Невероятният древен град Теотиуакан и пирамидата на Слънцето

Супермасивните структури са астрономически подравнени в древния град Теотиуакан, и намиращата се в него пирамида на Слънцето е най-масивната в средата

Теотиуакан е древен в Мексико, понастоящем археологически обект, който се намира на 48 км. североизточно от столицата на Мексико. Той е известен още като родно място на боговете, където според митовете на ацтеките, боговете са създали вселената. Ранната история на този древен град е изпълнен със загадки, и неговият произход и основатели са неизвестни за историята. Древните му жители не са оставили след себе си никакви писмени записи, и ние няма как да знаем кой е основал града, и какво е причинило упадъка му или дори какво е истинското име на мястото.

Въздушна синимка на Теотиуакан.

Въздушна синимка на Теотиуакан.

Ние знаем, че Теотиуакан е бил един от най-големите градове преди Колумб в Северна и Южна Америка с население от около 200 000 души по време на неговия пик, което означава, че той е сред петте най-големи градове в света по време на своята епоха.

Археологическите доказателства сочат към факта, че Теотиуакан е мултиетнически град, с отделни квартали, обитавани от народите отоми, сапотеки, мищеки, мая, и нахуа.

Силата на Теотиуакан се чувства в почти всички Мезоамерикански маршрути, както показват откритията в градове като Тикал и Монте Албан, наред с други места, които са имали важна връзка с него.

Учените днес наричат градът Теотиуакан, но това не е оригиналното име на древния град. Този древен град е обявен за Теотиуакан  от науатълски-говорящите ацтеки векове след падането на града някъде около 550 г. сл.Хр..

Всъщност, почти 1000 години преди ацтеките, Теотиуакан е бил най-големият градски център на Мезоамерика.

Единственото позоваване на Теотиуакан (преди да е бил наречен така от науатълски-говорещите ацтеки), се смята, че е било открито в йероглифни текстове от региона Мая като  PUH , или „Място на тръстики.“

Този термин „Теотиуакан“ е преведен като „родно място на боговете“, или „място, където са родени богове“. Този превод точно отразява митовете за сътворението на индианците нахуа, които казват, че се е случило точно в Теотиуакан.

Интересното е, че Теотиуакан е мястото, за което ацтеките са вярвали, че боговете са създали вселената.

Супермасивните структури са астрономически подравнени в древния град Теотиуакан, и пирамидата на Слънцето е най-масивната в средата.

Супермасивните структури са астрономически подравнени в древния град Теотиуакан. Сравнение с трите големи пирамиди в Египет.

Супермасивните структури са астрономически подравнени в древния град Теотиуакан. Сравнение с трите големи пирамиди в Египет.

Точно както много други пирамиди по света и тези, намерени в Теотиуакан са извънредно завладяващи.

Една от най-известните характеристики около пирамидите и паметниците открити в Теотиуакан е така нареченото „Авеню на мъртвите“, за което е факт, че те като че ли са приведени в перфектно разстояние един от друг, за което изглежда, че строителите сякаш са създали структурите като са копирали орбитите на нашите планети в нашата Слънчева система.

Много още извънредни подробности могат да се намерят за гигантската пирамида на Слънцето, която е разположено в центъра на другите структури, точно както Слънцето е в центъра на нашата Слънчева система и че планетите се въртят около него.

Нашата Слънчева система има официално девет планети, и любопитно, структурата на Теотиуакан са също девет.

Интересното е, че пирамидата на Слънцето е най-голямата сграда в Теотиуакан (съвпадение ли е това?), и втората в цяла Мезоамерика, точно зад Голямата пирамида в Чолула.

Поради размерите си, пирамидата може да се види от няколко километра. Тя е с височина 63 метра, с около 225 метра дължина на всяка страна, причина, поради която обикновено е сравнявана с пирамидата на Хеопс в Гиза.

Пирамидата на Слънцето в Теотиуакан се състои от пет насложени форми на пресечен конус органи и тристепенна структура на тялото. Тя се намира в източната част на ”Булеварда на мъртвите”, и на практика се изравнява перпендикуляра към този път. Интересното е, че пирамидата на Слънцето не е най-старата постройка в града. Пирамидата на Луната се смята за най-стария каменен паметник в Теотиуакан.

Теотиуакан е бил един от най-големите градове преди Колумб в Северна и Южна Америка.

Теотиуакан е бил един от най-големите градове преди Колумб в Северна и Южна Америка.

Интересното е, че Джордж Коугил, археолог от Arizona State University смята, че всички видими останки на повърхността на града са били картографирани в детайли. Но само пет процента са разкопани.

Така че, остава нерешен въпроса, кой е построил този невероятен и свръхмасивен град? Защо е изоставен? Защо той съществува на първо място? Кой е живял там 1000 години преди ацтеките? Какво е било оригиналното му име? И защо е толкова пленително загадъчен?

Невероятният древен град Теотиуакан и пирамидата на Слънцето
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *