Учени успяха да докажат, че на дъното на Тихия океан се намира най-големият вулкан на Земята, който е с размери 450 на 650 км и с височина над 4 км

Вулканът се намира в северозападната част на водния басейн, на около 1 600 км източно от бреговете на Япония. До този момент се смята, че там има само множество по-малки по размер вулкани, но чрез методите за сеизмично проучване се доказва, че всъщност всички те са едно общо геоложко образувание.

На дъното на Тихия океан се намира най-големият вулкан на Земята

На дъното на Тихия океан се намира най-големият вулкан на Земята

„Хребетът е известен от много години. Знаехме, че там се намира някакъв огромен планински масив, но до този момент нямахме абсолютно никаква представа за структурата му. Досега нямахме също така и оборудване, с помощта на което да осъществим подобни изследвания там”, заявява проф. Уилям Сейгър, който е и един от авторите на въпросното изследване.

За да се сдобият с данните за структурата на вулкана, на учените им се налага да пробият сонда под дъното на океана на 170 метра.

Гигантският вулкан носи името Масивът Таму, а възрастта му се определя на 145 млн. години. Той е от типа „щитовидни вулкани”, образувани вследствие на многобройни изригвания на лава. Върхът му се намира на 2 хил. метра дълбочина, а основата му – на 6,4 км дълбочина.

нумерология

Можем само да се възхищаваме от нашата планета и да се стремим да опазим природата.

Константин Серафимов

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: