Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Мината „Ада тепе” се намира край Крумовград
Мината „Ада тепе” се намира край Крумовград

Най-древното находище на злато в Европа се намира в България

Това е мината „Ада тепе” край Крумовград

Най-старият рудник за добив на злато в Европа се намира у нас, оповестиха археолози. Това е мината „Ада тепе”, която се намира край Крумовград. Тя датира от второто хилядолетие пр.Хр. от времето на Микена и Троя.

Мината „Ада тепе”  се намира край Крумовград
Мината „Ада тепе” се намира край Крумовград

Мината е дадена на концесия на канадската компания “Болкан Минерал енд Майнинг”, дъщерна фирма на канадската “Дънди Прешъс Майнинг”, а концесията е за срок от 30 години. Проектът на инвеститорът включва влагането на около 120 млн. долара в разработването на мината, както и да се открие музей на открито, който ще привлича множество туристи в областта. Друга интересна идея на концесионера е да се превърне рудника в атрактивен образователен детски център.

Консултантът по археология и културно наследство на компанията „Дънди” Андрю Дзоузев разказа, че целта на инвеститорите е да се направи уникална възстановка на дейността – музей, който се работи по най-новите технологии. Обектът ще се захранва със слънчева енергия, отпадните води ще се преработват, а хората, които работят там ще са облечени с дрехи, които са били актуални по онова време.

Ще се правят демонстрации как се е правел хляб, как са се изработвали сечивата и съдовете, продължи Джоузев. На децата ще им се представят методите за търсене на злато от времето на бронзовата епоха, дори ще им се даде възможност сами да намират златни късчета. За отмора ще има игрище, а за спомен ще могат да отнесат някой сувенир от специално направения магазин.

Идеята на концесионерът „Дънди” е прегърната и от Националния археологически музей. Както споделя Христо Попов, това ще даде развитие на ново направление в науката, наречено „минна археология”. За последните години, допълни Попов, два са обектите, които представляват интерес в тази насока. Единият обект е в Южна Грузия, а другия е „Ада тепе” в България.

За този проект българските археолози ще си сътрудничат с техни колеги от Белгия, Швейцария, Шотландия, Германия. Тъй като за пръв път в историята на археологията ще се проучва толкова целенасочено древен златен рудник у нас, това е уникален археометеорологичен експеримент, разказва Христо Попов.

Калинка Петрова

сподели бутон

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец и какво не се яде? Легенда, именници, молитва за Благовещение.

Какво се прави на Благовещение? Какво се яде на Благовец?

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *