Мистериозна находка в Румъния преобърна историята! Подземен град е намерен!

Това е древният подземен град в Румъния, който носи името Сармизеджетуса, открит под антична столица на древните траки от племето даки

Мистериозна находка в Румъния преобърна световната история. Това е древният подземен град, който носи името Сармизеджетуса, открит под антична столица на древните траки от племето даки, разположена на територията на Западна Румъния, разкри преди време ИТАР-ТАСС. По-долу пускаме две видеа по темата.

Археолози от северната ни съседка са открили с помощта на специализирана техника, огромни тайни помещения, наброяващи повече от 75, свързани с тунели и тайнствени коридори.

Учените са категорични, че този подземен град е бил изграден с изключително модерна инфраструктура, подготвена за живеене и за отбрана. Целият комплектс е бил изграден през I век или по-рано.

Мистериозният древен град Сармизеджетуса е бил важен политически, военен и религиозен център на област Дакия, използвана като резиденция на царете ѝ, сред които и последният – цар Дечебал.

Той е бил разрушен по време на дакийските войни, а по-късно провинцията на Румъния, наречена на името на древните племена Дакия, била мястото, където се заселвали римските легиони.

Днес румънските учени и археолози полагат огромни усилия при изследването на древния мистериозен град Сармизеджетуса и античната столица на Дакия. Там са открити множество безценни артефакти, сред които десетки златни накити, за които се смята, че са били притежание на цар Дечебал или на най-височайшите му приближени.

rumania

Мистериозна находка в Румъния преобърна световната история

От 1999 г. мистериозният град Сармизеджетуса е бил включен към Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сред най-големите загадки за този античен подземен град е тази, че за изчезването му няма останали никакви писмени доказателства и документи.


Мистериозна находка в Румъния преобърна историята! Подземен град е намерен!
4.7 (93.33%) 6 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Мистериозна находка в Румъния преобърна историята! Подземен град е намерен!

  1. тъй като през ден все нещо обръща световната история във ФБ, съм малко объркан от коя страна на историята съм.

  2. Благодарим за коментара. Наистина може да е сбъркала авторката, но може и да е само по отношение на снимката. Има някои сайтове, които пускат сензационни и лъжливи материали и понякога е трудно да бъдат разбрани навреме. Понякога в статиите се казват просто тематични снимки, които не отговарят точно по темата. Може би и затова авторката да е качила тази снимка. Възможно е такъв град да не е открит или просто все още има малко артефакти за показ. Размерите му също са смущаващи – 220 км2. Не успях да открия източници на английски, макар че може и да има с по-особени заглавия. на румънски обаче откривам не един източник, а доста по този въпрос. И така откриването на такъв подземен град може и да е нещо подобно, но преувеличено, или не съществува, или все още няма достатъчно доказателства от артефакти за показване, но има румънски източници. Ако имаха достатъчно находки или поне снимки, то градът трябваше да е вече популярен като Каймакли в Турция. Ето един източник:
    https://caplimpede.ro/orasul-subteran-din-romania-de-dimensiunile-bucurestiului-care-ascunde-o-comoara-uriasa/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *