„Ако наскоро сте се заглеждали по чалгаджийските канали, вероятно сте с грешна представа за това откъде идват чумите… “

Всъщност традицията да се наричат чуми грозните жени е повече от грозна и прекалена, защото тази болест е известна с толкова много смърт,  че е плашещо дори само числото. Интересен факт е, че освен техниката, чумата също идва от Китай.

Специалистите по генетика изследвали 17 генома на около 300 щама, като по този начин събрали достатъчно доказателства за произхода на тази смъртоносна болест. Така учени от Франция направили дълбок анализ на епидемиите и съответните им исторически периоди, но съобразно търсеното географско разположение, като открили, че преди повече от 2600 години Yersinia pestis тръгва от Китай. Разпространява се в Европа по пътя на коприната преди шест века, столетие по-късно била донесена в Африка от Чзън Хъ, а накрая покорила Америка през 19 век. В САЩ чумата дошла през Хавай и пристанищата Сан Франциско и Лос Анджелис.

Известна епидемия имало през ХІV век в Европа, която отнела животите на почти половината жители на Европа, поради което е наречена „Черната смърт“. Тази световна трагедия е подробно записана в историческите извори и е влязла в литературата и дори киното.

В по-късни времена чумна пандемия отново отнела животите на над 10 милиона души, тръгвайки от Индия. Не е известно дали това има връзка с близостта с Китай, но дори и в днешно време, когато повечето хора имат вече изграден имунитет към патогена, отново се появяват случаи на смърт от чума в … Китай…

Смята се, че чумата е лечима при навременна диагноза и подходящо лечение. Официалната медицина я лекува с антибиотици и други медикаменти, както и прилага ваксини. Този метод в последно време претърпя силна критика заради вредоносните резултати, които надвишават многократно безвредните лечебни практики.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: