спално бельо
спално бельо спалня, спалнята, бельо, фън шуй спалня

Как да изберем спално бельо в зависимост от интериора на спалнята?

Какъв материал е по-добре да изберете за спално бельо?

Спалното бельо е незаменим аксесоар за всеки човек. Комфортният и здрав сън е много важен за нашето здраве и благополучие. Ето защо е много важно внимателно да обмислите избора на спални комплекти. По-добре е бельото да е от естествени материали. Може да бъде памук, бамбук, коприна или лен. Естествената тъкан диша, абсорбира влагата и не се наелектризира, за разлика от синтетичните аналози. Освен това е много по-здрава и понася добре пране. Важно е да изберете съвестен производител. В този случай ще получите наистина издръжлив висококачествен комплект с безопасни и устойчиви багрила.

В тази статия ще говорим подробно за различните видове материи, както и на какво още е важно да обърнете внимание при избора на спално бельо.

Има 3 основни критерия при избора на спално бельо

Плътност на тъканта

Колкото по-плътна е тъканта, толкова по-дълго ще ви служи спалното бельо. Това е един от основните критерии за избор, който добросъвестният производител винаги ще посочи на етикета. Има по-плътни материали, докато една и съща тъкан може да бъде изработена с различна плътност.

Когато избирате спално бельо, се ръководете от следната класификация:

Видове плътност на спалното бельо:
Ниска плътност 20-40 нишки на 1 cm 2
Средна плътност 50-80 нишки на 1 cm 2
Висока плътност 85-120 нишки на 1 cm 2
Много висока плътност 130-280 нишки на 1 cm 2

Материал

Ние сме привърженици на естествените материи за спално бельо, затова ще продължим да говорим за тях. Спалното бельо се изработва по различни начини, с различни дебелини на нишката, различни начини за нанасяне на шарка, модел или бродерия. Имената на тези материи са известни на мнозина като сатен, поплин, жакард и други. Те са точно имената на тъканта или, с други думи, методът на тъкане на влакна. Изходният материал за тях може да бъде памук, лен, бамбук, коприна, както и синтетични влакна. В състава на тъканта могат да присъстват един или повече изходни компоненти.
Трудно е да се каже коя тъкан е по-добра, защото всеки човек има свои собствени критерии при избора. За едни са важни мекотата и гладкостта, за други изтънченият външен вид, за трети максималната здравина.spalno-belyo-03

В тази статия ще говорим подробно за характеристиките на естествените тъкани, за да можете да направите правилния избор.

Производител и външен вид на комплекта

На пазара за спално бельо има много производствени компании. По принцип това са български, европейски, руски, китайски и турски заводи. Препоръчваме ви преди всичко да обърнете внимание на информацията, декларирана от производителя за закупения комплект. Добросъвестните фабрики винаги посочват на етикета състава на продукта, материала, размера, плътността, както и информация за грижата за спалното бельо (при каква температура да се пере, дали може да се изцежда и глади). Освен това етикетът трябва да съдържа името на организацията, включително юридически, контакти и адрес.spalno-belyo-02

Опаковката също може да каже много – тя трябва да бъде висококачествена и спретната. В крайна сметка опаковката е „лицето“ на продукта. Ако производителят е спестил от нея, тогава бельото вътре най-вероятно няма да бъде с най-добро качество. Най-оптималните са плътни картонени кутии. Те предпазват спалното бельо от намачкване и замърсяване при транспортиране.

Питате се как да изберете спални комплекти и аксесоари за луксозна спалня, в зависимост от интериора.

Тази публикация ще даде светилна по тази тема и ще опише синтезиран как да превърнете обикновената спалня или спалнята с монотонна скучна схема в истински оазис в дома.spalno-belyo-01

Спалня, направена в исторически стил – рококо, барок или дворцов стил, с резбовани детайли и изтънчени, луксозни тъкани, изисква, в допълнение, специално подбрани спални комплекти и аксесоари за спалня.

Идеално за тези стилове е спалното бельо от типа „Блумарин” от жакард. Дори набори, произведени в синхрон с арт движенията “Пищен барок” и “Интимен рококо” показват добра съвместимост с ретро вдъхновения, класически стил.

Вторият вариант за спалня е копринено бельо с класическия модел, например, „Шоколадов крем” или „Златен шоколад”. Такива спални комплекти подчертават дворцовия лукс на класическия интериор и изглеждат достойни за неговата класа. Ако спалнята е масивна мебел с резбовани детайли или представлява съвременно легло с кожена табла може да изберете бельо от материя с лек блясък като жакард или коприна.spalno-belyo-04

Като много популярен стил в наши дни, минимализмът може естествено да допълва интериора с голяма фигура в рамките на 2-3 цвята. Такива комплекти в стил „Парижки шик” се вписват перфектно в спалнята в минималистичен стил.

Ако спалнята е обзаведена в провинциален стил и мебелите в стаята са предимно от дърво, често са с изкуствено състарен ефект. В такава ситуация изглежда добре спално бельо с имитация на пачуърк като например „Стилно пачуърк райе”. Интериорът в провинциален стил може да изглежда умишлено груб и закален или естествен и романтичен, в зависимост от детайлите, които се използват за декорация.

Романтика в спалнята ще донесе бельо с флорални мотиви например „Пурпурна викторианска роза”, „Лебеди и орхидеи” и много други. Ботаничските акценти са изключително популярни, така че изборът в търговската мрежа е много голям. Добре е да се избере естествена материя като сатен, коприна, памук и пр.

Източник: spalnobelio.bg

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *