10 упражнения за по-добро зрение

С малко гимнастика за очите може да снемете напрежението от тях и да засилите остротата на зрението си. Упражненията се изпълняват два пъти на ден за не по-малко от 3-5 минути.
1. Отпускане. Затворете плътно очите и се отпуснете. За целта е достатъчно само да си спомните приятен момент от живота си.
2. Кръгови движения. Описвайте кръгове с отворени очи: първо по посока на часовниковата стрелка, после в – обратната.
3. Движения по права линия. Бързо движете очите си по хоризонталата – надясно-наляво, и по вертикалата – нагоре-надолу.
4. Мигане. Бързо затваряйте и отваряйте очи.
5. Диагонали. Насочете поглед наляво, към кокалчето на левия крак, и съсредоточете погледа си в тази “точка”. След три примигвания направете същото към десния крак.
6. Огледален диагонал. Подобно на предното упражнение насочете и съсредоточете поглед в горния ляв ъгъл на стаята, а после и в десния.
7. “Тъмно отпускане”. Сложете длани върху затворените си очи. Отпуснете се и се постарайте да видите черен цвят.
8. Мигания. Леко и бързо примигнете около сто пъти.
9. “Коси очи”. Поставете показалеца си на върха на носа и гледайте около минута в него.
10. “Близо-далече”. Застанете на прозореца и внимателно се вгледайте в най-близкия детайл. Това може да е листо от близкото дърво или малко петънце от боя (останало от последния ремонт) на нивото на очите ви. След това над избраната точка прекарайте мислено права линия, която отива надалече, и насочете своя поглед далече напред, като се стараете да видите максимално отдалечените предмети.
Всички упражнения, освен последното, се изпълняват в седнало положение, с изправен гръб и максимално отпуснат врат и рамене. При упражненията, в които очите се движат в определена посока, фиксирайте финалната точка на всяко движение за няколко секунди. Всяко такова упражнение се повтаря не по-малко от 7-10 пъти.

10 упражнения за по-добро зрение
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *