Откриха скъпоценни камъни на Мон Блан

На ледник на Мон Блан изненадващо бяха открити скъпоценни камъни, оценявани на десетки хиляди евро, пише 24chasa.bg

Съкровището, състоящо се от сапфири, рубини и изумруди, е открито случайно от млад френски алпинист, който впоследствие го предава на жандармерията в Бур-Сен-Морис. Младият алпинист пожелава обаче името му да не се споменава публично.

Съкровището, състоящо се от сапфири, рубини и изумруди, е открито случайно от млад френски алпинист

Съкровището, състоящо се от сапфири, рубини и изумруди, е открито случайно от млад френски алпинист

Мъжът се натъква на необикновената находка, докато се изкачва по ледника Бусон. Тъкмо тогава неочаквано забелязва метална кутия, в която намира няколко малки пликчета, върху които е изписано, че са произведени в Индия. Именно в тях са поставени и въпросните скъпоценни камъни.

Към момента се предполага, че съкровището попада на планинския връх след разбиването на индийски самолети там. Това се случва през 1950 и 1966 г., когато два самолета се разбиват на Мон Блан. Оттогава десетилетия наред алпинистите се натъкват на различни части от самолетите, куфари с багаж и дори човешки останки. През месец август 2012 г. двама алпинисти от Шамони откриват индийско дипломатическо куфарче, което съдържа броеве от различни вестници, които впоследствие са символично предадени на индийските власти.

Френските закони позволяват на младия алпинист, намерил скъпоценните камъни, да ги задържи за себе си, ако техният собственик не бъде намерен. А той явно е честен човек, щом ги е предал.

Константин Серафимов

Откриха скъпоценни камъни на Мон Блан
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *