В България има много лечители, но малко са наистина признатите – онез, които реално помагат на болните с двете си ръце

чакръкчията Стоян Дойнов

чакръкчията Стоян Дойнов

Всъщност бай Стоян, както го наричат неговите пациенти, е народен лечител заслужил своята популярност благодарение на уменията си. При него идват както много известни хора, спортисти и деятели на културата, така и съвсем обикновенни пациенти, които имат нужда от неговата помощ.

Серафим Бързаков, двукратният световен шампион по свободна борба, казва, че дължи вицеолимпийския си медал от Сидни на чакръкчията Стоян Дойнов. „Много пъти съм го търсил за помощ. Точно преди олимпиадата в Австралия имах засегнат нерв на рамото, бях на инжекции. Бай Стоян ме оправи, дължа му сребърния си медал“, признава Бързаков.

Стоян Дойнов е от Тетевен. Не е учил анатомия. Наричат го рентгенолог без рентген, доктор без диплома, хирург без скалпел – Майстора със златните ръце. Твърди, че всичко знае от майка си. Благодарение нея може би е получил и дарбата, която има. Случва се на ден през ръцете му да минат над 60 човека. Защото е известен като най-добрия „правач на кости“ след легендарния бай Митьо от Златарица. И на всички помага безплатно: „Срам ме е от хората да им искам пари. Макар че много от тях ми оставят я храна, я подаръци. Който каквото даде.“ „Намествам само с пръсти. До днес нямам сгрешена диагноза – коленни връзки, ръка или болен кръст. Знам къде да пипам, като погледна човека, го виждам като на рентген“, казва Дойнов и обяснява, че „трапчинките“ от двете страни на кръста са основният „барометър“, по който се ръководи. „Щом са затворени, мога да помогна, ако не са, казвам да пробват при доктор.“ С едно пипане бай Стоян излекувал глезена на Любо Ганев. „Преди това бях половин година на лекарства. Сега всичко ми е ОК“, спомня си днес гигантът. „Помогнах и на съпруга и сина на актрисата Татяна Лолова. Дойдоха с прищипване на нервите на кръста и краката, но си отидоха здрави“, смее се чакръкчията.

нумерология

Ето и няколко съвета от бай Стоян Дойнов е от Тетевен:

– Клякай, ако трябва да вземеш нещо от земята.
– Спи винаги на дясната страна, сънят на ляво рамо е нездрав.
– Ако се натъртиш, ще те боли толкова дни, колкото е възрастта ти, но плюс 15.
– Счупеното зараства за 30 дни.
– Не прави резки движения и не се навеждай излишно.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: