Плодовете на вкусната черница – лек за болести и високо ценени във фитотерапията

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Черницата е растение, принадлежащо към семейство Черничеви (Moraceae), с латинско име Morus, ( от келтски мор = черно, т. е. намек за цвят на зрели плодове), което расте във всички географски ширини и е разпространено от райони със субтропически и умерен климат по целия свят. Плодовете на черната и бялата черница са високо ценени във фитотерапията.

Най-много дървото се отглежда в Китай, а според някои документи, отглеждането му датира от 2700 г. пр. Хр., и първоначално е свързано с експлоатацията на ларвите на копринената буба за производство на коприна. В древни времена, практиката на бубарството е било разпротранено до Армения и Каспийско море, разпространени били и черничевите растения, и едва по-късно, благодарение на арабите, е било пренесено и в Европа.

Черният цвят на плодовете, както и използването на листата свързано с копринените буби, налага култивирането на дърветата. Освен това те се отглеждат и заради плодовете, които се считат за особено вкусни и богати на хранителни вещества. Лекарственото използване на плодовете на черната и бялата черница е било оценено от Плиний. Римляните използвали неузрелите плодове на черната черница за спиране не кървене, докато зрелите комбинирани с мед, сушено кисело грозде, смирна и шафран, те давали като лекарство, което се препоръчва при възпалено гърло и стомашни заболявания.

Бяла черница - Morus alba

Бяла черница – Morus alba

За лечебните свойства на уникалната черница също се пише в традиционната китайска медицина, където те се считат за защита на черния дроб, укрепване на хрущяла, за нормализира кръвното налягане и за диуретично средство. Трите вида, които се срещат в България, са Morus alba, Morus nigra и Morus rubra – съответно, бяла черница, черна черница и червена черница, определени според цвета на плодовете, които зреят от май до юли за бяла черница и от юни до август за черната, са все полезни за здравето ни.

Черните плодове на черницата съдържат известно количество желязо, около 1,85 мг на 100 грама плодове; много рядко нещо сред плодовете, и много малко калории, около 43 на 100 грама. Белите имат високото им съдържание на захар; техният корен се е използвал срещу кашлица и астма. В наше време има по-добри средства за тези болести и не е нужно да се съсипва коренът на това полезно дърво.

В черната черница, плодовете са оцветени до черно-лилаво и са богати на антоцианини, скъпоценен антиоксидант, който присъства във всички черни, лилави и червени плодове, и с вазопротективно действие. Коренът на растението е използван като диуретик, пургатив, хипогликемично и анти-анемично средство, съдържа morusina, флавоноид и аналгетик, идеално в случаи на болка в нервните окончания (в кожата, подкожната тъкан, мускули, стави, периоста, съдовата система).

Според съвременната билкова медицина, листата на черниците като инфузия, са много ефективни срещу диабет. Инфузията се получава чрез запарване в половин литър вода на шепа нарязани листа, след което се оставя да престои 10 минути. Взема се по чаша преди основните хранения.

От плодовете може да се направи сироп леко тръпчив, използвани като вода за уста за гаргара при възпалени зъби и възпаление на венците.

Същото може да се направи и с инфузия от листа. Отварата, получена от кората (от 5 до 12 грама на всеки половин литър вода), има очистващи ефекти и е показана при случаи на бъбречна недостатъчност и при лечение на диабет.

В черниците са открити органични киселини, със съдържание около 1,2%. Сред тях преобладават ябълчената, лимонената и фосфорната. Те съдържат и витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, които действат тонизиращо и предпазващо на човешкия организъм. Витамините от В-групата предопределя благотворното въздействие на плодовете на черниците върху белтъчния и въглехидратния обмен, и за функционирането на нервната система. 

Букетът от нутриенти в уникалната черница е представен и от съдържащите се в нея минерали – калций, калий, магнезий, мед, цинк, желязо, манган, селен, фосфор и други, макар  и повечето в малки количества. Калорийността на черниците е малка – около 50 ккал/100г.

В 100 г сурови черници се съдържат 44% от дневната стойност за витамин С и 14% от желязото; другите хранителни вещества са в незначителни количества. Дори и в малки количества на повечето витамини и микроелементи, все пак плодовете са полезни, благодарение и на другите вещества. Те съдържат биологично активни вещества и антиоксиднати, които могат да Ви тонизират и сънят Ви да бъде нарушен. Затова е по-добре да се хапват плодовете сутрин на гладно или през деня, но не и вечер. Все пак възможно е не на всеки да действат така.

Листата от бялата черница понижават холестерола, използвани под формата на капсули. Продължителната консумация на отвара от листата действа против диабет и подобрява самочувствието.

Според резултати в „International Journal of Biological Sciences“, листата на бялата черница съдържат флаваноиди, полезни срещу умиращите клетки и оксидативния стрес, висок холестерол, появата на накатаракти и хипогликемия.

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Благоприятните свойства на плодовете на черната и бялата черница, богати на хранителни вещества, са много полезни за здравето

Според изследване публикувано в „Life Sciences“, от 2012 година, в бялата черница се съдържат полезни съединения, предотвратяващи появата на язви.
Белите черници са особено полезни за човешката нервна система. Витамините с антиоксидантно действие – А, С и Е, помагат за поддържане на доброто състояние и обновяването на клетките, а също и за предотвратяването на туморни образувания. Действието им се подпомага и от наличието и на други мощни антиоксиданти – антоциани, флавоноиди (кверцетин и други) и вече твърде популярният ресвератрол. Доказано е, че антоцианите на черницата повишават здравината и еластичността на капилярите, имат кардиопротективно действие, и препятстват агрегацията на тромбоцитите.

От кората на дървото се получава мехлем, полезен при порезни рани, драскотини и леки изгаряния. Тя се стрива на прах и се разбърква със зехтин – 1:30.

Плодовете на вкусната черница – лек за болести и високо ценени във фитотерапията
7.5 (150%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *