Симптоми. Страхова невроза или истински проблем. Лечение, как се лекува и има ли изобщо излекувани? Какви лекарства и билки се вземат? Билкови хапчета и хомеопатия. Причини

Тревожността е нормална човешка емоция, която се проявява в различни ситуации от ежедневието.

Със сигурност Вие се чувствате притеснени или нервни по време на изпит, интервю за работа, при финансово затруднение или когато трябва да вземете важно решение. Състоянието страхова невроза, обаче, е нещо съвсем различно. В този случай става въпрос за сериозно психическо заболяване, чиито симптоми, видове и методи на лечение ще разгледаме в следващите редове.

Симптоми

Всеки се чувства нервен понякога, но ако Вие ежедневно сте неспокойни и раздразнителни, имате основателна причина да посетите лекар.

Състоянието страхова невроза се свързва с чувство на паника, страх и безпокойство, проблеми със съня и изпотяване на крайниците.

Други симптоми на психическа нестабилност са недостиг на въздух, сърцебиене, неспособност да се успокоите, сухота в устата, изтръпване на ръцете и краката, гадене, виене на свят, умора, отпадналост, безсъние.

Тревожните състояния по-често засягат жените, отколкото представителите на силния пол.

Според мнението на учени и психолози, страховата невроза и всички видове тревожни състояния, най-често са резултат от ежедневния стрес, на който са подложени голяма част от хората.

Проучванията показват, че изпадането в стресови ситуации може да увредят мозъчните клетки или да отключат страхова невроза, при лица, които имат наследствено предразположение към заболяването.

Страхова невроза или истински проблем

страхова невроза паник атаки

Страховата невроза се характеризира с пристъпи на паника

Ако страдате от страхова невроза, това наистина е сериозен проблем. Вие живеете под постоянно напрежение, без да си давате сметка, че животът може да бъде наистина интересен.

нумерология

Пристъпите на паника предизвикват чувство на страх и усещане, че не може да овладеете себе си и ситуацията, в която изпадате.

Неприятните паник атаки предизвикват болки в гърдите, сърцебиене, изпотяване, задух, треперене и Вие си мислите, че всеки момент животът Ви ще приключи.

Още по-неприятното е, че с ужас очаквате да се случи нещо лошо с Вас или близките Ви, което знаете, че няма как да предотвратите.

Това тревожно състояние отшумява бързо (за няколко минути), но оставя след себе си ужасни последствия.

Стресът, който изживявате се натрупва в организма и след време цялото това напрежение ескалира под формата на заболяване.

Много често лицата, страдащи от страхова невроза, боледуват от диабет, имат високо кръвно или проблеми със щитовидната жлеза.

Това емоционално състояние може да бъде преодоляно с провеждането на терапия при психолог и приема на определени лекарства.

Преди да се обърнете за помощ към медицината, може да опитате лечение на заболяването с помощта на билки за страхова невроза.

Безсъние

страхова невроза симптоми

Липсата на сън е един от признаците на страхова невроза

В малките часове на нощта често се появяват отрицателни мисли и усещане за страх, които не Ви позволяват да заспите.

Повечето възрастни имат проблеми със съня, защото се чувстват притеснени, нервни, стресирани и претоварени.

Липсата на спокоен сън понякога се дължи на психични заболявания или изживяването на прекалено силни емоции.

Страховата невроза може да бъде основание за безсъние. В такъв случай състояния като тревожност, страх или паника, се появяват точно, когато си легнете.

Световъртеж

страхова невроза виене на свят

Световъртежът може да бъде породен от страхова невроза

При страхова невроза, пациентите често се оплакват от замайване, загуба на равновесие, световъртеж.

Често задухът, който се появява в следствие на заболяването е причина за световъртежът.

Страха, паниката, липсата на въздух, замайването – всички тези усещания са взаимно свързани, а причината е само една – страхова невроза.

Когато сте изплашени или притеснени, Вие променяте начина си на дишане, като така предизвиквате всички останали неприятни последствия.

Обикновено замайването не продължава дълго време, но ако се чувствате толкова нестабилни, че не можете да стоите на краката си, незабавно потърсете лекарска помощ.

Високо кръвно

Страховата невроза и състоянията, свързани с нея (безпокойство, тревожност, стрес), могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

Ако Вашите показатели са високи ежедневно, съществува риск за непоправимо увреждане на кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.

В някой случаи хипертонията е породена от емоционално напрежение и безпокойство.

За да се постави диагноза, обаче, трябва да се обърне внимание на редица други фактори, като фамилна обремененост, консумация на алкохол, кофеинови напитки, нездравословно хранене и лечение с определени медикаменти.

Главоболие

страхова невроза мигрена

Лицата, страдащи от страхова невроза често се оплакват от главоболие

Възможно да съществува връзка между страховата невроза и главоболието.

Лицата, които страдат от този вид заболяване често се оплакват от мигрена.

Тя се характеризира с пулсираща болка от едната или двете страни на главата, гадене, повръщане, замъглено зрение, чувствителност към светлина, звуци и аромати.

Гадене

Гаденето може да бъде причинено от безпокойство, заболяване или вредни хранителни навици.

Паник атаките, които се дължат на страховата невроза, могат да предизвикат гадене и повръщане. Гаденето е резултат от изпитваното напрежение по време на пристъпите.

Отслабване

Ако се чувствате подтиснати и стресирани, абсолютно нормално е това да се отрази и на Вашата фигура.

Пациентите, който страдат от страхова невроза често губят тегло, поради липсата на апетит, напрежението и свързаните със заболяването симптоми, като гадене, повръщане и главоболие.

Има обаче и случаи, в които емоционалното състояние е причина за непрестанна консумация на шоколад, чипс и пуканки, обездвижване и застой.

Ако искате да изглеждате добре и да прогоните черните мисли, може да заложите на разходки в парка, каране на колело, джогинг или друг вид спорт.

Диабет

Страховата невроза и безпокойството могат да бъдат причини за отключването на диабет.

Според някой учени, обаче, симптомите на паника могат да бъдат следствие от самото заболяване.

Пристъпите на страх често оказват отрицателно въздействие върху пациентите, страдащи от диабет, като нарушат способността им да следват определените им схеми на лечение.

Щитовидна жлеза

страхова невроза хипотиреоидизъм

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат причина за страхова невроза

Проблемите на щитовидната жлеза имат пряко въздействие върху настроенията на пациентите, страдащи от хипотиреоидизъм.

В този случай Вие може да изпаднете в лека или тежка форма на депресия, да се почувствате изморени, отпаднали, апатични.

Трябва да знаете, че промяната в настроенията и емоционалната нестабилност могат да се дължат на проблеми с щитовидната жлеза. Ако имате съмнение за такива, задължително посетете лекар, който да Ви назначи медикаментозно лечение.

Шизофрения

Всички тревожни разстройства имат потенциала да Ви накарат да се почувствате „не с всичкия си” и да започнете да губите връзка с реалността.

Шизофренията обаче е нещо съвсем различно от страховата невроза. При първото пациентите се оплакват от халюцинации и чуване на гласове, докато най-честите симптоми при паническо разстройство са задух, тревожност, безпокойство, сърцебиене.

И при двете състояния има необичани повтарящи се мисли и странно поведение, но шизофрениците често нямат представа, че губят връзка с реалността. Това е така, защото мозъкът им не функционира правилно и за да възвърнат контрола над себе си, те се нуждаят от медикаменти.

Признаците на страхова невроза могат да възникнат при лица, страдащи от шизофрения. Задух, сърцебиене, виене на свят, отпадналост понякога са резултат страничните ефекти на лекарствените препарати, които те използват.

Наследственост

Абсолютно възможно е заболяването да засегне лица, чиито родители или близки също са били жертви на страхова невроза.

Състоянието най-често се отключва при изпадането в стресова ситуация и неспособността на индивида да се справи с породените от нея трудности.

Проучванията показват, че рискът от тревожни разстройства има тенденция да застрашава семейството, но това въобще не означава, че засяга членовете на фамилията в една и съща степен.

Ако Ваш родител, например, страда от депресия, то Вие пък може да имате фобия. Не е задължително да наследите същото заболяване, със същите симптоми.

Видове и разлика: депресия, паническо разстройство, хипохондрия

Депресията е негативна промяна в настроението, която предизвиква постоянно чувство на тъга и апатия. Това състояние се отразява на чувствата, мислите, поведението и може да доведе до различни психически и физически усложнения.

Депресивните състояния обхващат дълъг период от време, през който Вие не може да водите нормален начин на живот.

Симптомите на това емоционално състояние са затруднена концентрация, умора, чувство на вина и безполезност, безсъние, раздразнителност, преяждане или загуба на апетит, липса на интерес към любими занимания и хобита, главоболие, черни мисли.

Паническо разстройство, наричано също така страхова невроза е състояние, при което се проявяват неоснователни пристъпи на паника. Характерни признаци са усещане за страх, нервност, изпотяване, сърцебиене, изтръпване на крайниците.

Хипохондрията е непрекъснато притеснение за здравословното състояние. Често успокоенията на лекаря и дори пълен медицински преглед не могат да убедят хипохондрика, че е в отлично здраве.

Хората, изпаднали в това състояние наистина вярват, че са болни и постоянно търсят мненията на различни специалисти. Това самовнушение оказва негативно влияние върху личния и професионалния живот на лицата, страдащи от хипохондрия.

Как се лекува (лечение)?

Всички тези тревожни емоционални състояния подлежат на лечение с медикаменти или психотерапия.

Лекарствата наистина имат положителен ефект върху лица, страдащи от панически разстройство или депресивни състояния, но крият риск от странични ефекти, които в някой случаи могат да бъдат дори животозастрашаващи.

Нашият съвет е, преди да започнете лечение с медикаменти, да се опитате да подобрите емоционалното си състояние с помощта на билки за страхова невроза.

Излекувани

Има много случаи на лица, излекувани от страхова невроза и депресия с помощта на билки и природни средства. Предупреждаваме Ви, че не трябва да очаквате положителни резултати още след първия прием.

Както знаете билките се натрупват в организма и започват да действат едва след няколко седмичен прием.

Ако народната медицина не действа във Вашия случай, задължително се обърнете към специалист.

Понякога само разговорите със специалист са достатъчни, за да подобри състоянието Ви. В други случай се налага съчетаването на разговори с психолог и медикаменти.

Приемът на хапчета изисква време, за да има положителен резултат. Понякога са нужни месеци и дори години, за да се излекувате напълно.

Някой пациенти имат щастието да продължат живота си без медикаменти след своето лечение. Други, обаче, са обречени да приемат медикаменти завинаги.

Страхова невроза и алкохол

страхова невроза прием на алкохол

Не приемайте алкохол, ако страдате от страхова невроза

Има лица, които се окуражават, употребявайки алкохол. Да, вярно е, че спиртните напитки намаляват стреса, но алкохолът не е лекарство и продължителната му консумация може да доведе до увеличаване на тревожните състояния.

След като премине въздействието на алкохолът, Вие рискувате да се чувствате по-стресирани от преди.

Редовната употреба на спиртни напитки може да доведе до зависимост, здравословни проблеми и изпадане в тежки емоционални състояния.

Освен това пиенето на алкохол може да има сериозни последствия върху лицата, приемащи медикаменти за лечение на страхова невроза и други подобни състояния.

Петър Дънов

Петър Дънов, който има хиляди последователи и съмишленици също се осланя на лечението с билки при заболявания каота страхова невроза и други състояния, свързани с нервност, напрежение, безсъние, главоболие.

Учителят препоръчва в тези случаи да се приема чай от лайка, който има благоприятно въздействие върху нервната система.

Жълт кантарион

страхова невроза лечение с билки

Жълтият кантарион се препоръчва при страхова невроза и депресивни състояния

Това е една от най-използваните билки за прогонване на тежка депресия, тревожни разстройства, безсъние.

Според народните лечители жълтият кантарион има действието антидепресант, само че няма отрицателните странични ефекти на медикаментите.

Вълшебното растение не би трябвало да предизвиква нежелани реакции, но ако усетите виене на свят, главоболие или умора, прекратете приема на билката.

Запарката от жълт кантарион не бива да се консумира от деца, бременни жени и кърмачки.

Мента, глог и валериана

Комбинацията от тези три билки е изключително ефикасна при тревожни състояния, пристъпи на паника и страх.

Още нещо супер интересно ТУК: Науката доказва: Полезно е да си говориш сам!

Всяка една от билките има успокояващо и релаксиращо действие върху нервната система и мозъка. Тези растения имат благоприятно влияние при нарушения в сърдечни ритъм, разширяват кръвоносните съдове, понижават високото кръвно.

Поради силният ефект на билките, когато са в комбинация, в аптеките се предлагат таблетки или сироп от мента, глог и валериана.

Страшниче

страхова невроза билки

Билката страшниче има добър ефект при страхова невроза

Билката страшниче има благоприятно въздействие при страхова невроза. Приемайте запарка от растението с успокояващ ефект 3 пъти дневно, преди хранене.

Ефикасното растение действа успокояващо при силен стрес, безсъние и нервност.

Не забравяйте, че ефектът от билките идва след няколко седмици. За да почувствате резултата от страшничето, ще е необходим период поне от 2-3 месеца.

Демир Бозан

страхова невроза причини симптоми демир бозан

Билковата комбинация Демир бозан масово се използва за лечение на характерните симптоми на страхова невроза.

Чаят Демир Бозан има упокояващо действие и успешно подпомага лечението на страхова невроза.

Продуктът съчетава в себе си билки, които имат благоприятен ефект при депресия, нервност, тревожност, паник атаки, страхова невроза.

Необходимо е курсът на лечение с Демир Бозан да продължи поне 12 седмици преди да се прояви положителният му ефект.

Хомеопатия

Една от полезните билки при страхова невроза е лавандулата.

Една от полезните билки при страхова невроза е лавандулата.

Хомеопатичните продукти са подходящи за лечение на страхова невроза. Те обаче не трябва да се приемат своеволно.

Необходимо е преди да преминете към прием на подобен род лекарства, да се консултирате със специалист – хомеопат, който да Ви назначи подходящия за Вас препарат и да определи дневната Ви доза.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: