Купуват масово къщи в Родопите с цел търсене на златоносни реки. Копаят включително и в долината на река Арда!

Преди няколко години от родопското градче Маджарово изчезнаха не само хората, котките и мишките, но и прословутите царски орли, които бяха причина тук да се налеят един куп пари от Белгийското кралско дружество за защитата на природата.

златоносни реки в Родопите, иманяри злато - 03Слуховете, че самият Ути Бъчваров си е купил “къщурка” за жълти стотинки, се потвърдиха от дългите му гостувания в този край и от няколкото телевизионни предавания за кулинарните способности на маджаровци.

За разлика от птиците днес много авантюристи се юрнаха към това родопско градче заради приказката, че златотърсачи пълнят шепите си със златен пясък в долината на Арда. Тук, с тайната надежда да намерят по-големи самородни късове от благородния метал, идват и много чужденци.

нумерология

През лятото се чу, че късметлия германец попаднал на самородна златна жила и за броени часове след това изчезнал. Никой не знае къде е отишъл и колко злато е отнесъл. Само се знае, че германецът две лета се въртял около местния златотърсач бай Страхил Шуманов, докато научи занаята.

златоносни реки в Родопите, иманяри злато - 01Нашенецът, разбира се, показал на швабата къде се намира най-златоносната река в България – Кутжилишка, където вещи в занаята от години пълнят шепите си със златен пясък. Преди години бай Страхил е вадил от тази река по 40-50 грама злато.

Попадал е и на по-едри късчета, но в последно време златотърсачите станали много и работата започнала да се запича. Слуховете говорят, че двама чужденци отмъкнали цели торби със златни късчета, събирани по поречието на златоносните родопски реки в местностите Глухите камъни и Окопа.

И докато български и чужди златотърсачи с пот на челото събират песъчинка по песъчинка от благородния метал из маджаровското Елдорадо, друг вид “златотърсачи” вече трета година ровичкат по нощите из Родопите, за да търсят съкровища от времето на Орфей. Въоръжени със стотици килограми взрив, с уреди за нощно осветление и съвременна техника, изтърбушили хиляди тонове скална маса.

златоносни реки в Родопите, иманяри злато - 02Легендите, които се носят за огромните съкровища, заровени по този край, не дават на иманярите мира. В последно време хит на прословутия димитровградски битак е иманярската карта за съкровищата, пръснати из Сакар планина, където са върлували четите на Индже войвода и на Кара Кольо.

Те нападали цели кервани със злато и закопавали плячката на трудно достъпни места из планината. Благодарение на фалшивите иманярски карти, които чудесно имитират обработена телешка кожа отпреди векове и се продават само срещу 5 хиляди лева на димитровградския пазар, тракийското светилище “Палео Кастро” е обърнато цялото наопаки – камъче по камъче.

Истинската Мека на иманярите обаче се казва Малевото. Тук и случайно да копнеш с мотиката, ще намериш нещо антично. Селяните намират древни монети, докато копаят тютюна и пипера, и ги продават на случайни търговци по за двайсетина лева, без дори да подозират, че понякога монетите имат огромна нумизматична стойност.

златоносни реки в Родопите, иманяри злато - 04В последно време иманярските набези са станали толкова нагли, че злосторниците не се свенят да тършуват с металотърсачи посред бял ден. Нещо повече – вече идват с багери и копаят, където си искат. Никой не смее да се намеси, защото търсачите на съкровища са опасни хора и са способни да убиват.

Екстрасенсът Димитър Тодоров от хасковското село Подкрепа е изправен като свидетел в съда заради нашумяла иманярска афера. Той придружава иманяр, който се опитва да изкопае огромен товар от злато, но се страхува, че е омагьосано.

златоносни реки в Родопите, иманяри злато - 05Кани екстрасенса да освободи товара от клетвата. Златото не е открито, а възрастният екстрасенс получава инсулт.

От известно време в Одрин търсят златото на граф Дракула. Според слуха това прословуто съкровище е заровено на 17 метра в двора на местното БКС в Одрин.

Хасковски иманяр платил, на когото трябва в Одрин, доста пари, за да го включат в разкопките. Те стават със специалното разрешение на държавните органи.

За целта са отпуснати средства, а работниците копаят денонощно, за да стигнат по-бързо до огромните товари злато.

Тодорка Николова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: