Десет и повече години след смъртта на баба Ванга къщата й в Рупите, пред която ежедневно се тълпяха стотици измъчени и нещастни люде, тъне в бурени и паяжини.

Образът на пророчицата все повече се митологизира в хорската памет, дори се спори дали да не канонизират петричанката като светица и името й да се нареди до тези на Св. Илия, Св. Иван Рилски, Св. Димитър, Св. Георги. Но за да бъде сторено това, трябва да се докаже, че след кончината тялото й е останало нетленно, казват от църквата. Но за есхумация на трупа никой от близките й дума не дава да се издума. Те имат далеч „по-сериозни“ проблеми – съдебно дело за митично огромното Вангино имане…

Вижте и ТОВА: Неизвестните предсказания на Баба Ванга за бъдещето на България!

Големият въпрос, който почти никой за толкова години не повдигна, е: наистина ли Ванга е безспорен научен феномен, или е мит, създаден от Държавна сигурност (ДС) и Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП)? И за двете твърдения има доказателства. Къде е истината обаче, не е ясно – хилядите обикновени хора, посетили пророчицата, с охота разказват как тя им е познала или помогнала. Малцината висши партийни функционери и служители на ДС далеч не са така словоохотливи…

И все пак Чудеса. нет разполага с информации и свидетелства (някои от които за съжаление недоказуеми), които навеждат на мисълта, че е възможно митът за баба Ванга да е създаден някъде по високите етажи на властта. Факт е, че петричката Касандра притежава нещо повече от нас, обикновените хора, и именно заради това се твърди, че тя е избрана от ДС за обект на разработка.

нумерология

Какви са причините?

През 50-те години в Петрич, и изобщо в македонския край, хорските настроения са размирни. Македонци не са особено щастливи да са част от комунистическа България. Прехвърчат искри. Населението говори за отцепване. Ситуацията е инфарктна и ръководството на управляващата БКП се е видяло в чудо, твърдят бивши ченгета, пожелали анонимност. Тогава от Ванга се заинтересуват идеологическият отдел на ЦК на БКП и Държавна сигурност. Причина далеч не са толкова уникалните й способности, колкото географското положение на Петрич.

И от ЦК решават да създадат мита за Ванга, за да отвлекат вниманието на местното население, като затворят хората в личните им проблеми, мъки и страхове. Пускат слуха, че Вангелия Гущерова е невероятна пророчица, която гадае оплетени съдби и помага дори на безнадеждните случаи. Планът успява – македонци „заравят томахавките“ и се юрват към Рупите.

Още нещо интересно ТУК: Ванга за съществуването на живот след смъртта!

Малко известен е и фактът, че през 50-те години ДС прави изследване на 40-те най-известни по онова време врачки. В окончателната класация по показател „познаваемост“ Ванга се нарежда на непрестижното 38 място. Стратегическото положение на града, в който живее, обаче за няколко години я прави №1 в страната.

Митът за Ванга е създаден. Той изпълнява първоначално предначертания план, но и тепърва ще влиза в услуга на партията и ДС…

Ванга и властта – любов и омраза

През 1986 г. наш репортер, тогава студент в Киевския университет, има уникалния шанс да прелисти засекретен с три нули доклад на КГБ, разкриващ невероятни подробности за връзките между пророчицата и властта и изследвания върху явлението „Ванга“.

Повод за това става докладът за нея, който нашият човек изнесъл пред състудентите си във връзка с тиражираните из пресата предсказания на Ванга за Чернобилския апокалипсис.

Едва дочакал края на доклада, доцент Бабенко го привиква в кабинета си, където ги очакват служители от идеологическия сектор на КГБ. За да докажат на студента колко греши в хвалебствията си за петричката пророчица, те му дават да прелисти въпросния документ с гриф „Строго секретно“.

На първа страница пише, че изследването е правено съвместно с българската ДС.

Ванга има нисък коефициент на познаваемост, е подчертано дебело в секретната папка. На пророчествата й не бива да се вярва, макар тя да е доста добър обект на научни изследвания поради нейната непредвидимост, смятали в КГБ.

Кой и кога лансира пророчицата?

В периода 1950-1980 г. партийните функционери лашкат Ванга от „осанна“ до „разпни я“ в зависимост от това кой е колил и бесил в БКП.

През 50-те и 60-те години след „македонската разработка“ Вангелия Гущерова е на особена почит сред комунистическите лидери. Тогава в управлението се вихрят така наречените комунисти-мистици – Венко Марковски, Иван Аржентински и ред други висши апаратчици. Именно те дават картбланш на Ванга и й помагат да стане врачка №1 на републиката.

Хвърлете един поглед и ТУК: Ванга и Царичинската дупка!

Операция „Ясновидката“

Но тяхното време изтича и мястото им заемат къде-къде по-„здравомислещи“ комунисти, които започват опити да разрушат умело създадения от предшествениците им мит „Ванга“. В края на 60-те пророчицата изпада в немилост. Започват гонения, тормоз, подслушвания. Целта е да се докаже, че „такова животно нема“. По това време славата на Ванга е напуснала пределите на страната и пред къщата в Рупите редом с измъчените българи на опашката се редят и мнозина чужденци – лични граждани на бившия СССР, югославяни (които тогава са основна стръв за ДС)…

Пророчицата има и куп контакти с наши бивши политици, офицери, служители на МВР и други потенциални носители на сведения, представляващи интерес за ДС и КГБ.

В болните мозъци на висшите апаратчици се зараждат две фиксидеи. Едни предполагат, че Ванга служи за „пощенска кутия“ – тоест някои от посетителите й предават информация чрез подаръци и вещи, които тя препредава на югославски граждани. Според другата версия българската Касандра сама събира информация, като се възползва от ясновидските си дарби и доверието на хората, включително и най-едрите български риби и съветските дисиденти, спортисти, поети, актьори и туристи, от които пък живо се интересува КГБ.

Тогава им хрумва, вместо да детронират, да използват пророчицата за информатор. Но как да стане това? – Изпитаното средство – агентурата – не върши работа. Няма как да бъде намерен изпълнителят ­ сянка на Ванга. Пък и да се намери куражлията, тя може да го разконспирира и тогава за него в Петрич живот няма да има – преклонението на обикновените хора пред Ванга няма аналог.

Хората от ЦК и камикадзетата от ДС вземат решението в дома на пророчицата да бъдат инсталирани подслушвателни устройства.

Операцията с кодовото название „Ясновидката“ стартира през 1971 г. с личната благословия на червения Гешев – Григор Шопов, твърдят бивши ченгета от македонския край, участвали в нея.

Единственият проблем е къде и как да бъдат инсталирани чувствителните „ушенца“, защото ако подслушвателното устройство на радиопринцип се укрие и внесе в някакъв предмет, „камуфлажът“ може да бъде открит или просто запокитен в някой килер. Затова се минава на варианта „стационарно мероприятие“. При инсцениран обиск в дома на Ванга в стената на стаята за гледане и врачуване се вгражда микроскопичен микрофон.

След няколко месеца денонощни прослушвания ченгетата обаче остават с пръст в устата – версиите за връзки на незрящата пророчица с югославски служби, чужди и наши диверсанти и кандидат-дисиденти се оказват кьорфишек.

„Не съм изненадана – коментира преди време племенницата й Красимира Стоянова. – Сигурно е вярно! Когато баровците – а и не само те – взеха да идват за гледане, може би тогава са решили да подслушват… „.

ЛЮБОПИТНО: Баба Ванга и нейните предсказания, свързани с извънземните.

„Първо обискираха мен – спомня си сестрата на Ванга. – Беше 16 септември, точно на моя имен ден – Вяра, Надежда и Любов. Бяха 5 човека. От тях си спомням Йордан Христов. Тършуваха до зори. Попитах ги какво са търсили. „Това, което търсихме, не го намерихме. “ ­ измъкнали се ченгетата.

Вероятно докато са вграждали подслушвателите, са проверявали и версията за „пощенска кутия“ – тоест за „ония“ подаръци, които уж някои лица чрез Ванга предавали на югославски граждани.

В крайна сметка ДС претърпява пълно фиаско при операция „Ясновидката“ и все по-рядко оттук-нататък надава ухо към „бръмбарите“. Вероятно и до днес те са някъде в стените на старата къщурка.

В ЦК на партията са бесни от безплодния напън и това още повече ги озлобява спрямо Ванга.

По нареждане „отгоре“ е прекратено 8-годишното изследване на пророчицата, провеждано от д-р Георги Лозанов и създадения специално за целта Институт по сугестология. Назначен е нов експеримент за способностите на Ванга, чиито автори са тогавашните научни светила професор Сашо Божинов и професор Пухлев. Ръководи ги членът на ЦК на БКП и шеф на Съдебна медицина към Медицинска академия професор Иван Попвасилев, който твърди: „Установи се, че става дума за… една сляпа,

недоразвита и нахална мошеничка

Въпреки афишираното презрение на официалните институции към способностите на Ванга, потокът от народ пред дома й не секва. Това съвсем „вади от обувките“ им партийните функционери, за които пророчицата става вече потенциална заплаха. От средство за манипулиране Ванга се превръща в нещо като обект на религиозен култ, „опиум за народа“ и баровците се шашкат, защото разбират, че няма да са в състояние да контролират масите, ако, не дай боже, тя им вмени идеи, противоречащи на партийната линия. Петричката врачка е обявена за враг №1. През есента на 1974 г. според още секретен документ популярността на „мошеничката, мистификаторката и проповедничката на религия“ е станала неконтролируема.

Ванга да бъде премахната!

По непотвърдени официално данни в ДС са обсъждани три варианта за това „остро мероприятие“ – първоначално Вангелия Гущерова е трябвало да бъде изселена от Петрич. Вторият етап – да бъде повдигнат процес срещу нея. Третият ­ предизвикване на инфаркт.

Първият и вторият веднага отпаднали – щели да предизвикат народни бунтове. „Много преживя горката. Започнах усилено да се готвя за предстоящ процес срещу мен и Ванга, но изведнъж някой се намеси… “ ­ твърди доктор Г. Лозанов сугестологът, изследвал почти десетилетия чудодейката. Случайно или не, през 1979 г. той получава… инфаркт.

Но хардлайнерите в партията не мирясват и хлопват кепенците на приемната в Рупите. Не за дълго обаче, защото в средата на 70-те дъщерята на Тодор Живков Людмила вече е абсолютна прима в ЦК на БКП. Говори се, че именно Людмила е спасила баба Ванга от „инфаркта“, който й е бил замислен от болните мозъци по върховете. „Дамата с чалмата“ вдигнала луд скандал в ЦК и взела Ванга под личната си опека.

Табелката „Ванга вече не приема“ е свалена и петричката пророчица е напълно реабилитирана за официалната власт. За никого не е тайна, че Людмила Живкова се съветваше с нея за всяко свое решение.

Тайна остава само кои и колко от събитията в неотдавнашната ни история са пряко или косвено повлияни от съветите на Ванга, чието мнение дълги години бе на особена почит в ЦК. И дали историята на България щеше да бъде същата? А може би по-добра? Или по-лоша? Едно е сигурно – Ванга винаги е била използвана от управляващите – и преди, и след 10 ноември 1989 г. – за имидж, за реклама, за внушения. Според наблюдатели мистиката и митът, изграждани съзнателно около пророчицата по различни подбуди и в различни времена, са били приоритет на всяка власт.

Но факт е, че десетки хиляди обикновени хорица намираха при нея, докато бе жива, поне утеха за страданията и нещастията си. И само това да е, то е достатъчно, за да бъде уважавана.

Величка ВИКТОРОВА

ДОКАРАЛИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯ Й ДО ИНФАРКТ

Човекът, който открива Вангелия Гущерова за науката и провежда мащабен осемгодишен експеримент с нея, се казва д-р Георги Лозанов. За целта през 1966 г. той създава Научоноизследователски център по сугестология.

„И други учени са я изследвали, но аз имах смелостта първи да заявя, че тя е нужна за науката. Тя ми предсказа, че ще работя с нея“, каза в интервю през 1991 г. д-р Лозанов, който наложи у нас науката за внушението (сугестология).

„Когато започнах да се занимавам с нея, й беше забранено да посреща хора. Имаше голямо недоволство, особено в Македония – там хората много я обичат. Тогава аз поех гаранцията, че тя е интересна за науката. И сложих една голяма табела на нейната врата: „Обект за научни изследвания“. А моите противници писаха, че съм я уредил за старши научен сътрудник в Института. Това, разбира се, е смешно.

Моята позиция за това познава ли Ванга изразих още навремето във вестник „Поглед“. Там казах, че Ванга трябва да бъде оставена на мира. Да се изследват способностите й, но не съветвах обикновения гражданин да му гледа. Защото никога не може да се каже познала ли е или не. Тя днес може да ти познае, но утре да не е във форма и да не ти познае. Ти идваш при нея днес, тя ти познава половината и ти започваш да си мислиш, че и непознатото е познала. И можеш да направиш неща, които да ти объркат живота. Иначе тя е един много чист човек. “

Много си изпатил докторът заради тези изследвания. През 1979 г. получава инфаркт. А година по-късно е арестуван на летище София с мотива: „От теб се интересува ЦРУ“. Комунистите пуснали слух, че Лозанов не е „наш“ човек и проблемите се удвоили. Отнемат му паспорта, спират му пощата и го изхвърлят от института, който е създал. Обявяват го за идеологически диверсант.

„Искаха съдебен процес. Твърдяха, че младежите носели кръстчета заради мен и Ванга. Невъзможно бе да се работи и след 8 години изследвания трябваше да ги прекратя. За съжаление не успях да ги завърша. “

За тези 8 години д-р Лозанов изследва не само пророчицата, но и 7000 нейни посетители и описва резултатите в 14 тома.

След като е изхвърлен от Института по сугестология, отказват да му върнат архива под претекст, че е написан върху тяхна хартия. Казали му: „Да, ти си авторът, но ние сме собствениците“ и така хем не можели да го използват, защото авторските права са на Лозанов, хем не му го давали, защото хартията била тяхна.

Някъде през 80-те томовете ценна информация мистериозно изчезват и днес никой не може да каже къде са те.

13 НЕИЗВЕСТНИ НЕЩА ЗА ФЕНОМЕНА, които не се помнят

 1. Най-много Ванга познавала в понеделник и четвъртък; вторник и сряда процентът на познаваемост бил доста по-слаб, а през уикенда клонял към нула, се твърди в секретния доклад на КГБ.
 2. 80% от хората, посещавали дома на Ванга, умирали между осмата и шестнайстата година след срещата си с нея в резултат на изживяния стрес при общуването с пророчицата, се казва пак там.
 3. През 1992 г. гадателката получава два инсулта.
 4. Висшата атестационна комисия в БАН определя дневно да приема между 4 и 6 души, за да не се изморява, тя обаче разговаря с 60, 70.
 5. „Нейната познаваемост не е абсолютна, но тя познава над общоприетите норми на понятието „случайност“, твърди най-сериозният й изследовател д-р Лозанов.
 6. „Никога не може да се каже кога е познала и кога не, зависи дали е „във форма“, смята бившият шеф на Института по сугестология.
 7. Само в едно твърдение за Ванга изследователите й са на едно мнение – тя бе отличен психолог. Според някои пророчицата се водела по гласовите характеристики на човека, в повечето случаи налучквала и по-скоро разчитала на създадената около нея мистика, отколкото на виденията си.
 8. Според нейни посетители Ванга използвала съвършено професионален медицински език.
 9. Петричката пития не предсказваше земетресения, смърти, политически промени, числата от тотото, закопани съкровища и прочее.
 10. Ванга направо побесняваше, когато я лъжеха. Не бива да забравяме, че тя понякога буквално четеше мисли и… разговаряше с покойници.
 11. Пророчицата приемаше всеки ден (без събота и неделя) от 9 до 12 часа. „Следобед само магазините работят“, обичала да казва тя.
 12. Ред на приемане: а) дочакалите реда си; б) извиканите от Ванга; в) пристигналите от затънтени краища. С големци се срещала преди 9 часа в Рупите или късно следобед на улица „Опълченска“ 10 в Петрич.
 13. Телефонът й винаги е бил засекретен.
Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: