Как изглежда ухапване от паяк?
Симптоми и последици от ухапване от паяк.

Ухапване от паяк. Оток (снимка). С какво да се мажем?

Как изглежда ухапване от паяк? Снимка на оток след ухапване от насекомо и алергична реакция. Симптоми и последици. С какво да се мажем? Хомеопатия

Ухапване от паяк често причинява болезнено състояние, наречено арахнидизъм. То се характеризира с различни симптоми и последствия, породени от токсичния ефект на слюнката. Незначително количество паяци са отровни, но и неотровните внасят токсини.

Чрез ухапване паяците предават в чов. тяло вещества, които въздействат на ЦНС. Основен патоген са токсините, секретирани в устата на паяка, но понякога възникват инфекциозни и алергични реакции на самото ухапване.

Последствия от съприкосновение с паяк
Вид въздействие Какво причинява
Невротоксини непосредствено влияят на ЦНС
Некротични токсини само някои паяци изработват вещество sphingomyelinase, което причинява некроза
алергични реакции реакция на тялото спрямо вмешателството, основно подуване и зачервяване, възможно сърбеж
инфекции, внесени в раната бактериално замърсяване и кръвни инфекции

Паяците не нападат хора и големи животни. При пряко стълкновение те предпочитат да избягат. Ако човек попадне на паяжина или гнездо, паякът може да ухапе инстинктивно. Най-често се стига до хапане, когато човек неволно докосне или притисне паяка.

Как изглежда ухапване от паяк? Снимка

Мястото на ухапване не изглежда страшно, едва се забелязва. Освен зачервяване и подуване, се виждат две червени точки.

Последствия при ухапване от паяк. Симптоми

Действието на отровата на паяците напомня стрихнин, но е значително по-слаба. В началото възниква възбуда, следвана от отпадане на силите и възможен паралич.

В отровната биохимична смес на слюнката се съдържат невротоксични в-ва, парализиращи нервната система, и хемолитични – разрушаващи кръвта. Тяхната задача е да парализират жертвите и да обезвреждат нападателите.

payak-01
При слабо възпаляване двете точки са незабележими. Те изпъкват при зачервяване

Ефектите от ухапването обикновено са локални – в мястото на проникване. Рядко се причиняват системни (общи) реакции в резултат от невротоксичността.

Общи прояви (редки) са вдигане на Т°С, втрисане, повръщане, коремна болка, световъртеж, изпотяване. Отровните паяци причиняват халюцинации, припадъци, конвулсии, хиперрефлексия, в тежки случаи – кома и смърт. У нас няма такива паяци.

Алергична реакция при ухапване от паяк

Те са локални прояви върху кожата в мястото на проникване. Обикновено се заключават в зачервяване на раната и сърбене. По-рядко се стига до ставна и мускулна болка. Алергичният отговор е типична реакция на ухапване от срещани в България паяци.

Ухапване от домашен паяк

Ухапванията на домашните паяци са абсолютно безопасни за човека. Риск не се поражда дори за бебетата. Обикновено симптомите се ограничават със слаба местна реакция. Усеща се слаба болка или парене. Крайно рядко възникват по-сериозни прояви при алергични пациенти.

payak-02
Силни реакции на възпаляване и евентуално – некроза
Пъпки след ухапване от паяк

Тъканите в точката на проникване се възпаляват и леко подуват, с което напомнят пъпка. Всъщност реакцията се нарича еритема, следствие от втвърдяване и зачервяване. Еритемите болят слабо или парят.

Отровен паяк. Отровни паяци в България?

Всички паякообразни са отровни, доколкото в слюнката им се намира парализиращо вещество. Под отровен паяк се разбира изхвърлянето на смъртоносна отрова. Такива видове у нас не живеят.

Черен паяк в България

Един вид паяк в Бг е по-сериозно опасен, макар да не води до смърт. Това е черният паяк, който обитава Странджа и Сакар. Мястото на ухапване посинява и се подува, а пострадалият показва интензивни признаци на тежка интоксикация. За този паяк има противоотрова и тя прекратява въздействието на секрета.

С какво да се мажем при ухапване от насекомо?

Спирт, водка, одеколон – това са адекватни подръчни средства, ако няма друго. Не разчесвайте, не затопляйте мястото.

Първа помощ

Измийте ухапаната кожа със сапун и сложете антисептик. Подходящи се спирт, кислородна вода. При липсата – чист алкохол без оцветяване и аромати. В краен случай – разтвор на сода или сол. Помага разтвор на масло от чаено дърво.

Дръжте мястото на ухапване вдигнато. Това намалява разнасянето на токсините чрез кръвта, намалява локалната реакция – сърбене и възможен оток.

Локално ухапаното се успокоява от студен компрес. Натъркваме с лед или прилагаме кърпа с  ледена вода или с изстудена отварка от противовъзпалителна билка – тетра, бял равнец, невен. Охлажда и успокоява разтвор на оцет.

Ако боли, стрийте таблетка аспирин, разредете на кашица и намажете на мястото. Аспиринът намалява болезнените усещания.

payak-03
Мнозина отглеждат тарантули. Ето как хапят те!

Положително действа мехлем против възпалението.

В аптеките се предлагат мехлеми за обработване на ухапване. Те не са специализирани точно за паяци. Те са насочени общо за насекоми. Типично за тях действие е намаляване на възпалителната реакция и локално обезболяване в различна степен.

Мазило при ухапване от бълхи и паяци: Фенистил

Този препарат е сред най-ефикасните при ухапване и ужилване. Той се противопоставя на алергичната реакция в тялото, като намалява отделения хистамин. Така повлиява всички прояви на отпор като червенина, сърбеж, обрив. Успокоява, забележимо обезболява. Флакон гел струва 11.77 лв.

Алергозан

Той е аналогичен на Фенистил, макар че съдържа друго лечебно вещество. Адекватно е да се ползва при неголеми възпаления. Ако не сработи до 5 дни, е нужно да се смени. Флакон крем струва 15.02 лв.

Алергозан и Фенистил ги има и в перорална форма. Тя допълва локалното лечение при обширни прояви на алергичен отпор. Фенистил се взема еднократно за 24 часа, Алергозан е допустим до 4 пъти по 1 таблетка.

Дермодрин

Още едно средство от семейството на Фенистил и Алергозан, с идентично въздействие. Локално облекчава болки и сърбежи. Дава ефект на охлаждане, намалява отока. За разлика от другите две наименования, това се слага само местно (няма таблетки). Туба от 30 г. струва 7.96 лв.

Йодасепт

Този мехлем (има го и като разтвор) съчетава две необходими въздействия при ухапване.

payak-05
Препарати с повидон йод

На първо място той санира мястото и пресича рискът от бактериално инфектиране. Неутрализира повърхностно останалите следи от секрета на паяка. Второто му действие е противовъзпалително – намалява реакцията и то за продължителен период.

Йодасепт е добра първа помощ при ухапване от паяк, често не се налага обработване с друг препарат. Негов минус е, че не влияе на сърбенето, негов плюс – ускорява зарастването на разрушените тъкани.

Крем Ригенома, спрей

Ригенома се изработва на крем и спрей. В състава е вложена патентована комбинация за бързо зазравяване. Назначението е за дерматити. В нашия случай ще помогне, като ограничи алергичните местни реакции и направо „превключва“ към заздравяване.

Кремът е в туби по 40 и 100 мл, като цената е съответно 26.40 лв и 38.60 лв. Спреят е приятен за полагане без докосване с ръка. Струва 32.80 лв.

Медрол при ухапване от насекоми

Медрол е кортикостероид – метилпреднизолон. Кортикостероидите са най-силните препарати против алергична реакция. При инсектна алергия се назначават, само ако локалната реакцията е мощно изразена. Приема се перорално, поради което не купувайте сами, да се назначи от специалист.

Има крем с метилпреднизолон, казва се Адвантан. Той също е рецептурен, но е в пъти по-безопасно да се приложи такъв локално, отколкото да се самоизписват таблетки със стероид. Тубичка Адвантан струва 6 лв.

Осмофорс кидс

Този гел не лекува, а охлажда и успокоява. Помага да се претърпи първоначалната алергична реакция. Разработен е за кожни раздразнения приоритетно при бебета и малки деца. Редуцира стремежът към разчесване, което е положително при ухапвания от насекоми. Хидратира и ускорява зарастването. Тубичка от 75 мл струва 17.20 лв.

Псило балсам

Съставът му е от групата на Алергозан, Фенистил и Дермодрин – намалява хистаминовата реакция в тялото – средство против алергични симптоми. Успокоява като визираните други кремове и мехлеми. Тубичка от 20 г струва 11.19 лв.

payak-04
Отлични решения при ухапвания и ужилвания
 • Ментолов спирт представлява дермален р-р на левоментол с концентрация от 1%. Произвежда се от Купро и Химакс. Цената е 1.68 – 1.90 лв. По въздействие не отстъпва на други противосърбежни продукти. В добавка обеззаразява, охлажда и успокоява. Показанията за него са алергични обриви и ухапвания от инсекти;
 • Бепантен Сенсидерм е крем срещу дерматити, екземи и за всякакви случаи на хиперемия и сърбене. Намалява стремежът към чесане. Води се безрецептурно изделие и струва 15.50 лв;
 • КалмиДерм (Calmiderm). Крем за алергичен обрив с действие, подобно на Фенистил и Алергозан.  Разликата е, че съдържа само природни компоненти – лайка, невен, ментол и др. Ефикасно успокоява при ужилване и ухапване, при подуване и съдейства за регенериране. Туба от 40 г. струва 15.20 лв;
 • Флуцинар е кортикостероид с приоритетно действие върху кожата. Той е прекалено силно средство за ухапано от насекомо. Създаден е за неинфектирани възпаления при дерматит, псориазис, лупус и подобни сериозни състояния. Ако разполагате с него, не е вредно да намажете ухапаното място 1 – 2 пъти, колкото да се овладее сърбежът и възпалителната реакция. Други хормонални кремове, които биха помогнали, но не си струва да се купуват специално заради едно ухапване, са Локоид с хидрокортизон, кремове с бетаметазон;
 • Абрикорт. Той е аналог на Флуцинар, със същия стероид флуоцинолон. Те са почти еднакви и като цена;
 • Аутан. Серията препарати са създадени за отблъскване на насекоми. След като вече е настъпило ухапване от помощ е единствено Autan ® After Bite. Той обезболява, намалява сърбенето и успокоява локално с природни средства – лайка и пантенол. В приятна за нанасяне спрей форма е. Струва 15.70 лв;
 • Гел на Бочко след ухапване от насекоми. Той е аналогичен продукт на Аутан за облекчаване на сърбене. Разчита на невен. Подходящ и за новородени. Струва 5.80 лв за 20 мл.
Лекарство против ухапване
 • Ибупрофен се приема перорално (Ибупром, Нурофен) и се нанася локално върху ухапаното. Нестероидният препарат намалява отока и зачервяването. Реагира адекватно на по-тежки реакции като втрисане и болка;
 • Парацетамол също перорално полага при леки болки и признаци на втрисане, предотвратява усложнения. Добър вариант е Лекадол, в който се комбинират ибупрофен и парацетамол;
 • Антихистаминни таблетки – Алегрозан, Фенистил. Използват се при тежки алергични реакции, особено ако възникне отичане на лицето.
 • Апис хомеопатия. Апис мелифика. Хомеопатичният препарат е показан при отичане, възпаляване и сърбене. Взема се след ухапването. Флаконът струва 4.98 лв;
 • Поумон хистамин. Хомеопатично решение при алергични кожни прояви, също и при дихателни. В началото след ухапването се взема на всеки час по 5 гранули и после се разрежда.
Домашно лечение. Рецептите на Мермерски за сърбеж

Професорът препоръчва да се среже резен лимон и да се притисне към ухапаното. Киселината успокоява сърбенето и редуцира възпаляването. Действа и обеззаразяващо.

При по-сериозни оток и алергична реакция се пие чай от листа на малина, той убира токсините от кръвта.

Ефикасен препарат против паяци

Препаратът на Bruer  – Arakne отблъсква паяци.

payak-06
Химикали за отблъскване на паякообразни

Той е сред малкото средства, разработени специално срещу този вид насекоми. Във флакона има готов разтвор, който направо се пръска върху повърхности, на които са забелязани паяци. Arakne не е отровен за обитателите на дома, той не убива дори паяците, а само ги прогонва. Резултатът се вижда до 14 дни от напръскването.

Ефикасният препарат се продава от Бран Инсект на редовна цена 33.90 лв и промоционално срещу 25.90 лв. Опаковката съдържа 750 мл готов разтвор.

Още информация и източници на английски: Снимки на ухапване от паяк; * С какви мехлеми да се мажем след ухапване от паяк? Лекарства; * Видове отровни паяци по света.

Видове оток след ухапване от насекомо

Специалистите разпознават насекомото по следите, които оставя при ухапването. Самите реакции на пациента не са достатъчни за диференциация, защото те зависят от самия човек – състояние на имунитета, възраст, възприемчивост към отрови, наличие на алергии в анамнезата и др.

Човекът бива нападан от временни паразити, на които кръвта е нужна за размножение (комари, мухи и др.) и постоянни паразити, които се хранят с кръв (бълхи, въшки, кърлежи).

На второ място са насекомите, които нападат по принуда – за собствена защита и при охрана на гнездото. Тук се отнасят осите, пчелите, паяците, мравките.

 • Ухапване от пчела. Сред жилещите насекоми пчелите са опасни, защото инжектират голямо к-во отровно вещество. Осите и стършелите „пускат“ малко, но много пъти, така че те също пораждат алергични реакции. Особеното при пчелите е, че оставят в кожата жилото си. То непременно се изважда, защото продължава да изпуска отрова;
 • Ухапване от щипалка. Малките екземпляри не оставят следи. Големите могат да пробият кожата и да оставят две точки със зачервяване в средата. Ухапването причинява не повече от лек дискомфорт;
 • Следи от ухапване от бълхи. Бълхите оставят множество червени точки, които са в хаотичен вид. Броят и обхватът зависи колко бълхи са нападнали човека. Обикновено поразяват краката до коляното;
 • Други странни ухапвания. Ухапаното от дървеници прилича на това от бълхи, но е по-концентрирано като разпространение и се слива в общо червено петно. Скорпионът причинява червена точка в центъра на възпалена окръжност. Сколопендрата прави почти същото, но в центъра има две точки;
 • Червени петна от ухапване. Понякога мястото на ухапване не личи, вижда се само зачервяването на околната тъкан. Подобна ситуация се случва при комари. Или ако разчешем мястото, преди да погледнем отблизо. Тогава кожата се разранява и белезите от пробождане се загубват.

Вижте и ТОВА:

Първоначално публикувано на:09.01.2023 @ 10:21

За Константин Серафимов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

кристален преход

Започва Кристалният преход

Предназначението на човека е чрез материята да усъвършенства Духа, а сега и да подпомогне изграждането …

3 Мнения

 1. Петя Василева

  Детето го полази паяк, излезоха ми ангелите от страх да не е алергичен. Измих с кислородна вода, сложих лед и не се поду, нищо лошо не се случи. Беше домашен паяк,

 2. Станислава

  Стана ми интересно защо сериозните лекарства са по 6-7 лв, а козметичните кремчета за успокояване са по 20 лева и нагоре. Аз мажа Бетазон, който е 4 лв.

 3. Калина

  Взех Фенистил и веднага успокои и за ден всичко мина! Полезно е да го имам в хладилника!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *