Познавачите на мудрите изброяват стотици различни значения на комбинациите и фигурите, изобразявани с пръстите на ръцете.

На санскрит мудра се нарича ритуалното положение на ръцете в индобудистката религия, представлява строго определен канон и има таен символичен смисъл.

Съществуват две основни положения на ръцете при изпълняване на мудрите:

1. патака – с отворена китка и

2. андаха сандра – със затворена китка.

В Индия многобройните мудри съдържат откровения, които са разбираеми само за посветените. Някои от тях символизират милост, други уверяване, поучаване, размишляване заплаха, колелото на закона – нирвана и т.н.

Буда се изобразява преди всичко с разтворени длани една над друга – това е мудрата, която осигурява медитация.

На други изображения той докосва със средния пръст на дясната си ръка земята – сякаш я призовава за свидетел.

Сред множеството мудри, тук са подбрани тези, изпълнението на които осигурява значителен лечебен ефект, а освен това са лесно изпълними, когато се създадат определени навици.

Не всеки може да се заеме с удивителното изкуство на йогите и техните оздравителни програми.

нумерология

Съществува определена категория болни, за които е напълно противопоказно голямо натоварване, поради което не бива да се занимават със силови или сложни за изпълнение гимнастики.

За тях, а и за всички останали предлагаме няколко прости, но ефективни упражнения с ръце.

За да постигнете желания ефект е необходимо да се въоръжите с търпение и да бъдете много постоянни.

Само ежедневните занимания могат да доведат до реални резултати.

Важно е да помните, че придобивате своите болести с години, дълго и упорито, за това трябва да положите усилия и за тяхното изцеляване.

Ако сте решили да опитате един нов подход в своята грижа за здравето, направете го както трябва и преди всичко се опитайте да преосмислите своята жизнена позиция.

Първо простете на себе си, после на всички, които някога са ви ядосали. Отворете нова страница със светли мисли и ясен ум.

Можете да изпълнявате мудрите във всяко положение – прав, седнал, легнал, ходещ.

Всички упражнения изпълнявайте спокойно, без усилие и напрягане на мускулите.

Не се нуждаете нито от особена обстановка, нито от специално помещение, за това изпълнявайте ги навсякъде когато се сетите 🙂

Мудра МИДА

мудра мида

Изображение на мудрата Мида

Показания: всички заболявания на гърлото, гръкляна, прегракване.

При нейното изпълнение се усилва гласът, затова тя се препоръчва особено на певци, артисти, учители, хора, които застават пред микрофона.

Метод на изпълнение: двете съединени ръце изобразяват мида. Четирите пръста на дясната ръка обгръщат палеца на лявата. Палецът на дясната ръка докосва възглавничката на средния пръст на лявата ръка.

Мудра на ЗНАНИЕТО

Мудра на Знанието

Мудра на Знанието

Показания: безсъние или прекалена сънливост, високо кръвно налягане. Понижава емоционалното напрежение, тревогата, безпокойството, меланхолията, скръбта, депресията. Стимулира мисленето, активизира паметта, увеличава потенциалните възможности.

Метод на изпълнение: показалецът леко се съединява с възглавничката на палеца. Трите пръста остават изправени без напрежение.

Мудра “ПОВДИГАЩА”

Мудра Повдигаща

Мудра Повдигаща

Показания: при всякакви простудни заболявания, възпаления на гърлото, на белите дробове, при кашлица, хрема, синузит на горната челюст.

Изпълнението на тази мудра мобилизира защитните сили на организма, повишава имунитета и подпомага бързото възстановяване.

Ако страдате от наднормено тегло, трябва да се освободите от него.

Едновременно с тази мудра е необходимо да спазвате следната диета: през деня се изпиват не по-малко от 8 чаши преварена вода. Дневният порцион храна трябва да се състои от плодове, ориз.

Внимание: прекомерното използване на тази мудра може да предизвика апатия и дори летаргия, за това не прекалявайте!

Метод на изпълнение: двете длани са съединени заедно като пръстите са вплетени. Палецът на едната ръка е отместен встрани и е обкръжен от допрените с възглавничките си показалец и палец на другата ръка.

Мудра “СПАСЯВАЩА ЖИВОТА”

Мудра Спасяваща живота

Мудра Спасяваща живота

Показания: първа помощ при сърдечен пристъп. За болки в сърцето, пристъпи, сърцебиене, дискомфорт в сърдечната област, инфаркт на миокарда.

При посочените състояние е необходимо незабавно да се пристъпи към изпълнението на тази мудра с двете ръце едновременно. Облекчението настъпва незабавно.

Метод на изпълнение: показалецът се сгъва така, че да докосне с възглавничката си последната фаланга в основата на палеца. Едновременно с това се събират възглавничките на средния, безименния пръст и палеца, а кутрето остава изправено.

Мудра “ЗЪБЪТ НА ДРАКОНА”

Мудра Зъбът на дракона

Мудра Зъбът на дракона

Показания: при объркано съзнание, нарушена координация на движенията, при стрес и емоционална неустойчивост.

Метод на изпълнение: показалците и на двете ръце са изправени и обърнати нагоре. Останалите пръсти са прегънати към дланта.

Мудри: 20+ спасителни техники за отслабване, пари и богатство. Йога с пръстите на ръцете

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: