Кой открадна рубинената петолъчка от партийния дом?

Старата звезда от Партийния дом огрява соцмузея, рубинената я няма

Кой открадна рубинената петолъчка от партийния дом?
Кой открадна рубинената петолъчка от партийния дом?

Звездата, изложена в Музея на социз-куството, е старата – сменена две години преди 10 ноември, категорични са компетентни музейни експерти. По новата – петолъчката, свалена демонстративно през 1990 г. с хеликоптер, е по-голяма, от чист рубин е и има сьвсем друга технология на горене, твърдят източници на „Всеки ден”. Самият министър на културата Вежди Рашидов обаче заяви преди седмици, че звездата в музея не е от рубин, а е от стъкло. Той се върна дори към детските си спомени и обясни, че всъщност звезда от скъпоценния камък просто няма и никога не е имало, а е било измислица. Това бил пропаганден трик на БКП. Звездата в соцмузея е старата, заяви пред БНТ и авиотехникът, участвал в смяната на партийния символ с цветущо име Илич Димитров. Според него изработката на втората петолъчка е съвсем различна. Тази от соцмузея прележа дълго потрошена и без надзор до Централната баня.

Въпросът, който провокира мнозина, обаче е къде е изчезнала демонтираната с хеликоптер през 90-те петолъчка. Няма сведения какво се е случило с нея, но се предполага, че е станала обект на набези от колекционери, които са я унищожили, за да я превърнат на бижута. Има и версия, че тя просто е строшена от немарливост и гние някъде. Определено няма как да се изпари, подсмихват се хора от музейния бранш.

За Serafima

Прочети още

сафо любов текст, жанр

“Любов” от Сафо. Текст и кратък анализ. Лириката на поетесата

Стихотворението “Любов” или “Любовна болка” на Сафо е много интересно представяне на любовта чрез телесните …

Едно мнение

  1. Верно ли е била от стъкло бе Рашидов???
    Май паметта ти те лъже или така ти изнася.
    Питам се само от къде извади тази си наглост да обясняваш как това било мит? Не само, че не е стъкло а е Рубин а това е най-големия рубин до ден днешен.
    Вместо да седиш и да лъжеш се обърни и кажи кой го открадна и какво стана с него. Бива наглост ама Вашата минава всякакви граници. Утре и Левски ще кажете, че е мит…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *