световни загадки
подробен материал за основните световни загадки.

Световни загадки – вижте най-големите мистерии на съвремието

Световни загадки, останали нерешени и до днес, занимават ума на любителите на мистерии

Още в текста: ♣ Бермудски триъгълник. ♣ Снежен човек. ♣ Мачу пикчу. ♣ Атлантида. ♣ Шамбала. ♣ Нострадамус. ♣ Египетските пирамиди. ♣ Чичен ица. ♣ Ацтеки. ♣ Лемурия. ♣ Шумер. ♣ Светия граал. ♣ Стоунхендж. ♣ Великденски острови. ♣ Галапагос. ♣ Град Петра. ♣ Великата китайска стена. ♣ Замъкът Нойшванщайн. ♣ Алхамбра. ♣ Тимбукту.

Световни загадки, които и до днес нямат логично обяснение, занимават умовете на любителите на мистерии. Специално за вас от chudesa.net събрахме най-големите мистерии на съвремието, които буквално могат да ви спрат дъха.

Вижте кои са 23-те загадки, които така и не намериха своето решение и логично обяснение през вековете. Ако смятате, че сме пропуснали някоя, ще се радваме да я споделите с нас в коментарите.

1. Зодиакалните писма

Световни загадки - зодиакалните писма
Световни загадки – зодиакалните писма

Това са всъщност четири криптирани съобщения, чиито кодове все още не са разгадани и съответно текстовете им не са разчетени.

Смята се, че писмата са написани от известен американски убиец, наричащ себе си Зодиака, върлувал в района на Сан Франциско в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Най-вероятно целта на писмата му е била да осмее журналистите и органите на реда, занимаващи се с издирването му. За всички тези години, само едно от четирите Зодиакални писма е дешифрирано.

Самоличността на убиеца също е пълна мистерия. През 1970 година убийствата просто спират.

2. Ронгоронго

Световни загадки - Ронгоронго
Световни загадки – Ронгоронго

Мистериозни йероглифи, открити на Великденския остров. Много специалисти вярват, че Ронгоронго е древна изгубена система за писане, може би една от първите в историята на човечеството.

Йероглифите не са разчетени и до днес, а според мнозина в текста им се крие тайната за изчезването на цивилизацията, населявала острова.

3. Ръкописът на Войнич

Световни загадки - ръкописът на Войнич
Световни загадки – ръкописът на Войнич

Това всъщност е книга от 240 страници, написана на напълно непознат език.

По страниците на ръкописа има рисунки на събития и растения, които не са познати на историята и науката. Авторът му е неизвестен, анализи показват, че е създаден между 1404 и 1438 година.

Наречен е на името на антикваря, който го открива през 1912 година – Уилфрид Войнич. Има теория, че ръкописът е създаден от алхимик.

4. Бермудски триъгълник

trianglemap2Може би едно от най-мистериозните места в света, “погълнало” кораби и самолети, отломки от които така и не са открити никога. Повече от хиляда души са загинали или се водят за безследно изчезнали в мястото.

Зловещата му слава се допълва от факта, че компасите буквално спират да действат и не могат да покажат магнитните полюси на Земята.

Редица теории са се опитвали да обяснят мистериозната сила на Бермудския триъгълник, сред които са времеви портал, вследствие изкривяване на времето, останки на технологии от изчезналата Атлантида, геомагнитно поле и дори отвличания от извънземни.

Преди няколко години обаче мистерията на Бермудския триъгълник изглежда все пак намери своето логично обяснение. А именно – метан.

Според австралийският океанограф професор Джоузеф Монаган и студентът Дейвид Мей на точно това място, на дъното, е концентрирано огромно количество на метанови хидрати. При издигането на метанът към повърхността, се образуват огромни мехури от природен газ. Ако кораб или самолет се озове в центъра на такъв мехур, то той неминуемо бива повлечен към дъното.

Ако обаче машината е в някой от краищата, то за нея няма опасност. Но пък екипажът на кораба неминуемо ще загине от вдишването на отровните изпарения. Което обяснява няколкото случая на невредими кораби, чийто екипаж е открит мъртъв, без нито една драскотина и следи от насилие.

5. Снежен човек

Yeti-16Легендата за Йети датира още от 19 век, когато местните разказват легендата за мистериозно същество, живеещо в планините. Те го кръстили йети – комбинация от думите на тибетски, означаващи мечка и скала.

Мистерията със съществото, от което се твърди, че са виждани само огромни стъпки, е част от древните легенди на тибетското племе лепча.

Преди две години британски учени обявиха, че са успели да разгадаят загадката на снежния човек. След редица анализи екипът на професор Брайън Сайкс е обявил, че йети всъщност е еволюирал вид от древен представител на рода на белите мечки, живели на територията на днешен Тибет преди над 40 000 години.

6. Мачу Пикчу

machu_pichuМистерията на града на инките и тяхното загадъчно изчезване. Мачу Пикчу е древен град на племето инки в Мексико, който през 1532 година мистериозно опустява след като жителите му буквално изчезват в нищото.

Теориите за случилото се с тях са много, но нито една не е категорично доказана. Най-разпространеното предположение е, че жителите са били пленени от нашественици.

Истината обаче е, че градът така и не е открит от конкистадорите от Испания, липсват данни и за нашествие от други европейски страни. Нещо повече, според редица историци, инките са напуснали града си доброволно и то много преди испанското нашествие по земите си.

7. Атлантида

atlantida3Мистериозната цивилизация, за която се вярва, че е научила египтяните как да построят пирамидите си. Според любителите на загадките, жителите на изчезналия остров са оставили послания за бъдещите поколения, закодирани именно в пирамидите в Гиза.

Тази развита цивилизация на Атлантите обаче внезапно изчезнала преди 11 500 години като догадките за случилото се, не са една и две. Основна част от историците смятат, че метеорит уцелил Земята и заличил Атлантида от лицето й.

След падането му се образувала огромна приливна вълна, която заляла цяла Европа, Америка и Мала Азия, както и Египет. Вследствие на сблъсъка на Земята с метеорита, земната ос се изместила.

Според историка Гавин Мендес Атлантида е била центъра на минойската цивилизация, която се е откроявала с особено висока степен на технологично развитие. Която цивилизация изчезва именно вследствие на природен катаклизъм.

8. Шамбала

shambalaМистериозната земя, за която се вярва, че е била средище на свръхчовеци, а също и източник на най-голямата мъдрост на света. Местонахождението й обаче продължава да бъде пълна загадка, а най-разпространеното вярване е, че тя се е намирала някъде в Хималаите.

Някои хора вярват, че Шамбала все още съществува и е обитавана от самите носители на Божествената наука. Те обаче са се отдръпнали от хората, когато те се отклонили от правия път.

Според любителите на мистериите, Шамбала е обитавана от цели 20 милиона души, а местните категорично отказват да стъпват по тези земи, тъй като и конете им не желаят да ходят там и започват да треперят без видими причини.

9. Нострадамус

Легендата за Нострадамус се разраства все повече с всеки изминал ден. Един от най-известните пророци за всички времена продължава да буди полемики с личността си. Роден в съвсем обикновено търговско семейство, той проявява пророческите си качества едва в зряла възраст, след като губи жена си и двете си деца през чумната епидемия.

nostradamusИменно в разгара на болестта, той обикаля от град на град и лекува хората със създаденото от него “розово хапче” без самият той да се разболее, въпреки досега си с болните.

Той е сред най-приближените хора на кралица Екатерина Медичи като до ден днешен се говори, че е успял да предскаже собствената си смърт. Сред най-известните му предсказания, засягащи настоящето, са започването на войната в Украйна, която ще доведе до разцепление на световните сили, а също и падането на Берлинската стена.

10. Египетските пирамиди

pyramids-infoЕдна от най-големите мистерии от древността до днес – как и с каква цел са построени Пирамидите в Гиза. Възприето е вярването, че те са надгробните паметници на починалите фараони, но съществуват и не малко теории, че всъщност предназначението им е било да служат като място за възкресение.

И тясната шахта, намираща се в самия център на всяка една пирамида, да служи за изпращане на душата на фараона директно на небето при боговете.

Загадката на пирамидите в Египет се подсилва и от факта, че до ден днешен не е открит нито един запазен чертеж на начина, по който са построени. Както и предназначението на Сфинкса, ситуиран в непосредствена близост.

Съвременни анализи показват, че само за строежа на Хеопсовата пирамида са били нужни 23 години и минимум 30 хиляди работника.

11. Чичен Ица

chcichen icaДревният град на маите и до ден днешен буди любопитство с внушителните си постройки и най-вече тяхното предназначение. Знае се, че градът е бил основан още през седми век пр.н.е., а буквалният му превод е “в устата на кладенеца на Ица”.

Като причина за това най-вероятно т.нар. Кладенец на смъртта, разположен в самия център на комплекса. Древните маи са вярвали, че той е бил домът на бога на дъжда – Юм Чаак. Заради което се смята, че храмовият комплекс е построен в негова възхвала.

Архитектурата на мястото притежава уникални свойства, които и до ден днешен са необясними за учени и обикновени фенове.

Двата храма – Северния и Южния, са построени така, че когато двама души стоят в тях, могат да водят разговор, без изобщо да се налага да викат. И това при положение, че се намират на около 150 метра един от друг!

12. Ацтеки

actekiДревната цивилизация, населявала територията на днешната мексиканска държава. За техните ритуали и човешки жертвоприношения се говори със страхопочитание и до днес.

Главният им град е бил Теотиукан, в който археолози откриха вход към мистериозен подземен комплекс. За чието съществуване до ден днешен има само догадки. Смята се, че най-вероятно пирамидите в мястото са служили за гробници на владетелите, които да ги превърнат в богове, по примера на пирамидите в Египет.

Под една от пирамидите в Теотукан е отрит и тунел, за който се вярва, че води директно към ада. А самият тунел служи като своеобразна връзка между света на живите и този на мъртвите.

13. Лемурия

lemuriaДревен континент с изключително развита цивилизация, за която се вярва, че е предшествала цивилизацията на Атлантида. Хората от лемурийската или т.нар. “трета раса” са били изключително способни и са владеели немислими за днес качества като телепортация и левитация. Освен това те са се отличавали с невероятни физически белези и привлекателност.

Пълна загадка е какво точно се е случило с тях. Сред най-разпространените теории е, че Лемурия е пропаднала на дъното на Индийския океан след серия природни катаклизми, повличайки към дъното населението си.

Някои любители на мистерии вярват, че част от лемурийците са успели да оцелеят, съхранявайки телата си в състояние на летаргия. И в момента се намират в пещери в Тибет и Индия, до които обикновените хора нямат достъп.

14. Шумер

shumer_4Първата цивилизация, позната на човечеството. За шумерите се говори като за прародителите на всички следващи цивилизации. Кои са били те и как са успели да открият някои от най-значимите неща, използвани и днес, остава загадка.

Учените са категорични, че именно на шумерите дължим първата поява на колелото, писмеността и училищната система, а също и първообраза на науката за възникването и действието на Вселената.

Именно те първи са фиксирали цикъла на небесното движение, чието продължение е 25 920 години! И това цели 4000 години пр.н.е. Което, според редица мистици, е доказателство, че шумерите са преки наследници на боговете и са наследили знанията си от тях.

15. Светия Граал

graalЛегендата за свещения потир, съхранил кръвта на Христов, вълнува умовете и до днес. Вярва се, че който успее да го намери и отпие от съдържанието му, ще се радва на вечен живот и младост. Според легендата, той се намира на тайнствени остров Авалон, където няколко девици се грижат за него.

Преди година обаче учени гръмнаха с новината, че са открили свещения съд. Испански историци сензационно обявиха, че Свещеният Граал се намира в град Леон, в базиликата Свети Исидор. За съжаление обаче е невъзможно да се каже със сигурност дали действително реликвата, съхранявана там, е именно свещения бокал.

16. Стоунхендж

stonehengeНаричан още “осмото чудо на света”, Стоунхендж е сред най-големите загадки от древността до наши дни. Историци и археолози все още не могат да стигнат до единно решение каква е била целта на построяването на монумента – астрологическа и с цел човешки жертвоприношения пред боговете.

Построен е някъде около 3000 година пр.н.е като строежът му е бил разделен на три етапа. Според експертите това е отнело над 30 милиона часа труд!

Именно начинът, по който са подредени огромните камъни – в концентрични кръгове, будят редица спекулации за причината за строежа на монумента. За съжаление на учените обаче върху каменните късове няма никакви надписи или знаци, които поне малко да повдигнат булото на мистерията над най-древния паметник във Великобритания.

17. Великденски острови

velikdenНаричани още “пъпа на света”, Великденските острови почти не са засегнати от съвременната цивилизация. Те са сред най-усамотените кътчета на Земята и от години привличат любителите на загадките с огромните каменни статуи, построени неизвестно с каква цел.

Всеки един от тези каменни исполини тежи над 50 тона. Смята се, че те пресъздават образите на родоначалниците на местните, макар да не са едно към едно с лицата на определени индивиди, убедени са учените.

Според тях древните хора са пренасяли всяка една статуя на ръце, което е затруднявало неимоверно много задачата им. Доказателство за това са множеството останки от счупени монументи, които просто са били изоставяни.

18. Галапагос

galapagos-bartolome-island_45Архипелагът е известен още като “последния рай на Земята” и има защо. Само тук можете да видите 14 вида изчезващи животни, заличени от всички останали континенти. Такива са емблематичните костенурки, дали името си на острова, Великолепна фрегата, лава гущери, червен скален рак и други.

Именно след посещение на Галапагос Чарлз Даривн прави фундаменталното си становище за еволюцията на видовете и произхода на човека, с което хвърля в смут вярващите християни по целия свят.

19. Град Петра

Petra1Древният град в Йордания, обявен за едно от новите Седем чудеса на света. Почти изцяло разположен в самите скали, Петра до ден днешен вълнува туристите с внушителните си постройки и библейски легенди, свързани с мястото. ю

Вярва се, че именно на това място Мойсей ударил с жезъла си по камък, от който потекла вода. Според голяма чат от изучаващите Библията, в Петра се намира и гробът на брата на Мойсей – Аарон.

20. Великата Китайска стена

great wallНай-голямото съоръжение, създавано от човешка ръка. Целта на стената е била да брани Китай от нашествениците, а според историците строежът й е започнал още през 400 година пр.н.е. Завършена е хилядолетие по-късно, през 618 г. Дължината й е цели 2 900 км и може да бъде видяна с просто око дори и от Космоса.

Любопитен факт е, че Великата Китайска стена е наричана и най-дългото гробище в света, тъй като по време на изграждането й близо един милион души – работници, са намерили смъртта си на нея. И телата им са били погребани точно там.

Местните легенди пък твърдят, че трасето за изграждането на стената е било очертано предварително от дракон, а впоследствие хората само следвали неговите инструкции. ю

21. Замъкът Нойшвайнщайн

NeuschwansteinИзвестен още като “замъкът от приказките”, Нойшвайнщайн е сред най-големите туристически атракции в Германия. Построен от немския крал Людвиг II Баварски, замъкът представлява място, в което оживяват старите легенди на Бавария, съчетани с оперните сюжети на Рихард Вагнер, на когото Людвиг е бил почитател.

Самия крал успява да поживее едва 117 дни в творението си преди да се спомине, а самият Нойшвайнщайн е прототип за Уолт Дисни при създаването му на приказния замък, в който спи стогодишния си сън Спящата красавица.

22. Алхамбра

alhambraАрхитектурното чудо на Андалусия. Мавърският дворцов комплекс и до днес очарова посетителите с пищните си градини, които трудно могат да бъдат обиколени само за един ден. Алхамбра е мястото, където са живели последните емири в Испания, преди маврите да бъдат прогонени от континента.

Цялото място прилича повече на декор от приказка на Шехерезада, а местните не спират да разказват различни легенди за нещата, случвали се зад стените на двореца.

Любопитното е, че именно в Алхамбра маврите са изградили и първата по рода си водопроводна система, която в последствие послужила и за прототип на водопроводите в цяла Европа.

23. Тимбукту

Dyingerey_Bar_Mosque_Timbuktu-ekskurzii-TimbuktuИзвестен още като “Златния град”, Тимбукту е символ на разцвета на антична Африка. Вярва се, че в него се намират неизчерпаеми залежи от злато. Според легендата именно алчността на хората за благородния метал навлякла на проспериращия град тежко проклятие. За да бъдат избавени хората от порока си, 333 велики учени създали град-двойник на Тимбукту, в който златото било заменено с обикновен пясък.

Едва когато местните се избавят от ламтежа си за богатства, тогава истинският Томбукту отново ще се разкрие в целия си блясък.

Първоначално публикувано на:22.06.2014 @ 14:10

За Лиза Стоилова

Прочети още

Orion Sazvezdie 01

Съзвездие Орион. 3 звезди на една линия и легенда

Какво е духовното значение на 3-те последователни звезди, включени в така наречения пояс на Орион: …

2 Мнения

  1. Росица Вълчева

    Подборката е добра,може да допълните и за Теракотената армия,която също се смята за едно от чудесата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *