Две находки край Русе говорят за металургичен център от праисторията

Две брадвички, открити при археологически разкопки край Русе, може би ще докажат съществуването на металургичен център в този район, датиращ от каменно-медната епоха, съобщава за направеното откритие сайтът vesti.bg, цитирайки археолога от Русенския исторически музей Димитър Чернаков

Самите сечива са произведени от полускъпоценния камък жадеит, който, подобно на нефрита, притежава криптокристалинна преплетено влакнеста структура, определяща неговата здравина и жилавост.

Първата брадвичка е намерена при разкопки в Русенската селищна могила в един пласт, датиращ от каменно-медната епоха (4550–4200 пр. Хр.), като по повърхността ѝ има следи от обработката на злато и мед.

Втората пък е открита неотдавна в пещерата Водна, намираща се край село Табачка, в пласт от ранната каменно-медна епоха (4800–4700 пр. Хр.), която е преизползвана от по-голяма и по-стара брадва.

Предполагаемите години с датирането обаче може да са по-малко с около 2000 – 2500, според избраната научна теория.

metali-drevnost

Две брадвички, открити при археологически разкопки край Русе, може би ще докажат съществуването на металургичен център в този район

Френският професор Пиер Петрокен, ръководещ екип по изследването на такива находки от късната праистория на Европа, установява материала, от който са направени двете брадвички.

„Ние предполагаме, че в пещерата край Табачка е мястото на металургичния център за обработка на злато и други метали”, заявява археологът от Русе.

Такива металургични центрове от същата епоха са съществували край Варна, Малко Търново, Дуранкулашкото езеро, а така също в Румъния и в Сърбия.

Две находки край Русе говорят за металургичен център от праисторията
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *