Тест за емоционална интелигентност
Емоционална интелигентност (ЕИ) – ново понятие в психологията. Тест. От Дарвин до днес.

Емоционална интелигентност: 15+ признака и как точно да я придобием (тест)

Емоционална интелигентност (ЕИ) – ново понятие в психологията. Тест. От Дарвин до днес. С емоциите по пътя на успеха. По IQ-то (ума) ни посрещат, по EQ-то (емоциите) ни изпращат.

Що е то ЕИ?

Умението да възприемаме, оценяваме и ръководим личните си емоции или емоциите на друг човек или на група хора – съвкупността от тези качества определя едно сравнително ново понятие в психологията – емоционалната интелигентност (ЕИ). Понятие, все още не особено популярно у нас, но в развитие – както тук, така и в световен план.

Вероятно, заради бурното развитие на технологиите, с които естествено се свързват интелектуалните ни умения, но противоестествено се загърбват емоционалните ни способности.
Така наречената академична интелигентност е недостатъчна за живота в модерния свят. На помощ трябва да се притече емоционалната – убедени са психолозите от новото време.

От Дарвин до днес
  • Дарвин (1809-1882) споделя идеята за емоционалната интелигентност още в ранните си трудове.
  • 1920 г. Ученият от Колумбийския университет Е. Л. Торндайк споменава социалната интелигентност.
  • 1940 г. Дейвид Уекслър описва влиянието на неумствени фактори върху интелигентното поведение.
  • 1966 г. Психиатърът Ханс Карл Лойнер за пръв път използва термина „емоционална интелигентност“.
  • 1975 г. Хауърд Гарднър от Харвард формулира идеята за множествената интелигентност.
  • 1985 г. Уейн Пейн налага в науката и практиката понятието „емоционална интелигентност“, като го защитава в докторската си дисертация „Изследване на емоцията: Развитието на емоционална интелигентност”.
  • 1989 г. Дж. Грийнсман предлага модел на ЕИ.
  • 1990 г. Питър Салови и Джон Майер доразвиват модела на ЕИ.
  • 1995 г. Д-р Даниъл Голман – преподавател в Харвард и водещ рубрика в „Ню Йорк Таймс“. Книгата му „Емоционалната интелигентност“ (издадена и у нас) става световен бестселър.
  • Робърт Дж. Щернберг, професор по психология в Йейл, публикува конкретни тестове с пречките пред развитието на интелигентността, в частност на емоционалната.
Всезнайковци без емоции

емоционална интелигентностОбразован, умен, начетен, а животът му буксува: Не познава емоциите си, не ги владее. И обратно: Недотам просветен, но е наясно със себе си и с чувствата си, затова успява повече.
Само 15% от успеха в живота се дължи на IQ (коефициент за умствения интелект) и 85% – на EQ (коефициент за емоционалната интелигентност) – сочат изследвания на двата авторитетни американски университета – Харвардския и Станфордския.

Защо е така?

Високата емоционална интелигентност ни проправя по-лесно пътя в личния и професионалния живот. Успехите сякаш идват сами. Но, не – поканили сме ги. И обратно – ниската емоционална интелигентност често е причина за непреодолими пречки. Отрицателно отношение към всекиго и към всичко, обърканост, депресия – ако всичко това е характерно за нас, предупреждават ни психолозите, не можем да се похвалим с висок коефициент на ЕИ. Да, ама пък IQ-то ни е високо, успокояваме се. Няма защо да вирим умната си глава, а по-добре да отворим широко очите си. И щом обичаме да четем и да разсъждаваме, тогава нека да разберем що е това ЕИ – емоционална интелигентност, и има ли тя „почва“ в нашето „Аз“. И щом сме големи всезнайковци, които са насочили погледа си навътре към себе си, ще стигнем до полезния извод:
– балансът между умствените заложби и емоционалните качества ражда хармонията.

По чувствата ще ни познаят

емоционална интелигентностЗа разлика от умствените заложби, с които се раждаме, емоциите се придобиват. Те подлежат на неспирно развитие и култивиране – това именно ги прави интелигентни, е мнението на теоретиците. Емоционалната интелигентност е дар от Бога, тя не тече във вените ни. В тази фина сфера господарите сме самите ние.
Нивото на емоционалната ни интелигентност има свой коефициент – EQ, както и интелектът – IQ. По IQ-то (ума) ни посрещат, по EQ-то (емоциите) ни изпращат – така може да перифразираме в днешно време една стара българска поговорка. По чувствата ще ни познаят. Чувствата са в центъра на умението да живеем – затова трябва да внимаваме с тях, предупреждават ни специалистите. Потискането на емоциите е бомба със закъснител. За да не избухне тази бомба, първо трябва да разберем какво таим в душата и сърцето си, а после да се научим как да го ръководим. Без страх, а осъзнато.

Възпитание на чувствата

Объркващата сила на човешката емоционалност – валидна е тази днешна препратката към „Възпитание на чувствата“ на Флобер. Неговите метафори, с които облича емоционалните пулсации в романа си, се превръщат в уроци на живота – през 19 век. Живи са и днес.
Уроците на живота – как ги приемаме, как ги оценяваме, как ги използваме. Затворихме ли си очите пред поредната ни избухливост, пред последвалата агресивност, пред завладялото ни безразличие? Ще позволим ли на депресията отново да ни извади от строя? Или? Всичко това са отделни малки уроци в голямата „читанка“ на живота ни. Ако разгадаем тези малки уроци, ще направим голямата крачка към повишаване на емоционална си интелигентност.

Малките стъпки

Стъпките, които трябва да извървим, качествата, на които трябва да обърнем внимание, са описани от психолозите. Най-общо, трябва да умеем:

  • да сме на „ти“ със себе си;
  • да не изключваме „копчето“ с надпис „self-control“ (самоконтрол);
  • да подхранваме мотивацията си;
  • да не сме равнодушни към другите;
  • да развиваме социален рефлекс.

Този комплекс от качества повишава нашата емоционална компетентност. Без нея не можем да претендираме за каквато и да е било емоционална интелигентност. Но ние се стремим към най-високият коефициент на интелигентност (EQ), нали?

Как да развиваме собствената си ЕИ (а и на хората около нас)?

емоционална интелигентност

Ето как:
  • Като уважаваме себе си.
  • Като владеем емоциите си и ги изразяваме по подходящ за конкретните условия начин.
  • Като намираме нови приятели и познати и се стремим да ги запазим.
  • Като работим заедно с други хора – колективно.
  • Като уважаваме мненията и правата и на другите.
  • Като преодоляваме евентуално насъбралите се у нас обида, гняв, злоба.
  • Като посрещаме с усмивка шегите и закачките на другите.
  • Като приемаме разочарованията като поредния поучителен урок.
  • Като усвоим умението за мотивация в тежки ситуации.

Правим си сметка как са при нас тези „задачки“, „решаваме“ ги и вървим напред. Ако ли не, ще си останем вписани в графата „с ниска емоционална интелигентност“. Кога сме такива? Малка справка в 7 точки.

Нисък праг на ЕИ:
  1. Никой не може да ни ядоса; не ни пука от нищо и от никого.
  2. Стресът е втората ни природа (оттук – тревожност, депресия, мисли и опити за самоубийство).
  3. Хипохондрията ни е впримчила в пипалата си.
  4. Трудно установяваме нови контакти, бягаме от нови запознанства и приятелства.
  5. Царе сме на прибързаните решения и на ината да държим на своето, макар и погрешно.
  6. Злопаметни сме, не вярваме, че връзката с отминалото злощастие ни дърпа назад и дори ни разболява.
  7. Отявлени „хейтъри“ сме. Нищо светло не виждаме наоколо и пред нас.
Толкова много „Защо?“, толкова много „Как“

Колкото повече въпроси „Защо?“ си задаваме, толкова повече „Как“ ще ги последват. „Защо ме съкратиха?“, „Защо ми изневериха?“, „Защо не намирам общ език дори с най-близките ми хора?“, „Защо си глътвам езика пред публика?“, „Защо екипната работа ме плаши?“, Защо ми е добре да съм вълк-единак?“…
Ако се опитаме да си отговорим на тези въпроси – като извадим на бял свят всички скрити на най-тайните кътчета в душата ни чувства, ще можем да си отговорим и на въпроса „Как“. Как да го направим? Как да променим всичко, което ни притиска в ъгъла на собствената ни персона, и ни праща в тъча на връзките ни с другите, а също и в полето на личностното и на професионалното ни развитие.

Интуицията ни води

емоционална интелигентност интуицияУмелото да разпознаваме и да боравим с емоциите, да разкодираме определени връзки в общуването – всичко това означава, че сме се вслушали във вътрешния си глас (определя се още и като интуиция). Направим ли го, ще постигнем емоционална стабилност, душевен комфорт, сигурност във взаимоотношенията с другите, умение да бъдем себе си, да отстояваме позициите си. Всичко това означава сигурно изкачване по скалата на EQ-то.

Признаци: Имаме висок EQ, ако:

  1. Боравим с богат и цветист емоционален език.
  2. Не крием интереса и вниманието си към непознатото и непознатите (емпати сме).
  3. Не се боим от промени в личен, в професионален и в обществен план, способни сме да се адаптираме.
  4. Наясно сме с плюсовете и минусите си и добре ги използваме в развитието си.
  5. Бързо се ориентираме в чувствата, мислите и действията на другите хора; умеем да изслушваме.
  6. Положително настроени личности сме – и в най-тежката ситуация откриваме светлина.
  7. Държим емоциите си под контрол.
  8. Не се боим от евентуални грешки, превръщаме ги в трамплин за нов отскок.
  9. Раздаваме се, без да търсим и да очакваме благодарност.
  10. Благодарни сме на това, което имаме.
  11. Чувстваме се господари на собственото ни щастие. Никой не може да помрачи радостта, която изпитваме.
Можем да се обучим

Най-популярните книги и трудове на теоретици (главно американци) на тема „Емоционална интелигентност“ са преведени и издадени и у нас. Повечето от тях съдържат и практически съвети. Много са и блоговете, и сайтовете, обичащи тази проблематика. Можем и сами да се образоваме.
Но може да потърсим и съветите на тесните специалисти. Различни сдружения, организации и институции периодично провеждат обучения и специализирани курсове, правят публични презентации, предлагат печатни материали по темата. Цените варират – в зависимост от лекторите, продължителността на курсовете и предлаганите помагала – от 200 до 2000 евро.

Физиогномика, френология: По носа познаваш дали човек лъже! (ВИДЕО)

Признаци за интелигентност при жените.

Защо интелигентните жени забогатяват? Какво е интелигентност и как се познава тя при жените, а и не само? Жените-сови са умни, интелигентни и артистични. Те спят до късно, не се стресират и се грижат за себе си.

#1 Интелигентната жена спи до късно

Казват им сови. Те са умни, артистични и дейни вечерно време. Трудно се пробуждат сутрин. И да станат – едва отварят очи. Докато чучулигите се трудят усърдно, совите не могат да дойдат на себе си. Тяхната продуктивност ще настъпи към 16 часа. Но след това само за часове ще постигнат поне колкото чучулигите.

#2 Интелигентната жена се приспособява лесно

Интелигентността е свойството за приспособяване. Животът е низ от промени. Той постоянно иска приспособяване. Ето защо интелигентните жени са издръжливи и устойчиви. Совите с лекота възприемат нетипични условия, изисквания или график. Докато чучулигите са зависими от своя ритъм на живота. Една чучулига трудно се съсредоточава вечерно време, дори от това да зависи живота й.Тест за интелигентност inteligentnost-02

#3 Совите не се уморяват

Интелигентните жени късно лягат, късно стават и по-малко се уморяват в течение на деня. Те показват завидно внимание и бързина на реакциите. Издържат на работен ден от 10 часа, макар че рядко си го причиняват.

#4 Совите са творчески личности

Признак на интелигентност е желание да се мечтае и да се твори. Совите лесно се вдъхновяват, бързо излизат извън релсите и създават нещо, от което да ахнеш.

#5 Совите забогатяват, а чучулигите правят кариера

Така е – чучулигите се трудят. Те са последователни, редят тухлите една по една. Совите обаче са по-успешни в живота. Те постигат желаното с по-малко труд и лишения.

Това не са голи думи. Специалисти от Мадридския университет изследвали 1500 ученици. 25% се оказали чисти чучулиги, а 32% – любители на почивката.

Проверка на интелектуалните способности разкрили разбиваща истина: Совите са по-интелигентни от чучулигите

Децата сови имат по-голям потенциал да получат високо образование и високоплатена работа.

За разлика от совите, чучулигите са по-стегнати и дисциплинирани. Те са незаменими в администрацията, счетоводството, финансите и всичко, което изисква ред и последователност.

#6 Интелигентните жени не се стресират

Совите са по-големи оптимисти. Не се поддават на стрес, депресия и тревога. С по-голяма лекота понасят неуспехите и не се боят от трудности. Те действат, без да бързат и умеят да запазят душевното си спокойствие.

И още: как да разпознаем истинската същност на човека. 7 признака за интелигентност, особено полезни в социалните мрежи

Глупост е абстрактно понятие, което изразява ниска степен на интелигентност. Неспособност за самостоятелно мислене и приемане на рационални решения в много аспекти на живота (Уикипедия).

Днес се срещаме с глупостта повече от всякога. Заради социалните мрежи. Там постоянно се водят спорове и диалози, или се изливат мисли в монолози.

Как да различим глупавия от умния човек, без да го познаваме? Само по мнението му? Много хора днес се вълнуват от това, защото безкрайното споделяне на чужди мисли в социалните мрежи маскира истинския умствен багаж на отсрещния.

Актуален въпрос: Има ли ключови въпроси, чрез които да разкрием папагала, който се представя за интелигентен?

Някои твърдят, че глупостта не може да се извади на светло чрез въпроси, защото тя си проличава в постъпките. Ако искате да разберете действително какво представлява отсрещният, просто проследете какво прави и как. Веднага ще забележите ирационалните действия.

Глупавият човек си личи и по това, че не приема чужди аргументи и не си признава постъпките.

Но такова различаване в социалните мрежи е недостъпно. Ще трябва да се справим само чрез преценка на думите.

Ето някои критерии за различаване на интелигентността от обикновената глупост, които взехме „назаем“ от психолозите.

Тест: 7 неочевидни признака за интелигентност

#1 Интелигентният човек не се доказва

Погледнете тази снимка – гонка между кучета и най-бързото животно на Земята – гепардът. Гепардът няма нужда да участва, за да се докаже. Той знае, че е победител поначало.

Ако искате да отличите умния от глупавия, просто задайте въпрос, чийто отговор е всеизвестен. Питайте нещо безкрайно лесно – като 2+2=?, но не толкова обидно открито. Хората с нисък интелект ще побързат първи да отговорят, за да блеснат с познанията си. Сега им се е паднало да знаят отговора, нали? Умните замълчават, защото те нямат нужда да се доказват. Те просто наблюдават.

Глупавите хора се показват, умните са наблюдатели.Тест за интелигентност inteligentnost-01

#2 Интелигентността върви с чувство за хумор

Нищо не издава интелекта така, както остроумието. Психолозите са доказвали милиони пъти, че с чувство за хумор са надарени само умните хора. И обратното – ограничените умове бързо се „вързват“ и приемат всичко лично. Ако ваш събеседник в социалните мрежи тръгне да „скача“ и да се пали, когато се почувства засегнат, можете да сте нащрек. Тествайте го и по другите точки.

Често срещаме и смешници, пълни клоуни, които обичат да правят весело на тълпата. Нерядко те привличат вниманието върху себе си и предизвикват искрена симпатия. Демонстративната клоунада обаче е признак за нисък интелект. Абсолютно!

#3 Интелигентните са сови

Психолозите са разбрали, че хората-сови са по-умни от чучулигите. Умът, който работи напрегнато, не заспива след обилна вечеря, новините и вечерния сериал. В нощните дискусии в интернет участват повече интелигентни хора, отколкото в дневните. Освен това през деня се изявяват хора, на които им липсват смислени занимания.

Възможно е това обяснение да не важи за всеки, и все пак психолозите твърдят, че който късно си ляга и спи до късно сутринта, има по-високо ниво на интелигентност.

#4 Повишена тревожност

Хората, които употребяват ума си повече от обичайното, показват повишени нива на тревожност и безпокойство. Постоянният анализ на нещата нерядко ги води към депресивни състояния. Въобще депресията е свойство на хора с интелект над средния, които се опитват да контролират живота и предстоящите събития. Преодоляването на този навик вече е белег за изключително висок интелект, съчетан с отворено съзнание.

#5 Креативно мислене

Интелигентният човек не повтаря като папагал до болка клиширани доводи. Той винаги ще предложи нестандартен поглед или решение на проблема. При него рутината и баналността не личат.

#6 Интелигентният човек не е дебел

Преди около 10 г европейски изследователи извели принципа, че високото ниво на интелект не се съчетава добре с наднормено тегло. Интересното е, че умният не спортува, но не е дебел. Това е свързано с отговорното отношение към живота и здравето.

#7 Интелигентният е първо дете в семейството

Първото дете често е по-умно от последващите. Има много обяснения – че родителите се грижат повече и отделят по-голямо внимание на първородното, а после се автоматизират.

Но това не е всичко. Защото има и друг физически белег, който издава интелект – сините очи. Синеоките представители на човечеството обикновено са надарени с по-жив ум от останалите.

Как да оценим човека по страницата му във Фейсбук?

Интелект – качество на психиката, способност за приспособяване, за обучение и усъвършенстване, за надграждане на база опит, разбиране и приемане на абстрактни концепции

Работодатели и HR-специалисти отдавна проучват кандидатите си чрез профила им в социалните мрежи. Същото правят и банковите специалисти, преди да решат дали да отпуснат кредит. Коментарите и начинът на мислене на кандидат-наемателя представлява интерес за по-оправните наемодатели.

Страницата ни във Фейсбук е нашето неформално CV, което често има по-голяма тежест от официалното.

Така постъпваме и ние като обикновени потребители на интернет. Ако някой ни се набие на очи, отваряме профила му, за да придобием представа за него.

И така, как да разпознаем интелигентния човек по профила му?

Приложете онази прочута мисъл на Елинор Рузвелт, че елементарните умове се занимават с хората, средните – със събития, а големите се вълнуват от идеи.

Как да разпознаем интелекта по профилната снимка?

Британски учени от Центъра по психометрия се включват в темата с проучване за връзката между нивото на IQ и характера на снимките в социалните мрежи. Те използват програма, която анализира чертите на лицето, позата на снимките, дрехите и аксесоарите на определена група потребители. Същите са „прекарани“ през тест за интелигентност.

Изводите: изяснява се, че хората с високо IQ рядко се показват в групови снимки. Те предпочитат кадри с лаконичен заден фон, без излишни персонажи и предмети. Умните хора избират за фон зеления цвят и почти никога не качват снимки с цветовете на любовта – розово, виолетово и червено.

Очилата не са признак за интелигентност

Очилата свидетелстват за слабо зрение, а не за висок интелект. Те не показват дори, че притежателят им чете много. Защото може да си ги е спечелил след хиляди часове пред ТВ и компютъра.Тест за интелигентност inteligentnost-00-598x330

Селфито не издава посредственост

Британците разсейват и това клише. Казват, че любителите на селфито са повърхностни и се интересуват повече от външността. Не е вярно, учените откриват много такива с високо IQ. Остава психолозите да го обяснят.

Доверете се на усещанията си

Ако след всички доводи, пак ви е трудно да определите даден човек, тогава просто се отпуснете и задействайте интуицията си.

Агресивната реч, обидите, обезценяването на участници в коментарите, импулсивността, изпадането в гняв, манипулативният маниер на разговор са сред най-важните репери, които ще ви разкрият евентуален психопат, но не и висок интелект.

Най-важното е да изпитвате комфорт в разговора с дадения човек, дори и да не сте на едно мнение. Това издава, че събеседникът ви подхожда – вие сте на едно ниво и мислите по сходен начин.

Видео: Ум, мозък, подсъзнание? Кое как работи.

Как вие се ориентирате сред потребителите в групите по интереси? По какво съдите за хората? Ще се радваме да изразите мнение направо ТУК.

Първоначално публикувано на:19.09.2022 @ 10:20

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Изберете ефектен маникюр за къси нокти

Ефектен маникюр за къси нокти (120 идеи, СНИМКИ)

Изберете ефектен маникюр за къси нокти от нашата галерия със снимки. Идеи за нежен маникюр, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *