Ясновидката Маг Джиляна, гадател

чудотворни икони богородица
Вижте нашата галерия чудотворни икони включително и на богородица

Дванайсетте български икони с най-голяма лечебна и чудотворна сила

Ето кои са иконите с най-голяма лечебна и чудотворна сила в България. Коя е най-силната икона. Коя икона за какво помага.

През последните години броят на хората, които търсят Божията помощ за облекчаване на страданията и разрешаване на проблемите си, все повече нараства.

Много от вярващи дори нощуват в храмоветe, в които има чудотворни икони, с надеждата, че Бог ще чуе молитвите им.

„Богородица Осеновица” (осеняваща) 1
„Богородица Осеновица” (осеняваща) – 1 вариант

В България има много места, на които се извършват чудеса от икони и мощи на светци.

В тази статия, ще обърнем внимание на някои от най-известните и не чак толкова известни икони в страната ни, притежаващи едни от най-мощните лечебни и чудотворни сили, за които има хиляди свидетелства.

Богородица Осеновица (осеняваща), Рилски манастир

„Богородица Осеновица” (осеняваща) 2
Втори вариант с цветя на Богородица Осеновица.

Иконата е главен култов обект на Рилския манастир, счита се за най-старата икона, притежавана от Българската православна църква. Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни.

Иконата е правена по специална поръчка в Константинопол, ориентировъчно преди XII век и е практически уникална. Подобни на нея икони с реликварий има само на още три места по света, като две от тях се съхраняват в музеи – в Санкт-Петербург и в Букурещ, а третата се намира в манастира Свето Преображение в Метеора.

Два пъти в годината иконата се изнася от постоянното си място на ритуална процесия – на петия ден след Великден и в началото на Богородичния пост, на 1 август.

Света Богородица от Бачковския манастир

Света Богородица 01 Бачковски манастир
Света Богородица от Бачковски манастир

Намира се в Бачковския манастир. Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него.

Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежки болести, психически разстройства и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец Август на празника Успение Богородично. Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили. Иконата се изнася на ритуално шествие на втория ден след Великден.

Богородица – Троеручица, Троянски манастир

Богородица Троеручица в Троянски манастир - 01
Богородица Троеручица в Троянски манастир

Нейните лечебни свойства помагат на хора с физически недъзи и при безплодие, както и за изцелението на най-различни болести. Чудотворните изцеления на стотици, станали благодарение на иконата, са били причина за възникването на Троянския манастир. Литийното шествие на иконата е на 15 август.

Чудотворната икона на Св. Богородица от Арбанаси (плачещата)

Арбанаси плачеща чудотворна икона
Плачещата чудотворна икона в Арбанаси

Намира се в църквата „Св. Богородица” в Арбанаси. Тя помагала много на хора със стомашни и нервни заболявания, а също и бездетни. Лекува слепи и недъгави. Праздникът на манастира е на 15 август. Още предния ден вярващи се събират пред иконата и прекарват нощта в молитви към Божията майка.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица в манастира Св. Никола, Арбанаси

чудотворна икона в Свети Никола
Чудотворна икона в “Св. Никола”

Намира се в Арбанаси, в девическия манастир „Св. Никола”. Лекува безплодие, сърдечни, бъбречни, стомашни проблеми и изпълнява желания. Легендата разказва, че щом поставиш стотинка върху обкова на иконата на Божията майка, и тя се задържи, то желанието ти ще бъде чуто. Но желанията трябва да са добри благочестиви и богоугодни.

Чудотворната икона на Дева Мария в храма на Света Богородица в Пазарджик

Чудотворната икона 01 Пазарджик
Чудотворната икона в Пазарджик

Иконата, сътворена от неизвестен иконописец, привлича стотици вярващи всеки ден в най-голямата пазарджишка църква. Лекува болни и бездетни, и пази тези, които са я избрали за покровителка. Ако отидеш там и се помолиш с искрена вяра, ще чуеш глас, кото уверява, че молбите ще се изпълнят. Твърди се, че дори репродукциите на тази икона притежават силата да лекуват и пазят домовете и семействата на вярващите.

Иконата на Свети Мина в Обрадовския манастир, София

Свети Мина, Обрадовски манастир 01
Свети Мина, Обрадовски манастир

До Обрадовския манастир се стига от кв. Бенковски в посока Околовръстния път, след излизане от квартала следвайте указанията на табелата. Иконата лекува и пази от слепота, заекване, безплодие, сбъдва желания, помага за намиране на спътник в живота, семейно щастие и благополучие. Праздникът на Свети Мина е на 11 ноември всяка година.

Иконата на Света Богородица – Всецарица в Атон

Света Богородица Всецарица - 01
Света Богородица Всецарица

Намира се в манастира манастира “Ватопед” на Света гора (Атон). Уникалното при нея е, че лечебни сили имат, както оригинала, така и всички негови копия, разпространени по света. Известна е, че изцерява раково болни.

Богородична икона от храм Св. Благовещение в Асеновград

Богородица от "Св. Благовещение" в Асеновград
Икона на Богородица от “Св. Благовещение” в Асеновград

Иконата лекува всички болести, дори и най-страшните, сбъдва желания. Литийното шествие се извършва на 25-я ден от Великден, до Бачковския манастир, където двете чудотворни икони престояват заедно до вечерта. Храмовият праздник е на Благовещение.

Чудотворната икона на Св. Иван Рилски в Рилския манастир

Свети Иван Рилски Рилски манастир
Свети Иван Рилски в Рилския манастир

Намира се в северния параклис на манастира. Изцелява болни , сакати и всякакви други тежки заболявания.

Икона на Света Богородица от Габровския Соколски манастир „Успение Богородично”

икона на Света Богородица в Габровски Соколски манастирЧудотворната икона на Света Богородица в Соколския манастир помага за изцеляването на неизлечимо болни хора. Поставена е е от лявата страна на централното църковно помещение.

Иконата на Св. Фанурий в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”, до Женския пазар

икона на Свети Фанурий в храма Св.св. Кирил и методий в СофияТя помага за задомяване и укрепване на семейството. Всеки вторник от 17.30 часа пред иконата се отслужва акатист за измолване на застъпничество от Св. Фанурий пред Бога. Празничното поклонение се извършва на 27 август.

Най-мощните лечебни и чудодейни икони в България

За Гергана Борисова

Прочети още

Джошкун Ибишев

Джошкун Ибишев и Георги Гурджиев: Днешната “демокрация” е по-страшна и от диктатура

Но провокираният хаос се обръща срещу неговите автори. Кърджалиецът Джошкун Ибишев е завършил руска филология, но …

4 Мнения

  1. Стояна

    Господ да пази България и българите. Здраве, щастие и успехи за всички. Амин

  2. Борис Рашев

    благословени да са всички вярваши и Майка Богородица да ги закриля-амин

  3. Милена Андонова

    В Арбанаси Плачещата е в Св.Никола, а в Св.Богоръдица е Тръеручица.

  4. blagoslovenna e zemiata ni I mai4ica BOGORODICA ni zakrilia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *