В тази статия разглеждаме: ♣ Уроки при бебе; ♣ Суеверия за новородено бебе; ♣ Какво се прави против уроки на бебе; ♣ Подстригване на бебе по принцип и за предпазване от нежелани въздействия (магии). ♣ Гривни против уроки.

В продължение на първите дни и месеци от живота на бебето винаги са съблюдавани множество предпазни мерки и обичаи – както за защитим от непосредствени опасности в периода между раждането и кръщението, така и след това за да му осигурим късмет през живота му.

ЗАЩИТА ОТ УРОКИ

Докато стане на шест седмици бебето не се показва на никого за да не го урочасат, а преди да се сложи да спи (независимо по кое време на деня) трябва да бъде измито за да не може да прихване уроки.

За да се предотврати детската безсъница, пелените не се оставят да пренощуват вън, прибират се рано, че няма да е добре за детето. Пеленките не се простират на люлката защото бебето ще бъде неспокойно.

Не се люлее празна люлка за да е живо бебето. Не бива двама да люлеят люлката за да спи спокойно детето.

По старинно поверие детето не се подстригва докато навърши една година, а след това се постригва само веднъж годишно – на Велики четвъртък (Страстната седмица). Не трябва да е прескача дете, което играе или пълзи по пода, нито да се оставя на масата – иначе няма да расте добре.

нумерология

Не трябва да се целува много малкото дете иначе скоро няма да проговори. За да проговори по-бързо, трябва да се измие лъжичка и да му се дава да пие вода от нея .

Ако вечер вдигате детето над главата си, то няма да спи добре.

Ако на новороденото скоро почнат да му пробиват зъбчета, това е явен признак, че майката скоро пак ще забременее. И обратното, ако на детето не му пробиват зъбките навреме, черен костен или дървен гребен се топва в кръвта на черен петел и с кръвта се намазват венците на детето.

На детето възможно най-дълго не се показва огледало – за да не бъде страхливо. Ако целунете детето по петичката, то дълго време няма да проходи. В миналото, родителите, които искали детето им да проходи по-бързо, разчупвали над главата му слепки (два залепили се в пещта хляба), или слагали метла между краката му, а после разхвърляли клечките на различни страни.

Когато детето за пръв път се изправи на крака, майката трябва внимателно да прокара нож по пода между стъпълцата на детето за да разреже невидимите пътища.

Когато приспивате детето, е трябва да го наричате зайче и въобще да споменавате заек – смята се, е заекът никога не спи и така може да прогоните съня и от детето

Преди детето да проговори не му се дава никаква риба – нито бульон, нито месо от риба. Иначе ще бъде нямо като риба. Още вярват, че ако гъделичкаш детето по петичките, то ще почне да заеква.

Детето се отбива в ден от църковния календар, който не е на някой мъченик. Ако детето се отбие по време когато птиците отлитат на юг или се връщат у дома, ще порасне с нетърпелив и променлив характер. Дете, отбито по време на цъфтежа на дърветата, косата му ще побелее по-рано.

Повторното кърмене (майката го е отбила, но е съжалила и почва пак да кърми), според руско поверие, се счита за нежелателно.

В продължение на първите дни и месеци от живота на бебето винаги са съблюдавани множество предпазни мерки и обичаи – както за защитим от непосредствени опасност в периода между раждането и кръщението, така и след това за да му осигурим късмет през живота му.

Гривни против уроки за бебе.

гривни против уроки за бебе

Малка част от многото видове гривни против уроки за бебе. Има всякакви!

Освен това можете да му вързвате на ръчичката червен конец против уроки. Също така има и доста хубави специални гривни против уроки, които може да се купят, да се направят дори и да се използват с голям успех! Включително има такива, които са предназначени за бебета, но не е задължително. Ако гривната е хубава, тя може да върши работа против всякакви уроки! Някои са с кръст, други са с подкова, трети са с малко оченце, изобщо гривни да искате! Даже се намират и на Сваровски!

ОТВОРЕТЕ ВСИЧКИ ВРАТИ

Болшинството от тези обичаи сега са забравени – децата вече не се раждат вкъщи, а в родилни домове, където да се правят магически обреди няма нито време, нито желание. Въпреки това, някои от поверията са запазени и до днес.

Предполагало се, че родилката се мъчи за душата на всеки от хората, които знаят, че тя ражда, затова трябва възможно най-малко хора да знаят за това.

За да мине лесно раждането, отварят се всички врати: на шкафчетата, на фурната на печката, чекмеджета и се оставят така…..докато родилката не се върне у дома.

В миналото, за да се предизвикат истинските контракции и да започне раждането, мъжът на родилката лягал на прага, от вътрешната страна, а родилката прескачала през него прага девет пъти. Ако раждането е било трудно, пускали всички завеси на прозорците за да не може никой да вижда родилката. А при много тежко раждане, за да се помогне на родилката, най-старшият в семейството молел свещеника да отключи царските врати в църквата: тогава и за новороденото ще се отвори вратата на майчината утроба.

А в най-краен и последен случай, завързвали около корема на родилката пояса, който си слагал свещеника при църковните обреди.

Между другото, съвременният обичай на излизане от родилния дом момче да се връзва със синя лента, а момиче – с розова, води началото си именно от родилния пояс на нашите предци. В миналото даже са вярвали, че ако не се опаше детето с пояс – ще умре.

При трудно раждане запалвали и венчалната свещ, с която родилката е стояла пред олтара по време на венчавката. Тази свещ не се дава на никого и за нищо – това може да навреди на родилката.

Според поверието, след раждането родилката не трябва да заспива, иначе дяволите ще подменят детето.

Ако посетител, който е дошъл да види родилката, не седне поне за малко, детето ще страда от безсъница.

Друга поличба гласи, че детската количка не се вкарва в къщата преди да се е родило детето. Това идва от вярването, че не бива да се изкушава съдбата като се предполага какво е писано. Това суеверие идва от още по-старото вярване, че люлката не се закача преди да се е родило бебето.

ТАБУРЕТКА, ВОДЕЩА КЪМ ЩАСТИЕТО

Грандиозният прогрес на акушерството значително обезопаси самото раждане като процес и затова повечето от старите суеверия вече са загубили своята значимост. И все пак, и в градове , и в села все още вярват, че ако детето се роди в промежутъка между полунощ и обяд, то ще започне бързо да ходи, да говори и въобще ще е по-голям късметлия в живота си.

Ако детето се роди през нощта, то, след като остарее, ще умре през нощта. Ако детето се роди през пролетта или лятото, очаква го весел живот, а ако се роди през зимата – студенина към хората, а през есента – суров нрав. Ако детето се роди при новолуние, то ще има девет живота, като котките. А, ако се роди на първо число ( на който и да е месец) – ще живее дълго. Децата, които са родени на Коледа или на Нова година, са считани за особено щастливи.

Много разпространено е и поверието, че детето първо се носи нагоре по-стълбата, а не първо надолу. Неговото първо придвижване в този свят трябва да бъде нагоре, иначе няма да достигне никакви висини в живота си, а според друго, по-късно поверие, няма да може да се възнесе на небето след смъртта. Затова, ако раждането става на най-високия етаж на сграда, където няма следващ етаж, трябва с детето на ръце да се качите на леглото или на по-ниска табуретка.

В някои страни се е смятало, че първото придвижване на детето отгоре надолу, неговото първо излизане във външния свят или първата поява на майката след раждането, трябва да стане в неделя.

Ако новороденото дете често си свива пръстчетата в юмрук – ще бъде скъперник. Смята се, че при второто къпане в ръчичките на детето се слага молив или парче вестник – за да стане учено и грамотно.

За да върви на детето с противоположния пол, след като порасне, използва се следното средство:слагат под дъщеричката дрехи на бащата, а под синчето – дрехи на майката.

Смята се, че първият след майката, който целуне детето, ще окаже влияние на целия му следващ живот.

За да се предпази от уроки похвалено дете, майката трябва три пъти да му оближе лицето и да всеки път да плюе на земята. Същото се прави и при къпане. За да се отблъсне уроки от дете, първият път го мият във вода с малко мляко.

КОГО ДА ИЗБЕРЕМ ЗА КРЪСТНИК

Най-доброто предпазно средство за детето е за кръстник да се избере брат или сестра или въобще някой роднина.

Момчето или момичето, които ще стават кръстници избират дете така: момичето – момченце, а момчето – момиченце. Друг избор може да повлияе на бъдещето на бебето – да не се ожени.

Кръстникът или кръстницата трябва да купят на кръщелника подаръци: кумата трябва да купи риза, а кумът – кръстче или да плати за кръщенето. Ако това не се случи, когато умре, детето ще отиде голо на оня свят.

Име на преподобен, дадено на кръщението е на щастие, а на мъченик – на нещастие. Не трябва детето за се кръщава на името на някой, който вече живее в къщата – един от тях може да умре.

При кръщението свещеникът реже кичурче от косата на детето и я хвърля в купела: ако изплува – детето ще бъде здраво, аако потъне – на болест е, а ако се завърти – на щастие.

ЗА ДА ПОМОГНЕМ И НА МАЙКИТЕ – ДОБАВЕТЕ В КОМЕНТАР И ДРУГИ ПОВЕРИЯ, КОИТО ЗНАЕТЕ

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: