Състоянието на зъбите влияе върху целия организъм

Зъбите са обградени от мрежа от нерви, която ги свързва с целия организъм и така те му влияят. При малките деца прорастването им нерядко причинява реакции като хрема, бронхит, храносмилателни проблеми. При възрастните неприятностите са по-сериозни.

Болки в мускулите и гърба

Без да го осъзнавате, стискате челюстите си стотици пъти на ден. И ако горните и долните зъби не се напасват точно, може да се появи проблем – напрежение върху мускулите, които държат челюстите. От него като верижна реакция следват изтръпване или болки в гърлото, спазми в раменете, понякога в гърба, главоболие… Дори зъбите да не са винаги причината за тези проблеми, най-добре е да отидете на зъболекар, вместо да обвинявате умората и стреса.

Защо горните и долните зъби не се напасват точно? Заради неправилната позиция, която не е коригирана в детството, заради липса на един или повече зъби, заради недобре поставената пломба, протеза или коронка или заради скърцане със зъби насън, което след време ги изхабява.

Ако имате такива оплаквания, консултирайте се със стоматолог. Той по съвсем прост начин ще провери дали зъбите ви се напасват правилно – ще ви даде да стиснете с тях малка оцветена хартийка. Или ще ви прати на рентген.Ако напасването не е правилно, обичайната процедура е полиране на зъбите, доизграждане на повърхността с протеза или поставяне на скоби.

Опасност от инфаркт или инсулт

Мнозина имат проблеми с венците, без да го осъзнават. Всичко започва с възпаление, наречено гингивит – венците почервеняват, подуват се, при четкане кървят. Не обръщате особено внимание, защото болкататрае кратко. Обаче ако гингивитът не се лекува, той може да еволюира в пародонтит – инфекция, причинена от бактерии, която се развива във венците и постепенно разрушава тъканите, които крепят зъбите. С времето зъбите започват да се оголват и да се клатят.

Това на свой ред може да окаже голямо влияние върху цялостното здравословно състояние на организма, защото бактериите проникват в кръвоносната система. Съществува пряка връзка между инфекции с огнища във венците и уплътняване на каротидните артерии, които се намират в областта на гърлото и пренасят кръв към главата. Тази промяна, настъпила с каротидните артерии, може да е предвестник на инфаркт или инсулт. При страдащите от пародонтит рискът е три пъти по-голям, отколкото при хората със здрави венци.

Проблеми уши-нос-гърло-стави

Огнище на инфекция в устата може да предизвика синузит, болки в ушите или отит, възпаление на гърлото и дори виене на свят. До това се стига, ако някой кариес не е лекуван своевременно и е засегнал корена на вече умъртвен зъб, който не е източник на алармираща болка. Тогава съществува опасност бактериите да преминат в кръвта, а оттам да се натрупат и размножат в ставите, причинявайки ревматизъм. Още по-лош вариант е те да концентрират в сърдечната област и да причинят възпаление. Не е безобиден и острият нефрит – бъбречно възпаление, което засяга предимно децата между 5 и 10-годишна възраст. За щастие обикновено лечението преминава бързо и успешно.

Строгата зъбна хигиена е най-добрата превенция срещу проблеми с венците. Четкане след всяко ядене или поне два пъти дневно е начин да се отстрани зъбната плака. Ползвайте четка с мек или средно твърд косъм (твърдата разранява венците) и конец за зъби. За начинаещите – навосъчен. Ако вече имате оплаквания (чувствителни зъби, гингивит), използвайте специални пасти и лосиони за зъби.Посещавайте за контролен преглед зъболекаря от един до три пъти годишно.

Повишено ниво на кръвната захар

Заболяванията на венците увеличават и опасността от диабет. В случаят обаче ефектът е пинг-понг, защото повишеното ниво на кръвната захар в слюнката привлича болестотворни бактерии, а те на свой ред още повече влошават състоянието на венците и зъбите.

Зъби и бременност

Бъдещите майки често имат проблеми с венците заради хормоналните промени, които настъпват в организма им. Обикновено развиват гингивит (възпаление на венците). Ако гингивитът се развие до пародонтит, плодът също е изложен на заплаха понеже бактериите в устната кухина преминават в кръвта. Така рискът от преждевременно раждане става три пъти по-голям. Съществува и опасност бебето да се роди с тегло под нормата. Затова е препоръчително в началото на бременността бъдещите майки да минат на контролен преглед при зъболекаря. Както и на още един в шестия месец.

За admin

Прочети още

Иван Кацаров d-r-ivan-kacarov-1

Д-р Иван Кацаров: За рейки, хомеопатията, екстрасенсите и ясновидството (сензационно интервю от 2006 г.)

За мнозина нашенци чудото на превращението вече е факт, казва медиумът Иван Кацаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *