Ефективни начини за лечение на паническо разстройство (страхова невроза). Симптоми. Подходящи лекарства. Хомеопатия. Хипноза и самохипноза. Алтернативно лечение. Капки на Бах. Витамини

Основната цел при лечението на паническо разстройство е да се намали честотата на паник атаките.

В повечето случаи на паническо разстройство началото настъпва без предварителни индикации. В някои случаи пристъпите могат да се проявят като единичен случай, в други, това са повтарящи се епизоди.

Лечението на паническо разстройство трябва да е комплексно и да се обърне внимание, както на физическото, така и на емоционалното състояние. Традиционното лечение на паническо разстройство включва използването на антидепресанти от различен клас, които задължително трябва да се приемат по лекарско предписание.

Лекарства при паническо разстройство

Лекарства при паническо разстройство

Лекарства за лечение на паническо разстройство, за които хората питат:

Ривотрил

нумерология

Един от най-често използваните медикаменти при лечението на паническо разстройство е ривотрил. Медикаментът спада към групата на т.н бензодиазепини – лекарствена група известна още като транквиланти.

Основният им ефект е върху централната нервна система, имат успокоява ефект, отпускане на мускулатурата. За съжаление поради едни или други причини ривотрилът в момента е спрян от продажба в БГ аптеките. Вместо него фармацевтите препоръчват по-скъпия му аналог клонарекс.

Деанксит

Един от медикаментите, който се използва най-често при леки форми на паническо разстройство е денаксит. Действието му е свързано с успокояването на централната нервна система, като ефектът му е по-слаб от този на ривотрила.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 1. Ефекти и дефекти на деанксит; 2. Всичко за розовото хапче деанксит.

Лексотан

Медикамент, който се използва при тежки случаи на паническо разстройство и трябва да се прилага краткотрайно за най-много 3 месеца.

Ксанакс

Спада към групата на бензодиазепините и се изписва при случаи на паническо разстройство, депресия,тревожност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ксанакс. Как се ползва за лечение на паническо разстройство и депресия.

Основните симптоми на паническо разстройство включват:zamaivane_panichesko razstroistvo

Чувство на внезапен ужас, без основателна причина.

По време на паническа атака, човек може да има усещането, че сърцето му ще спре и дори, че ще умре.

Постоянен страх, че може да получи паническа атака.

Замаяност, виене на свят и липса на ориентация, която може да доведе до инциденти

Повръщане и гадене, което има психосоматичен произход

Болки в стомаха, главоболие (стягане в главата), които се получават на пристъпи

Често пъти, страдащите от паническо разстройство са мъчени от безсъние, което допълнително утежнява състоянието им

homepatia_panichesko razstroistvo

Паническо разстройство и хомеопатия:

Хомеопатичните средства могат да бъдат много полезни при облекчаването на симптомите при паническо разстройство.

 • Аконитум напелус (Aconium napelus) – при безпокойство и панически атаки
 • Аргентум нитрикум (Argentum nitricum) – за замаяност, причинена от паническо разстройство
 • Арсеникум албум (Arsenicum album)– при хипохондрия и панически страх от загуба на контрол
 • Гелсемиум (Gelsemium) – при топли и студени вълни, дължащи се на паническа атака
 • Натрум митриатикум (Natrum mitriaticum)– за болки в гърдите причинени от паническа атака
 • Нукс вомика (Nux vomica) – при превъзбуда и нужда от стимуланти като кафе, алкохол или енергийни напитки
 • Кофеа круда (Coffea cruda) – подобрява работата на нервната система и всички органи и сиситеми

samohipnoza_panichesko_razstroistvoХипноза и самохипноза:

Един от алтернативните методи за справянето с паническото разстройство и паник атаките е самохипнозата.

Тъй като по време на паническа атака мозъкът сякаш се намира под обсада и възприемането на информация от какъвто и да било вид е изключително трудна, то самохипнозата може да бъде много полезна.

Хипнозата помага за намаляване на безпокойството като създава предпоставки за постигането на дълбоко спокойствие, като можете да прекратите процеса с помощта на лесен знак. Представете си най-успокояващата гледка, която имате в съзнанието си.

Това може да е топъл плаж или вековна борова гора, снежни върхове или безкрайна зелена поляна обсипана с цветя. Каквото и да си представите, тялото ви трябва да се чувства добре с тази картина и да се отпуснете максимално.

Представете си, че се намирате в прекрасна и благоуханна градина. Това преживяване може да бъде толкова цветно, колкото ви се иска. След това си представете стълби, които водят нагоре. Тръгнете по тях като ги броите една по една. Ключът при използването на хипнотерапията е да се отпуснете и да позволите на тялото си и ума си бъдат спокойни и омиротворени.

След като достигнете до десетото стъпало вие сте достигнали личния си рай. Чувствате се напълно сигурни и защитени,виждате и усещате мира и покоя около себе си. Сега облечете това чувство в думи: „Аз съм спокоен и щастлив и напълно контролирам живота си, лесно се справям с всичко, което се случва.“ След това хванете сгъвката между палеца и показалеца на дясната си ръка.

След това повторете : „Аз съм спокоен и щастлив и напълно контролирам живота си, лесно се справям с всичко, което се случва.“ Когато сте готови си представете как се връщате обратно по стълбите с ясната представа ,че винаги, когато поискате можете да се завърнете на това сигурно и безопасно място.

Бавно пребройте от 10 до 0, докато слизате по стълбите и позволете на звуците от заобикалящата ви среда да достигнат до съзнанието ви. Следващият път, когато получите паник атака или искате да спрете безпокойството, просто стиснете кожата между палеца и показалеца на дясната си ръка и ще се завърнете на сигурното и безопасно място, което сте създали.

Алтернативно лечение:

Лечението на паническото разстройство трябва да е комплексно и може да включи използването на различни алтернативни методи, които да се комбинират с традиционното:

 1. Редовни упражнения, дихателни упражнения, медитация и тай чи действат изключително благотворно
 2. При появата на паник атака опитайте следното дихателно упражнение: вдишайте бавно, като броите до 4, задръжте дъха си като броите до 4, след това издишайте бавно, като пак броите до 4, отново пребройте до 4 и повторете цикъла до преминаването на паник атаката.
 3. Смейте се – според проучванията, дори фалшивият и престорен смях увеличава нивата на допамин в мозъка и намалява нивата на хормона на стреса – кортизол и спомага за намаляването на паник атаките облекчаването на паническото разстройство
 4. Опитайте с лавандула – използвайте етерично масло от лавандула, ароматът успокоява и релаксира мускулатурата и нервната система

Упражнения при паническо разстройство:

Физическото натоварване също е много полезен начин за облекчаване на симптомите на при паническо разстройство. Упражненията водят до намаляване на хормона стреса кортизол и на адреналина, който се покачва рязко по време на паник атака, Преди да се заемете с упражнения се консултирате в лекаря си, че това няма да навреди на състоянието ви или да го усложни.

Кардио упражненията са един от най-добрите начини за намаляване на стреса. Опитайте с това, което ви кара да се чувствате добре, без да го възприемате като задължение: каране на колело, танци, бягане, катерене или плуване. Кардио упражненията подобряват работата на кръвоносната система, помагат за намаляване на стреса.

Занимания като йога и пилатес също са много полезни, тъй като освен на физическо ниво, те спомагат за балансиране на емоциите.

Капки на Бах:bah_panichesko_razstroistvo

Капките на Бах са още един алтернативен начин, по който можете да се борите с паническото разстройство.

 • Mimulus: Страх от всичко, което ви заобикаля Страх от самота, от паяци, от загуба на работа, страх от паник атака.
 • Aspen: Страх от неизвестното, страх, че ще се случи нещо лошо.
 • Red Chestnut: Страх, че нещо лошо ще се случи на любимите хора
 • Rock Rose: смразяващ страх

Elm: чувствате се притиснати, много задължения и недостатъчно време

Витамини при паническо разстройство:

Витамини от група В

Това са едни от най-важните витамини за нервната система. Витамин В1 подобрява настроението и паметта. Витамин В3 спомага за производството на серотонин, който е невротрансмитер, който помага за балансиране на ума и тялото. Витамин В5 създава естествени химикали, които водят до подобряване на производството на невротрансмитери.

Липсата на достатъчно витамин В12 може да доведе до стрес и повишени нива на безпокойство.

Витамин С

За правилното функциониране на надбъбречните жлези е важно да няма дефицит на витамин С. В големи дози витамин С има ролята на транквилант и успокоява нервната система. Изключително добър антиоксидант, който подобрява функциите на централната нервна система.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: