зографски манастир на атон света гора икона гергьовден

Скандал в Атон: Гергьовден без Свети Георги!

Гергьовден без Свети Георги – това е ядрото на скандала, избухнал в българския манастир на Света гора навръх 6 май

700 българи от всички краища на страната пристигнали специално за храмовия празник в Зографския манастир “Свети Георги”, пишат сериозните медии.

Те научили с велико разочарование, че традиционното литийно шествие с иконата на светеца няма да се състои.

Отлага се за събота, съобщили от манастира.

Тъй като престоят на гости в обителта е лимитиран, оказало се, че в събота подир иконата ще вървят единствено двайсетина монаси.

Небогоугодните реплики, които прозвучали в празничния ден, имали своето основание във факта, че подобно нещо на Атон не е запомнено и че отлагането на шествие с чудотворната икона може да се квалифицира като грях.

волен сидеров зографски манастир атон гергьовден икона
Волен Сидеров

Според земеделския министър Мирослав Найденов, който е на Света гора с наши депутати, свещеници, преподаватели и студенти богослови, българските монаси сами са отказали да изнесат иконата.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров обаче е известил български медии, че решението е било взето от гръцките старейшини на Атон.

Гърците са изключително нахални, беснеел Волен.

атонПо негови думи обяснението било, че заради дъждовете маршрутът на шествието щял да мине през разкаляно трасе и монасите щели да си изцапат расата.

Какво като вали: иконата от дъжд бои ли се, питали се недоволните българи, докато се стягали за обратен път.

За Марта Савова

Прочети още

ретинол А витамин палмитат

10 важни неща за ретинола и Витамин К

През последните години Витамин А, наречен ретинол, си спечели голяма популярност в САЩ и Европа …

2 Мнения

  1. Зографски брат

    ОПРОВЕРЖЕНИЕ
    Аз съм брат на Зографския манастир и искам да внеса малко светлина за “скандала” с литийното шествие на празника.
    Най-напред трябва да се знае, че отлагането на литийното шествие не е изключение, то се е случвало и друг път. Освен това не само литията, но и самият празник на манастира се премества, когато обстоятелствата го налагат, но на вас тази практика не ви е позната, затова и от незнанието си реагирате така.
    Не познавате и порядките на онова особено място, което и които са специфични за нашия начин на живот и са много различни от тези по манастирите в България.
    Затова, ако признаете че от незнанието си сте реагирали така, няма да бъде трудно да се прояви разбиране и да ви се прости неетичния тон.
    Ето ви и малко факти, неизвестни за вас.
    Иконата, с която се прави литията, е чудотворна, от дванадесети век, културна, религиозна ценност, паметник на културата и не на последно място скъпа и уникална светиня. Опазването й, особено по време на такова стълпотворение, е пръв приоритет на ръководството на манастира. За да придобиете представа на каква опасност дори при сухо време е изложена иконата, отидете на Успение Богородично в Троянския манастир и се опитайте да се докоснете до иконата, когато я изнасят.
    След това, за сведение на Волен Сидеров, по целия път от манастира до църквата, където се носи иконата, няма нито педя кал. Целият път е застлан с калдъръм. По този път има две места, които са стръмни и за малко дете е понятно, че когато е мокро, се хлъзга. А иконата е голяма и тежка, калдъръма е неравен.
    И накрая, каква е ролята на гърците на нашия празник? Същата, каквато е и на сърбите и руснаците, ако бъдат поканени официално на празника. В знак на уважение и чест на гостите се дава първенството на домакинството, а нашият игумен заема почетното второ място.
    Освен това местните традиции по организацията и извършването на такъв грандиозен празник са нещо чуждо за нас като българи, защото в България не се правят такива празници. Поради тази причина нашият манастир кани един свещеник от гръцки произход, който е добре запознат с всички особености по организацията на празника, а също така и е приятел на манастира. Той, както и всеки друг светогорец, е не по-малко загрижен за сигурността и опазването на Зографските ценности, които са и Светогорски. Инсинуацията, че гърците командват в нашия манастир , а българите, видиш ли, не смеят да гъкнат, е не само неоснователна, но и по детски глупава. Да мисли така, може да е присъщо само на мозък, чието IQ е не повече от 17.
    А да се преживява от скалъпването на скандални инсинуации, е жалко.

    • Чудеса.НЕТ

      Съгласни сме с вас. Простотията и ниското АйКю не знаят граница. На нас също не ни е приятен този национален предател-путинофил, когото и вие споменавате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *