Откритата в България розета от Плиска съхранява кодовете на човешката цивилизация и вече над 50 години продължава да бъде обект на задълбочени научни изследвания, пише сайтът zajenata.bg

Артефактът е открит в България през 1961 г. и датира от периода VII–IX в. Той е с диаметър 38 см и е седемлъчева звезда, като на всеки един от лъчите има изсечени по два прабългарски рунически знака. На гърба  е изсечен прабългарският знак ІYI, чието значение все още не е напълно изяснено от учените.

България е пазена от древен код?

Откритата в България розета от Плиска съхранява кодовете на човешката цивилизация и вече над 50 години продължава да бъде обект на задълбочени научни изследвания

Някои учени са на мнение, че знаците и лъчите по розетата са свързани със седемте планети, добре познати в древността, към които се причисляват и Слънцето и Луната. Най-горният лъч представлява именно Слънцето, към което сочи и знакът ІYI на обратната страна.

Намерената на територията на България розета от Плиска представлява най-древният писмен надпис, откриван по нашите земи, а писмеността е показател за нивото на развитие на съответния народ.

В предантичния период в Егейския район, включващ и днешната територия на България, се употребяват особен вид знаци, известни като линеарен А и линеарен Б, възникнали през XVIII и XV в. пр.н.е. Произходът на линеарен А е по нашите земи и тази древна писмена система е известна добре и на старите българи, което според някои показва важната роля, която нашите предци изиграват в историята на Европа.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: