Ако Атлантида действително е съществувала, трябва да се пренапише историята на човечеството. Ще видим какво казва великият Платон за потъналия континент и защо не бива да се бърка с Хиперборея.

“Самият аз не видях Атлантида, но съм слушал много за нея от знаещи хора”.

ПЛАТОН

Съчиненията на Платон провокират написването и отпечатването на повече от 300 000 статии. Вероятно гръцкият философ Платон би се замислил сериозно, ако е знаел какъв интерес предизвикват след толкова векове неговите две съчинения, в които той споменава Древната Атлантида. Едни изследователи ги смятат за много важни трудове, приемат ги като откровения за човечеството. Други обаче гледат на тях като лъжливи измислици на древногръцката “жълта преса”, едва ли не подигравка с фактите. Неговите “Диалози” – “Тимей” и “Критий”, според днешните стандарти са две тънки брошурки, чието съдържание би могло да бъде поместено на страниците на забавен вестник.

Но в края на ХХ век, както са пресметнали френски филолози, по повод точно на тези съчинения, в които е споменато за някаква супердържава Атлантида, вече има написани повече от 250 хиляди статии. Но тази цифра непрекъснато расте, защото расте и интересът към темата.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ПОТОПИЛО АТЛАНТИДА ПОД ВОДАТА?

От Платон за Атлантида се знае много малко. Според неговите съчинения тази държава била разположена на остров или на група острови. И тя значително изпреварвала по развитие всички свои съседи. Философът подчертава, че жителите на тази тайнствена държава са изкарвали по две реколти на година, макар и да не са превивали кой знае колко много гърбовете си по нивите.

нумерология

Силна била и войската на Атлантида – воините й непрекъснато нападали своите съседи. И накрая, според написаното от Платон, на гърците им омръзнали тези постоянни вражди. Те били много по-слаби от воините на Атлантида, но тръгнали да воюват. “В деня на сражението обаче се случило земетресение и потоп. Войниците потънали под земята, а самата Атлантида отишла под водата”. Всички тези събития в съчиненията на философа се случват около 9000 години преди новата ера.

Платон уж научил за тези драматични събития от своя дядо Солон, който пътешествал из Египет и се срещал там с местните жреци, които познавали древните тайни. Точно те споделили с него историята за Атлантида. По техните думи тя се намирала някъде в Атлантика – западно от Гибралтарския пролив.

ДАЛИ МИТИЧНАТА ХИПЕРБОРЕЯ Е ВСЪЩНОСТ АТЛАНТИДА

Около 360 година преди новата ера за тайнствената Атлантида пишат и други древни писатели освен Платон. Например цял век по-рано известният историк Херодот написал: “При соленото езеро се намира планината Атлас. Тя е толкова тясна и висока, че върховете й през цялата година са обвити в облаци. От името на тази планина получили своето наименование и нейните жители. Те се наричали атланти”.

Скептиците обаче казват, че тези древни хора нямат никакво отношение към Платоновата Атлантида. Атласките планини се намират в Африка и сега, а описаните от Херодот хора са предци на ливийците. Пък и те не били създавали никакви суперцивилизации в древността.

Друг древногръцки философ – Tеопомп, живял, както и Платон, в IV век, описва някакъв гигантски остров-държава с много градове. Един ден те изпратили през океана войска от 10 милиона души, за да покорят Хиперборея. Но когато завоевателите видели как живеят хиперборейците, последните им се сторили нещастни и те се върнали у дома отвъд океана. Истината е, че Хиперборея също е митична държава.

И не е изключено Теопомп да е имал предвид именно Атлантида, въпреки че не я е споменавал. Това са основните литературни източници, откъдето могат да се почерпят сведения за митичните държави.

Появили се и други автори, но всички те са творили много по-късно и може да се смята, че са ползвали трудовете на древногръцките философи.

КОЛОНИИ НА МИТИЧНАТА ДЪРЖАВА ИМА ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБО

Нито Платон, нито неговите събратя по перо са описали и указали точните координати на легендарната държава. Според сегашни изследователи, най-вероятни за истинското местонахождение на Атлантида се оказват районите около Бахамските острови, Куба, Крит, Санторино, Сау Пауло, устието на Гибралтар, крайбрежието на Испания и Ирландия.

Както виждате, площта е много голяма – от Европа, през Азия до Южна Америка, от Северна Африка до Северна Европа. Това обаче съвпада със съвременната “атлантическа теория” – нищо че класическата наука се отнася с предубеждение към нея. Атлантолозите смятат, че митичната държава е била разположена на гигантски остров, който се намирал в Атлантика. Нейните жители били толкова напреднали технологично, че спокойно плавали и в Америка, и в Африка, и в Европа. Колониите им били разпръснати едва ли не по цялото земно кълбо. Затова при много народи и нации могат да се открият легенди за някаква държава, която е изчезнала поради природни катаклизми.

САМО ЗЛАТО И МРАМОР МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ ПОД ВОДАТА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ХИЛЯДИ ГОДИНИ

Единственият начин да се докаже, че Атлантида е съществувала, е тя да бъде открита. Но за тези 10 хиляди години от момента на природната катастрофа на морското дъно от нея е останало твърде малко.

Според изследователите, ако атлантите са използвали желязо, то от него в морската вода отдавна няма никакви следи. Солената вода е агресивна среда и го разяжда. Само златото има шанс да се съхрани до наши дни. Но едва ли атлантите са издигали златни статуи, високи десетки метри. А е невъзможно по морското дъно да се издирят по-малки предмети.

Другият любопитен въпрос е от какво са строили своите жилища аборигените от Атлантида? Ако е от гранит, базалт и морски раковини (строителните материали от античния свят), то всички те отдавна са се превърнали в пясък. За десет хиляди години не е останало нищо и от древните здания, и от построените от печена глинена кирпичени постройки. Биха могли да бъдат съхранени само постройки от мрамор.

МОЖЕ БИ АТЛАНТИДА НЕ Е ПОТЪНАЛА В МОРЕТО, А В ЗАБРАВА

Има много изследователи, които твърдят, че не се е случвал никакъв катаклизъм от планетарен мащаб. И че Атлантида спокойно е просъществувала до наши дни. Или по-точно казано – районът, мястото, където тя се е намирала. Съществуват версии, че е била разположена в Африка, в Мала Азия, на Британските острови, в Сибир, Америка и дори в Антарктида – та това е била първата държава на планетата. Тя спокойно си е съществувала и покорявала кръстосващите варвари. А след това същите тези варвари са я унищожили, както например се е случило с Римската империя. И после, пак по аналогия с Римската империя, настъпила епоха на упадък и унищожаване на културното наследство. Затова всички сведения за Атлантида били забравени, останали само митовете и легендите.

Привържениците на класическата история смятат тази версия за абсурдна,

но тя се харесва на атлантолозите и те я поддържат.

А защо не? Преди 300 години никой не е подозирал каква напредничава държава е бил Древният Египет. Тогава дори и Троя са смятали за митичен град. Многобройните артефакти, открити във всички кътчета на земното кълбо, навеждат на мисълта за съществуването в миналото на працивилизации. И не е важно как са се наричали те: Хиперборея, Лемурия или Атлантида. От времето на Платон са минали цели 2500 години. Наистина ли е съществувала цивилизацията на атлантите, толкова ли е трагична тяхната съдба и защо до този момент не е открито нито едно веществено доказателство за нейното съществуване? Но практически у всички народи по света съществуват предания за някаква загадъчна земя, която един ден просто потънала под водата.

Научните изследвания през последните години показват, че е рано да се постави точка на този проблем. Много учени са убедени, че в близките десет години изследванията на Атлантическия океан ще ни дадат неопровержими факти за съществуването на легендарната Атлантида.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: