 година Архангелова Задушница се пада на следните дати:

През 2016 – на 5 ноември
През 2017 – на 4 ноември
През 2018 – на 3 ноември

Във всеки един източноправославен храм и църква се прави общ помен за починалите ни близки.

 • Обичаи

На Архангелова Задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници. Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.

Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния.

Освен това се пали свещ, а специфичното за Архангелова Задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

Отново се прави обща софра, както и при останалите задушници, а на нея е нужно да бъдат поставени седем различни ястия, сред които задължително трябва да присъстват онези, които са били любими на мъртвия.

Това се прави с цел мъртвите да благословят живите за предстоящите след Архангелова Задушница коледни пости. Първата хапка от яденето и първата глътка вино се поставят на земята за починалите, които се споменават с „Бог да прости“.

За успокоение душата на мъртвия и за опрощение на греховете му се правят подавки, които се дават както на близките, дошли на помена, така и на непознати хора, които също са на гробищата, за да почетат близките си.

 •  Поверия

Сред най-разпространените поверия за Архангелова Задушница е, че докато хората са седнали на трапезата, трябва да гледат дали край тях ще се появи пеперуда или мушичка. Това е знак, че душата на починалия се е появила за кратко, за да бъде отново с близките си.

 •  Какво се подава (меню)?
архангелова задушница меню

На Архангелова Задушница се слагат определени ястия

В подавките за Архангелова Задушница е прието да присъстват варено жито, питки (по възможност домашно замесени), агнешко или пилешко месо, дребни сладки, плодове, задължително червено вино, бисквити и други.

От всички тези, задължителни са житото, което е символ на Възкресението на нетленната душа над тленното тяло, питата и виното, тъй като те символизират жертвата, която Иисус Христос е направил за хората на земята.

Всичко останало в подавката може да се добави по ваше усмотрение.

 • Рецепти за подавки

Както вече споменахме, на Архангелова Задушница няма как да минете без варено жито. Приготвянето му не е никак трудно и за него са ви необходими половин килограм грухано жито, настърганата кора на един лимон, една чаена чаша захар (по-възможност пудра), още толкова млени орехови ядки, щипка сол, две супени лъжици галета и една чаена лъжичка канела за аромат (можете да я пропуснете, ако не сте фенове на твърде силния й мирис).

Приготвяне:

Изчистете и измийте добре житото, след което ги залейте с вода, за да го покриете. За това количество жито ще са ви нужни около шест чаени чаши води. Добавете солта и варете на слаб огън, докато водата не изври напълно. От време на време разбърквайте.

След като водата изври, е нужно да завиете плътно тенджерата с житото с плътно парче плат (най-добре одеяло) и да я оставите за около 2-3 часа. Когато те минат, изсипете житото върху голяма памучна кърпа, разстелете го на тънко и го оставете за още един час.

След това го сложете в голям съд, добавете лимоновата кора, ядките и галетата, разбъркайте добре и разсипете в пластмасови чашки или чинийки. Отгоре поръсете със захарта и ако желаете, и с канелата.

Сред най-предпочитаните сладки за подавките са и популярните Сълзици. Които също са лесни за приготвяне, а предимството им е, че са доста на брой и ще ви стигнат за повече хора. Освен това са и икономични – трябват ви само 500 грама бутер тесто, една супена лъжица канела и около 100 грама захар (количествата на захарта и канелата може да варират в зависимост от собствените ви предпочитания).

Загрейте фурната на 170 градуса и разточете тестото и го поръсете със захарта и канелата. След което го завийте от към дългата страна до средата и направете същото и с оставащата половина.

Разрежете го на филийки и ги подредете в намазнена или застлана с хартия за печене тавичка. Изпечете, докато сълзиците се зачервят и хванат хрупкава коричка.

 • Питка

В подавките за Архангелова Задушница е задължително да има и питка, по възможност домашно приготвена. В някои региона на България я правят със сирене, в други без. Предлагаме ви рецепта за традиционна питка със сирене, а по ваша преценка, вие можете да я направите и без.

За нея са ви нужни две яйца, кофичка кисело мляко, вода, колкото поеме, половин кафяна лъжичка сода бикарбонат, три супени лъжици захар, около 150 грама сирене (може и без него), половин супена лъжица сол и брашно.

От посочените продукти, без сиренето, се замесва средно твърдо тесто. Разточва се на дебелина около пет сантиметра, по желание отгоре настъргвате сирене. Тестото се сгъва на квадрат, омесва се отново, отново се разточва и се нарязва на ромбчета, от които се оформят фунийки.

Нареждаме ги една до друга в намазнена тава, отгоре ги намазваме с разбития жълтък на едно яйце и печем в средно сгорещена фурна.

 • Снимки

Архангелова Задушница се отбелязва в съботата преди Архангеловден и носи името на Свети Архангел Михаил – светецът, на когото Бог поверил задачата да събира душите на мъртвите.

архангелова задушница снимки

Икона на Архангел Михаил

В представите на християните светецът се спуска над умиращия човек с нож в ръка, с който изважда душата му. Това е и причината да бъде наричан на много места и „душовадник“.

Бог се спрял именно на Архангел Михаил за тази задача, тъй като той не правел разлика между бедни и богати и не подминавал никого, ако времето му на тази земя е изтекло.

Легенда разказва, че един селянин помолил светеца да е кръстник на новороденото му дете, тъй като искал това да бъде наистина справедлив човек.

На иконите с неговия лик Архангел Михаил е изобразяван доста често с везна в ръката си, с която да мери греховете на хората и да прецени заедно със Свети Петър дали да отпрати душата в Ада или в Рая.

Освен с везна, светецът често е изобразяван и с окървавения нож, с който вади душата на мъртвия.

 • Работи ли се или не?

На Архангелова Задушница не се работи, а жените не бива да перат и да вършат каквато и да било домакинска работа, за да не разгневят душите на починалите.

 • Молитва

На Архангелова Задушница задължително се казва молитва за мъртвите, която може да бъде повтаряна и във всеки друг ден от годината. Ето и текстът на най-разпространената.

„Боже на човеците и на духовете, Ти, който победи смъртта, победи сатаната и дари живот на света. Сам Ти, Боже наш, приеми душите на починалите Твои раби (имената) в светло, прохладно място, там де що няма ни болка, ни тъга, ни сълзи.

Прости им всяко съгрешение, волному и неволному, що са сторили с думи, дела или мисли и като премного благ и човеколюбив Отец ги приеми в Селенията си, тъй като няма човек на земята, който да не е съгрешил.

Само Ти, Боже, си без грях и вечна е правдата Ти и истинно словото Ти.

Защото Ти, Христе Боже наш, си и възкресението и животът на починалите Твои раби (имената на мъртвите) и на Теб отдаваме вечна слава с безначалния Твой Отец и пресвети благ и животворящ Твой Дух сега и завинаги и во веки веков, Амин!“

 • Картички

В ерата на онлайн общуването, много хора използват профилите си в социалните мрежи, за да отдадат почит на починалите си близки за Архангелова Задушница с картички.

Най-често те изобразяват или Архангел Михаил, или горяща свещ, или бял гълъб в небесата – символ на душата на покойника.

ВАЖНО! Подробен материал за Архангеловата задушница имаме ТУК!

Вижте в галерията ни някои подходящи картички за Архангелова Задушница.

Черешова Задушница

Черешова Задушница се отбелязва винаги в съботата преди празника Петдесетница и е позната още под името Спасовска Задушница. Подобно на Архангелова Задушница, това е денят, в който живите трябва да отидат в църквата, за да измолят прошка за душите на починалите си близки.

В храмовете се отслужва заупокойна литургия за успокоение душите на мъртвите.

Основната разлика между Черешова Задушница и останалите задушници е, че на този ден, както на Великден, в доста части на страната жените боядисват яйца, но само в червен цвят. Които яйца се слагат в подавките.

 • Какво се подава и какво се носи

На Черешова Задушница също се приготвят подавки, които се раздават както на близките, дошли да почетат паметта на мъртвия, така и на непознатите хора, с които се срещаме на гробищата.

черешова задушница

Вижте какво се прави на Черешова Задушница

Характерното за Черешова Задушница е, че в подавките, освен традиционните обредни хляб, варено жито и вино, се слагат и череши. От там идва и името на деня, тъй като тогава е първото опитване на черешите за сезона.

Като е задължително това първи да „направят“ мъртвите като им се занесат череши на гробовете.

Обредният хляб трябва бъде украсен с кръст, а с виното трябва да се прелее гроба. В подавките се слага и по едно червено яйце, ако във вашия регион съществува обичай за боядисване на яйца на Черешова Задушница.

Самите подавки се носят на гробищата или рано сутринта, точно след като слънцето е изгряло, или вечерта, точно преди залез. Преди да напуснат дома си близките на покойниците трябва да оставят прозорците си отворени, за да е сигурно, че нито една от душите на мъртвите не е останала в дома.

По пътя до гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат смутени тези души. На гробищата, освен раздаването на подавките и преливането на гроба, се пали свещ.

В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите. Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.

 • Орехови листа

Черешова Задушница е свързана и с още един доста любопитен обичай. На този ден живите носят на гробовете на мъртвите си близки орехови листа, тъй като тази задушница е свързана с идващият на следващия ден празник Петдесятница, когато храмовете и църквите се украсяват с орехова шума.

Изборът на дървото изобщо не е случаен, тъй като се вярва, че орехът притежава ролята на посредник между този и отвъдния свят.

Още призори на Черешова Задушница жените трябва да занесат на гробищата орехови листа и да я разстелят върху гробовете на мъртвите си близки. Вярва се, че с тези си действия те правят сянка на любимите си покойници в небесния свят.

След като извършат всички необходими обреди на гроба, те трябва да отидат в църквата и да постелят и по пода й орехови листа, върху които да коленичат и да започнат да се молят, задължително със затворени очи.

Вярва се, че по този начин ще видят отново починалите си близки.

 • Храна и рецепти: Варено жито за помен, как се вари

В подавките за Черешова Задушница задължително трябва да присъства и варено жито, тъй като то символизира възкресението на безсмъртната човешка душа.

В точката за Архангелова Задушница ви предоставихме традиционната рецепта за варено жито за помен.

Запомнете, че за да сте сигурни, че житото е добре сварено, е нужно да го накиснете във вода от предишната вечер.

След като го сварите, в него можете да добавите смлени чаени бисквити, ванилова есенция, както и шарени кръгли бонбонки.

 • Ястия

На Черешова Задушница също се прави обща трапеза, на която е задължително да присъстват череши, както и любимите ястия на мъртвите. Освен това се приготвят обредни хлябове и варено жито, налива се вино, а на доста места се прави и баница.

На трапезата трябва да има и много плодове, освен черешите, които се раздават.

 • Стихове

„Черешова Задушница“ е и сборник стихове от поета Генадий Велчев.

Черешова Задушница стихове

Стихове за Черешова Задушница

Освен това поетът Пейо Пеев е посветил своето стихотворение „Черешова Задушница“ на починалите си колеги. Текстът му можете да видите в поместената към тази точка снимка.

Черешова Задушница стихове

„Задушница“ на Йордан Стубел

Йордан Стубел също е написал стихотворение, посветено на всички задушници, което също можете да видите вляво.

 • Молитва

На Черешова Задушница можете да прочетете молитвата за покойници, която се чете и на Архангелова Задушница. Пълният й текст вече ви предоставихме малко по-нагоре в темата.

Освен това, в памет на мъртвите, в памет на мъртвите е нужно не само да раздадете подавки, но и да извършите някакво благотворително дело, което е упоменато и в Библията с думите: „Давай милост към всеки жив, но не лишавай и мъртвите от нея“.

 • Може ли да се прави сватба?

Черешова Задушница е една от трите големи задушници и в църковния календар не е прието на тези дни да се прави сватба. Никоя църква не венчава в дните, в които се почита паметта на мъртвите, тъй като е на зла поличба.

Затова, ако планирате сватба, ви съветваме да изберете друг ден, най-малкото преди или след задушница.

 • Какви други помени се правят

Черешова Задушница е свързана с поверието, че тогава се прибират душите на всички мъртви, които са останали свободни след Велики четвъртък. Затова на този ден в църквите и храмовете се отслужва специален помен, на който трябва да присъстват всички, които имат починали близки, за да измолят опрощение от Бог за греховете им.

 • Помен за починал преди 1 година

Ако поменът за една година от смъртта на починал близък се пада на Черешова Задушница, е добре да говорите предварително със свещеника, който, освен общата заупокойна молитва в църквата, да прочете и молитва за възпоменание.

Отново се приготвят подавки по стандартния начин и се раздават на родственици и непознати за „Бог да прости“. На гроба на мъртвия се оставя малко от приготвеното сварено жито и се прелива с вино.

 • Снимки
черешова задушница снимки

На Черешова Задушница се подават череши

Най-често Черешова Задушница е изобразявана с помощта на пламтяща свещ, заобиколена от череши. Често срещан е и символът на черешите, редом до варено жито.

Голяма Задушница

Голяма Задушница, известна още като Месопустна, поставя началото на поста преди Великден известен като Великия пост. И тази задушница, както и останалите, се отбелязва винаги в събота и на нея се почита паметта на мъртвите ни близки.

Месопустна Задушница се пада винаги в съботата преди Месни Заговезни, чиято дата също е плаваща и зависи изцяло от това кога се пада Великден всяка година. Празникът винаги е осем седмици преди Великден, а това определя и кога ще е Голяма Задушница.

През настоящата година Месопустна Задушница беше на пети март. В идните години тя ще е на следните дати:

На 18 февруари през 2017 година.
На 10 февруари през 2018 година.
На 2 март през 2019 година.
И на 22 февруари през 2020 година.

 • Обичаи и традиции

Както и при другите Задушници, на Голяма Задушница трябва да отидете на гробищата, където да прекадите гробовете на близките си и да ги прелеете с вино. Нужно е и да запалите свещ, след което се раздават традиционните подавки – с варено жито, обреден хляб, към тях можете да добавите и различни дребни сладки.

Това, което отличава Голяма Задушница от другите задушници е, че в подавките трябва задължително да има и сирене и яйца, а хлябът или питката трябва да са приготвени без квас.

Вярва се, че по време на помена на гробищата душите на мъртвите се връщат и стоят редом с живите до гроба. Това е и смисълът на раздаваните подавки – за да се заситят душите им. Запалената на гроба свещ пък трябва да осветява пътя им в тъмнината на отвъдния свят, за да не се лутат.

 • Какво не се прави на Голяма Задушница

Месопустна Задушница е сред най-важните дни в християнския църковен календар. Затова, за да отдадете нужната почит на мъртвите, на този ден не бива да се върши никаква домакинска работа – не се шие, не се пере, не се плете и други.

Единственото позволено е приготвянето на подавките. Освен това на гробищата не бива да се поздравявате с „Добър ден“ или „Здравейте“, тъй като денят е тъжен.

Вместо това е нужно да се каже „Бог да прости“ и отговорът е същият.

 • Снимки
голяма задушница

Голяма Задушница е известна още като Месопустна

В онлайн пространството е пълно със снимки, които са изключително подходящи за Голяма Задушница.

Най-често денят е изобразяван със запалена свещ, а има и изображения, които съдържат и послания за починалите ни близки.

 • Връзка с големия пост

Голяма Задушница е първата задушница за годината и се пада винаги точно преди големия пост. Тя е в последната събота преди Месопустната Неделя или позната още като Месни Заговезни.

Тя винаги предшества големия пост с една седмица. След Голяма Задушница се заговява с месна храна в продължение на седмица (до Неделя Сиропустна), а на самия ден е прието на трапезата да присъстват храни от млечни продукти – яйца, сирене, баница, извара.

 • Подавки

Както и на другите задушници, на Голяма Задушница се раздават подавки, в които са сложени хляб или питка без квас, варено жито и различни сладкиши.

Основната разлика е, че на Месопустна Задушница в нещата, които се подават, задължително трябва да има и месен продукт – най-често парченце салам. В някои региони на България добавят и яйце и сирене или кашкавал.

Други помени

Въпреки, че според църковния календар е прието задушниците да са дните, в които да поменаваме мъртвите си близки, съществуват и други помени, които е добре да отбелязваме в тяхна памет.

Така например третият ден след смъртта е първият ден, в който да споменем мъртвия в молитвите си. Денят е избран неслучайно, тъй като Иисус Христос е възкръснал на третия ден след като е бил разпнат.

След което следва помен на деветия ден от смъртта, за да може Бог да удостои мъртвия с блаженството на деветте чина на ангелите. Най-важен е поменът за 40 дена след смъртта. Той е последен и най-важен за душата на починалия.

Според християнската религия това е денят, в който душата се представя пред небесния съд, който да претегли греховете и да определи състоянието й докато дойде моментът на Страшния съд.

Във всеки един от тези дни на помени освен молитва, може да се поръча и литургия за починалия.

Освен това всяка събота можете да се молите за паметта и спасението на душата на покойните си близки, тъй като съботния ден е ден за почит към мъртвите.

Как се прави варено жито за помен и други рецепти, подавки и обичаи

Освен традиционните варено жито и обредна погача, на всички задушници се приготвят и други ястия както за общата трапеза, така и за подавките.

Вече ви предоставихме рецепта за приготвяне на сладки Сълзица, както и на пита и варено жито.

Друга популярна подавка са малките баклавички, които са предпочитани на много места. Приготвянето им не е трудно. Нужно е да разделите един пакет кори за баница на три равни части.

Всяка една от тях се поръсва със смлени орехи, по желание – канела и захар по ваш вкус – в зависимост дали обичате по-сладко.

Всяка една кора се завива на руло от страна на дългата си част, след което се разрязват на малки баклавички и се подреждат в намазнена тава.

Залейте ги със загрято олио, за да бъдат постни, и поставете в загрята на средно фурна (около 170 градуса).

Печете, докато станат златисти на цвят.

След като станат готови, ги извадете от фурната, изчакайте ги да изстинат и ги полейте със сироп, приготвен от две чаени чаши захар, 350 мл вода и една ванилия (есенция или на прах).

Оставете да престои поне 10-12 часа, затова е добре тези баклавички да се приготвят от петък, преди съответната задушница.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: