пожелания за великден картички поздравления идеи
Пожелания за Великден и картички, идеи за празника.

Картички за Великден. Църковни и др. Пожелания, поздрави

Пожелания за Великден. Безплатни картички, църковни и просто красиви. Стикери за Вайбър с поздрави и честички. За Велика Събота и Страстната Седмица.

Предлагаме ви непубликувани пожелания за Великден, които можете да използвате, за да поздравите близките и приятелите си. Великденски поздравления, идеи, картички с поздрави и други. За разлика от други държави, в България е прието отскоро да разпращаме картички за празника с поздравления.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 06По-долу публикуваме цяла колекция от 10+ такива уникални картички, които можете да споделите и във Фейсбук. За шерване използвайте бутоните под публикацията!

Съдържание на публикацията: Пожелания за Великден. Поздравления. Картички. Идеи. Поздрави. История. Линкове към важни текстове.

През последните години се наложи и Фейсбук, като място, от което можем да разпратим пожелания до хилядите си приятели и фолоуъри.

Задължително погледнете и ТОВА: Нашият безценен наръчник по боядисване на яйца. Техники, начини и хитрости!

Ще добавяме още и още картички и поздравления, така че изпращайте ни любимите си или ги споделяйте с нас и с читателите в коментарите по-долу!

Ако все пак се чудите какво да напишете, ето няколко идеи за пожелания за Великден:

Започваме с тези пожелания за Великден, но ще добавяме и още с течение на времето. Очакваме и вашите идеи!

От цялата си душа те поздравявам със светлия празник Великден.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 01Нека това Светло Христово възкресение стане за теб, твоето семейство и всичките ти близки начало на нов, радостен и щастлив живот. Нека с тази блага вест в дома ти влезнат доброто, надеждата и любовта, Христос Воскресе!

Вижте и ТОВА: Защо Великден е подвижен празник и каква е връзката му със Слънцето, според Рудолф Щайнер (достъпна лекция)!

Честит Великден! На този ден ти желая мир и цъфтеж навсякъде около теб.

Нека Господ да те пази от чужда завист и злост, хората около теб да ти даряват само любов и радост, а животът ти да бъде напълнен с ярки цветове и смеха на близките ти хора. Пожелавам ти всеки един ден от живота ти да бъде изживян напълно.

Великден е празник на всички православни.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 02На този празничен ден искам да ти пожелая добрини, здраве и щастие. Нека всеки ден домът ти да е пълен с уют, топлина и благополучие. Дарявайте един на друг внимание и грижи, любов и вярност, Честит Великден!

Поздравявам те със светлия празник на Христовото възкресение.

Нека частица от тази радост, която днес изпитва целият християнски свят, да остане с теб през годината и да те поддържа в трудни времена. Христос Възкресе!

В дните на този велик, православен празник искам да те поздравя

от цялата си душа и да ти пожелая голямо благословение на теб и твоя дом. Нека мирът, покоят и благодатта никога да не те изоставят и сърцето ти да бъде пълно с радост и красота. Честит Великден!

Христос Воскресе! Нека ярката светлина на този велик празник

озари днес целия свят, да ни подари надежда, радост и щастие. И нека днес и завинаги душата ти да заискри с вяра, добри помисли и добрина в сърцето!

Скъпи приятелю, поздравявам те със светлия празник Великден.
пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 04
Нещо по-старо за Великден, но златно!

Нека Бог да пази теб и близките ти, да те предпазва от трудности в живота и да те брани от печал. Пожелавам ти да отбележиш този християнски празник със семейството си, да опиташ от ароматните дарове на трапезата, да се пречистиш и да бъдеш по-добър, бъди щастлив, приятелю!

Нека в сърцето ти царува само светлина, в дома – уют и благополучие,

а в близките ти – здраве и радост в душата. Светлият празник Великден – това е ден, в който вярваме във възкресението и изцелението. В Чудото. Затова не преставай да вярваш и да се радваш на живота!

Още в текста: Църковни картички за Великден. Най-добрите пожелания и поздравителни картички, подходящи за Facebook, безплатни, включително и за католически Великден, стикери и т.н.

Светъл Великден. Нека този ден да бъде за теб специален,

да го отпразнуваш с чисто сърце и помисли в семеен кръг с близките си. Нека този празник ти донесе радост, благодат, благополучие и здраве. Да те пази Бог от всякакви беди и нещастия.

Христос Воскресе! Поздравявам те с този празник на всички християни.

Нека Господ ти изпрати на теб и на семейството здраве, благодат и благополучие. Нека в сърцето ти живеят доброто, вярата и любовта. Честит Великден!

Поздравявам те с най-светлия празник – най-великия и най-красив!

Пожелавам ти да осъзнаеш великата жертва, принесена от Исус Христос на кръста, която подари на всички хора на Земята вечен живот, шанс да бъдат спасени от смъртта. Пожелавам ти още най-дълбока вяра в Бог, много мъдрост и смирение, чистота, състрадание и голяма, всепречистваща любов към Господ и ближните ти!

Поздравявам те със светлите великденски празници!
пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 05
Нещо наистина мило като поздрав!

Пожелавам ти да имаш повече светлина в живота си, любов, човешка топлина и разбирателство, поддръжка и благи дела. Нека душата ти да се очисти и никакво сквернословие не посещава дома ти. Пожелавам ти щастие и благополучие.

Христос Воскресе! Сърдечно те поздравявам с този светъл празник!

От цялата си душа ти пожелавам радостта от Възкресението на Исус да напълни сърцето ти, а светлината на Божествената любов да сгрее теб и близките ти. Уверено и спокойно да вървиш по предначертания свише път, наслаждавайки се на благодат, здраве, чудеса и милосърдие. Бог да те напътства и да бди над теб!

Настана светъл и пълен с чист дух и искреност празник и аз те поздравявам най-сърдечно.

Великден това не е само един прекрасен ден от календара, това е и възможност за духовно прочистване и просветление. Това е и началото на нов живот, в който ще имаме повече вяра, от обикновено. Затова и в този особен, божествен ден ти пожелавам умиротвореност, небесни и земни блага, душевно равновесие и спокойствие. Не забравяй Светците и те непременно ще ти помогнат!

Поздравявам те с настъпването на Великден!

Пожелавам ти никога и при никакви обстоятелства в живота си да не забравяш, че ние сме простени от нашия Бог Исус. Той понесе върху себе ски нашите грехове и умря заради нас на кръста. На този кръст трябваше да висим ние, но той дари живота си за нас – грешните хора. Исус възкръсна и сега от небето ни гледа с любов, чува молитвите и според вярата ни отговаря на тях. Нека да вярваме и да се доверяваме на нашия Бог!

Христос Воскресе! Поздравявам те с цялото си сърце с най-светлия и радостен празник – Великден.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 07Всяка година ние празнуваме началото на новия живот за целия християнски свят, тържеството на вярата над смъртта. Нека частица от това днешно радостно ликуване да остане в сърцето ти и да те подкрепя в трудни моменти.

Разноцветните яйца, козунаците, красивите цветя и празничните богослужения

отбелязват идването на този велик ден в дома ни. Затова и нека фразата Христос Воскресе да се произнася в този ден не само вместо поздрав, но и да намери място в сърцето ни и да получи отражение в делата ни.

Подробно по въпроса ТУК: Какво да правим с яйцата и козунаците по Великден?

Този ден винаги е малко по-особен от останалите.

Във въздуха дори се усеща празничното настроение, а хората са изпълнени с доброта и милосърдие и се радват на възкресението на Исус Христос, което идва и с пролетта. Затова ти пожелавам винаги да се чувстваш като на този ден – празнично и да не те напускат усещанията за любов и спокойствие.

Христос Воскресе! Той възкръсна за цялото човечество.

Пожелавам ти на този светъл ден на доброто празникът да възкреси в сърцето ти мечтите, които не са се сбъднали, надеждите, които си загубил и вярата ти в доброто. И нека както Господ осветява Великден, така и да пребъде с теб в живота ти и да ти помогне в пътя, по който си поел. Бъди щастлив!

Поздравявам те с един от най-светлите празници в годината – Великден.

Желая ти всички традиции от този ден – боядисаните яйца, козунаците… да ти донесат усещането за пречистване и благоговение. Най-много обаче от всичко ти желая да бъдеш пълен с радост и любов.

Великден – това е времето на възраждането, на разцвета на живота и на всеобхватната любов към Исус.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 08Дано днес пътят на щастието припокрие твоят жизнен път и късметът да не те остави в нито едно начинание. Нека пътят и късметът ти да са в едно, а радостта от постигнатите цели да ти даде сили за бъдещи дела. Пожелавам ти любов и топлина в сърцето и изобилие в дома!

В дома ни идва Великден, а с него радостта от новото, от възраждането.

Пожелавам ти да усетиш благоденствието, радостта от всяко вдишване, да бъдеш здрав и силен в дните си занапред. Нека на този ден бъдеш изпълнен със сила и вяра, а домът ти да е озарен от светлината на Бог. Нека молитвите ти се сбъдват и усмивките на близките ти да озаряват сърцето ти. На този ден ти пожелавам щастие и любов. Божия любов!

Свършиха великите пости, сега идва време на празника и на Великден.

Пожелавам ти да преживееш този ден изпълнен с благодарност към жертвата на Исус. Нека не те напускат доброто разположение на духа и вярата в собствените ти сили, нека си изпълнен с радост от празника, който ще прекараш със семейството си. Животът – това е най-вълшебният подарък, затова и му се наслаждавай с пълна сила!

Радостни, празнични камбани възвещават идването на Великден, хората говорят за

възкресението на Исус, за любов и милосърдие. В този пролетен ден няма никакъв повод за отчаяние и тъжни размисли. Погледни наоколо – животът е цветен и многообразен и наистина прекрасен и светъл. Просто трябва да направиш крачка напред, за да усетиш всичко това. Затова ти пожелавам сбъдване!

Ето че дойде дългочаканият и радостен ден за целия православен свят – Възкресението Христово!

Приемете искрените ми поздравления с този славен ден Великден. Нека днес Господ да чуе молитвите ви, да ви прости греховете и да ви покаже пътя към щастливия живот!

Поздравявам те с този светъл Великден. Пожелавам ти лека ръка и неизменно вдъхновение в работата ти.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 09Нека масата ти да се огъва под празничните ястия, да събереш около себе си всичките близки до сърцето ти хора. А традиционните думи „Христос Воскресе” да се превърнат в пожелание за щастие и любов към ближния и несметно семейно благополучие.

Пожелавам на всички в деня на Светлия Великден да имат сили за изпълнение на желанията си

и щедро да се поделят с доброто, което са получили. Нека милостта на Бог да ви помогне да се справите с трудностите, да ви покаже верния път и да не позволява на злото да се всели в сърцето ви. Пожелавам ви любов във вас и около вас, защото днес празнуваме именно раждането на любовта, която дойде на този свят с възкресението на Исус!

Митове и заблуждения, свързани с Великден.

Относно Великден съществуват множество митове и заблуждения, които следва да бъдат развенчани.

Чистия четвъртък – денят, в който задължително трябва да се захванем с чистене.

Да се хвърлите да чистите дома си точно на този ден няма смисъл. Не, че е лошо апартаментът или къщата ви да са чисти. Просто в Чистия четвъртък Църквата възпоменава Тайната вечеря, когато Господ измил краката на своите ученици.

Това е точната причина именно в този ден всички вярващи души чрез силата на изповедта да се пречистват, за да посрещнат Великден по подобаващ начин.

Великден – това е денят, в който трябва да посещавате гробовете на ваши починали близки

Всеки ден в неделята на Великден много хора отиват на гробищата, за да почистят гробовете на свои починали роднини. Всъщност тази традиция пази своите корени от Съветско време в сегашна Русия, която до известна степен се е прехвърлила и в България, когато религията е била забранена.

Именно по тази причина хората са ходили на гробищата, за да се свържат мислено с любимите хора и да посрещнат християнския празник, без да бъдат санкционирани. Все пак поклонението на гробове не е било забранено даже и в комунистическа България.

Комунистическите времена са отдавна в историята, но традицията се е запазила. Свещениците обаче казват друго – че Великден е ден на победата на живота над смъртта, когато няма място за тъга. За поменаване на починалите има други, специално отредени за това дни.

Да изгубиш кръстче или венчална халка е на нещастие

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 10Не се знае защо, но именно в неделя на Великден се счита, че могат да ни се случат „страшни” неща. От поколение на поколение се пренася суеверието, че да изгубиш венчалната си халка или кръстчето си, задължително означава, че ти се задава нещо страшно.

В случай с венчалната халка – най-малкото те очаква развод. Но тези суеверия нямат нищо общо с действителността. За изгубиш любими и скъпи на сърцето вещи винаги е неприятно. Все пак подобни случаи не носят освен съжалението за загубата никакво страшно предзнаменование. Това са просто случайности, на които ние защо ли обръщаме прекалено много излишно внимание.

Великденските лепенки и образи задължително трябва да бъдат съхранявани

Това е вярно донякъде. Да изхвърлиш на боклука изображения на светии или кръста, разбира се, не трябва! Но и да ги държиш години наред също не върви. Изгорете или закопайте подобни изображения – хартиени, лепенки или стикери – от Великденски атрибути.

Всички останали изображения, които нямат директно отношение към църквата – пиленца, зайчета и прочее, може без угризения на съвестта да се изхвърлят или по някакъв начин утилизират, както се прави в населеното ви място.

Изричното съблюдаване на обредите е задължително

Вярващите са уверени, че трябва само да проговориш по време на молитва или неправилно да се прекръстиш и веднага гневът Господен няма да закъснее, тъй като обредът е извършен с грешки, губи своята сила и става небогоугоден. Това също е едно голямо заблуждение. Разбира се, трябва да се стараем, за да няма грешки, но всичко важно все пак е силата на вашата вяра и любов, а не правилното изпълнение на церемонията.

Разликите между Католическия и Православния Великден

Много хора не разбират какви са разликите между Католическия и Православния Великден и защо се празнуват на различни дати.

Както знаем, Католическият бе в края на март, а Православният тепърва предстои. Отговорът, даден от свещеници, се оказва доста сложен, но може да бъде обобщен в следното:

1. Календарът;

2. Привързаността на Православната църква към най-ранните християнски практики.

Първият фактор – календарът, има общо с факта, че Християнската Православна църква продължава да следва Юлианския календар, когато изчислява деня на Великден. Останалата част от християнството използва Григорианския календар.

Има тринайсетдневна разлика между двата календара – Юлианският върви 13 дни след Григорианския.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 11Другият фактор е, че Православната църква продължава да следва директивите, наложени от Първия Икуменичен съвет, проведен в Никея през 325 г., който изисква, че Великден трябва да се провежда след еврейската Пасха, за да се спази библейската последователност на Страстите Христови. Останалата част от Християнството игнорира този аргумент, което означава, че Католическият Великден може да се проведе и преди и след еврейската Пасха.

Като следствие от тези два фактора, Православната църква обикновено празнува Великден по-късно от Католическата – понякога се стига и до пет седмици разлика. Тази година нашият Великден се пада на първи май, а Католическият вече мина. Случва се понякога двете разклонения на християнската религия да празнуват Великден на една и съща дата. За последен път това се е случвало през 2011 г.

Двете дати съвпадат, когато пълната Луна след равноденствие закъснява – и първото пълнолуние идва след 21-ви март в Юлианския календар, а също и в Григорианския. Това не е правило, но се случва от време на време в някои години – през 2010, 2011, 2014 и догодина – 2017. След това ще дойде чак през 2034.

За много хора това е объркващо и досадно. Особено за тези, в чиито семейства има и православни, и католици и се чудят кога да организират празнуването. В такъв случай обикновено се стига до компромис – Великден се празнува два пъти!

Какви са корените на този празник? Как го празнуват по света. Какви митове и заблуди има за него

В Украйна на този ден заливат момичетата с вода, а във Франция жените могат да набият мъжете си в понеделник

Най-важният християнски празник – Великден, се посреща от ликуващите православни веднага след най-строгия пост за годината. Историята на празника има своите корени още от езическите времена. Тогава Великден се е свързвал със завръщането на мъртвите в света на живите. Смятало се, че на този ден те слизат от небето и се завръщат на местата на своите гробове.

С появата на Християнството Великото Възкресение е започнало да се олицетворява с възкресението на Исус Христос. Великден е започнал да се празнува през седмицата след юдейската Пасха. Православният празник е създал свои обичаи и символи, основен от които е боядисаното яйце.

Постоянна дата за отбелязване на християнския Великден няма, той се празнува в промеждутъка между април и май, седмица след великденското пълнолуние. Празнуването продължава 40 дни, но главна се явява първата седмица, в която започват великденските служби в нощта на възкресението.

Подробна история на празника

Това е единственият празник, който е започнал да бъде празнуван едновременно със самото събитие, на което е посветен. Първото Възкресение е било отпразнувано при откриването на кръста в Ерусалимска църква, тоест през 4 век.

А обстоятелството, че с това празнуване е било свързано и освещаването на великолепния, построен от Константин Велики храм на мястото на откриването на Кръста, храма на Възкресението, помогнало този празник да започне да се счита за един от най-тържествените в годината.

Така е устроено, че денят на първото освещаване е този ден, в който е открит Кръстът Господен, за да празнуват всички в един и същи ден с цялата радост. А в свещените писания откриваме, че денят на обновлението – това е и същият ден, когато Соломон, след завършването на големия храм, застанал пред олтара на Бог и се молил, както е написано в книгите на Паралипоменон.

И така когато настъпят тези дни на обновлението, в светите земи навремето те се чествали осем дни; от много дни по-рано започват да се събират отшелници или поклонници от различни провинции – Месопотамия, Сирия, Египет, тъй като нямало християнин, който в този ден да не се е стремил към Ерусалим.

През тези дни в Ерусалим са се събирали и епископите, а с тях също така и голяма част от клира. Поклонничка от запада, назована Силвия, пише: „Този, който не е участвал в толкова велико тържество през тези дни, попада в голям грях, защото да не бъдеш тук на този ден може да бъде извинено само от някаква огромна нужда, която да те възпрепятства, въпреки голямото ти желание.”

И така в първия и втория ден се провежда служба в голямата църква, която се нарича Мартириум. На третия ден – това се прави в Елеон, тоест в църквата, намираща се на хълма, от който се е възнесъл Господ на небето след страданията, в която се намира пещерата, в която Господ е напътствал апостолите си.

Събитията около откриването на Честния кръст

След като са се случили най-великите събития в историята на човечеството – Разпятието, Погребението, Възкресението и Възнесението на Христос – Светият Кръст, послужил като оръдие за наказание на Спасителя, е бил изгубен. След разрушаването на Ерусалим от римски войници през 70 г., светите места, свързани с земния живот на Господ, потънали в забвение, а на някои от тях били построени езически храмове.

Откриването на Кръста става по време на царуването на светия равноапостол Император Константин Велики. Според сведенията на църковни историци от IV век Елена, майката на Константин заминала по молба на сина си в Ерусалим, за да намери там местата, свързани със земния живот на Исус. Истинската й цел всъщност била да намери именно Светия

Кръст, защото Константин вярвал, че това ще бъде сигурен знак за победата му над противниците.

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 14Имат три различни версии за това как е бил открит Кръстът. Според най-древната той се намирал под езическо светилище на Венера. Когато то било разрушено, били намерени три кръста, а също и табелата на самия Кръст и гвоздеите, с които Исус бил прикован.

В друго предание се твърди, че евреин на име Юда помогнал да се намери Кръста на Спасителя. Елена се обърнала към евреите в Ерусалим с молба да й разкрият къде е Кръста Господен. В началото те отказали, но тя ги заплашила с мъчения и затваряне в килии.

Тогава евреите я завели при Юда. Но дори и той не се съгласявал дълго да изпълни искането на царицата. Едва след дълги изтезания я завел на място, където имало малък хълм, посипан с камъни. Това място се смятало за свещено, след като римския император Адриан построил храм в чест на езическата богиня Венера.

Когато хората на Елена разрушили храма и разкопали земята, видели мястото, където е бил гробът Господен, а също и където той е бил прикован.

Разнесло се чудно благоухание и всички разбрали, че това е точното място. До него те намерили три кръста, гвоздеи и дъска с надпис на три езици, която била закована над главата на разпънатия Спасител. Тя била оставена отделно от трите кръста, затова и Елена не могла да разбере точно на кой от тях е бил прикован Исус.

Носенето на кръста

Независимо от радостта си, че най-накрая е открила кръстовете, Елена се терзаела от това, че не знае точно кой от тях е истинският. Тогава Патриарх Макарий (+ 333) предложил да се направи експеримент. На мястото, където били открити кръстовете, закарали жена на смъртно легло. Макарий се помолил тя да бъде изцелена чрез Кръста Господен.

След това поставили два кръста един след друг до жената, но тя продължила все така да страда. Когато третият я докоснал, станало чудодейното изцеление. Така Елена разбрала точно кой от трите кръста е Господен. Същото предание се разпространява и от други историци. В някой от трудовете му се твърди, че жената била мъртва и възкръснала, когато допрели кръста до тялото й.

Великденските традиции по света

На практика всички великденски традиции произлизат от богослужението. Дори и обичаят след Великден да се сяда на богати трапези, отрупани с храна е свързан със Заговяването след Великия пост. Символът на Великден е всичко, което изразява Обновлението, Светлината и Живота.

Великденско богослужение

На Великден, който е най-важният празник от църковната година, се извършва особено тържествено богослужениe. То се е сформирало в първите векове на християнството като кръщелно. От древни времена в Църквата се е наложила традицията богослужението на Великден да се извършва през нощта или рано сутринта на изгрев слънце, както е например в Сърбия.

Великденско приветствие

От нощта на Великден в продължение на 40 дни е прието вярващите да се поздравяват един друг с думите: „Христос воскресе” – „Воистина воскресе” и да се целуват три пъти след това.
Този обичай идва от апостолските времена и посланието на Исус – Приветствайте се един друг с целувка на светите!

Великденския огън

Той играе много голяма роля в самото богослужение, а също и в народните празненства. Той символизира Божията Светлина, просветяваща народите след възкръсването на Исус. В България, Гърция и в по-големите руски градове преди началото на великденската служба вярващите чакат пристигането на огъня от Ерусалим, разнасян тържествено от свещеници в различните храмове.

Вярващите запалват от него свещта си, а след богослужението я отнасят вкъщи и я припалват по малко през годината до следващия Великден.

В католическите богослужения е прието преди началото на великденската церемония да се пали великденска свещ, от която се раздава огън на вярващите. Тя се пали на всички богослужения по време на страстната седмица.

В миналото в Русия и на някои места на Запад през целия ден пред храмовете се палел огромен огън. От една страна той символизирал Светлината и Обновлението, а от друга – символичното изгаряне на предателството на Юда.

Великденската трапеза

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 13По време на Велика Събота и след великденското богослужение в храмовете се освещават козунаци, яйца и всичко, приготвено за неделната трапеза. Вярващите си даряват един на друг боядисани яйца като символ на чудото – Възкресяването на Исус.

Според преданията Мария Магдалена занесла на император Тиберий яйце като символ на Възкресението на Исус. Той се усъмнил и казал – както това яйце не може от бяло да стане червено, така и няма как мъртъв да възкръсне. Тогава яйцето изведнъж почервеняло.

Днес боядисваме яйцата в различни цветове, но в традициите е прието те да са червени, като цветът на живота и победата. В иконописните традиции възкръсналият Христос е обкръжен от сияние във формата на овал, който някои оприличават на яйце.

В православните традиции на Великден се освещава специален хляб – просфора или нафора, която се разделя на части и се дава на вярващите, които не са успели да се причастят. Някои пазят парченца от нафората през цялата година и дават на болни да го вкусят, за да оздравеят.

На Великденския хляб се слага печат с буквите „ХВ”. В много страни на този ден на трапезата се слага печено агне като символ на невинността.

В нощта на Великден православните християни се събират в храма, а в полунощ започват да го обикалят със запалени свещи. През това време вътре започва Светата литургия, а камбаните бият празнично, за да възвестят възкресяването на Исус Христос.

Великденският звън

Във всички православни страни звъненето на Великденските камбани има особено значение. Възвестяват идването на новото и Спасението. След като всички храмове са потънали в тишина по време на Страстната седмица, звънът идва, за да отбележи приветстването на Възкресението. След това всеки вярващ може да се качи и да разлюлее камбаните в чест на Христовото Възкресение.

Звуковият съпровод на празника има и евангелско значение. Например в някои църкви в Гърция в момента, в който свещениците започват да четат частта от Евангелието, в която се говори за земетресението в Ерусалим, присъстващите на литургията започват да вдигат шум. Тропат по седалките, започват да люлеят кандилата – по този начин символизират отварянето на гроба и възкресението на Исус.

Народните обичаи

пожелания за великден честит великден картички идеи поздрави 12В някои страни в Европа и Северна Америка съществува обичай сутринта на Великден да се крият боядисаните яйца. Веднага след събуждането си децата започват да ги търсят, често те са поставени в гнездото на Великденския заек, който символизира плодородието, богатството и силите.

Той започва да се появява в народните чествания за първи път през XVI век в Германия, а след това се разпространява и по целия свят. На Великден се продават и много сувенири и шоколадови лакомства във формата на заек.

В много държави дълго преди самия празник се откриват панаири, където хората продават изработени ръчно вещи, символизиращи празника. Мостовете и фонтаните се украсяват със зелени клонки, панделки и разноцветни яйца.

В Украйна заливат момичетата с вода, а във Франция жените могат да набият мъжете си в понеделник.

Още нещо интересно ТУК: Какъв евтин батут да купим за детето от Джъмбо или пък онлайн?

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Aparati Za Kravno 01

Апарати за кръвно Сендо – гаранция за качество и прецизност

Хипертонията е едно от най-често срещаните заболявания в днешно време и причина за развитието на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *