На 1-ви октомври тази година минувачи случайно се натъкнаха на нещо много шокиращо и неочаквано, което откриха на един плаж в Кантабрия в Испания – мъртвото тяло на огромна сепия, изхвърлена от вълните на брега

Местната преса съобщава впоследствие, че необикновената находка е с дължина цели 10 метра, а теглото й достига над 180 кг. Към момента тялото на загадъчния морски обитател се съхранява в Морския музей в Кантабрия.

Необикновената находка е с дължина цели 10 метра, а теглото й достига над 180 кг

Необикновената находка е с дължина цели 10 метра, а теглото й достига над 180 кг

Направеното откритие е повече от впечатляващо, тъй като е добре известно, че гигантската сепия, която всъщност е и най-голямото безгръбначно на Земята, познато на науката до този момент, е изключително трудно уловима, тъй като обичайната среда, в която живее, се намира на дълбочина между 300 и 900 метра.

Гигантската сепия е най-голямото безгръбначно на Земята

Гигантската сепия е най-голямото безгръбначно на Земята

В недалечното минало гигантската сепия е един от подводните обитатели, които упражняват особено голямо въздействие върху въображението на редица писатели и хора на изкуството. Тя е предмет на много страховити истории, като например известната приказка за легендарното морско чудовище Кракен. Изхвърлени на брега екземпляри вдъхновяват също така и легендарния Жул Верн („Капитан Немо”, „Двайсет хиляди левги под водата”), Херман Мелвил („Моби Дик”) и много други, които използват образа на гигантското създание в своите произведения.

Откриването на изхвърлената сепия е наистина впечатляващо!

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: