Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Valchan Voivoda 06
Вълчан войвода скрил съкровището на тайно място

Над съкровището на Вълчан войвода тегне проклятие

Американци търсят съкровището на Вълчан войвода, иманярите изчезват

„Който мене дири – гол и бос ще ходи. Но който ме открие, над цар ще царува”. Тези думи, написани през 1787 г. от една от най-мистериозните фигури в българската история – Вълчан войвода, не дават мира на иманярите и историците и до ден днешен – пише „България днес”.
В момента българи, които от години живеят и работят в САЩ, също планират експедиция, с която да ровят баирите за съкровището на Вълчан войвода – твърди изданието. Сред ентусиастите е и 19-годишният Матеа Латанов, който живее в предградие на Чикаго. Бащата на Матю е българин, емигрирал през 80-те години в Щатите. Починал преди години, но приживе се изживявал като любител археолог, както в САЩ учтиво наричат иманярите. Една от любимите му легенди била тази за съкровището на Вълчан войвода и често я разказвал на семейството си. Така Матю, който от малък участва в иманярски експедиции, решил тази година, че е време да опита да изпълни мечтата на баща си. В момента той събира ентусиасти, с които през лятото да дойдат в България.

Вълчан войвода скрил съкровището на тайно място
Вълчан войвода скрил съкровището на тайно място

„Това не е просто легенда. Има достатъчно източници, че такова имане съществува. Досега никой не е успял да го открие, но това не означава, че никой няма да успее” – е написал с типичния американски оптимизъм във Фейсбук Матеа.
Има предания, че зла участ застига всеки, тръгнал да дири съкровището на Вълчан войвода. През 20-те години на миналия век френска експедиция успяла да влезе в тунелите под Белинташ, но никой от участниците й вече не се появил.
Самият Вълчан войвода бил запален иманяр. Говори се, че открил в една от пещерите на Странджа огромно съкровище от времето на траките. Ако се вярва на легендите, хайдутинът бил толкова богат, че предложил дори на руския цар да му плати, за да прати войска да освободи България.

За Станимир Тенев

Аз съм Станимир Тенев. Завършил съм икономика и журналистика. Журналист съм от 1994 г. Работил съм в електронни, печатни и интернет медии. В сайтовете на Марс Медия Груп работя от септември, 2008 г. “Нито ден без ред” е работният ми девиз.

Прочети още

Безплатно гледане на карти за любов

Гледане на карти за любов. Гадаене с обикновени карти, Ангелски карти и таро за отношения

Безплатно гледане на карти за любов е това, което сами си направите. Лесни начини за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *