Топ начини и техники за лесно боядисване на яйца. Със сода за хляб. Интересни идеи за Великден. С алуминиево фолио, с ориз. Трикове за оцветяване
идеи за боядисване на яйца

30+ идеи за боядисване на яйца. Топ техники

Топ начини и техники за лесно боядисване на яйца. Със сода за хляб. Интересни идеи за Великден. С алуминиево фолио, с ориз. Трикове за оцветяване на великденски яйца с желатин, с листа и капсули

Лесният начин е с готова боя за яйца. Преди Великден търговците зареждат десетки разновидности – на прах, капсула, паста, таблетка. Но такива яйца не се отличават, не блестят с оригиналност. За впечатляващ дизайн трябват особени методи.

Натурални оцветители
Продукт Какъв цвят придава
Люспи от лук червен
Червено зеле син
Куркума жълт
Спанак зелен
Цвекло виолетов
Кафе кафяв

Боядисване на яйца със сода за хляб

 • Сваряваме яйцата и докато са горещи, ги подсушаваме със салфетка и ги нареждаме в метална форма за мъфини.
 • В купички за всеки цвят слагаме по 4 с. л. сода и 4 с. л. вода. Става гъста каша, в която изсипваме течна или гелообразна боя за яйца. Разбъркваме до еднородност.
 • С лъжица слагаме на топки различни цветове боя. Вижте демонстрацията в края на страницата. Във всяко гнездо изсипваме леко по 1 с. л. топла вода. Содата шупва и боите се смесват.

Чакаме 15 минути и отстраняваме сместа със салфетка. Обтриваме яйцата с олио, за да блеснат.

ВАЖНО: Вижте още идеи за боядисване на яйца, споделете и своите рецепти или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Боядисване на яйца с ориз
 • Слагаме в чашки по 2 – 3 с. л. ориз, отделно за всеки цвят. Отгоре накапваме хранителна боя и разбъркваме, докато зърната се оцветят.
 • Последователно пускаме по горещите яйца в чашките, запушваме с пластмасова капачка и енергично тръскаме 40 – 50 секунди. Изваждаме готовото яйце и слагаме следващото.
боядисване на яйца за великден 01
Оризът оставя боята на точки

С тази техника яйцата се получават на точки – оригинално без никакви усилия.

Боядисване на яйца със салфетки

Сваряваме яйцата и ги охлаждаме. Обвиваме ги с бели салфетки, които прикрепваме с гумени тънки ластичета. Получава се като бонбон в обвивка. Салфетките не трябва да обвиват правилно и равно, нека имат повече сгъвки.

В чашки разреждаме боя за яйца. Топим четка в боята и нанасяме върху салфетките. Следим цветовете да се съчетават и да се образуват красиви фигури. Когато се заличат всички бели места, оставяме яйцата да изсъхнат за една нощ. На сутринта премахваме ластиците и салфетките.

Декупаж на яйца със салфетки

Избираме салфетки с приятен дизайн. Накъсваме ги или изрязваме мотиви от тях.

Слагаме парченце салфетка върху свареното яйце и намазваме хартията с разбит белтък. Използваме памучен тампон или четка за боядисване на коса.

боядисване на яйца за великден 02
Парченца салфетки се залепват върху небоядисано яйце

Оставяме яйцето да изсъхне.

Боядисване с желатин

Горната рецепта се изпълнява и с желатин. Разтваряме го съгласно инструкцията на опаковката. Нагряваме го леко, докато гранулите се разтворят. Изрязваме интересни фрагменти от салфетки и ги залепваме с желатина. Работим с четка, която движим от центъра към края на мотива.

Желатинът се използва и по друг начин. В подходяща купичка изсипваме пакетче желатин. Добавяме 6 с. л. вода и чакаме да набухне. Затопляме го в микровълнова, докато се втечни.

Накапваме върху сварените яйца желатин, оставяме го да се стича. Щом леко се охлади и стегне, потапяме в боя. В този случай желатинът води до смесване на боите в чудновати форми.

Трети начин за работа с желатин е да потопим боядисаните по традиционния начин яйца в разтворен желатин и да ги държим по 5 минути. Получава се красива перлена отливка.

Боядисване на яйца с алуминиево фолио

Накъсваме домакинско фолио на парчета, достатъчни да се обвие едно яйце. Намачкваме ги, за да се получат разнообразни гънки.

Във фолиото накапваме разтворена боя и завиваме яйцата. Повтаряме с друг цвят, за да се получат причудливи смесвания. Накрая намазваме с олио.

Боядисване на яйца с вино

Добавянето на бяло вино към водата, в която врат яйцата, води до отлагане на кристали по повърхността им, които наподобяват скъпоценен блясък. Този ефект се засилва със слагането на кристална захар.

Червено вместо бяло вино спестява боядисване. Виното придава тъмновиолетов, кафяв или почти черен цвят на черупката. Нюансът зависи от вида на виното и от сорта на суровината.

Яйцата се варят в неразредено вино. Вземете възможно най-евтиното, качеството на виното тук не е от значение. След като се сварят, не изваждаме яйцата от виното в продължение на 8 – 10 часа. Когато ги изкараме на салфетка и изсъхнат, ще видим какъв цвят се е получил. Задължително яйцата ще имат неподражаем блясък.

Боядисване на яйца със сода и оцет

В купички слагаме по 4 с. л. сода и 2. 5 с. л. хладка вода. Добавяме различни бои и разбъркваме. Овалваме яйцата и наливаме върху тях по 2 ч. л. оцет. Боята шупва. Оставяме за 15 минути. Всяко яйце се получава различно.

Боядисване с люспи от лук

Изумрудено зелени яйца получаваме с помощта на лукови люспи, гранофурин, найлонов чорап или бинт. Непременно пипаме с гумени ръкавици, за да се опазим от неизтриваемото зелено.

боядисване на яйца за великден 09
Яйцата, сварени с лукови люспи, получават този цвят

Натрощаваме люспите на малки части или ги смиламе в блендер. Измиваме яйцата и докато са мокри, ги овалваме в люспите. Парченцата залепват по черупката. Плътно фиксираме с чорап или бинт. Потапяме ги във вода и добавяме гранофурин. Варим 12 – 15 минути. Изваждаме ги от горещата вода и ги обливаме с ледена. Освобождаваме от чорапа.

Още по темата ТУК: Пере ли се на Разпети петък? Традиции. Какво друго не се прави? Чисти ли се

Боядисване с лак за нокти
 • Древната техника ебру – боядисване през вода, може би сте наблюдавали при посещение в Турция. Тук ще я изпълним с лак за нокти и върху яйчена черупка.

Взимаме разноцветни лакове за нокти. Колкото по-ярки са цветовете, толкова по-добре ще се получи оцветяването на яйцето.

Наливаме в купа хладка вода. С помощта на оригиналната четка на капачката капваме в самия център на водата една капка лак. Той се разпространява, образувайки тънък филм върху водата. Пак в центъра капваме друг цвят лак. Редуваме лакове с отличаващи се цветове.

Когато приключим, с клечка за зъби минаваме по повърхността, образувайки фигури. Ще видите това във видеото на 2 минути от началото.

Хващаме с два пръста свареното яйце и напълно го потопяваме във водата. Лаковете се „захващат“ за черупката и след изваждане на яйцето водата в купичката е напълно чиста, готова да се накапи ново количество лак за следващото яйце.

Видео: яйца по техниката ебру с лак за нокти (непременно гледайте!)

 

Боядисване на яйца с тензух

Тензух или чорапогащник позволяват да закрепим върху черупката листа и цветчета, които да се отпечатат при боядисването. Удобни са листенца от магданоз, копър, дребни цветчета лайка, невен и всякакви пъпки, например от сушен чай. Нареждаме ги върху яйцето и здраво завързваме с тензух. При боядисване през тензуха, фонът става като пчелна пита, а върху него се открояват цветя и листа с по-плътен оттенък.

Великденски яйца с акрилна боя

Необходима е грапава повърхност, която ще отпечата фигури върху черупката. Най-достъпните материали са найлон на балончета и оребрен картон от опаковка.

Изрязваме широка лента и намазваме повърхността й с акрилна (за рисуване) боя. Внимателно претъркулваме яйцето по лентата. Боята се отпечатва върху черупката на точки или на лентички.

Тази техника се изпълнява по два начина – еднократно върху едноцветен фон (предварително сме боядисали яйцето по класическия начин с ненаситена боя за яйца) или многократно върху бяло яйце. Във втория случай движим яйцето в различни посоки и върху ленти с различни бои.

Боядисване с маслени бои

Техниката е проста, резултатът зависи само от художническите способности на изпълнителя. Яйцата се сваряват, охлаждат се и се изрисуват с четка и маслени бои.

боядисване на яйца за великден 04
Рисуване с боя и с флумастер
Великденски яйца с лепенки за нокти

Стикерите за нокти са по-интересни и разнообразни от стикерите за яйца. Най-малкото защото те са целогодишна индустрия с огромно потребление. Може да поръчате дистанционно от козметичните сайтове. Срещу сумата от 2 – 3 лв ще получите няколко листчета с десетки стикери в избран стил.

Стикерите се залепват върху боядисани и добре изсъхнали яйца.

С четка за бръснене

Тази техника е за любителите на цветни абстракции. На помощ идва пяна за бръснене.

 • В недълбок съд разпенваме крем за бръснене с дебелина на слоя 2 – 3 см. Накапваме концентрирана боя и леко разбъркваме.
 • Прекарваме яйцето през пяната и го слагаме на чиния да изсъхне за 30 минути. Деликатно обираме със салфетка остатъците от крема. Не използваме вода.

Друга техника използва четка за бръснене. Държим яйцето с една ръка, а с другата топим четката в пенообразната боя и нанасяме по малко върху черупката. Смесваме боите и се стараем да оставим разнообразни отпечатъци.

Добра бонбонена боя за яйца

Ако търсите нов начин да боядисате яйца тази година, опитайте с бонбонената боя на д-р Йоткер. С нея се работи бързо и без затруднения, а ефектът е различен. Яйцата получават бонбонена глазура.

Кога се боядисват яйцата?

Мария Магдалина поднесла на римския император Тиберий яйце с поздрава „Христос Воскресе“!. Той се разсмял и отговорил, че както яйцето е бяло, а не червено, така и мъртвите не възкръсват. В същия миг яйцето сменило цвета си. Удивеният владетел възгласил: Наистина възкръсна! Оттогава християните боядисваме в червено яйца, за да се борим с тях.

Православната традиция казва да се боядисат на Велики Четвъртък. Ако пропуснем деня (защото е работен), резервната възможност е събота.

Как се варят яйца за Великден и колко време?

Великденските яйца трябва да са добре сварени – максимално твърдо, защото с тях ще се борим и защото трябва да издържат повече дни. Засича се времето от завиране на водата. Минимумът е 8 минути, максимумът – 15 минути.

Яйцата се варят със сол. Мнозина застилат дъното на тенджерата с марля, за да не се чупят яйцата. Все пак това най-много зависи от качеството на черупката и конкретно – от нейната плътност.

Вижте и ТОВА: Църковни картички за Великден. Пожелания и безплатни картички. Стикери за Вайбър, честитки.

Техника за боядисване със сода.

 

За Кристина Ботева

Прочети още

I. Животът на Ориген II. Интелектуално наследство на Ориген (книги)

Ориген, Библията и прераждането

Ориген е роден около 185 г. в Александрия в семейство на християни. Баща му Леонид …

Едно мнение

 1. Каролина

  Мисля, че някои от вариантите за боядисване, не отговарят на хигиенните изисквания и безопасност, освен ако яйцата няма да са за консумация, а само за украса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *