Вампири – какво са и по какво се познават. Съществуват ли? Как мога да стана вампир наистина (ръководство). Вампири в България, има ли (истории). Как да се справим с вампири? Книгата „Академия за вампири“ на Ришел Мийд + филм на Марк Уотърс. Енергийни вампири – по какво се различават? Поредицата „Училище за вампири“. Филми с вампири. Други задължителни книги. Разлика между вампири и върколаци. И таласъми. Филмът „Вампирите не струват“ (2010).

Вампири – съществуват ли наистина? Този въпрос от векове измъчва умовете на хората. И в същото време буди любопитство, примесено със страх. Дали действително между нас се разхождат кръвопийци или те са плод на нечие въображение, превърнало се в градска легенда?

И ако те действително съществуват, опасни ли са и как можем да ги разпознаем? От chudesa.net събрахме всички най-интересни въпроси по обширната тема за вампирите и ви предоставяме отговорите им.

Вампири – какво са и по какво се познават

По своята същност вампирите са мъртви хора, които са възкръснали от Отвъдното и отново се движат сред хората. Въпреки, че визуално приличат на обикновени хора, те се различават най-вече по това, че сърцата им не туптят, кожата им е ледено студено, не дишат и никога не остаряват.

Вампири какво са и по какво се познават?

Вампири – какво са и по какво се познават?

Възприето е, че вампирите са зли, но това не е задължително вярно във всички случаи. Те също имат нужда да се хранят, точно като нас, но за разлика от хората, те се нуждаят от кръв, за да поддържат силата и безсмъртието си.

нумерология

Могат да пият и животинска кръв, но само човешката им дава необходимата енергия. Те действително могат да умрат, ако са изложени на директна слънчева светлина за дълго време. За кратко могат да й устоят без последици за здравето им.

Страхът им от чесън и течаща вода обаче е просто плод на легендите. Също така не можете да убиете вампир, ако го прободете с кол в сърцето. По този начин само ще го парализирате и обездвижите, но в момента, в който махнете острието, вампирът отново ще бъде както преди.

Силата и мъдростта на вампирите нарастват с възрастта им (т.е. времето, от което са се превърнали в кръвопийци). Старите вампири използват силите си много по-мъдро от младите.

В легендите вампирите са представяни по-скоро като гротескно изглеждащи мъртъвци. В съвременната култура обаче се е наложил образът на кръвопиеца като на сексапилно изглеждащ самотник, който може да бъде както лош и агресивен към хората, така и да е добър и да предпочита да се храни с животинска кръв.

Най-сигурният начин да бъде разпознат един вампир е по липсата на отражение в огледалото. Както и на снимките. Ако заснемете вампир, със сигурност на кадъра няма да го видите. Дългите им заострени нокти са друг издайнически белег на вампира.

Освен това можете да се оглеждате и за издайническите характеристики, типични за тези безсмъртни същества – ледено студена кожа, която е мъртвешко бяла на цвят, избягване на слънчевата светлина, особено активен живот през нощта, спрямо този през деня.

Съществуват ли?

Въпросът за съществуването на вампирите от години е тема на оживени дебати. Към момента липсват категорични доказателства, че между нас ходят кръвопийци, макар за съществуването им да се разказват какви ли не легенди и истории. И хиляди хора да се кълнат, че са имали сблъсък с истински вампир.

Съществуват ли вампири?

Съществуват ли вампири?

В исторически журнали също има много истории за срещи с кръвопийци и много хора са склонни да им вярват. Любопитното е, че самата легенда за вампирите е с произход от Балканите. Именно тук е измислена и думата вампир, с която да бъдат наричани тези същества.

Как мога да стана вампир наистина (ръководство)

Дори да ви се струва налудничаво, много хора мечтаят да се превърнат във вампири, привлечени както от безсмъртието и вечната младост, така и от огромните сили на тези същества.

Поради тази причина мнозина се интересуват как могат да се превърнат от смъртни хора във вампири. Себастиян Бриджуотър не крие, че се вълнува от години от тази тематика и затова се е разровил в прашасалите книги, за да открие начини човек да стане кръвопиец.

• С помощта на вампирски амулети и талисмани – носенето на вампирски амулет или талисман дава на притежателя му свръхестествените сили, характерни за нощните същества. Подобен талисман трябва да ви бъде зареден от някой истински вампир и да го носите нон стоп със себе си.

• Магии за превръщане във вампир – съществуват редица магии, които могат да ви превърнат във вампир и всяка една от тях има специфични инструкции, които трябва задължително да се следват. Като например строги изисквания кога и как да се осъществи трансформацията.

Ако е извършена както трябва, истинската магия може да превърне смъртен във вампир в рамките на само няколко минути.

Любопитното е, че тези магии са твърде силни и не са за всеки. Тъй като съществува риск тялото на смъртния да не понесе промяната и това да доведе до силна слабост и дори смърт.

• Обмяна на кръв с истински вампир – можете да се превърнете във вампир като пиете кръвта на такъв. И в замяна му дадете да пие от вашата кръв. Имайте предвид, че в случая не става въпрос за минимално количество като например чаена лъжичка. Нужна е много по-голяма доза, но в никакъв случай и цялата кръв, която се съдържа в тялото.

За да се превърнете във вампир е нужно първо вампирът да пие от вашата кръв, а след това вие от неговата, за да завършите процеса по трансформацията.

• Посредством ухапване от вампир – най-широко разпространеното вярване за превръщане във вампир. Нужно е да ви ухапе вампир, който да пие от кръвта ви, но не и да я източва цялата, което ще доведе до смърт.

Ухапването може да е едно, а може и да са няколко. След ухапването е нужно самите вие да пиете вампирска кръв.

• Намерете си ментор – вампир – вярвате или не, съществуват много вампири, които търсят смъртни, за да им предадат своите знания и да ги превърнат в нощни създания. Менторът ще ви проведе през целия процес на превръщането и ще ви помогне да развиете собствените си способности. В основата на този начин за превръщане във вампир стои вярването, че във Вселената съществува енергия, достатъчно мощна да направи един смъртен безсмъртен, стига да бъде употребена правилно.

• Вярва се, че ако изядете овца, убита от вълк, ще се превърнете във вампир. До същото ще доведе и яденето на месо от животно, което е било убито по случайност.

• Съществува поверие, че определени хора имат по-голям шанс да се превърнат във вампири, тъй като покрай раждането им са се случили определени обстоятелства. Такива са хората, родени по новолуние, родени със зъб, с червено родилно петно или пък с твърде много коса.

Също така седмият син на седми син има шансове да се превърне във вампир. Вярва се, че ако кръвопиец се взира твърде дълго в бременна жена, той превръща бебето в утробата й във вампир.

Вампири в България, има ли (истории)

В България също живеят вампири, но те се крият упорито и предпочитат да се сливат с хората. Според ясновидката Николета Йорданова у нас живеят над 100 вампира като самата тя дори се е срещала с един от тях.

Когато е била на 17 в заведението, в което работела тогава влязъл много бледа кожа и изключително тъмни очи и носел дълго черно манто. Устните му били тънки, бил с мустачки и като цял изглеждал доста плашещо.

Според Йорданова вампирите в България, а и не само, предпочитат да живеят в подземия и катакомби и като цяло избягват да разговарят с хората. Някои обитават нормални жилища, които обаче задължително са с черни тапети и черни завеси, за да се поддържа пълна тъмнина в тях.

Като потвърждение за съществуването на вампири в България е уникалната находка в бургаския град Дебелт, където археолози откриха телата на 18 вампира.

Доказателства за истинската същност на погребаните е фактът, че всички те не са били заровени като обикновени смъртни, а са били приковани към ковчезите си с пирони и колове. Най-вероятно, за да не могат да се измъкнат от вечното си жилище. Любопитното е, че част от откритите останки са на малки деца.

Смята се, че това са телата на хора, които са живели през четвърти век, когато всъщност се е зародило вярването, че има хора, които могат да възкръснат след като бъдат погребани. За да предотвратят това да се случи, близките ги погребвали по специален ритуал, който включвал именно приковаването на телата към ковчега.

Професор Божидар Димитров пък е на мнение, че тези тленни останки са пряко свързани с емблематичния румънски граф Дракула.

По думите му тези вампири са доказателство за твърдението на писателката Елизабет Костова, според която Дракула е бил българин, а не румънец.

Новината за откритите тленни останки на кръвопийци у нас пък предизвика широк отзвук и буквално взриви медиите не само у нас, но и по целия свят.

Вампири в България, има ли (истории)

Вампири в България – останките на вампира от Созопол

Доказателство за съществуването на вампири в България е и находката, открита по време на разкопки в Созопол. Точно зад храма „Свети Николай Чудотворец“ археолози са открили древна гробница, която според тях е на повече от седем века.

В нея те открили скелет, в чийто гърди е бил забит кол. Очевидно, за да бъде възпрян вампира да излиза от гроба си и да убива хората.

Неговата самоличност все още не е изяснена, като също така не е ясно дали е бил пронизан с кола преди да бъде погребан или след това тялото му е било изровено.

Със сигурност обаче мъжът е бил знатна личност, тъй като въпреки съмненията за вампиризъм, е погребан зад църквата, което през средните векове е било смятано за огромна чест. С която са били удостоявани само значими хора от обществото.

Това далеч не е единствената подобна находка в Созопол. Там са открити над седемстотин гроба, при това все на знатни личности.

До открития мъжки скелет на вампир е имало още един – на жена, в чийто гърди също е бил забит кол. Най-вероятно тя е съпругата на мъжа и е била смятана за вампир и съответно наказана, заедно с него.

Тепърва предстои да бъдат възстановени техните лица, за да се разбере как са изглеждали в действителност.

Скелетът на мъжа-вампир пък е изложен в Националния исторически музей.

Естествено, при наличието на кръвопийци по нашите земи, няма как да бъдат пропуснати и историите с тях.

Сред най-популярните е историята за вампира от Колешковата къща в Якоруда.

Страшната случка се разиграла през 19 век, в семейството на Никола Грашкин, търговец, известен като Колешката, откъдето е и името на къщата. Той я купил от стар турчин и в нея живеел търговецът, заедно с жена си и сина си Георги, който бил ерген.

Когато младият мъж се задомил, той и невестата му отишли да живеят заедно с родителите му в дома им.

През първата брачна нощ обаче в дома се чули стъпки и странни звуци, а когато мъжете станали да проверят какво става, видели как от полиците в къщата летят предметите, животните в обора полудели от ужас, а кучетата взели да вият на умряло.

В един момент всичко утихнало, но когато Георги се върнал при невестата си в стаята им, я заварил мъртвешки бледа и бездиханна на брачното им ложе. На врата, точно под ухото й, имало две следи от ухапване, от които все още течала кръв.

Попът, дошъл да я погребе, бил категоричен, че вампир й е изпил кръвта и е нужно когато Георги си вземе нова жена, да го повика, за да изгони кръвопиеца.

Така и станало – след време младият мъж се отърсил от траура и се оженил отново. Като за първата брачна нощ повикал и свещеника. Той започнал да чете молитви, но въпреки това случката се повторила.

Към полунощ започнали да се чуват странни звуци, животните полудели, а от рафтовете започнали да летят предмети. А младоженката отново била открита мъртвешки бяла, студена като лед и със следи от ухапване от вампир.

Това накарало попът да се усъмни, че вампирът е мюсюлманин и затова не се плаши от Библията. И посъветвал семейството при следващата сватба да повикат ходжа.

Това и направили. Георги дълго време не можел да се отърси от двете трагедии, но в крайна сметка се оженил за трети път за вдовицата Мария. Семейството повикало ходжата за първата брачна нощ, а той, след като научил какво се е разиграло предишните пъти, им казал да запалят огън на двора и да сложат в два казана вода да заври.

Когато наближило полунощ, ходжата прочел молитва от Корана, препасал меч и се качил на тавана на къщата като носел в себе си запалена борина. На тавана отново започнал да чете от Корана, а точно в полунощ от единия ъгъл излязло същество, наподобяващо човешка фигура, с огромна издутина. То се поклонило пред ходжата, а той използвал този момент, за да забие меча в издутината, от която изтекло огромно количество кръв, която се разляла в цялата къща.

След като го убил, ходжата заръчал на стопаните да попарят с врялата вода навсякъде в дома, където има кръв. На сутринта невестата била жива и здрава, а от този брак се родил Михаил Колешков.

Не е ясно от къде се е появил вампирът в дома, смята се, че съществуването му е свързано с предишния собственик на къщата – стар турчин, който има три жени. След като си взел и четвърта обаче първите три изревнували жестоко, тъй като новата булка била млада и красива и турчинът прекарвал цялото си време с нея.

Внезапно четвъртата жена починала мистериозно, а това хвърлило мъжът в дълбока депресия. След смъртта й в къщата започнали да стават странни неща, а две от останалите жени също загинали внезапно.

Заради това турчинът продал къщата. Историята е разказана от Мария Колешкова, потомка на собствениците на дома.

Как да се справим с вампири?

Най-сигурният начин да се предпазим от нападение на вампир е да носим винаги разпятието с нас, а по възможност и шишенце със светена вода. Да се натъкнете на вампир посред бял ден обаче е много малко вероятно, тъй като те предпочитат да излизат нощем, понеже не обичат слънцето и слънчевата светлина.

Освен физическите вампири, съществуват и енергийни такива (за тях ще говорим подробно в една от следващите точки). Справянето с тях не е никак лесно, но не е невъзможно, стига да знаете как.

На първо място е нужно да осъзнаете, че сте станали жертва на енергиен вампир. След което започнете да неутрализирате въздействието му. Как?

• На първо място се научете да обичате повече себе си. Приемете се такива, каквито сте и не се вслушвайте в негативните коментари на другите за вас.

• Забравете за съжалението към другите! Въпреки, че много хора ще го намерят за егоистично, в това да се чувствате зле заради неволите на някой друг и да съпреживявате неговите/нейните болки, няма нищо здравословно за вас самите. Тъй като по този начин вие се товарите с негативната енергия на този човек.

• Кажете си твърдо, че искате да приключите с това. И то веднага! Мислете положителни неща са себе си и осъзнайте вътрешната си сила. Повтаряйте си често „Това е моето тяло, моят живот, моята работа! Никой няма власт над тях“. Когато мислете по този начин за себе си достатъчно често, вие засилвате собствената си вътрешна енергия и не позволявате друг да вземе власт над нея.

• Обръщайте внимание на тона на хората, с които общувате, следете и езика на тялото им. По този начин ще усетите кога някой се опитва да се възползва от енергията ви и ще го предотвратите навреме.

• Потърсете помощ! Ако ви се струва, че не успявате да се справите сами с негативното влияние, не се стеснявайте да разговаряте със специалист.

Книгата „Академия за вампири“ на Ришел Мийд + филм на Марк Уотърс

„Академия за вампири“ е поредица романи на Ришел Мийд, която съвсем заслужено се превърна в тийнейджърски хит. Особено след доста меланхоличната поредица „Здрач“ на Стефани Мейер.

Мненията на читателите са, че това е сред най-добрите творби в бранша. Историята в книгите се развива в академията „Свети Владимир“, която е скрита дълбоко в гората на американския щат Монтана. Това училище се различава сериозно от останалите, тъй като в него се обучават младите вампири, както и пазителите им – дампири.

Романът разглежда двете раси кръвопийци, които живеят в нашия свят – мороите, които са смъртни и стригоите – зли, безсмъртни същества, които убиват невинни хора, за да се хранят. Дампирите пък са наполовина вампири, наполовина хора и са се посветили на мороите, за да ги предпазят от враговете им – стригоите.

В центъра на действието е Лиса Драгомир – принцеса от рода на мороите, която притежава рядка дарба и силна връзка с магиите на земята. Стригоите искат да я убият, затова Лиса е принудена да избяга от Академията, придружавана само от най-добрата си приятелка Роуз, дампир, обучена да я пази.

След две години извън училището, те са заловени и върнати обратно в него, но там животът и на двете е дори в по-голяма опасност, тъй като стригоите ги дебнат.

Втората книга от поредицата се казва „Ледено ухапване“.

Естествено, след успеха на книгата, беше направена и екранизация по първата книга. Неин режисьор е Марк Уотърс и в центъра на действието е Роуз. Филмът излезе по кината през 2014 година и също се превърна в хит сред тийнейджърите.

Макар мнозина да твърдят, че книгата е в пъти по-добра.

Енергийни вампири – по какво се различават?

Енергийни вампири - по какво се различават?

Енергийни вампири – вижте по какво се различават

Както вече споменахме, съществуват и енергийни вампири. Те се различават сериозно от физическите такива, тъй като не нападат с цел убийство, нито пък се боят от слънцето. Всъщност, на пръв поглед те са съвсем обикновени хора, с тази разлика, че се хранят от вашата енергия.

Което може да доведе до сериозен спад в психическата ви стабилност, в жизнения ви тонус и дори може да ви докара до болест.

Какви са знаците, че сте станали жертва на енергиен вампир?

• Чувствате се изтощени след разговора си с някого , без значение дали очи в очи или по телефона. Усещате как нямате енергия за абсолютно нищо, особено когато някой говори на вас, а не с вас.

• Опитвате се да се впишете в дадена група и се налага да правите компромиси със себе си, само и само за да бъдете харесани.

• Чувствате се виновни, че не сте това, което хората очакват от вас. Имате чувството, че не правите достатъчно за близките си

• Правите винаги това, което другите очакват от вас, дори и то да не ви харесва. И след това се ядосвате на себе си, тъй като осъзнавате, че ви манипулират, а не умеете да се противопоставите и да кажете „не“.

• Не можете да отказвате, в това число и интимност на партньора си, въпреки, че не изпитвате желание в този момент.

• Искате да приключите дадени отношения, но не знаете как да го направите. И продължавате да циклите на едно място.

• Постоянно ставате участници (волни или неволни) в някакви драми.

• Общувате често с нарцистично настроени личности. Те винаги са енергийни вампири.

• Да боготворите друг – без значение дали е ваш познат, знаменитост или пък божество също не е добре за енергията ви. Тъй като по този начин вие я предоставяте на обекта на обожанието си.

• Станали сте жертва на някой близък, който твърди, че не може да живее без вас. И се опитва да ви изнудва с добре познатото „Ако ме обичаше, щеше да…“.

• Чувствате постоянна умора, без значение колко много спите и колко здравословен начин на живот водите. Усещате, че нямате енергия и желание за нищо.

• Хора, с които общувате, постоянно мрънкат колко зле се чувстват, колко несправедлив е животът с тях и т.н.

Поредицата „Училище за вампири“

Поредицата „Училище за вампири“ е още една поредица книги, в която е застъпена тематиката за вампирите. И която се превърна в хит сред тийенйджърите.

поредицата "Училище за вампири"

Поредицата „Училище за вампири“ е любима на тийнейджърите

Главен герой в поредицата е Зоуи, която в първата книга трябва да постъпи за обучение в Дома на нощта – училището за вампири, където да открие как да контролира собствените си сили. Както и огромната жажда за кръв, която, за неин ужас, утолява с гаджето си – обикновено човешко момче.

Осемте книги от поредицата проследяват живота на момичето в училището, приятелствата й, битките с враговете и разбира се, любовните й трепети. Автори на книгите са П.С.Каст и Кристин Каст – майка и дъщеря.

Заради интереса към поредицата започнаха снимки и за филмовата версия на „Училище за вампири“.

Официално е потвърдено, че ще бъдат направени поне пет филма, като първият се очаква да излезе по кината през 2016 година.

Филми с вампири

Филми с вампири

Сериалът „Дракула“ е сред новите филми с вампири

Заради огромния интерес към вампирите като цяло, не е чудно, че филмите с вампири са сред най-печелившите в кино индустрията. И постоянно излизат нови и нови като се правят какви ли не интерпретации на историите с кръвопийци.

В някои те са представени с истинската си, зла същност, желаещи единствено да убиват хора и да пият кръвта им. В други е засегнат романтичния мотив за безсмъртни същества, търсещи вечната любов.

Безспорно един от класическите образи е този на Дракула. За него са правени какви ли не екранизации – в това число „Принцът на тъмнината“ от 2013 година, „Дракула неразказан“ и сериала „Дракула“ с участието на звездата от „Династията на Тюдорите“ Джон Рис Майерс. Сериалът обаче се оказа пълно разочарование.

А безспорно класика във филмите за Дракула си остава едноименният филм от 1992 година с участието на Киану Рийвс, Антъни Хопкинс, Уинона Райдър и неповторимата игра на Гари Олдман като вампира.

Други заглавия на филми с вампири, заслужаващи внимание са:

• „Twixt“/“Между“ на Франсис Форд Копола, който разказва за писател, опитващ се да разкрие серия мистериозни убийства в затънтено градче.

• „The Mortal Instruments: City of Bones“/“Реликвите на смъртните: Град от кости“ – разказва за тийнейджърката Клери, която се опитва да открие отвлечената си майка Джоселин. И открива старателно пазена тайна за семейството си.

Филми с вампири

„Нощта на ужасите“ е класика сред филмите с вампири

• Поредицата „Fright Night“/“Нощта на ужасите“ – първият филм е римейк на филма, носещ същото заглавие от 1985 година. В лентата тийнейджърът Чарли Брустър осъзнава, че новият им много мил и сексапилен съсед всъщност е кръвожаден вампир. Младежът трябва да намери начин да се справи с него и да предпази близките си.

Във втората част, озаглавена „Нова кръв“, Чарли заминава за Румъния, заедно с приятелите си Ед и Ейми. В един момент се оказва, че учителката им е вампир, която превръща Ед в кръвопиец. Чарли трябва да спаси Ейми и себе си.

• „Let Me In“/“Пусни ме вътре“ – интересен поглед върху вампирската тематика. Филмът разказва за две деца – момче и момиче, които се сприятеляват, въпреки, че момичето е вампир.

• „Дневна стража“ и „Нощна стража“ – създадени от руснаци, филмите се наредиха сред класиките в жанра.

• „Interview with the Vampire“/“Интервю с вампир“ – още една класика във филмите с вампири. Героят на Брад Пит разказва как точно е станал вампир и за дружбата си с безсмъртния Лестат.

• „30 Days of Night“/“30-дневна нощ“ – направен по комикс, филмът определено заслужава внимание. Най-малкото заради бруталния начин, по който са представени кръвожадните вампири.

• „Underworld: Awakening“/“Подземен свят: Пробуждане“ – сценарият разказва за вечният сблъсък между вампири и върколаци.

• „Blade“/“Блейд“ – всички части на филма си заслужават гледането. Сюжетът разказва за ловеца на вампири Блейд, който сам е полувампир, след като кръвопиец е ухапал бременната му майка преди раждането му.

Сред останалите филми с вампири, които не бива да пропускаме, са „Ван Хелсинг“, „Земята на коловете“ и „Tъмни сенки“, който е доста необичаен прочит на темата.

Други задължителни книги

Освен вече споменатите произведения, други книги за вампири, които заслужават внимание, са „Ловецът на вампири“ на Лоръл Хамилтън (също поредица), „Сянката“, „Нощен свят“ (поредица), „Дневниците на вампира“, „Абитуриентски балове в Ада“, „Братството на черния кинжал“, „Среднощен ловец“.

Разлика между вампири и върколаци

Вампирите и върколаците открай време са във война помежду си. Те са митични същества, кръвожадни по своята същност, но между тях има и доста значителни разлики. Като основните са:

• Върколаците не се боят от светлината на слънцето, за разлика от вампирите.

• Върколаците се отразяват в огледалата, докато вампирите нямат отражение, както вече споменахме.

• Върколаците не се боят от разпятието.

И таласъми

„Вампири, таласъми“ е един от последните филми на Иван Андонов, а сюжетът му е актуален и до днес. Той проследява отчаяните опити на застаряваща актриса да оцелее в хаоса на промените от 1945 година.

Филмът „Вампирите не струват“ (2010)

Филмът „Вампирите не струват“ е пародия на страшните филмите за вампири и в него се разказва за Бека – тийнейджърка, която не може да избере между любовта си към две различни момчета.И двамата от които притежават свръхестествени сили.

Освен това Бека трябва да се справи с типично тийнейджърски проблеми като твърде контролиращия й баща, а също и наближаващият абитуриентски бал, за който тя трябва спешно да се уреди с гадже. Като се пребори с конкуренцията на останалите момичета от училище.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: