Astronomy And Astrology

Астрология и астрономия като две страни на една наука

Много отдавна науките астрология и астрономия са били едно цяло. Ще разгледаме по-важните имена и концепции от зараждането на звездобройството насам. Откъде започва всичко?

Най-напред нека да отговорим на въпроса “Каква е разликата между астрология и астрономия?”, понеже много читатели ни питат. Най-напред е това, че астрономията произлиза от астрологията. Астрологията е древна наука за Космоса и съществата, които го населяват. Докато астрономията има по-тясно поле на интересите си. Тя е основно материалистическа наука днес, която не се интересува от зодиите и божествените йерархии над нас, а е по-близо до физиката и физическата действителност. С една дума астрономията е астрология, която отрича духовния свят.

И по принцип много астрономи смятат астролозите за заблудени глупаци. От 150-200 години така е модерно – новите поколения да се мислят за по-умни от старите. Новата наука отрича достиженията на Платон, Лайбниц и Декарт, що се отнася до духовния свят. В тази област те според материалистите са били заблудени глупаци. А в онези области, в които възгледите на древните философи съвпадат с модерните, се счита, че древните са били гениални.

Всичко което ни заобикаля, е загадка. За да може човек да се развива, той трябва постоянно да разрешава различни проблеми и затова на него му се предлага да преодолява многобройни препятствия.

Вижте и ТОВА: Стряскащи прогнози на астролога Филип Филипов!

Поначало човек е мързеливо същество, на което Природата старателно търси и прилага най-различни средства, за да го накара да работи и да се усъвършенства чрез влагането на много труд и умения. В процеса на разгадаването на тези тайни се създават условия за развитието на човешкия интелект.

Най-голямата загадка, с която човек се сблъсква, това е самият Човек. Когато се ражда едно дете, то е загадка за родителите и близките му – какви качества носи със себе си, как ще протече животът му? Голямо предимство за родения и за всички околни е възможността те да знаят какво представлява този човек и какво носи у себе си. Тогава хората около него биха му създали условия, за да може той да развие своите способности.

И още нещо интересно от съвремието ТУК: Астрологът Хули Леонис за сродните души.

Още от древността се е отдавало голямо значение за разбирането и разясняването на онова, което човек носи у себе си. Особено внимание се е отделяло на науката за звездния свят.

Тази наука се дели на два дяла: астрономия и астрология.

Астрономията се занимава с непосредствените наблюдения на небесните тела и описание на тяхното движение и свойства. Астрологията изучава влиянието на енергийните течения, които възприемаме от тези тела и които формират нашите способности, мисли и действия. Думата астрология е сложна и е съставена от “астра” – звезда и “логос” – говоря, което ще рече говор на звездите.

Какво ни е завещано като мъдрост от древността? Запазени са сведения за четирима велики просветители на човешкия род, които са живяли преди Потопа: Прометей, Азман Беря, Аия бен Якзан и Саабей бен Аадес.

Първият от тях – Прометей, е дал на човешкия род огъня.

Прометей е живял в Кавказките планини – откъдето произлиза и българския род! Дал е на хората знания за рудите и начина по който да се извличат металите. Научил е хората и на други знания, като преданието разказва, че той е посочил на своя син Девкалион как да си построи кораб и какви неща да вземе, за да се спаси от Потопа.

Вторият велик учител, Азман Беря, е живял и поучавал народите по земите на днешна Индия.

И до днес индийците са съумели да запазят тайните знания и мъдрости, които са получили. Азман Беря е посвещавал своите ученици в изучаването и използването на силите в Природата и възможността човек да владее сили, които са необходими за контакт с Космоса. Великият учител обръщал внимание на своите ученици върху свойствата на кристалите. Носенето на скъпоценни камъни като диамант, аметист, сапфир, смагард, топаз, рубин, оникс и други е особено полезно за човек. Азман Беря е почитан в Индия като висшия Бог Брахма, творецът на Вселената.

Третият велик учител е Аия бен Якзан, който е просвещавал хората в пазене и лекуване на човешкото здраве.

Живял е в района на Средна Азия. Знанията си от него по духовен път е получил големият арабси мъдрец и един от най-големите лекари в човешкия род Абу-Алийбн-Хусият-ибн-Хасан-ибн-Алл-Бухарн, който е известен в западния свят с името Авицена.

Четвъртият велик учител е Саабей бен Аадес,

който заедно с останалите знания и мъдрости е донесъл на човешкия род науките за звездния свят – астрономията и астрологията. Живял е по земите, които сега се намират на дъното на Персийския залив и около него. Тези земи се наричали Едем, което в превод означавало свещена, благословена земя, с най-добри условия на живот. Народът, който следвал наставленията на Саабей се наричал “халдеи”, което означава народ стремящ се към Светлината.

В школата на Саабей се изучавали енергийните сили, които произлизат от небесните образования, тяхното естество, смисъл и ефект върху Земята и по-специално върху човека.

Саабей бен Аадес е дал знания за планетите от Слънчевата система и е посочил тяхната символика:

  1. Меркурий той е нарекъл Биб-бу, което на халдейски език означава човек, който бързо схваща и разбира;
  2. Венера е нарекъл Дил-баат, което означава човек, който обича;
  3. Марс е получил името Зил-батуни, означаващо човек, който воюва и граби;
  4. Юпитер е наречен Мулу-баб-бар, което означава подобен на Слънцето и за един добре развит човешки мозък тази планета дава най-добрите условия за живот и успехи във всички начинания;
  5. Сатурн е наречен Каин-ману, което означава злият човек. Това име е свързано с легендата за Каин и Авел, която е съставена от Саабей. В образа на Авел е олицетворена съдбата на малката група от хора от Великата първа раса, които се влели сред човеците живяли на потъналия континент Атлантида, за да им дадат знания и умения за начина на живот.

Саабей е предвидил заливането на континента, Потопа, и е дал указание на народа си да се преселят в по-високите земи между Тигър, Ефрат и Арабския полуостров. Там те основали град Вавилон, където построили известната Вавилонска кула, в която основали школа за изучаването на астрономията и астрологията.

По-късно в тази школа са учили древногръцките философи Питагор и Демокрит, които са пренесли знанията в Гърция, но преработвайки ги според своята религия – затова днес на запад и у нас в България планетите са известни с поставените им имена на гръцки богове.

Съвременница казва ТУК: Даниела, астролог на БАН: Открих астрологичното число на внезапната смърт!

Астрологията и астрономията се изучават заедно, като една наука.

Вавилонските звездобройци наблюдавали едно необичайно явление, известно като т. нар. Витлеемска звезда. Но те много добре знаели, че това е точен съвпад на планетите, които гледани от Земята били подредени в една линия и Величествения Юпитер е дал ореола на сиянието. Тези звездобройци много добре знаели какво означава това, а именно, че в Юдейската земя се ражда Велик човек – Бог Исус Христос и те се отправили да го търсят и да му се подчинят, носейки му скъпи дарове.

Най-ярък представител на астрологията от по-стари времена е известния александрийски учен Птоломей, живял през втори век след Христос. Той е бил учен от голяма класа, написал е трудове по астрономия, математика и география, за които е получавал сведения от най-голямата световна библиотека – Александрийската, която е съществувала по онова време.

В Западна Европа най-големи представители на астрологията през времето на Възраждането са били гениалните астрономи Нютон, Кеплер и Коперник. Самият Нострадамос е бил много добър астролог и вследствие на изчисленията и предвижданията, които е направил, той е получил своите видения.

Повечето от учените в Средна Азия се занимавали едновременно с астрономия и астрология.

Най-изтъкнатият арабски астролог е Абу-Машар, който е живял между 790 и 886 г. след н.е. Неговият труд по астрология е бил преведен в Европа през 1130 – 1140 година.

Астрологическата традиция в Индия съществува от преди 5 000 години, без да е прекъсван този процес, като дори има запазени астрологически източници от преди 8 000 години.

Индийците свързват човешкия живот с многообразните движения в Космоса. Раждането на човек в точно определен час не е случайно, а в съответствие със законите по които е създадена Вселената. Много, много векове преди Коперник индийският астроном Арябхата, опирайки се на древните знания е написал, че изгрева и залеза на звездите и планетите е в следствие на движението на Земята.

Науката за изучаване на звездния свят индийците наричат Джайотиш (Jyotish),

астрология астрономия 01
За разлика от астрономията, астрологията търси връзката между човека и звездите.

в която неразривно са свързани астрономията и астрологията. В Индия знанията за астрологическите тълкувания са получени от въплатилия се в човешки образ Бог Бхригу Муни, който се е появил на земята преди 5 000 години заедно с Висшия Бог Кришна, за да дадат разум на хората в епохата на Кали-йога. Ние живеем повече от 50 века в тази епоха, която е наречена Кали-йога и е символ на разрухата на човешкия род.

В Индия има запазени знания за много древни астрологически системи за построяване на хороскоп, но те могат да бъдат използвани само от просветени хора. А тези хора се броят на пръстите на ръцете. Особено впечатление прави астрологическата система на великият астролог Сатяхара, живял през I век до н.е. При тази методика на анализ всеки зодиакален знак се разделя на 150 части, наречени нади-амша.

За всяка една от тези “150 части х 12 съзвездия” има специално астрологическо тълкуване. Друг вид хороскопи са напълно мистични и се наричат Мантра-нади. При тях на човека, на който се прави хороскоп, му дават палмов лист. След това астролога чете специална мантра и на листа се появяват хороскопа и тълкуванията за този човек. За да притежава такава квалификация, астролога трябва да владее не само материални знания, а и висши духовни знания.

Най-известните индийски класически астрологически трудове са:

  • “Брихат Парашара Хора Шастра” – 3 000 години преди н.е. Дава изчерпателна информация за предсказателната астрология и разделянето на зодиакалния кръг на 12 съзвездия, тяхното влияние върху 12-те сектора на хороскопа и значението на 5-те планети и двете светила.
  • “Брихат Джатака” – 1 век преди н.е. Дава основата на звездната наука Джайотиш (Jyotish). Автор е великият астролог и учен Ачари Варахамихири.
  • “Саравали” – 9 век от н.е. Забележителна астрологическа енциклопедия. Предава същността на “Брихат-джатака”, чийто текстове са запазени и до днес, но те са недостъпни за разбиране при сегашното ниво на човешкото познание.
  • “Пхала Дипика” – В много пълен обем разглежда от астрологична гледна точка всички сфери на човешкия живот. Разбира се, съдържа и цялата основа на индийската астрология.
  • “Джатака Парижата” – 16 век от н.е. Представлява обощение на цялото класическо наследство от преди 5 000 години.

Индийската астрологическа традиция се основава на закона за преражданията, където човека се разглежда като духовно същество, което се развива според натрупаната карма. Новото прераждане на душата във физическото тяло съответства на делата, които са извършвани в предишните животи. Хороскопът отразява кармата на човека и така както по семето може да се узнае за растението, по същия начин хороскопът помага по-добре да се опознае човек.

В Индия има много високи изисквания към астролога. Той трябва да владее много качества, знания и умения:

  1. познаване на древните писания и знания за материалния свят;
  2. знания по математика и астрономия;
  3. добри маниери и добро орбазование – астрологът трябва да се стреми към чист начин на живот, без насилие, да бъде нравствен и високо-морален човек;
  4. да казва само истината.
астрология астрономия 02
Трудно е да се оправиш с астрологията, ако нямаш поне малко познания по астрономия.

Отношенията между астролога и клиента са много деликатни и невежеството на астролога може да повлияе негативно на съдбата на човека.

Затова астрологът трябва да произнася само истината, предсказанията да бъдат благотворни и да не безпокоят другите.

Великият астролог Варахамихири е писал през I век преди н.е.:

“… добрият астролог е длъжен да победи ненавистта, зависта и егоизма, да живее с това което има, да знае древните писания и да умее да дава ясни и конкретни прогнози.

Трябва да бъде скромен в желанията и да осъзнава пределите на своите възможности, но в същото време да бъде уверен в своите астрологически и окултни знания”.

Първоначално публикувано на:21.09.2021 @ 19:36

За admin

Прочети още

зодия Телец черти на характера

Зодия Телец: Характеристика

Какво трябва да знаем за зодия Телец. Характеристика на Телец с асцендент Лъв, Рак, Скорпион …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *