Великденският заек - крие яйца в градината
Великденският заек крие яйца в градината

Заекът на Великден носи яйца

Заекът на Великден, който носи боядисаните яйца или ги крие в градината, е символ на Възкресение в Западна Европа

Много хора се питат защо точно заекът е избран сред всички животни да носи кошничката с боядисаните яйца?

Стара легенда разказва, че заекът бил приятел на Остерн – немската богиня на пролетта. На немски Великден е Ostern, по името на същата богиня.

В миналото заекът символизирал плодовитостта. При едно раждане, на бял свят се появяват поне 5-6 зайчета. А зайците раждат няколко пъти в годината.

В Швейцария през 1789 г. се появи първата рисувана картина на сцена от Великден. Деца в градината търсят скрити яйца, а тяхната майка ги наблюдава и им се радва. На същата картина има и един заек, който държи пълна кошница с яйца.

Около средата на 18 век в Централна Европа започва да се говори как рано сутринта на Великден великденският заек е боядисал яйцата и ги е оставил за децата или ги е скрил някъде в градината.

Великденският заек е известен символ за Възкресение и за американците. В САЩ родителите скриват яйца и подаръци в дома или в градината. Когато децата станат от сън трябва да ги намерят. Това е приятно занимание за децата и носи много радост.

Така както малчуганите очакват с нетърпение Дядо Коледа (Санта Клаус) да влезе през комина и да им остави подаръци под елхата или в чорапите на камината, така те очакват и великденският заек да ги зарадва.

Великденският заек - крие яйца в градината
Великденският заек крие яйца в градината

Някои деца не могат да заспят през цялата нощ и гледат на прозореца, за да видят как великденският заек броди из градината и крие яйца.

За великденския заек има направени много анимационни филмчета.

Картички за Великден. Църковни и др. Пожелания, поздрави

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Badete Kato Decata 1

Христос: Бъдете като децата, или Пресътворяване на света в ежедневието

Да насърчаваме ли детето, което се опитва да хване Луната в ръка, или да му …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *