Овесени трици: Ключ към здравето и хубавата фигура. Ползи

Овесените трици са основен елемент от диетата на Дюкан, която намери хиляди последователи в България. Имат огромни ползи!

Те са храната, която френският лекар препоръчва да присъства задължително в менюто ни всеки ден. В книгата си д-р Дюкан е събрал различни научни доказателства за ползата от триците. Предлагаме ви част от тях.

– Американските кардиолози, осъзнавайки важността им, са разрешили на производителите да напишат на етикетите „Полезно за сърцето”.

– Американската агенция за храните и лекарствата, известна със своята строгост, за първи път в историята си е дала на овесените трици статут на „нутрикамент” – хранително вещество с лечебни свойства.

– Диетолозите отдавна познават ролята на разтворимите влакнини (фибри) в овесените трици и пектина за забавяне на усвояването на захарите. Благодарение на разтворимите влакнини бързата захар става бавна захар, т.е. повишава по-бавно и по-малко нивото на кръвната захар.

По-подробен материал има ТУК: 12+ факта на тема овесени трици, които трябва да знаете в момента.

– Онколозите първи откриха, че влакнините (и разтворимите, и неразтворимите) предпазват от рак.

– Гастроентеролозите също отдавна знаят, че фибрите, особено разтворимите, са напоени с вода вещества, които не се усвояват. Те обаче придават консистенция и обем на изпражненията и регулират преминаването им през червата.

Овесените трици са обвивката на овесеното зърно, в което са съсредоточени хранителните вещества. Триците не са храна в класическия смисъл на думата, тъй като за разлика от преживните животни човекът не притежава ензимите за разграждането й. Точно това обаче им придава уникалните свойства.

Овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт – от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки на всички химически и физически атаки по пътя си.

Подобна работа вършат и великите: Овесени ядки! Вижте ТУК!

А какво се случва междувременно?

Това, което прави овесените трици уникални, е високото съдържание на разтворими във вода влакнини.

Фибрите са два вида – разтворими ь неразтворими, като тези в пшеничените трици и повечето растения са от втория вид. Разтворими във вода са овесените и пектинът, който дава здравословните свойства на ябълки те. Влакнините от пектина обаче много по-трудно се извличат и отделят от плодовата захар.

Неразтворимите фибри уталожват глада и подобряват чревната проходимост, но дразнят по-чувствителните черва. Благодарение на своята разтворимост овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт, Могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от собствения им. Така, преминавайки през дългото 10-12 метра тънко черво, триците поемат част от поетата храна и я изнасят извън тялото.

Триците и отслабването Овесените трици подпомагат отслабването, като отнемат част от калориите от приетата храна (макар и неголяма) и увеличавайки обема си в стомаха, създават чувство на засита. Добре е да се пие вода заедно с консумацията им. Могат да се обработват топлинно и с тях да се приготвят много сладки и солени храни, които са добър заместител при глад за въглехидрати при диета.

Влакнините на овесените трици притежават способността да забавят преминаването на захарите в кръвта и оттам отделянето на инсулин. А от инсулина се пълнее, защото, от една страна, той отваря апетита, а от друга, улеснява складирането на мазнините – колкото повече инсулин има в кръвта, толкова повече мазнини се образуват и се натрупват.

Овесените трици подпомагат и изхвърлянето на част от мазнините – растителни или животински, които поглъщаме с храната. И не на последно място благодарение на водата, която съдържат, те предотвратяват съпътстващия много диети запек.

Холестеролът, който задръства артериите, е враг номер едно на съвременното общество и на него се приписват половината от смъртните случаи. А лекарите все по-често откриват лош холестерол в артериите и на съвсем млади хора. Наричат го мълчаливия „сериен убиец”.

Холестеролът се дели на „добър” и „лош”. „Лошият” е лепкавият, този, който замърсява артериите. При всеки оборот на кръвта, която тръгва от аортата, за да се върне по белодробната артерия, се отлага малка частица холестерол. Той се произвежда от черния дроб и идва от животинските мазнини, които ядем. „Добрият” холестерол е антидотът на „лошия”, този, който чисти мазнините.

Как триците чистят лошия холестерол? Когато той попадне в тънките черва, се смесва с хранителната каша. Ако ядете овесени трици, частици от холесте-рола полепват по тях и проникват в микроскопичните им вакуоли.

И тъй като овесените трици не се усвояват от човешкия организъм, те ще преминат през тънкото черво, после през дебелото и ще изхвърлят от тялото онази част от холестерола, която не е попаднала в кръвоносната система. Изчислено е, че ако се консумират редовно и в достатъчно количество, овесените трици могат да намалят нивото на животинския холестерол с 15% – намаление почти равно на някои от създадените за целта медикаменти.

Едно от най-забележителните свойства на триците е способността им да забавят проникването на захари в организма. На същия принцип отново в тънкото черво овесените трици улавят бързите захари и забавят проникването им в кръвта.

Малка част няма и да стигне до нея, защото ще бъде изхвърлена. Резултатът е, че бързите захари се превръщат в бавни захари и се избягва рязкото покачване на гликемията, която нанася камшичен удар на панкреаса, принуждавайки го да произвежда големи количества инсулин и довеждайки в крайна сметка до изтощаването му.

Освен това инсулинът увеличава апетита и благоприятства натрупването на мазнините. Получава се омагьосан кръг, защото свръхтеглото влошава диабета. А той от своя страна води до сърдечносъдови проблеми.

Овесените трици са най-полезни в началото на диабета. Когато кръвната проба на човек достигне 1,1 грама на литър и се задържи на това ниво в продължение на 6 месеца, овесените трици могат да забавят развитието на зараждащия се диабет, дори и да го спрат, ако се използват всички средства, включително и физическа активност.

В прясно или кисело мляко, под формата на палачинки, тиганици, хляб, тесто за пица. Минималното количество, което трябва да консумирате дневно, е 3 супени лъжици. Най-оптималните дози са 1 лъжица сутрин и по 2 на обед и вечер.

За admin

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

4 Мнения

  1. Zdraveite 🙂 veche mesec hapvam oveseni trici vseki den i sym mn dovolna otslabnah s 4 kg ne e mnogo, no vpredvid che samo hlqb i sladko otkazah e super rezultat (s izkliuchenie na 3-4 cherni shokolada za tozi period). Prigotvqm si gi 2 lujici s 300 gr kiselo mlqko ili 3 lujici + 1 med + 400 ml prqsno mlqko na kotlona za 10 min i ako sym mn gladna si reja plod ili porusvam s orehi stavat syper vkusni 🙂

  2. Stefka Hadjieva

    Estestvenio che ne mojesh da hapvash vsichko…..?Zashto inache shte vkliuchvash ovesenite trici v meniuto si..?Plodove,zelenchuci,meso-chisto,bez maznini,;,iaica,obezmasleno mliako,palnozarnest hliab,iadki-leshnik,badem,oreh,fastak;izvara i mnogo oveseni trici…..

  3. predlagam ti da gi kombinira6 s dietata na dukan 6te ima mnogo po golqm efekt i po barz 🙂

  4. ot dnes i az zapocvam da se hranya s trici dano svlya kilca.1 vipros mogali vsicko drugo da yam i dali kategoricno ste slvlya kg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *