Току-що гледах „Нелюбов“ (Loveless, Нелюбовь, 2017) на Андрей Звягинцев. Не е за разглезени зрители, но много си заслужава.

Темата е само привидно за едно изчезнало 12-годишно момче, чиито родители не се обичат вече, но всъщност се разказва за много и все неприятни неща.

1. „Ще дойде ли краят на света?“

Отговор: „Непременно!“.
Трите години от 2012 до 2015, след които нищо в Русия вече не е същото. Неслучайно действието започва с предсказанието на маите за Апокалипсиса и завършва с пропагандни новини за войната в Украйна, която вече е в разгара си и взима много жертви.

2. Липсата на любов между родителите

прави невъзможно съществуването и на детето. Същата нелюбов разрушава и всяка надежда в обществото. Апокалипсисът е тук. Нелюбовта обхваща всички като зараза. А човек не може да живее, без да бъде обичан.

3. Руското православие присъства

в образа на Брадата. Това е шефът на главния герой. Той не позволява на служителите си да се развеждат, защото е фундаменталист, както го определят в самия филм. Брадата е като господ, който не се показва изобщо в „Нелюбов“, но присъствието му е осезателно. Няма вяра, няма надежда за едно общество без любов. Нито милиционерите, нито „вольонтерите“ могат да се справят с тежкия проблем.

Тягостен и дълъг филм, но не ти дава да го оставиш, защото е страшно добре заснет. Опустошително въздействие. Звягинцев е абсолютен гений. Според мен това е най-добрият му филм.

За най-заинтересованите имам малък подарък: Английски и руски субтитри с много грешки, но по-добре такива, отколкото никакви. Ако знаете по-хубави, сега е моментът да издадете къде са. Намират се ТУК и дори в Яндекс няма да ги откриете.
–––––––-
#Нелюбовь, #Loveless, линк към данните в ИМДБ. Има го в РуТракера и другаде.

Георги Календеров

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: