Знаете ли какво става след смъртта? Разказът на един отец

Днес искаме да споделим с читателите повече за християнската доктрина, за битието на човека след смъртта!

Това е една тема, която от самото зараждане на човечеството вълнува хората и на която точен отговор досега е дала само религията.

Знае се, че след смъртта на човека тялото се разпада на съставните си части, превръща се в атоми и молекули, или казано на богословски език, ”пръст си и в пръстта се връщаш”.

Съгласно християнската теория за трихотомията, духът се връща при Твореца, от Който е взет, а душата като носител на цялата информация, събирана през целия живот на човека, отива при Бога, за да се яви на Страшния съд и да отговаря за делата си тук на земята. Но дали всички тела се разлагат?

Известно е, че много християнски светци, които са водили праведен живот в името на нашия Господ Иисус Христос, какъвто между впрочем е и светецът Свети Иван Рилски, не се разлагат и разпадат, а тялото им остава цяло. То се мумифицира по естествен път и остава непокътнато във времето.

Има и други тела, които не се разлагат – тези на много грешни и зли хора, които земята отказва да приеме. Телата на тези мъртъвци нямат спокойното състояние на светците, а са изкривени и сгърчени.

И ТЕЛАТА НА МЪРТВИТЕ УБИЙЦИ СТРАДАТ

За тях ще говорим друг път, а днес искам да осветля любезните читатели на вестника какви са изискванията, за да се превърне един обикновен човек в светец. Условията са четири: Първото е санктитас вита, което ще рече, че човекът трябва да е водил свят живот. Второто е да има ясно изразени признаци на нетление, сиреч тялото му да не се е разложило.

Третото се случва много рядко – на гроба на починалия да стават чудеса. Четвърто – трябва да е изминал един период от минимум четиридесет години, за да може да се извърши канонизация. Тези правила важат за православните светци. При католицизма има някои несъществени разлики, но днес няма да ги коментираме.

В пълна степен гореизброените условия важат за Свети Иван Рилски, но не ги намираме при Свети Софроний Врачански, който беше канонизиран преди двайсетина години. Независимо от това обаче Българската православна църква го признава за пълноправен светец.

ТЕЛАТА НА МУМИИТЕ НЕ СЕ РАЗЛАГАТ

Тук искам да спомена тази категория тела, които не се разлагат. Това са балсамираните по изкуствен начин тела и естествено балсамираните тела, попаднали в подходяща среда. Към първите спадат египетските мумии, както и балсамираните тела на някои държавни ръководители, каквото беше тялото и на нашия Георги Димитров.

Превратностите на историята обаче доведоха до неговото изваждане от мавзолея и в момента Георги Димитров почива на смесения протестантско-католически парцел на Централните гробища в град София.

И понеже споменах за тела, които се балсамират по естествен начин, искам да представя на любезните читатели на вестника една случка от моята свещеническа практика.

Прочетох във вестника, че мой приятел и колега от Духовната академия е катастрофирал с автомобил, и понеже имах път към неговото градче, реших да го посетя и да си поговорим за годините на нашето съвместно следване. Една сутрин запалих моя стар автомобил и привечер вече се изкачвах по стръмния родопски път, който водеше към дома на моя приятел.

Колегата ме посрещна с патерици, покани ме, пихме по някое и друго вино, поговорихме си и легнахме да спим. На другата сутрин моят приятел ме помоли да отида да направя опело на починал от неговата енория, защото с гипсирания крак щеше да му е трудно да се справи с тази нелека задача.

Отидох малко по-рано на гробищата, за да мога да се ориентирам в обстановката, намерих гроба и докато гробарите, двама млади цигани, копаеха гроба, аз седнах на една дървена пейка, за да ги изчакам. Копането вървеше лесно – единият влизаше в гроба, изкопаваше един пласт с кирката, след което влизаше другият, изгребваше пръстта и така се редуваха. На гробищата беше тихо.

Пролетното слънце припичаше вече доста силно и аз се бях унесъл в мисли, когато изведнъж откъм гроба се чуха ужасни викове. Двамата цигани крещяха: вампири, таласъми… Олеле, вампири, таласъми!… Обърнах се рязко нататък и видях как гробарите ужасени захвърлиха кирката и лопатата и побягнаха с всички сили към изхода на гробищата. Там се сблъскаха с един окъсан човечец, който ги изгледа учудено и дойде при мене.

Отец, что произошло, попита ме на руски той и надникна в гроба. Не знам, отговорих му, но кой ще изкопае гроба сега? Аз, каза той, но бутилка водочка будет? Будет, му казах и му донесох инструментите.

Човекът ги взе, обърна козирката на каскета назад и влезе в гроба. След малко се обърна към мене и ми посочи нещо в изкопа. Видиш, отец, вот тебе вампири, таласъми. Сволоч неграмотная, вот что! Погледнах внимателно надолу и се втрещих – долу се беше открило запазеното лице на мъртвец, което въобще не се беше разложило.

Изразът на лицето на мъртвия беше много спокоен, като че ли беше заспал. Светец, помислих си за секунда, но руснакът ме прекъсна: почвата тук е по-специална, обясни ми той.

Преди време тук са изсипвали отпадъчен материал от флотационната фабрика и този хвост, така се наричаше отпадъкът, има свойството да балсамира и запазва телата. Какви ти вампири и таласъми! Млади са тези циганета и досега не са се сблъсквали с подобно нещо. Сега ще покрием мъртвеца с малко пръст, за да не се стряскат хората и след това ще положим следващия. Нищо страшно няма. Аз съм нещатният гробар тука и съм се сблъсквал с какво ли не.

Сергей, така се казваше руснакът, когото съдбата беше захвърлила в България, се оказа бивш технолог от флотационната фабрика. Жена му беше починала и той се пропил и изпаднал до дъното на социалната стълбица.

Дадох му пари да си купи бутилка водка и докато близките на починалия се събираха около гроба, аз размишлявах за процесите, които съпътстват човека след неговата смърт. Колко ли време щеше да мине, за да се превърне този неразложен труп в пръст, така, както е указано в Библията? На този въпрос днес никой не може да ми даде отговор.

Отец Иван Стоименов

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Знаете ли какво става след смъртта? Разказът на един отец
2.9 (57.78%) 9 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Знаете ли какво става след смъртта? Разказът на един отец

 1. Здравейте!

  Да, знам какво става след смъртта от достоверен източник. Логично е единствено Създателят на човека да знае отговора на този въпрос. Единствено в Библията се съдържа разумо обясние. Извинявам се, ако някой би се почувствал засегнат от тези думи, но това е истината.

  Според Битие 2:7, Адам бил създаден от пръст от земята (химическите елементи, които познаваме) и му било вдъхнато от Бога жизнено дихание, или дух, или искрата на живота. При наличието на тези 2 неща, Адам СТАНАЛ жива. Тоест според този и други стихове в Библията душата не е нещо нетленно вътре в човека, което преживява смъртта на тялото. Не душате е самият човек! Друго значение на гръцката дума, преведена като душа, е ЖИВОТЪТ на човека.

  Според Езекиил 18:4 душата може да умре, тоест тя не е безсмъртна, както мнозина вярват. Това е езическо учение, произлизащо от гръцката филисофия и нито Исус Христос, нито неговите апостоли поучавали това учение.

  Когато човек умре, той плаща за греха са – Римляни 6:23. Така, че няма какво да изплаща след смъртта си.

  Следователно няма АД и огнени мъчения, нито РАЙ в който отиват „добрите“ и си почиват, облечени в бели дрехи. За тези откъси от Библията, на които се основават подобни възгледи, има друго обяснение, което е в хармония с цялостното послание на 66-те книги на Библията.

  Така, в отговор на въпроса, след смъртта човекът (душата) умира и с него умира всичко – мисли, чувства, намерения и т.н. (Еклисиаст 9 глава) Единственият начин човек да живее отново е да бъде възкресен от Бога, който първоначално му е дал искрата на живота.

  Не бива да казваме, че никой не се е върнал от „оня свят“, за да каже със сигурност какво има след смъртта, защото всъщност има поне 9 случая на възкресение (хора, които са се върнали от смъртта), описани в Библията, и нито един от тях не говори за задгробен живот. Ако наистина имаше задгробен живот, Бог щеше да се погрижи в неговото вдъхновено Слово да се казва нещо относно това. Библията обаче е категорична – не съществува задгробен живот, както масово се разбира това понятие, нито има прераждане, а единствено ВЪЗКРЕСЕНИЕ. Именно на това учел Христос – Йоан 14:6.

  Разбира се, възникват много въпроси. Например, „Къде ще живеят възкресените? Кои хора ще възкръснат? Кога ще стане това?“ и много други…. Хубавото е, че на всеки един от тях има логичен отговор.

  atanaskov@abv.bg

 2. Vij kakvo gospodin sekta ,nedei d atalkuvash bibliqta po glupav na4in shtom bog e vdahnal dihanie na edna prast zna4i tova dihanie moje d aq nakara d ajivee i tq jivee i pak moje da umre no tova dihanie kar aprasta d ae 4ovek tova e dushata ,ane samata prast i dihanieto zashtot edna prast ne moje d anakara daha d astane duha a nakarai kamaka da stane duha ,zashto bog ne e oduchivi kamak ami prast ,kak svetiite sa izdignati do treto nebe sled kato tqloto im e bilo na zemqta nali s duha si s dihanieto si d ane bi s fizi4eskoto tqlo ,ili sht es etvardi 4e e nqmalo svetii 4e ne sa jiveli ,4e na sa umirali ,4e talat aim sa netleni i daje duhat osht ene izlqzal ot tqh ,daje gi ima v carkite telat aim 4asti ot tqh ama celi ne s apo sektite oba4e

 3. nqma kak da se zn sus sigyrnost kakfo stava sled smurtta. Kakto baba mi kazva nikoi ne se e vru6tal za da razkaje

 4. Ами защо БОГ, да не се тълкува като банка оригинални гени, намираща се в научна лаборатория във огромната Вселена.
  Ами ако био роботите с вградени чипове са достигнали съвършенство и се изпращат тук с определена мисия.Ами всъщност не сме ли ние една добре направлявана маса от роботи с най първични биологични инстинкти използвани за определени цели на ония отгоре….

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *