Откриха вулкан под ледовете на Антарктида

Американски геолози изненадващо откриха вулкан под ледовете на Антарктида, намиращ се на един километър дълбочина, пише petel.bg

Всичко това е знак за настъпването на нов период с повишена геологична активност на ледения континент и ускоряване на топенето на ледовете.

Всяка година леденият щит губи до  2 800 куб. км лед, като през изминалото десетилетие ледената покривка все по-бързо намалява. През юни 2013 г. американски учени установяват, че над половината от обема на изчезващите ледове са всъщност разтопени от топлите течения, които отмиват подводната част на ледения щит на материка.

Геолози, ръководени от Аманда Лу от Университета на Вашингтон, смятат, че са се натъкнали и на още една възможна причина за ускореното топене на ледовете. Те анализират получените сеизмографски данни за периода 2010–2011 г., чрез които успяват да проследят движенията на магмата в горните слоеве на земната кора в района на Антарктида.

antarktida-vulkan

Американски геолози изненадващо откриха вулкан под ледовете на Антарктида

Именно така разбират, че тези процеси са по-интензивни от очакваното, което ги навежда на предположението, че на територията на Земя Мери Бърд в Западна Антарктида може да има действащ вулкан под ледовете.

Предполага се, че той се намира на километър дълбочина и се събужда сравнително често. Именно с неговото влияние и с това на топлите течения учените си обясняват ускореното топене на ледения щит, което се наблюдава в момента.

Леденият континент вероятно има още много неракрити интересни обекти, които чакат своите откриватели.

Откриха вулкан под ледовете на Антарктида
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *